Rezultatele 1 - 15 din 1001 (0.093 secunde)

Articole despre "kelemen hunor"

Hunor Kelemen

Hunor Kelemen

Data nasterii: 18 octombrie1967Cariera: secretar de stat, deputat, ministru al Culturii, presedinte UDMR, vicepremier

Kelemen Hunor este medic veterinar, profesor de filosofie si politician roman de etnie maghiara, ales presedinte al UDMR la congresul din 2011. A candidat la presedintia Romaniei din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania in 2009.

 

A mai incearcat o data in noiembrie 2014, cand a obtinut 3,47% din voturi.

 

A fost ministru al...

Personalitati: Hunor Kelemen

Kelemen Hunor, în Cetatea Alba Iulia: ”În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic”

Sambata, 21 Mai 2022, ora 18:39
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Kelemen Hunor, în Cetatea Alba Iulia: ”În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic”
Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, prilej cu care a punctat că, "în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă".

"Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne", a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, asemenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare "pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun".

Kelemen Hunor a punctat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri. "Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul", a opinat liderul...

Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament

Sambata, 21 Mai 2022, ora 03:25
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică parlamentară, în care președintele țării este desemnat de către Parlament și are rol mai mult decorativ.

Primele discuții în acest sens au pornit încă din luna noiembrie a anului trecut, la doar câteva săptămâni după formarea coaliției PSD-PNL-UDMR. Liderul PSD Marcel Ciolacu motiva atunci că rolul președintelui a fost gândit ca un producător de consens. Însă, conform acestuia, în ultimii ani ar fi existat situații în care acesta fie a preluat puterea atunci când avea de partea sa Guvernul, iar premierul devenea „marionetă”, fie era complet izolat.

Deși discuția părea abandonată, iar liderul social-democrat afirma atunci că nu reprezintă o urgență, acesta pare că s-a răzgândit, iar săptămâna trecută afirma că procesul de modificare a Constituției trebuie „pornit repede”. Acesta a mai motivat că ultima oară Constituția a fost modificată în urmă cu 20 de ani și că războiul din Ucraina trebuie să ne facă „să privim din toate unghiurile”.

Ciolacu a fost susținut apoi în spațiul public de către liderul UDMR Kelemen Hunor, care a declarat că susține o republică parlamentară, adică modelul în care președintele țării este ales în Parlament.

„Marea majoritate a ţărilor UE funcţionează ca state cu...

Kelemen Hunor: UDMR sprijină, în Senat, organizarea unui referendum privind modificarea Constituției

Vineri, 06 Mai 2022, ora 14:27
Kelemen Hunor: UDMR sprijină, în Senat, organizarea unui referendum privind modificarea Constituției
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea va sprijini, în Senat, organizarea unui referendum de modificare a Constituției.


Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Cluj-Napoca la ședința CRU, referindu-se la actuala coaliție guvernamentală, că aceasta nu este o coaliție simplă.

”Este una stabilă și operațională, o coaliție mare care dispune de o majoritate mare în Parlament. Atunci când am lansat coaliția, am spus că, având o asemenea majoritate, ar trebui să modificăm și Constituția”, a spus Kelemen.

Lideul UDMR a precizat că Uniunea persistă în această idee de modificare a Constituției, dar, în actualul context, cauzat de războiul din Ucraina, nu o prezintă în fiecare zi.

”Nu renunțăm la acest lucru. Oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției pentru că USR are un proiect de modificare a Constituției – Fără penali în funcții publice, care a trecut de Camera Deputaților. Iar când Senatul va include pe ordinea de zi și noi vom sprijini acest referendum și cred că și ceilalți colegi din Senat.

Deci, oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției”, a precizat Kelemen.
Liderul UDMR crede că USR vrea să arunce referendumul în campania electorală deoarece astfel de acțiuni politice au loc înaintea unor alegeri.

”Alegerile următoare vor fi europarlamentarele, în mai 2024. Trebuie să fim în stare să formulăm obiective pe termen lung, nu...

Kelemen Hunor: „Maghiarii transilvăneni sprijină politicile guvernului ungar”

Marti, 12 Aprilie 2022, ora 11:55
Kelemen Hunor: „Maghiarii transilvăneni sprijină politicile guvernului ungar”
Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru publicația Magyar Nemzet că maghiarii care trăiesc în afara graniţelor, inclusiv în Transilvania, sprijină politicile guvernului (ungar, n.r.) faţă de comunităţile lor, aşa cum evidenţiază voturile lor la recentele alegeri generale.

Într-un interviu publicat marţi de cotidianul Magyar Nemzet, Kelemen Hunor a menţionat că numărul voturilor prin corespondenţă a sporit cu 24% faţă de alegerile precedente, de acum patru ani, şi a crescut de asemenea prezenţa la vot la consulatul Ungariei.

Kelemen Hunor a salutat interesul crescut faţă de alegerile ungare, adăugând că maghiarii din Transilvania care deţin şi cetăţenia ungară au o şansă de a-şi exprima opinia despre atitudinea guvernului ungar faţă de comunităţile de maghiari din afara graniţelor.

Sprijinul pentru Fidesz peste hotare s-a apropiat de 94%, a spus el, ceea ce confirmă că maghiarii din afara graniţelor aprobă schimbările în politicile guvernamentale ungare privind etnicii maghiari din străinătate din ultimul deceniu şi mai mult.

El a afirmat că victoria cu o majoritate de două treimi este importantă întrucât îi conferă guvernului de la Budapesta o legitimitate solidă într-o perioadă dificilă.

Referitor la raporturile româno-ungare, liderul UDMR a spus că formarea unui nou guvern ungar poate impulsiona relaţiile bilaterale. ''Acest lucru este tot mai important pentru că există un...

Kelemen Hunor, despre comasarea alegerilor locale și parlamentare: „Sunt cel puțin două probleme. Democrația costă”

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 09:41
Kelemen Hunor, despre comasarea alegerilor locale și parlamentare: „Sunt cel puțin două probleme. Democrația costă”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că ar fi neconstituţională comasarea localelor cu alegerile parlamentare, în 2024, luată în calcul de PSD şi PNL. Afirmaţiile preşedintelui UDMR au fost făcute în cadrul emisiunii Talk News, de la Profit News.

„Sunt cel puţin două probleme. În primul rând una de constituţionalitate şi de agendă. Nu pot fi comasate alegerile europarlamentare cu alte alegeri. Nu pot fi comasate alegerile locale cu parlamentare, fiindcă nu se potriveşte calendarul.

În Constituţie scrie, la alegerile parlamentare, că după ziua alegerilor, în 20 de zile, trebuie convocat noul Parlament. Dar nu poţi scurta mandatul Parlamentului. Nu poţi să ai două parlamente, două mandate. Sunt două autorităţi diferite, care nu trebuie confundate, este o idee greşită să comasezi”, a argumentat Kelemen Hunor.

Un alt impediment este riscul de a bulversa alegătorul, care va primi nu mai puţin de 7 buletine de vot, susţine vicepremierul.

”Argumentul că vor costa mai puţin nu este unul serios. Democraţia costă. Alegerile trebuie organizate când este rândul, nu trebuie amestecate. La alegerile locale, programele trebuie să meargă spre comunităţile locale, când e vorba de europarlamentare e bine să vorbeşti de ce se întâmplă în Europa şi ce aşteptări ai, iar când e vorba despre parlamentare este o altă discuţie”, afirmă liderul UDMR.

Kelemen Hunor nu a respins, totuşi, ideea comasării...

Kelemen Hunor anunță că urmează o criză economică: ”Măsurile nu sunt întârziate”

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 16:15
Kelemen Hunor anunță că urmează o criză economică: ”Măsurile nu sunt întârziate”
Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că urmează o criză economică care nu a fost generată de România, iar măsurile luate pentru protejarea populaţiei şi economiei trebuie să fie bine gândite, astfel încât să nu se revină asupra lor pentru a fi corectate.


"Trecem printr-o perioadă grea. Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică. Nu noi am generat această criză economică", a spus Kelemen Hunor, la Digi 24.

El a precizat că măsurile care urmează să fie luate pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea economiei nu sunt întârziate, ci trebuie "bine gândite".

"Măsurile nu sunt întârziate, pur şi simplu, sunt nişte măsuri care trebuie bine gândite, ca să nu revii peste 2-3 săptămâni şi să mai nuanţezi o ordonanţă de urgenţă. (...) Sigur, deficitul e un lucru important, dar, când e criză economică, atunci toată lumea se gândeşte cam unde poate să meargă cu deficitul. Noi încercăm să ne încadrăm în deficitul stabilit în Legea bugetului, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că urmează o perioadă grea şi degeaba am spune 'staţi liniştiţi '. Nu, noi trebuie să adoptăm acele măsuri prin care efectele crizei pot fi suportate de fiecare stat, societate în condiţii cât mai bune. Deci asta e ideea Guvernului, nu să ne grăbim şi, după aceea, să revenim şi să mai corectăm", a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor vede posibilă continuarea coaliției cu PSD-PNL până în 2028: ”Nu există alternativă”

Marti, 05 Aprilie 2022, ora 21:53
Kelemen Hunor vede posibilă continuarea coaliției cu PSD-PNL până în 2028: ”Nu există alternativă”
Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a vorbit marți, 5 aprilie, despre șansele ca actuala coaliție cu PSD și PNL să reziste chiar și după 2024.

Vicepremierul a declarat că speră ca această coaliţie să fie o excepție faţă de ceea ce s-a întâmplat în trecut și să reziste până în 2024, cum a fost înțelegerea.

”Trebuie să facem o analiză plecând din trecut, şi de fiecare dată trecutul e important - nu poţi scăpa de trecut şi de obiceiuri, cultura în care trăim - dar eu sper că această coaliţie va merge şi va fi o excepţie faţă de ceea ce s-a întâmplat în trecut, şi va merge până în 2024. Nu există alternativă la această coaliţie, în acest moment, şi nici nu ar trebui să căutăm o alternativă. Este o coaliţie stabilă, dar eu recunosc că, atunci când ne vom apropia de alegerile anului 2024, o competiţie va exista. Nu suntem nemţi, în Germania o coaliţie (...) a mers şi a funcţionat şi în perioada de campanie electorală, au separat guvernarea de campania electorală şi a funcţionat. La noi lucrurile sunt puţin diferite. Eu cred că va funcţiona şi, dacă va funcţiona până în 2024, poate fi o formulă şi pe termen mai lung”, a declarat Kelemen Hunor marți seară, la Profit TV.

Despre şansele unei guvernări PNL-PSD-UDMR până în 2028, preşedintele UDMR a spus că ”astăzi nu suntem în situaţia de a da şanse nici mari, nici mici”.

”Important este să dăm rezultate, să dăm...

Kelemen Hunor, după victoria zdrobitoare obținută de Viktor Orban în alegerile din Ungaria: „Un lucru este cert”

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 09:46
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Kelemen Hunor, după victoria zdrobitoare obținută de Viktor Orban în alegerile din Ungaria: „Un lucru este cert”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a scris, luni, pe Facebook, după victoria lui Viktor Orban la alegerile parlamentare de duminică, că un lucru este cert, şi aume că interesele maghiarilor din România şi Transilvania vor fi importante pentru Guvernul Ungariei în următorii patru ani.

Preşedintele UDMR a felicitat partidul Fidesz-KDNP pentru rezultatul alegerilor parlamentare din Ungaria.

”Rezultatele preliminare arată că, cu o participare mare de aproximativ 70 la sută, alianţa de partide care a format actualul guvern a câştigat cu încredere. Mulţumesc încă o dată poporului maghiar din România care şi-a exprimat şi mulţumesc organizaţiilor locale ale RMDSZ şi angajaţilor Fundaţiei Eurotrans pentru munca altruistă şi asiduă de-a lungul ultimelor luni”, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR mai spune: ”Un lucru este cert, interesele maghiarilor din România şi Transilvania vor fi importante pentru Guvernul Ungariei în următorii patru ani”.

După numărarea a 94 la sută din voturi, alianţa Fidesz-KDNP are 53 la sută, în timp ce coaliţia de opoziţie, formată din şase partide are 35 la sută.

Alegerile au fost monitorizate de peste 200 de observatori internaţionali, alături de mii de coluntari din tot spectrul politic.

Kelemen Hunor, despre certificatul verde la locul de muncă: "Rafila susține argumente medicale. De cealaltă parte e vorba de un drept fundamental"

Vineri, 24 Decembrie 2021, ora 12:36
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Kelemen Hunor, despre certificatul verde la locul de muncă: "Rafila susține argumente medicale. De cealaltă parte e vorba de un drept fundamental"
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat vineri, 24 decembrie, la RFI, că coaliţia trebuie să găsească o soluţie care să nu amplifice nervozitatea din societate pe tema certificatului verde Covid la locul de muncă.

Kelemen Hunor spune despre disensiunile din coaliţie pe tema certificatului verde Covid obligatoriu la locul de muncă faptul că "domnul ministru Rafila, din punct de vedere medical, susţine varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu doreşte persoana să fie vaccinată, pentru că nu poţi să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedeşte că omul este sănătos”.

„Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susţinut şi cu toate argumentele. Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituţionaliştilor şi ei au zis că este o problemă de constituţionalitate, fiind vorba de dreptul la muncă şi de aceea nu am mers mai departe (...). A rămas să căutăm o soluţie juridică ce satisface în acelaşi timp şi zona asta constituţională, dar corespunde şi cerinţelor medicale (...). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituţională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru şi atunci suntem într-o situaţie şi mai şi", a subliniat liderul UDMR.

Întrebat dacă o soluţie ar fi ca certificatul Covid să nu fie obligatoriu la locul de muncă, aşa cum s-a...

Kelemen Hunor se opune testării gratuite în vederea obținerii certificatului digital: ”Nu se poate să îți plătească statul. Nu vrei vaccin, vrei teste”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 16:40
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Kelemen Hunor se opune testării gratuite în vederea obținerii certificatului digital: ”Nu se poate să îți plătească statul. Nu vrei vaccin, vrei teste”
Kelemen Hunor a declarat luni, 13 decembrie, că nu este de acord ca statul să suporte costurile testării gratuite pentru angajații care vor să obțină certificatul digital, dar care nu vor să se vaccineze.

Kelemen Hunor a argumentat că sumele s-ar ridica la miliarde și că opțiunea ar trebui să fie valabilă pentru maximum 28 de zile, până când angajații își pot face schema de vaccinare completă.

"Nu sunt de acord cu testele gratuite. Cel mult pentru 28 de zile, e perioada în care poți să faci vaccinare completă. Asta se poate accepta, mai mult nu se poate. Înseamnă miliarde. Nu se poate să îți plătească statul, că tot de la buget se plătește, că nu aduce nimeni bani de acasă. Nu vrei vaccin, vrei teste gratuite. Nu se poate, asta înseamnă că se duce în jos și vaccinarea. În 72 de ore se repetă testul. Asta unde ne duce? Dăm teste gratuite pentru tot poporul? Nu este corect nici politic, nici moral. Vom discuta în coaliție pentru 28 de zile cel mult și vom lua o decizie", a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Referitor la implementarea obligativității certificatului digital, Kelemen Hunor a spus că cel mai devreme ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie.

”În primul proiect nu erau impuse teste gratuite. A venit ministrul Sănătății cu o altă gândire și acest proiect îl vom discuta în Coaliție. Sunt de acord cu propunerea lui Alexandru Rafila ca acest certificat să fie impus când crește...

Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 22:39
Kelemen Hunor, despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: „Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit”. Ce spune despre Legea privind statutul minorităţilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu a renunţat la Legea privind statutul minorităţilor sau la autonomia locală, despre care susţine că, asemenea autonomiei universitare, duce decizia mai aproape de comunităţi. Kelemen vorbeşte şi despre afirmaţiile făcute în primăvara anului trecut de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la UDMR, spunând că, şi dacă ar vrea să uite, nu le poate uita.

În ceea ce priveşte declaraţiile din primăvara anului trecut ale preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la UDMR, Kelemen Hunor a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu le va uita, nici dacă ar vrea.

"Astăzi am fost împreună cu Marcel Ciolacu şi cu Florin Cîţu şi cu premierul şi cu Varujan Pambuccian la preşedinte, preşedintele nu ne-a zis nimic despre subiectul anului trecut. Am avut o discuţie cu preşedintele anul trecut, după alegeri, am clarificat această situaţie. Sigur, nu se uită, deci şi dacă vreau să uit, nu pot să uit. Dar am clarificat, nu revenim asupra subiectului, subiectul este închis în acest moment şi nu comentăm”, a afirmat, în acest context, liderul UDMR.

În luna aprilie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu...

Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 21:54
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de parlamentari ai PSD.

Deși a admis că există dispute majore în coaliție, liderul UDMR consideră că nu sunt motive să nu funcţioneze.

”Nimeni nu a spus, nimeni nu a promis că va fi o coaliţie unde nu vor exista dispute, dar asta este un lucru firesc. Trebuie să cădem de acord pe toate punctele care sunt acum pe ordinea de zi, dar eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă, bine”, a declarat Kelemen Hunor la Antena 3, joi seară.

Întrebat cât de diferită e noua guvernare faţă de cea de dinainte, liderul UDMR a precizat că s-a schimbat raportul de forţe.

”Sunt multe diferenţe şi diferenţe, nu nuanţe, ci diferenţe semnificative. În primul rând, este o majoritate largă, de peste două treimi, cu care poţi să faci reforme chiar constituţionale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prima forţă din coaliţie este PSD fiindcă are mai mulţi parlamentari decât PNL. PNL, UDMR şi minorităţi, avem cu toţii, împreună, câţi are PSD. Din acest punct de vedere, s-a schimbat raportul de forţă în coaliţie. Cu USR, PNL era prima vioară, ca să mă exprim în felul acesta”, a declarat liderul UDMR.

Acesta a adăugat că ”au administraţia în sânge, PSD-iştii, fiindcă au fost la guvernare, ştiu ce înseamnă...

Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 22:06
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate.

În ceea ce priveşte discuţiile dintre liderii partidelor de la guvernare şi preşedintele Klaus Iohannis, Kelemen a explicat că şi în fosta coaliţie cu USR aveau loc periodic astfel de discuţii, iar de data aceasta s-a vorbit despre "necesităţile, priorităţile populaţiei".

"Nu ne-am certat. Adevărul este că nu ne-am certat. Lucrul cel mai important că în această perioadă vom avea foarte multe întâlniri în coaliţie. Vrem să avem buget până la sfârşitul anului şi vrem să avem discuţii, asta e normal, e firesc", a afirmat Kelemen Hunor marţi seară, la TVR.

Liderul UDMR este de părere că actuala clasă politică se află, de ani, într-un "cerc vicios" din care trebuie să iasă.

"Dacă te uiţi din afară, ai impresia că România nu poate fi guvernată stabil din punct de vedere politic. (...) Trebuie să rupem acest cerc vicios, trebuie să ieşim din acest cerc.

Eram optimist, spuneam că va dura cu USR, uite că nu am avut dreptate. Acum sunt realist şi spun că dacă trecem această perioadă de un an de zile şi reuşim să creştem încrederea şi vom avea şi rezultate la guvernare (...) atunci sigur că vom ieşi din acest cerc vicios, pentru că au trecut din 2012, de când a picat guvernul Ungureanu, noi am avut 12-13 guverne, chiar cu...

Kelemen Hunor, despre problema pensiilor speciale: „Nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 07:43
Kelemen Hunor, despre problema pensiilor speciale: „Nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine rezolvarea problemei pensiilor speciale de care beneficiază unele categorii profesionale printr-o discuţie cu toate partidele, nu doar a celor aflate la guvernare. El afirmă că acele categorii care au restricţii privind profesia, cum sunt magistraţii, ar trebui să primească un supliment în ceea ce priveşte contributivitatea, însă concomitent cu creşterea vârstei de pensionare.

"Eu am o abordare deloc populistă şi o abordare, zic eu, principială. În primul rând, ar trebui să avem o discuţie în zona politică - nu neapărat doar cei care sunt la guvernare, cu toţi factorii politici şi cu instituţiile statului - care sunt acele categorii socio-profesionale unde în perioada serviciului public există interdicţii, există incompatibilităţi şi atunci se poate ajunge la o soluţie, aşa cum se face şi la nivelul Uniunii Europene, se face în multe ţări.

Magistraţii, procurorii şi judecătorii au interdicţii? Da, interdicţii brutale. E adevărat că ies la pensie foarte repede. Sunt în serviciul public? Da. Atunci trebuie să stabileşti dacă peste contributivitate mai dau un punct, un punct şi jumătate, două puncte pentru acea perioadă cât sunt în serviciul public, dar acest lucru înseamnă că şi vârsta de pensionare trebuie crescută, fiindcă nu e acceptabil să ieşi la 50 de ani cu o pensie care e mai mare decât salariul”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la TVR.

El...
  1. Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
  2. Experiența unui român care a mers cu o mașină electrică din București până în Grecia aproape gratis
  3. Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp
  4. Schimbare de regulament istorică la Roland-Garros. Ce se va întâmpla în setul decisiv
  5. Prima reacție a soției părăsite pentru o ucraineancă refugiată: ”Așa m-a răsplătit pentru că i-am dat o casă”
  6. O ucraineancă refugiată a stricat în 10 zile o căsnicie de 10 ani. Cine e bărbatul care și-a lăsat familia și a fugit cu ea FOTO
  7. Bobonete și Oțil, înainte să ajungă celebri. "Cea mai valoroasă treabă: soția care face poza este tot aia de când erai sărac"
  8. Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
  9. Rusia a numit țările pe care le consideră cele mai ostile. „Aceștia sunt principalii vinovați ai problemelor actuale și ai crizelor viitoare”
  10. George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO