Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.436 secunde)

Articole despre "marea unire"

Viața de coșmar a copiilor trimiși la cerșit în intersecțiile din București. Traficanții sunt cu ochii pe ei și îi amenință cu bătaia

Joi, 19 Mai 2022, ora 13:50
Viața de coșmar a copiilor trimiși la cerșit în intersecțiile din București. Traficanții sunt cu ochii pe ei și îi amenință cu bătaia
O grupare de infractori care obligau copiii să meargă la cerșit, să vândă flori sau să spele parbrize în intersecțiile mari din București a fost spartă joi, 19 mai, de poliție și DIICOT. Aceștia stăteau în stradă de dimineața până seara, murdari, desculți, cu haine rupte, încercând să facă rost de bani pentru traficanți. Chiar copiii liderului rețelei erau plasați în intersecțiile din Capitală.

Joi, polițiștii și procurorii au făcut cinci percheziții în București și Ilfov la domiciliile unor persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și viol.

Gruparea acționa de un an în centrul Capitalei și folosea copii pe care îi aducea zilnic din comuna Jilava. De la primele ore ale dimineții îi plasau în intersecții, apoi îi mai recuperau seara târziu.


La cerșit, cu păpuși în loc de bebeluși

”Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, în municipiul București, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai a anului 2022, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori, prin supunerea la executarea unei munci în mod forțat și obligarea la practicarea cerșetoriei.

Astfel, în perioada ianuarie – mai 2022, membrii grupului infracțional organizat, profitând de imposibilitatea de a-și exprima voința și de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau persoanele...

Muzeul de la Înalta Curte: Cărțile rare care spun cum se împărțea dreptatea încă de pe vremea lui Cuza

Duminica, 01 Mai 2022, ora 22:10
Muzeul de la Înalta Curte: Cărțile rare care spun cum se împărțea dreptatea încă de pe vremea lui Cuza
Zeci de volume rare din biblioteca Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost restaurate și sunt expuse în condiții de muzeu în sediul ICCJ de pe strada Batiștei, putând fi văzute de publicul larg în fiecare zi lucrătoare, între orele 8.00 și 16.00.

ICCJ a început un proces de restaurarea a cărților cu ajutorul pro bono al experților de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

Locul fișetelor metalice pline de dosare de pe holurile instanței supreme a fost luat de vitrine de sticlă speciale.

Ele asigură controlul umidității pentru o conservare ca la carte a cărților de o valoarea istorică inestimabilă, unele fiind unicat.Oficiali ai Înaltei Curți au declarat pentru Ziare.com că au în vedere să scaneze aceste volume, astfel încât ele să poată fi citite în format digital pe site-ul scj.ro.

Până atunci, ele pot fi văzute în expozantele aduse din Italia și amplasate la primul nivel al instanței, la mezanin și la nivelul al doilea, lângă Sala Secțiilor Unite.

O dovadă că istoria și evoluția ICCJ este strâns legată de cea a României stă pe prima pagină a unui volum de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza sub forma a trei ștampile:

Una purtând anul 1862 cu Vulturul și Zimbrul în centru – stema Principatelor Unite – și înscripția „Înalta Curte de Cassațiune și de JustițieO a doua purtând înscripția „Biblioteca Cuții de Cassație a României”, din perioada RegatuluiA...

Marea Unire din 1918 și pandemia de gripă spaniolă. Românii veniți la Alba Iulia se ”protejau” cu usturoi în jurul gâtului

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 03:05
Marea Unire din 1918 și pandemia de gripă spaniolă. Românii veniți la Alba Iulia se ”protejau” cu usturoi în jurul gâtului
Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, s-a desfășurat în condițiile unei pandemii uriașe, care a provocat la nivel global zeci de milioane de morți. Gripa spaniolă era la sfârșitul anului 1918 la apogeu în Transilvania și în România.

Extinderea pandemiei a fost facilitată de revenirea acasă a soldaților care au luptat în Primul Război Mondial. Sistemul imunitar al acestora era slăbit, mărind astfel probabilitatea de a se contracta boala.

În aceste condiţii epidemice cu totul deosebite a fost organizat evenimentul de la Alba Iulia, care a adunat peste 100.000 de români. Autorităţile au pregătit patru puncte de prim ajutor unde cei care aveau nevoie primeau tratament medical.

Nu exista ideea de izolare
Istoricul Tudor Roşu de la Muzeul Unirii afirmă că în urmă cu 102 ani nu au existat puţine măsuri de protecţie, masca fiind la momentul respectiv o mare necunoscută pentru locuitorii Transilvaniei. ”Măsurile profilactice trebuie contextualizate, fireşte, în mentalitatea epocii. Decalajul faţă de statele apusene, unde se încercau metode moderne de profilaxie, de la măşti de protecţie la izolarea celor afectaţi, e vizibil. În spaţiul transilvan, după unele mărturii ale evenimentului de la 1 Decembrie, oamenii purtau în jurul gâtului mărgele din căţei de usturoi, în speranţa prevenirii gripei. Ideea de izolare, de a nu călători, bolnav fiind, nu exista.Exemplul octogenarului Gheorghe Pop de...

Marea Unire de la Alba Iulia si pandemia de gripa spaniola. De frica bolii, romanii purtau coliere cu catei de usturoi

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 00:05
Marea Unire de la Alba Iulia si pandemia de gripa spaniola. De frica bolii, romanii purtau coliere cu catei de usturoi
Principalul dusman al participarii la Adunarea de la Alba Iulia din 1918, cand s-a hotarat Marea Unire, a fost gripa spaniola. Majoritatea celor care au absentat au dat vina pe aceasta molima teribila, despre care se crede ca a provocat undeva intre 40 si 100 de milioane de decese in cursul anilor 1918 - 1919.

Gripa s-a raspandit in multe tari odata cu intoarcerea soldatilor de pe front, afectand in principal tinerii si avand o rata de mortalitate ridicata. Se crede ca a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanitatii, dupa Moartea neagra, din secolul al XIV-lea.

Multe dintre victime au fost persoane tinere si sanatoase, gripa spaniola fiind total diferita de celelalte pandemii care au afectat copii, batrani si persoane cu sanatatea deja slabita. Detalii despre modul in care a afectat gripa spaniola evenimentul istoric din urma cu 102 ani apar in volumul "1 Decembrie 1918", publicat de Tudor Rosu, istoric la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.

Regina Maria, afectata de boala

Boala s-a manifestat puternic in tot spatiul romanesc. Chiar Regina Maria a fost foarte afectata de boala, cu un climax la o saptamana dupa 1 Decembrie.

Regina a lasat in jurnalul sau o descriere elocventa a modului de manifestare a bolii: "Am fost bolnava, foarte bolnava, lovita brusc si pe neasteptate, pe la spate, cum s-ar spune, si am fost tintuita la pat - tocmai cand lumea voia sa se bucure alaturi de mine. Boala m-a luat de sambata: m-am trezit cu capul greu...

Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ce n-au vrut comunistii sa stim despre Marea Unire?

Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 16:00
Comenteaza acest articol | 24 comentarii
Alba Iulia, 1 Decembrie 1918. Ce n-au vrut comunistii sa stim despre Marea Unire?
Carol I a murit chinuit de gandul ca regatul lui si-a declarat neutralitatea in Primul Razboi Mondial, "tradand" interesele "partenerului strategic" de la acea vreme, Imperiul German si pe Imparatul Wilhelm al II-lea.

Consiliul de Coroana reunit la 21 iulie/3 august 1914 a avut loc la Castelul Peles, fiind format din liderii partidelor parlamentare si reprezentantii guvernului.

Votul a fost covarsitor in favoarea neutralitatii, idee sustinuta de premierul de atunci, liberalul Ion I.C. Bratianu.

Regele Carol I, care dorea ca Romania sa-si indeplineasca obligatiile prevazute in tratatul de alianta cu Puterile Centrale a fost sustinut doar de "germanofilul" Petre P. Carp, o personalitate cu un impact important asupra culturii si politicii romanesti, pe nedrept marginalizat de regimul comunist.

Razboiul care a pus capat pacii de o suta de ani

Inceperea Primului Razboi Mondial prinde Romania intre ciocan si nicovala. Germania si Austro-Ungaria ii promit Regelui Carol Basararabia in cazul unei victorii a Puterilor Centrale, pe de alta parte, liberalii aveau promisiuni de la Antanta (alianta militara dintre Marea Britanie, Franta, Rusia) ca vor acorda Romaniei Transilvania in cazul unei victorii in marele razboi.

"Iminenta razboiului i-a luat pe majoritatea europenilor prin surprindere, iar reactia lor initiala a fost una de soc si neincredere. Se obisnuisera cu pacea.

Secolul scurs de la sfarsitul Razboaielor Napoloniene fusese cel mai pasnic cunoscut de...

Eroul uitat al Marii Uniri

Sambata, 01 Decembrie 2018, ora 10:00
Eroul uitat al Marii Uniri
In urma cu o suta de ani, tara noastra isi atingea idealul ca urmare a deciziei romanilor din Transilvania de a se uni cu patria-mama, astfel luand nastere Romania Mare. Unul dintre oamenii care au contribuit semnificativ la Marea Unire din 1918 este un temerar pilot militar ce si-a riscat viata intr-o misiune aproape imposibila.

Numele celui care a fost Vasile Niculescu este pe nedrept foarte putin pomenit in cartile de istorie desi, asa cum veti vedea, el a fost implicat in evenimentele din toamna lui 1918, iar fara contributia lui nu este sigur ca unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei s-ar fi realizat la fel de usor.

Context

Ultimele luni ale Primului Razboi Mondial au adus implozia Imperiului Austro-Ungar, autoritatile de la Viena recunoscand mai mult sau mai putin direct ca nu mai pot controla natiunile care solicitau tot mai vocal independenta. Pe 18 octombrie 1918, Alexandru Vaida-Voevod citea in Parlamentul de la Budapesta rezolutia Comitetului Executiv al Partidului National Roman din Transilvania care stipula, printre altele, faptul ca natiunea romana din provincie este "libera de orice inraurire straina" si pregatita sa-si aleaga "asezarea ei printre natiunile libere". Asa cum era de asteptat, o asemenea pozitie a provocat rumoare in legislativul din Budapesta.

In aceeasi zi, imparatul Carol I trimite un manifest prin care propune transformarea imperiului intr-o federatie compusa din sase state: Austria, Ungaria, Cehia, Serbia, Polonia si Ucraina....

Cum sarbatoreste Metrorex 100 de ani de la Marea Unire

Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 21:29
Cum sarbatoreste Metrorex 100 de ani de la Marea Unire
Metrorex a anuntat ca sarbatoreste 100 de ani de la Marea Unire prin cartele de calatorie cu simboluri ale Centenarului.

Potrivit unui comunicat al institutiei, vor fi puse in vanzare 10 milioane de cartele cu ocazia Marii Uniri, "cel mai important moment de unitate din istoria poporului roman".

Cartelele aniversare vor putea fi cumparate incepand cu 1 octombrie de la toate casieriile statiilor de metrou.

"Calatorii Metrorex vor gasi astfel de cartele speciale pentru 2 calatorii, 10 calatorii si pentru abonamente lunare. Fiecare din cele 3 titluri de calatorie va avea cate doua tipuri de grafica distincta care va elogia momente si personalitati marcante ale acestui eveniment important al istoriei tarii noastre.

De asemenea, Metrorex a pus la dispozitia calatorilor doua trenuri de metrou decorate cu insemnele Romaniei si ale Centenarului. 'Trenurile Unirii' circula din luna iunie pe Magistralele 1, 2 si 3", mai transmite Metrorex.

Citeste si:

Primaria Capitalei vrea sa finanteze 2 carti de istorie pentru Centenar cu 2,5 milioane leiUn metrou cu 2.000 de calatori la bord era sa deraieze, anunta sindicalistii: Riscau sa-si piarda viata acoloCum arata statiile liniei de metrou Drumul Taberei-Eroilor si cand ar putea fi gata. Deja exista o intarziere de 4 ani

Cum s-a facut Marea Unire? Cu multa, foarte multa suferinta

Vineri, 01 Decembrie 2017, ora 07:10
Cum s-a facut Marea Unire? Cu multa, foarte multa suferinta
Unirea a venit la "pachet" cu o reformare a tarii unificate; la baza acestei reformari a stat un nou "pact social", bazat pe reforma agrara.

Pozitiva in esenta, respectiva reforma a adus cu ea costuri care, astazi, par insuportabile, dar pe care romanii de atunci si le-au insusit cu seninatate.

Citeste aici prima parte, despre pretul formarii Romaniei Mari

Profesorul Ioan Sabau-Pop, in studiul "Problematica proprietatii fostilor optanti unguri in actualitatea istorica si legislativa din Romania", arata cum, in urma internationalizarii conflictului dintre 367 de "optanti" (functionarii publici si proprietarii de dinainte de 1918 ai 80% din suprafetele de teren care au facut obiectul reformei agrare din Transilvania, functionari si proprietari care au optat pentru cetatenia maghiara dupa 1918) si statul roman, Romania a platit, prin Fondul Agrar, echivalentul a 100 tone de aur de 24 carate. In acel an, pretul aurului era de 20,67 USD/uncie ceea ce inseamna ca statul roman a platit aproximativ 73 milioane USD (valoare istorica), adica peste 15 milioane lire sterline.

Spre comparatie, PIB-ul Romaniei era, in 1930, de doar 280 milioane lire sterline ("South Eastern-European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II", elaborata de catre Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu celelate banci centrale din Sud-Estul Europei), ceea ce inseamna ca statul roman a platit despagubiri pentru terenurile detinute de cetatenii maghiari in...

Centenarul Marii Uniri, celebrat prin teatru in scolile din Bucuresti

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 08:29
Centenarul Marii Uniri, celebrat prin teatru in scolile din Bucuresti
Un amplu program cultural pentru copii dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 va fi lansat vineri oficial la Scoala Gimnaziala "Mexic" din Sectorul 3.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Teatrul "Ion Creanga", organizeaza in perioada noiembrie 2017 - iunie 2019 acest program cultural.

Prevazut sa se desfasoare in mai multe scoli din Capitala, programul include o serie de activitati care abordeaza teme si notiuni istorice intr-o maniera interactiva, precum Spectacolul de teatru "Romania dodoloata", ateliere teoretice si practice, dar si concerte de muzica militara si demonstratii de tip drill-team, sustinute de Ministerul Apararii.

Manifestarile se adreseaza copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani si se deruleaza in regim gratuit.

Primele activitati (pilot) au avut loc in luna octombrie la Scoala nr. 112 si Scoala Centrala din Capitala.

Spectacolul "Romania dodoloata", produs de Teatrul "Ion Creanga", va transpune un moment istoric intr-un spatiu familiar copiilor - in sala de festivitati, sala de sport sau chiar in curtea scolii si va aduce la viata povestea Marii Uniri.

Marea Unire de la 1918, subiect de documentar. Care sunt temele abordate in episoade

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 14:13
Marea Unire de la 1918, subiect de documentar. Care sunt temele abordate in episoade
Marea Unire de la 1918 este cunoscuta celor mai multi romani datorita faptului ca primim o zi libera de 1 Decembrie, dar un nou documentar vrea sa ne ofere toate detaliile.

Proiectele de crowdfunding autohtone nu sunt neaparat foarte multe, dar prin intermediul unei noi platforme s-ar putea sa vedem materializate mai multe idei ale romanilor.

Site-ul cu pricina este intitulat CrestemIdei.ro, iar unul dintre cele mai interesante proiecte actuale are legatura cu Marea Unire de la 1918.

Istoricul Vlad Pasca spera sa obtina 8.000 de lei in urmatoarele 26 de zile pentru realizarea unui documentar episodic menit sa ne ofere toate detaliile despre dedesubturile evenimentului istoric. Pana la aceasta ora, a strans deja 2.660 de lei de la 25 de sustinatori.

Afla aici mai multe despre documentarul despre Marea Unire de la 1918

Primaria Sectorului 1 da un milion de euro Chisinaului, pentru centenarul Marii Uniri

Duminica, 20 August 2017, ora 19:01
Primaria Sectorului 1 da un milion de euro Chisinaului, pentru centenarul Marii Uniri
Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat o Hotarare prin care se aloca, pana la sfarsitul anului, un milion de euro pentru a veni in sprijinul Consiliului Municipal Chisinau.

Anuntul a fost facut, duminica, de primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, in cadrul Conferintei "Centenarul Unirii si Basarabia".

"Consiliile locale, consiliile judetene pot face mai mult pentru centenar. Ce pot face eu, ca primar, ce face Consiliul Local al Sectorului 1? Ne putem infrati cu orase din Republica Moldova.

Am facut-o, ne-am infratit cu Chisinaul. Am aprobat in Consiliu o suma de bani pe care o vom da pana la sfarsitul anului pentru a ajuta Consiliul Municipal Chisinau, este vorba de suma de un milion de euro", a spus Daniel Tudorache.

Primarul a tinut sa precizeze ca "daca primarii nostri se infratesc cu cate un oras, cu cate o comuna si fiecare dintre ei dau dupa posibilitati o suma cat de mica, cu siguranta ca vom fi mai aproape de acest deziderat al nostru".

"Sper ca pana in decembrie 2018 sa indeplinim acest deziderat", a conchis Tudorache.

Citeste si:

Proiect pentru "reintregirea familiei de romani": Bilet dus-intors gratuit la TAROM si CFR de Centenarul UniriiIohannis: Comunitatea saseasca va serba impreuna cu romanii Centenarul RomanieiFirea face 3 monumente pentru Centenarul Marii Uniri. Ce alte planuri mai areOrganizarea Centenarului Marii Uniri, data in sarcina ministrului Culturii

Firea retrage finantarea controversatului Monument al Marii Uniri: Trebuia sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine

Marti, 01 August 2017, ora 13:03
Comenteaza acest articol | 14 comentarii
Firea retrage finantarea controversatului Monument al Marii Uniri: Trebuia sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine
Primarul general, Gabriela Firea, a decis sa retraga finantarea proiectului Monumentului "Marii Uniri".

"Dat fiind faptul ca monumentul de for public in cauza, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucuresti l-a propus pentru finantare, este un proiect aprobat in anul 2007 si care nu va putea fi inaugurat pana la data de 1 decembrie 2018, intrucat lucrarea se afla inca pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii si la Primaria Sectorului 3, primarul general Gabriela Firea a dispus retragerea finantarii acestui proiect si redirectionarea sumelor respective catre alte obiective de investitii", a transmit Primaria Capitalei intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.

Firea a declarat ca din punctul sau de vedere un astfel de monument ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa ii dezbine, asa cum s-a intamplat dupa aparitia in spatiul public a imaginilor cu monumentul.

"Chiar daca valoarea unei opere de arta nu este subiect de plebiscit, si avem destule exemple in lume de monumente care au fost acceptate de catre opinia publica dupa zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat ca un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie sa uneasca oamenii in jurul sau si nu sa-i dezbine. Sunt convinsa ca maestrul Ioan Bolborea va intelege situatia si, de comun acord, vom regandi edificarea acestei lucrari, la un alt moment, pe un alt amplasament si, poate, la o alta scara. Le multumesc celor care au initiat si s-au implicat in aceasta dezbatere care,...

Firea face 3 monumente pentru Centenarul Marii Uniri. Ce alte planuri mai are

Sambata, 22 Iulie 2017, ora 13:48
Firea face 3 monumente pentru Centenarul Marii Uniri. Ce alte planuri mai are
Primaria Capitalei va inaugura cu ocazia Centenarului Marii Uniri mai multe monumente si va organiza diverse evenimente.

Astfel, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, primaria va inaugura:
-monumentul "General H. M. Berthelot";
-monumentul "Ferdinand I", care va fi amplasat in Piata Victoriei;
-monumentul "I.C. Bratianu", in Piata Universitatii.

"Intram in linie dreapta cu organizarea manifestatiilor prilejuite de implinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Ne-am intalnit astazi pentru a stabili termene clare si obiective concrete pe care toate institutiile de cultura subordonate Municipalitatii trebuie sa si le asume. S-a stabilit un calendar al proiectelor si al intalnirilor de lucru, astfel incat sa acceleram toate demersurile ce trebuie facute, iar Bucurestiul sa sarbatoreasca asa cum se cuvine centenarul Marii Uniri.

Am solicitat, de asemenea, institutiilor de cultura din subordinea Primariei Generale sa organizeze, cu acest prilej, evenimente destinate tuturor varstelor, in special pentru cei mici, care trebuie sa isi cunoasca si sa isi inteleaga istoria. Anul Centenarului, 2018, trebuie sa devina un an al sarbatorii, al bucuriei si al respectului, notiuni care sa ramana in spiritul cetatenilor. Toate evenimentele organizate de Municipalitate in decursul anului urmator vor fi parte integranta din conceptul sarbatoririi Centenarului Marii Uniri", a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat remis sambata Ziare.com.

Ce evenimente mai...

Centenarul Marii Uniri, o durere insuportabila

Marti, 25 Iulie 2017, ora 19:14
Comenteaza acest articol | 24 comentarii
Centenarul Marii Uniri, o durere insuportabila
Sarbatorirea implinirii a 100 de ani de la Marea Unire ar fi putut sa fie o buna ocazie pentru guvernanti si clasa politica in general pentru a demonstra, fie si in ultimul ceas, ca isi inteleg rostul existentei si pot sa produca, fie si in mod exceptional, lucruri si idei si in interes national nu doar pentru a-si asigura propria supravietuire.

In mod particular, PSD ar fi avut timp suficient dupa castigarea alegerilor din 2016 sa se mobilizeze astfel incat pana in 2018 sa celebreze marele eveniment prin cel putin o mare realizare sau, cel putin, printr-o pregatire care sa se ridice la nivelul asteptarilor generate de implinirea celor 100 de ani de cand Romania a facut marele salt in randul natiunilor din 1918.

Pentru a reusi, insa, PSD ar fi trebuit sa vina la guvernare chitit sa lucreze in acest sens, nu pentru a-si implini diverse fantasme revansarde, care in cel mai bun caz au produs doar panica si haos, cand nu au dat peste cap si mai mult ceea ce, de bine, de rau, functiona cum-necum.

Daca si-ar fi concentrat toata energia inspre, de exemplu, finalizarea autostrazii care leaga Muntenia de Transvilvania, ar fi avut timpul necesar in doi ani pentru implinirea acestui minor obiectiv.

Ba daca si-ar fi pus in cap doar acest lucru, nu ar fi fost imposibil ca, in regim de urgenta, sa duca la bun sfarsit si legatura cu Moldova.

In schimb, PSD l-a pus de doua ori in fruntea Transporturilor pe Cuc, suficient cat sa asigure dezastru si o contemplare continua a...

Ce spune autorul Monumentului Marii Uniri, dupa ce Firea a anuntat ca nu mai finanteaza proiectul: Nu m-a anuntat nimeni. E ca o bomba

Marti, 01 August 2017, ora 14:01
Ce spune autorul Monumentului Marii Uniri, dupa ce Firea a anuntat ca nu mai finanteaza proiectul: Nu m-a anuntat nimeni. E ca o bomba
Sculptorul Ioan Bolborea, cel care realizeaza Monumentului "Marii Uniri", s-a declarat socat de decizia Primariei Capitalei de a retrage finantarea proiectului, dupa ce acesta a fost criticat in spatiul public.

Sculptorul Ioan Bolborea a declarat pentru Ziare.com ca nu a fost anuntat de nimeni din partea primariei despre decizia luata.

"Nu am discutat. Acum am auzit. Nu stiu ce sa spun. Este total aiurea, pentru ca nu se poate. S-au investit niste bani. Se vor investi. S-a semnat un contract. Nu stiu cum de s-a luat decizia aceasta. De ce? Nu m-a anuntat nimeni.

Monumentul e inceput, e in faza de ipsos, e un sfert din el facut. S-a lucrat si se lucreaza. Nu stiu ce urmeaza. Acum aud de lucrul asta. E ca o bomba. Va trebui sa discutam. Sa vedem de ce se renunta, de ce nu se mai vrea. Si Consiliul General a semnat pentru bugetul asta", a spus acesta.

Artistul a precizat ca este posibil chiar sa actioneze in instanta primaria daca situatia nu se va rezolva.

"E prea dura situatia. Nici nu imi vine sa cred ca este serioasa povestea", a adaugat el.

Referitor la faptul ca decizia primariei a fost luata dupa ce in spatiul public a fost criticat dur, Ioan Bolborea a precizat ca ar fi trebuit consultati oameni de specialitate, nu simpli cetateni.

"Publicul are si el parerile lui, dar sa intrebe oameni avizati, oameni de cultura. Probabil ca publicul nu a vrut nici Coloana lui Brancusi. Este o masura populista si nu vreau sa cred ca se va duce la capat, pentru ca...
  1. Experiența unui român care a mers cu o mașină electrică din București până în Grecia aproape gratis
  2. Schimbare de regulament istorică la Roland-Garros. Ce se va întâmpla în setul decisiv
  3. Prima reacție a soției părăsite pentru o ucraineancă refugiată: ”Așa m-a răsplătit pentru că i-am dat o casă”
  4. O ucraineancă refugiată a stricat în 10 zile o căsnicie de 10 ani. Cine e bărbatul care și-a lăsat familia și a fugit cu ea FOTO
  5. Cum erau aprovizionați cu muniție, medicamente și mâncare soldații ucraineni din Azovstal: „Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii”
  6. Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
  7. Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere
  8. Turiști prinși la scăldat în lacul Ochiul Bei din Cheile Nerei. Riscă o amendă usturătoare
  9. Zodiile care vor avea un weekend de pomină. Doar lucruri neașteptate vor apărea
  10. Momentul în care patru francezi pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească