Rezultatele 1 - 15 din 331 (0.105 secunde)

Articole despre "iod"

Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 10:53
Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit
Ministrul Sănătății a cumpărat 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu care sunt necesare persoanelor până în 40 de ani, însă a distribuit doar o mică parte din această cantitate.

Datele oficiale arată că doar 383.889 de pastile de iodură de potasiu au fost distribuite românilor până la 31 august, potrivit Hotnews.ro. Ministrul a declarat acum câteva zile că așteaptă cu încredere datele din luna septembrie.

Doar o mică parte din populația eligibilă a primit pastilele de iod

Astfel, până la data de 31 august doar un număr de 218.781 persoane au solicitat și au ridicat de la farmaciile desemnate comprimatele de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie. Însă, conform Ministerului Sănătății, 7 milioane de persoane ar fi eligibile pentru a-și administra aceste comprimate în caz de atac sau accident nuclear.

Și tot până la această dată au fost ridicate de către populație, din farmaciile desemnate, un număr de 383.889 comprimate iodură de potasiu, în baza prescripției emise de medicul familie. Numărul total de comprimate iodură de potasiu 65 mg distribuite de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București către farmaciile comunitare este de 7.000.000 comprimate.

Cele 30 de milioane de pastile de iod cumpărate de autorități au costat 6 milioane de euro. DSP-urile au distribuit către farmacii 7 milioane de comprimate....

Creștere uriașă a numărului românilor care și-au ridicat pastilele cu iod din farmacii, într-o lună

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 16:53
Creștere uriașă a numărului românilor care și-au ridicat pastilele cu iod din farmacii, într-o lună
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat marți, 13 septembrie, că în luna august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie.

Ministrul a reiterat apelul către populație să își ridice pastilele, subliniind că este vorba despre o măsură preventivă.
”Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1.200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200.000 de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfăşurat prin intermediul posturilor de televiziune şi de radio”, a spus Alexandru...

Utilizarea suplimentelor cu iod. Când și cum se administrează

Marti, 30 August 2022, ora 18:55
Utilizarea suplimentelor cu iod. Când și cum se administrează
Iodul este un mineral esențial organismului. Fără acesta, corpul uman nu poate funcționa corect. Deoarece iodul nu este produs în mod independent de organism, este important să-l introduci în alimentație prin dietă, dar și sub formă de supliment.

Iodul este important pentru funcția tiroidiană. Tiroida este un organ în formă de fluture, situat în gât, având funcția de a produce hormoni care reglează activitățile organismului, cum ar fi metabolismul (transformarea alimentelor în energie).

Iodul poate fi găsit în alimente, însă este greu de dozat. Sarea iodata este principala sursă de iod. Cele mai multe persoane care folosesc sare iodată în mod regulat, nu se confruntă cu deficiențe de iod.

Persoanele care se confruntă cu deficiențe de iod, sau care nu asimilează iodul din alimentație, au la dispoziție posibilitatea de a lua suplimente cu iod. Însă, înainte de a lua acest supliment, este foarte important să discuți cu medicul pentru a-ți prescrie dozajul corect.

Utilizarea iodului

Iodul este o parte esențială a hormonilor tiroidieni tiroxină (T4) și triiodotironină (T3) produși de glanda tiroidă. Ambii hormoni conțin iodură (o formă de iod). Hormonii tiroidieni au următoarele funcții în organism:

Ajută celulele să producă proteineReglează activitatea enzimelor (proteine care creează reacții chimice în organism)Determină buna funcționare a metabolismului

În cea mai mare parte, oamenii iau...

Comisia Europeană trimite Ucrainei milioane de pastile cu iod în urma tensiunilor de la centrala nucleară Zaporojie. Valoarea medicamentelor

Marti, 30 August 2022, ora 17:56
Comisia Europeană trimite Ucrainei milioane de pastile cu iod în urma tensiunilor de la centrala nucleară Zaporojie. Valoarea medicamentelor
Comisia Europeană a anunțat marți, 30 august, că va trimite 5,5 milioane de pastile de iodură de potasiu pentru persoanele care locuiesc în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, potrivit BBC.

Comisia a mai precizat că va continua să monitorizeze situaţia.

All military action around the Zaporizhzhia nuclear plant must stop immediately.

On 🇺🇦's request, we've mobilised via #EUCivPro 5.5 million potassium iodide tablets for the safety of people living around the plant.

We continue to monitor the situation.#StandWithUkraine— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) August 30, 2022

Bruxelles-ul furnizează pastilele la cererea Ucrainei, prin Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene, care are rolul de a îmbunătăţi capacitatea de prevenire, de pregătire şi de răspuns în cazul dezastrelor. Cinci milioane de pastile fac parte din rezervele de urgenţă rescEU şi 500.000 sunt donate de Austria.

”La 26 august, UE a primit o cerere pentru pastile de iodură de potasiu din partea Guvernului Ucrainei ca măsură preventivă de siguranţă pentru a creşte nivelul de protecţie în jurul centralei nucleare Zaporojie”, se arată în comunicatul Comisiei.

”Cu o valoare financiară totală de peste 500.000 de euro, cea mai mare parte a asistenţei va fi livrată Ucrainei din rezerva EU găzduită de Germania”, mai menţionează Comisia.

Recent, autoritățile ucrainene au anunțat că locuitorii din...

Ucraina distribuie pastile de iod civililor din jurul centralei nucleare Zaporojie

Luni, 29 August 2022, ora 13:34
Ucraina distribuie pastile de iod civililor din jurul centralei nucleare Zaporojie
Civilii care locuiesc în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, din Ucraina, primesc de la autorități pastile de iod, existând un risc tot mai mare de scurgeri ale radiațiilor în ultima bombardamentelor din ultima perioadă.


Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporijia, a declarat televiziunii ucrainene că locuitorilor li se explică cum să folosească iodura de potasiu, potrivit The Times.

Mai exact, pastilele au fost distribuite persoanelor care locuiesc pe o rază de 50 de kilometri de centrala nucleară, în cazul ”unei viitoare scurgeri de radiații”, a declarat pentru NBC News un purtător de cuvânt al administrației militare regionale Zaporijia.

Aproximativ 25.000 de tablete au fost livrate către Enerhodar din rezervația regională, a spus primarul orașului.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a declarat că trupele ruse au bombardat din nou terenul în ultimele 24 de ore și că pagubele sunt în curs de evaluare. Compania a spus sâmbătă că infrastructura uzinei a fost deteriorată.

„Există riscul de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este mare”, a avertizat Energoatom.

Ministerul rus al Apărării a susținut, la rândul său, că forțele ucrainene au bombardat complexul de două ori în 24 de ore, unele obuze căzând în apropierea unităților în care este depozitat combustibilul pentru reactoare și deșeuri radioactive.

Distribuția pastilelor de iod către populație, anulată: ”Cât sens a avut toată operaţiunea şi cine suportă costurile?”

Luni, 16 Mai 2022, ora 14:35
Distribuția pastilelor de iod către populație, anulată: ”Cât sens a avut toată operaţiunea şi cine suportă costurile?”
Vlad Voiculescu l-a întrebat pe Alexandru Rafila, în contextul în care se apropie 6 luni de când a preluat mandatul Ministerului Sănătăţii, în legătură cu decizia instituţiei de a nu mai distribui pastilele cu iod către populaţie.


„Cât sens a avut toată operaţiunea şi cine suportă costurile?” l-a întrebat fostul ministru pe social-democratul Rafila.

„În câteva zile se fac 6 luni de când domnul Rafila a preluat Ministerul Sănătăţii. Tot de cam 6 luni, în sistemul de sănătate nu mai sunt probleme. Ca prin farmec. Spitalele sunt aceleaşi, apucăturile baronilor şi a hoţilor din sistem sunt aceleaşi, oamenii în continuare rămân fără medicamente şi sunt trimişi să le cumpere din farmacie sau de unde le găsesc din Europa, doar că nimic din toate astea nu se mai vede la televizor de dimineaţă până seara. Lumea a obosit, presa de asemenea.

În redacţii nu mai vine nimeni să pună problema constructiv “ce avem astăzi despre Voiculescu / Ministerul Sănătăţii” dimineaţă, la prânz şi seara. Statul a fost capturat şi suntem in plină epocă ante-Colectiv. “Avem tot ce ne trebuie”, cu menţiunea că domnul Rafila nu e prost să o spună chiar aşa, o lasă să se înţeleagă, cu complicitatea sistemului, a presei şi a noastră, a tuturor celor care nu îşi mai fac iluzii că mafia care controlează resursele din sănătate poate fi înlăturată în perioada imediat următoare”, a scris Vlad...

Ce termen de valabilitate au pastilele cu iod care vor fi distribuite în curând populației. Avertismentul lui Alexandru Rafila pentru cei care le iau preventiv

Joi, 31 Martie 2022, ora 22:01
Ce termen de valabilitate au pastilele cu iod care vor fi distribuite în curând populației. Avertismentul lui Alexandru Rafila pentru cei care le iau preventiv
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut joi, 31 martie, un nou apel către populație să nu ia preventiv pastilele de iod pe care le va primi începând de săptămâna viitoare.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV.

Întrebat care e cel mai mare pericol la care se supune o persoană ce consumă preventiv pastile de iod, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce la hipo sau...

Rafila anunță un plan pentru distribuirea pastilelor cu iod la nivel local. Primăriile și direcțiile de sănătate publică nu știu nimic

Sambata, 12 Martie 2022, ora 03:20
Rafila anunță un plan pentru distribuirea pastilelor cu iod la nivel local. Primăriile și direcțiile de sănătate publică nu știu nimic
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat luni, 7 martie, că Antibiotice Iași va asigura necesarul de pastile cu iod pentru întreaga populație a României, comprimate ce ar urma să fie distribuite local prin primării și autoritățile de sănătate publică.

Deși în teorie pare că există o strategie, nici Primăria Municipiului București, nici Direcția de Sănătate Publică, nu au primit informări în privința acestui plan.

Concret, Rafila a anunțat că Antibiotice Iași a început producția din 8 martie, cu o capacitate de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore, urmând să acopere necesarul de 30 de milioane de comprimate.

”Pastilele vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”, a declarat Alexandru Rafila în 7 martie.

Anterior, Ministerul Sănătății a transmis, în 5 martie, că ”în caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”. De asemenea, reprezentanții ministerului au adăugat că, în cazul unui accident nuclear, pastilele cu iod trebuie să fie administrate ”doar în primele ore”.

PMB ȘI DSP București nu au primit informări în acest sens

Deși planul expus de Rafila și de Ministerul Sănătății dă impresia că există o strategie, nici Primăria București (PMB), nici Direcția de Sănătate Publică...

Contre la Ministerul Sănătății în legătură cu distribuirea pastilelor de iod. Un secretar de stat ”nu era la curent cu acest subiect"

Luni, 16 Mai 2022, ora 21:11
Contre la Ministerul Sănătății în legătură cu distribuirea pastilelor de iod. Un secretar de stat ”nu era la curent cu acest subiect"
Ministerul Sănătății respinge declarațiile secretarului de stat Tiberius Marius Brădățan, care a spus luni că pastilele de iodură de potasiu vor fi împărțite oamenilor numai în caz de incident nuclear.

”Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operaționalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia. Domnul secretar de stat Tiberius Brădățan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, a transmis luni seara biroul de presă al Ministerului Sănătății.

Tiberius Brădățan a spus la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a afirmat Brădățan.

Pastilele cu iod au ajuns la toate Direcţiile de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a explicat cum se administrează comprimatele

Marti, 29 Martie 2022, ora 14:40
Pastilele cu iod au ajuns la toate Direcţiile de Sănătate Publică. Ministrul Sănătății a explicat cum se administrează comprimatele
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi, 29 februarie, că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi.


Ministrul Alexandru Rafila subliniază din nou că pastilele nu se administrează preventiv şi anunţă dozele recomandate fiecărei categorii de vârstă. Ministrul a făcut publice, de asemenea, informaţii privind modul de păstrare a comprimatelor cu iod, menţionând că acestea nu se lasă la îndemâna copiilor şi nu se aruncă împreună cu deşeurile menajere.


”Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de Sănătate Publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România.

Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii.

Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă.


Alexandru Rafila a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive....

Premierul Ciucă despre rezerva de iod a României, medicamentul care ar putea salva viața în caz de contaminare nucleară: ”Stocul este insuficient”

Duminica, 06 Martie 2022, ora 21:37
Comenteaza acest articol | 13 comentarii
Premierul Ciucă despre rezerva de iod a României, medicamentul care ar putea salva viața în caz de contaminare nucleară: ”Stocul este insuficient”
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat duminică seara, 6 martie, că stocurile de pastile de iod deținute de România, sunt insuficiente.

Șeful guvernului a explicat la Digi 24 că, în urma incidentului de la centrala nucleară de la Zaporojie, România a luat decizia achiziționării în procedură de urgență a substanței active pentru producția pastilelor de iod. Măsura a fost luată deoarece statul are un stoc insuficient de astfel de medicamente.

”Vă pot spune că în momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod. El este insuficient, motiv pentru care la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Cu toate acestea premierul a spus că nu se va ajunge la o astfel de situaţie (pericol nuclear), şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă.

”Vă spun cu toată tăria mea că nu se va ajunge la o astfel de situaţie, şi nici măcar accidental nu trebuie să se ajungă. În situaţia în care doar a rostit-o, datoria noastră este să luăm măsuri de precauţie şi să fim în măsură să protejăm populaţia”.

Premierul a mai spus că nu știe când va ajunge în România substanța activă, că se așteaptă răspuns de la furnizori, dar producția poate începe imediat în țară din momentul în care ajung produsele necesare.

Ciucă a mai afirmat că, în...

Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”

Luni, 07 Martie 2022, ora 12:26
Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”
Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod marți, 8 martie, cu o capacitate de producție de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.


Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate în eventualitatea unui atac nuclear declanșat de Rusia. În plus, a dat asigurări că în România există o cantitate suficientă de substanță necesară producerii pastilelor.

”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei. Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane. Ele (n.r. - pastilele) vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”, a declarat Alexandru Rafila.

Când se administrează iodura de potasiu în cazul unui incident nuclear

Ministerul Sănătăţii a precizat că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei...

Rusia: Locuitorii din doua orase cumpara pastile de iod, dupa explozia de la baza de rachete

Vineri, 09 August 2019, ora 16:29
Rusia: Locuitorii din doua orase cumpara pastile de iod, dupa explozia de la baza de rachete
Locuitorii din doua orase din nordul Rusiei isi procura pastile de iod folosite pentru diminuarea efectelor expunerii la radiatii, dupa un accident misterios produs intr-o baza de rachete din apropiere, scrie presa locala.

Ministerul rus al Apararii a oferit putine detalii despre acest accident, afirmand doar ca doua persoane au fost ucise si sase ranite in urma exploziei unui motor de racheta cu propulsie lichida, transmite Reuters.

Potrivit presei ruse, incidentul s-a produs, joi, la centrul de teste Nionoks, care face parte din baza navala rusa de la Marea Alba, in apropiere de orasul Severodvinsk, in regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei) . Acest centru a fost creat in 1954 pentru teste cu rachete balistice si de croaziera cu lansare de pe mare.

Desi Ministerul rus al Apararii a declarat initial ca nu au fost eliberate substante chimice toxice in atmosfera si ca nu s-au inregistrat cresteri ale nivelului radiatiilor, primaria din Severodvinsk a anuntat ca, in jurul orei locale 11:40, senzorii sistemului automatizat de monitorizare a radiatiilor si conditiilor meteorologice din acest oras au inregistrat o crestere pe termen scurt a nivelului de radiatii, nivelul de radioactivitate revenind ulterior la normal.

ONG-ul Greenpeace sustine ca, potrivit datelor departamentului local al Ministerului Situatiilor de Urgenta, nivelul radiatiilor ar fi crescut de 20 de ori peste normal, pe o raza de 30 de kilometri in jurul poligonului militar Nionoks.

Website-ul...

Locuitorii din orașele aflate în apropierea centralei nucleare Zaporojie primesc pastile cu iod. Biden, Macron, Scholz și Johnson îndeamnă la ”reținere”

Duminica, 21 August 2022, ora 21:55
Locuitorii din orașele aflate în apropierea centralei nucleare Zaporojie primesc pastile cu iod. Biden, Macron, Scholz și Johnson îndeamnă la ”reținere”
Primarul din Energodar, Dmitri Orlov, a anunțat duminică, 21 august, că locuitorii din apropierea centralei nucleare Zaporojie vor primi tablete de iodură de potasiu.

Potrivit edilului, vor fi distribuite 25.000 de doze de pastile de iodură de potasiu.

Orlov a subliniat că măsura este necesară în contextul în care centrala se află ”în mâinile teroriștilor militari ruși.”

”În prezent, nivelul de radiații nu este depășit”, a transmis primarul.

El a făcut apel la populație să nu ia preventiv pastilele, cu doar ”la comandă, în caz de pericol real și confirmat.”
”Sper că nu veți primi niciodată o comandă de a lua acest medicament. Dar iodura de potasiu ar trebui să fie în trusa de prim ajutor a fiecărei familii care locuiește în Energodar”, a mai scris Orlov în mesajul postat pe Telegram.Biden, Macron, Scholz și Johnson îndeamnă la ”reținere”

Tot duminică, liderii american, francez, german şi britanic au îndemnat duminică la ”reţinere” în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, informează AFP.

Joe Biden, Emmaneul Macron, Olaf Scholz şi Boris Johnson, care au discutat la telefon, au cerut de asemenea trimiterea ”rapidă” la centrală a unei misiuni de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la...

Un medic de familie îl acuză pe Rafila că a cauzat o isterie națională a pastilelor cu iod: ”Ne sună tuturor încontinuu telefoanele”

Luni, 08 August 2022, ora 16:59
Un medic de familie îl acuză pe Rafila că a cauzat o isterie națională a pastilelor cu iod: ”Ne sună tuturor încontinuu telefoanele”
Un medic de familie i se adresează pe Facebook ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, reproşându-i că, în urma indicaţiilor sale, pe care le consideră ”total iresponsabile”, sună în continuu telefoanele, pacienţii solicitând urgent reţetele pentru iodura de potasiu.

”Domnule ministru Alexandru Rafila, veniţi dumneavoastră la cabinet acum sa îmi consultaţi pacienţii programaţi? În urma indicaţiilor total iresponsabile pe care le-aţi dat românilor astăzi, "să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia", ne sună tuturor în continuu telefoanele să le dăm urgent reţetele pentru iodura de potasiu. Şi vor să o şi înghită, pentru că au înţeles de la dvs. că aşa trebuie, dacă e urgent”, a scris pe Facebook medicul Raluca Zoiţanu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat luni că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este "perfect funcţional". Alexandru Rafila a făcut apel la populaţia eligibilă să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii.

"Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii...
  1. Sistemul ingenios de încălzire prin pardoseală inventat de romani. Temperatura ajungea până la 30 de grade Celsius
  2. Impactul demografic catastrofal al mobilizării decretate de Putin. Pierderile în rândul noilor recruți vor fi de 60-70%
  3. Sorana Cîrstea, lovitură în amor primită la miezul nopții. Ce-a făcut fosta soție a fiului lui Ion Țiriac FOTO
  4. Doi turiști din Canada au decis care este cel mai frumos loc din România: ”Oprirea următoare, paradisul românesc!” VIDEO
  5. România, poziție tranșantă în fața Comisiei Europene: scrisoarea comună în care reclamă cel mai scump gaz metan din lume
  6. Rusia a încercat să introducă în România 14 cetățeni sub identitate profesională falsă. Reacția Moscovei după ce vizele au fost anulate
  7. Actrița cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat. Iubită de un patron influent, seamănă dosare penale pe bandă rulantă
  8. Încă o jucătoare de tenis din România a anunțat că s-a despărțit
  9. La mai puțin de o lună de la divorț, Simona Halep a mărturisit: „Sunt îndrăgostită!”
  10. Client E.On trimis să se programeze telefonic deși sala de așteptare era goală. "Am sunat și mi-a răspuns bărbatul cu care am vorbit fizic"