Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.065 secunde)

Articole despre "nato"

Cehia se pregătește pentru un posibil război purtat de NATO împotriva Rusiei

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 15:32
Comenteaza acest articol | 17 comentarii
Cehia se pregătește pentru un posibil război purtat de NATO împotriva Rusiei
Pe 15 noiembrie, un atac cu rachete la scară largă al rușilor asupra Ucrainei a provocat o tragedie în orașul polonez Przewodów, care a stârnit discuții aprinse între liderii NATO. Unii membri ai Alianței și-au exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la riscurile tot mai mari de escaladare a războiului și au cerut altor parteneri să se pregătească pentru „cel mai rău scenariu”.

Printre aceștia se numără și Cehia, care a subliniat nevoia de a-și moderniza propria armată din cauza amenințării din partea Rusiei. Șeful Statului Major General al armatei cehe, Karel Rzeka, a spus acest lucru la o întâlnire a comandanților armatei cehe, relatează Idnes.

Potrivit armatei cehe, dacă va izbucni un război între NATO și Rusia, Cehia va fi una dintre primele țări ale Alianței care va trebui să intre în luptă cu inamicul. Rzeka a subliniat că armele pe care rușii le folosesc împotriva ucrainenilor au o rază de zbor suficientă pentru a lovi orașele din Republica Cehă.

„Războiul din Europa a devenit din nou realitate și are loc la granița Alianței Nord-Atlantice. Pacea eternă este o utopie. Perioada de avertizare pentru această criză durează cel puțin din 2014. Speram ca totul se va calma. Dar speranța nu este o strategie ”, a spus el.

Rzeka a menționat că armata cehă ar trebui să efectueze cea mai mare reînarmare din istoria sa. În opinia sa, trupele ar trebui să fie pregătite nu numai pentru...

NATO nu vede posibile negocieri de pace între Rusia și Ucraina în viitorul apropiat. Anunțul lui Mircea Geoană despre evoluția războiului

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 18:43
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
NATO nu vede posibile negocieri de pace între Rusia și Ucraina în viitorul apropiat. Anunțul lui Mircea Geoană despre evoluția războiului
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat marţi, 22 noiembrie, că, în prezent, nu există ”condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

”Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (...) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat el.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că perioada de iarnă ”va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

”Asta nu exclude şi operaţiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (...) Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a punctat Mircea Geoană.

El a spus că la nivelul aliaţilor există comunicare cu partea rusă ”pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, (...) în afara discuţiei despre Ucraina”.

”Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar,...

20 de ani de la invitația de aderare la NATO adresată României. ”Un pas major către reunificarea paşnică a Europei”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 15:45
20 de ani de la invitația de aderare la NATO adresată României. ”Un pas major către reunificarea paşnică a Europei”
Ministerul Afacerilor Externe a salutat luni, 21 noiembrie, aniversarea a 20 de ani de la primirea de către România a invitaţiei de aderare la NATO, la Summitul aliat de la Praga, subliniind că acest moment cu semnificaţie istorică unică a reprezentat un succes "major" al politicii externe a României, un obiectiv susţinut constant de întreaga clasă politică şi de societatea civilă.

În acest context simbolic, săptămâna viitoare ministrul Bogdan Aurescu va găzdui, la Bucureşti, reuniunea şefilor diplomaţiilor ţărilor NATO, prima în acest format organizată de ţara noastră de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment formal de nivel înalt al organizaţiei găzduit de România, după Summitul de la Bucureşti din 2008.

În 2002, România a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

"Această decizie istorică a reprezentat un pas major către reunificarea paşnică a Europei. Pentru ţara noastră, a însemnat, totodată, îndeplinirea unui obiectiv naţional şi a unor speranţe împărtăşite de toţi românii. Pentru NATO, după cum remarca însuşi preşedintele Vaclav Havel la acel moment, invitarea celor şapte noi membri contribuia la scopul fundamental al Alianţei: 'asigurarea celei mai bune protecţii pentru securitatea, libertatea, demnitatea, drepturile şi prosperitatea cetăţenilor săi'.

Decizia din 2002...

Un român, în conducerea Adunării Parlamentare NATO. ”Am făcut cunoscută poziția noastră fermă europeană și euroatlantică”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 17:00
Un român, în conducerea Adunării Parlamentare NATO. ”Am făcut cunoscută poziția noastră fermă europeană și euroatlantică”
Deputatul român Nicu Fălcoi a primit luni, 21 noiembrie, un mandat în conducerea Adunării Parlamentare NATO.


”Am fost ales astăzi vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO, funcție care mă onorează și mă responsabilizează foarte mult, mai ales ținând cont de perioada dificilă pe care o străbatem.

Adunarea Parlamentară NATO este un liant și un foarte important for de discuție pentru teme și subiecte fierbinți de politică externă, apărare și securitate, fiind un organism care reunește 269 membri din parlamentele celor 30 de țări membre NATO, la care se adaugă delegați din 11 țări asociate, 4 țări asociate mediteraneene, precum și 8 delegații parlamentare de observatori.De-a lungul ultimilor șase ani am fost puternic implicat în activitățile Adunării Parlamentare NATO, din care am făcut parte ca membru al Delegației permanente a României.

Am activat în acest răstimp în Comisia de Apărare și Securitate (DSC), al cărei vicepreședinte sunt, în Mediterranean and Middle East Special Group (GSM) și Ukraine-NATO Interparliamentary Council (UNIC) și m-am implicat puternic în promovarea obiectivelor României.

M-am aflat permanent în dialog cu colegii din alte țări, fapt care m-a făcut să cunosc în detaliu preocupările și interesele lor, cât și prioritățile și inițiativele care fac obiectul activității noastre.

Am susținut cu implicare temele de politică externă de pe agenda USR...

Șeful NATO cere în continuare unitate în fața lui Putin, în ciuda costurilor ridicate: ”Dacă îi permitem să câştige, va trebui să plătim cu toţii un preţ mult mai mare”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 16:18
Șeful NATO cere în continuare unitate în fața lui Putin, în ciuda costurilor ridicate: ”Dacă îi permitem să câştige, va trebui să plătim cu toţii un preţ mult mai mare”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis că sprijinul pentru Ucraina în faţa invaziei ruse ”are un preţ” pentru toţi, dar a insistat asupra necesității menţinerii unităţii împotriva agresorului, relatează EFE.

”Ştiu că acest ajutor are un preţ. În ţările noastre, multe persoane se confruntă cu o criză a costului vieţii. Facturile la energie şi alimente sunt în creştere”, a declarat Stoltenberg în cadrul discursului său rostit în ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a Alianţei, care a dezbătut în acest weekend la Madrid aspecte legate de războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, a subliniat el, ”preţul pe care îl plătim în calitate de aliaţi NATO se măsoară în bani, în timp ce statul ucrainean plăteşte cu sânge acest preţ”, a afirmat Stoltenberg.

”Dacă permitem ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să câştige, va trebui să plătim cu toţii un preţ mult mai mare”, a avertizat secretarul general al NATO.

În acest sens, el i-a îndemnat pe parlamentarii care participau la Adunarea Alianţei de la Madrid ”să menţină cursul împreună”: ”Contez pe voi toţi, ca membri ai parlamentelor, să rămânem uniţi!”, a invitat Stoltenberg.

Politicianul norvegian a reamintit, de asemenea, că în timpul summitului ”transformator” al NATO, desfăşurat în iunie anul trecut la Madrid, au fost adoptate ”decizii foarte importante într-un moment critic pentru...

Zelenski cere Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia drept ”stat terorist”: ”Periclitează viața a milioane de oameni”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 18:16
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Zelenski cere Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia drept ”stat terorist”: ”Periclitează viața a milioane de oameni”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Adunării Parlamentare a NATO să recunoască Rusia ca 'stat terorist', după atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează EFE.

Rusia "distruge infrastructura noastră energetică pentru a întrerupe alimentarea cu electricitate, apă şi agent termic în timpul iernii", a afirmat Zelenski în discursul său rostit prin videoconferinţă la ultima sesiune a celei de-a 68-a Adunări Parlamentare a NATO, care în acest weekend a dezbătut la Madrid războiul din Ucraina.

În discursul său, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că "periclitează direct viaţa a milioane de oameni". "Cel mai corect ar fi ca voi, în parlamentele voastre, să recunoaşteţi Rusia ca fiind un stat terorist", a insistat el.

În ultimele săptămâni, s-au intensificat atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor ucrainene, în special împotriva centralelor electrice şi a conductelor de apă şi gaze, ceea ce a coincis cu scăderea temperaturilor pe măsură ce iarna se apropie.În plus, în ultimele două zile, au fost efectuate bombardamente în imediata apropiere a centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reacţionat cu îngrijorare la aceste atacuri şi la alte atacuri asupra unor centrale mai mici.

"Toate naţiunile noastre sunt interesate de a se asigura că nu...

Cât de mare e riscul unei confruntări NATO - Rusia după incidentul din Polonia. Singura dată când articolul 5 din tratatul NATO a fost invocat

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 07:38
Cât de mare e riscul unei confruntări NATO - Rusia după incidentul din Polonia. Singura dată când articolul 5 din tratatul NATO a fost invocat
Dacă a fost o rachetă lansată de Rusia cea care a lovit marţi un sat polonez, omorând două persoane, ar fi pentru prima dată când o armă rusească a căzut pe teritoriul NATO. Uniunea Sovietică şi SUA au reuşit să treacă prin tot Războiul Rece fără să facă o astfel de greşeală, pentru că Washingtonul şi Moscova erau foarte conştiente de riscurile de a intra în război dintr-o eroare sau din cauza unor calcule greşite.

Rusia lui Vladimir Putin este o putere nucleară mult mai puţin previzibilă decât Uniunea Sovietică, ridicând pericolul la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba, după cum sublinia Joe Biden, scrie Julian Borger, editor de politică externă al publicaţiei „The Guardian”, într-o analiză pe tema riscului de confruntare directă între NATO şi Rusia.

Intervenţia lui Putin în Siria a dus, în noiembrie 2015, la doborârea unui avion de luptă rusesc de către un avion de vânătoare turc, deasupra graniţei turco-siriene, dar incidentul a fost bine administrat şi calmat în cele din urmă. În mod similar, este puţin probabil ca incidentul de marţi din Polonia să ducă la o confruntare directă NATO - Rusia, este de părere jurnalistul „The Guardian”.

Guvernul polonez a declarat că încă investighează a cui era racheta ce a căzut pe teritoriul său, iar biroul preşedintelui Andrzej Duda a spus că ia în considerare posibilitatea de a invoca Articolul 4 din Tratatul fondator al NATO,...

Un moment periculos al războiului din Ucraina: NATO în fața celei mai mari provocări

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 23:58
Comenteaza acest articol | 17 comentarii
Un moment periculos al războiului din Ucraina: NATO în fața celei mai mari provocări
Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai mult de 8 luni a ajuns într-unul dintre cele mai periculoase momente. Având în vedere ultimele evoluții și faptul că o posibilă rachetă lansată de Rusia ar fi căzut în Polonia, pe 15 noiembrie 2022, NATO se află în fața unei mari provocări, poate cea mai mare de la înființarea sa din 1949.

Dacă rapoartele vor confirma că racheta care a ucis 2 persoane în Polonia a fost trasă de Rusia, atunci alianța nord-atlantică se va afla în fața unei hotărâri importante: dacă se poate invoca articolul 5 din tratatul NATO, care prevede că un atac armat asupra unui membru este un atac asupra tuturor, potrivit inews.

Oricare ar fi adevărul, negarea Kremlinului va fi tratată cu disprețul pe care îl merită după două decenii de provocări, dezinformare industrializată și acte ostile pe pământ străin.

Putin primește o puternică lovitură de la Xi Jingping, în privința SUA: Proiectul crucial al președintelui rus nu are acceptul Beijingului

Dacă implicarea Rusiei va fi confirmată, lumea va aștepta să vadă cum reacţionează Polonia, NATO și Statele Unite în special. Occidentul nu și-a arătat dorința de a extinde acest război dincolo de Ucraina – conflictul este deja destul de costisitor, dăunând economiilor de pe tot globul.

Cu toate acestea, atenția se va concentra acum asupra garanțiilor de securitate colective ale NATO, unde un atac asupra unui...

Șeful NATO, Jens Stoltenberg: O rachetă ucraineană de apărare a căzut în Polonia. "Rusia poartă întreaga responsabilitate"

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 14:47
Comenteaza acest articol | 24 comentarii
Șeful NATO, Jens Stoltenberg: O rachetă ucraineană de apărare a căzut în Polonia. "Rusia poartă întreaga responsabilitate"
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, potrivit datelor preliminare, racheta care a lovit teritoriul Poloniei aparține apărării anti-aeriene ucrainene.

Cu toate acestea, ancheta este încă în curs. Stoltenberg a spus acest lucru după ședința de urgență a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul ambasadorilor.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a mai remarcat că Rusia este responsabilă pentru acest incident.

"Acesta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă întreaga responsabilitate, deoarece continuă un război ilegal împotriva Ucrainei", a adăugat Stoltenberg.

"Am căzut de acord că trebuie să rămânem vigilenți, vom continua să ne consultăm și să monitorizăm situația îndeaproape. NATO e unită, vom face mereu ce e necesar pentru a proteja toți aliații. Aliații NATO și-au exprimat susținerea puternică față de Polonia și au exprimat condoleanțe pentru victime. Incidentul de aseară demonstrează că războiul din Ucraina, care e responsabilitatea lui Putin, continuă să creeze situații periculoase. Să ne amintim că se întâmpla în timp ce Rusia lansa un atac cu rachete asupra orașelor ucrainene, atacând infrastructura critică și lovind ținte civile. Vedem că pot exista consecințe și pe teritorii ale membrilor NATO, consecințe ale războiului pe care Rusia îl poartă contra Ucrainei.

De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina NATO și-a sporit vigilența pe flancul...

”NATO este pregătită să apere România”. Mesajul ferm al lui Stoltenberg pentru Putin, transmis în timpul conferinței cu Nicolae Ciucă VIDEO

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 17:28
Comenteaza acest articol | 30 comentarii
”NATO este pregătită să apere România”. Mesajul ferm al lui Stoltenberg pentru Putin, transmis în timpul conferinței cu Nicolae Ciucă VIDEO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări miercuri, 26 octombrie, că Alianța va sprijini Ucraina atât cât va fi nevoie și că își va apăra aliații în cazul unei noi agresiuni a Rusiei.

Declarațiile au fost făcute în timpul conferinței de presă susținută alături de premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea avută la Bruxelles.

Stoltenberg: Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige

Întrebat dacă războiul din Ucraina s-ar putea încheia până la finalul anului viitor, șeful NATO a răspuns că nu doreşte să facă speculaţii în acest sens, dând asigurări că aliaţii şi partenerii Alianței sunt pregătiţi să ofere sprijin Ucrainei oricât va fi necesar.

”Războaiele sunt prin natura lor imprevizibile, dar ce am văzut, în ultimele săptămâni şi luni, este că forţele ucrainene devin tot mai puternice. Au reuşit să respingă trupele ruseşti din nord, din jurul Kievului, au obţinut ofensiva în Donbas şi au eliberat teritorii în Harkov şi în sud. Acesta este un exemplu foarte bun de curaj al forţelor armate ale Ucrainei şi avem mult respect pentru acest lucru şi pentru conducerea politică a Ucrainei şi forțele lor armate. Dar, desigur, sprijinul aliaţilor şi partenerilor NATO a fost unul vital pentru progresul în succesul lor. Am văzut că Ucraina a reuşit să recupereze, în ultimele săptămâni şi luni. Aş mai vrea să adaug că războiul nu a început în luna februarie a acestui...

Un avion militar de spionaj NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut în Polonia. Cui au fost furnizate informațiile înregistrate

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 10:39
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Un avion militar de spionaj NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut în Polonia. Cui au fost furnizate informațiile înregistrate
Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei care a explodat pe teritoriul Poloniei marţi, 15 noiembrie, ucigând două persoane, a relatat miercuri CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat, potrivit EFE.

"Informaţiile serviciilor secrete cu datele radar (ale rachetei) au fost furnizate NATO şi Poloniei", a adăugat laconic acelaşi responsabil militar al NATO postului de televiziune citat.

Avioanele NATO efectuează o supraveghere permanentă în jurul Ucrainei de când a început invazia rusă la 24 februarie.

Avionul Alianţei Nord-Atlantice, care survola marţi Polonia, monitoriza prin urmare ceea ce se întâmplă în Ucraina vecină.

Potrivit CNN, oficialul NATO nu a spus cine a lansat racheta şi nici de unde a fost trasă.

NATO a convenit miercuri să sprijine ancheta iniţiată de Polonia cu privire la racheta de fabricaţie presupus rusească, care a lovit teritoriul său.

Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden a afirmat miercuri că este 'puţin probabil' ca racheta să fi fost lansată din Rusia.

'Există o mulţime de informaţii care contrazic asta. Nu vreau să mă pronunţ până când nu vom investiga pe deplin, dar este puţin probabil, din cauza traiectoriei, să fi fost lansată din Rusia', a declarat Biden din Bali, unde participă la summitul G20.

La rândul său, Rusia a declarat marţi că nu ar fi efectuat atacuri...

Finlanda și Suedia, tot mai aproape de NATO. Câți aliați au ratificat protocolul de aderare

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 19:32
Finlanda și Suedia, tot mai aproape de NATO. Câți aliați au ratificat protocolul de aderare
Jens Stoltenberg a declarat miercuri, 26 octombrie, că procesul de aderare al Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică a fost ”cel mai rapid proces de aderare din istoria modernă a NATO”.

Șeful NATO a precizat că, până în prezent, 28 din 30 de aliaţi au ratificat deja, la nivel naţional, protocolul de aderare a celor două țări.

”Toţi cei 30 de aliaţi NATO au luat o decizie istorică în luna iunie a acestui an, la Summitul din Madrid, să invite cele două ţări să fie state NATO şi am semnat protocolul de aderare, toţi cei 30 de aliaţi NATO. Până acum, 28 din 30 de aliaţi au ratificat deja protocolul de aderare. Până acum, acesta a fost cel mai rapid proces de aderare din istoria modernă a NATO. Filanda şi Suedia au depus solicitarea în luna mai, iar la câteva săptămâni a fost semnat protocolul de aderare, iar acum 28 din 30 de state aliate au ratificat acest lucru în parlamentele lor naţionale. Şi Ungaria a făcut clar faptul că ratificarea acestui protocol este pe agenda parlamentului lor, în această toamnă, iar Finlanda şi Suedia lucrează cu Turcia pentru implementarea Memorandumului comun, din marja Summitului de la Madrid, să întărească eforturile comune de luptă împotriva terorismului naţional. Suedia se va asigura că nu există restricţii la cele şase porturi pentru Turcia şi au stabilit un mecanism permanent de a colabora îndeaproape în schimbul de informaţii ale Serviciilor şi susţinere...
  1. Fost lider din lumea interlopă a ajuns profesor de matematică la liceu. Colegii de catedră au intrat în grevă
  2. Dispozitivele rusești cu care patru ucraineni au reușit să ”rupă” parcările mall-urilor din România. Furau tot din mașini, fără să lase urme
  3. Brazilia, în stare de șoc! Ce s-a întâmplat azi noapte în cantonamentul echipei din Qatar FOTO
  4. Poveștile orășenilor care se mută la țară: Cât a costat "căsuța visurilor." "M-am teleportat în copilărie în vacanță la bunici" FOTO
  5. Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi
  6. Țeapa luată de un român după ce a cumpărat o mașină: "Există și riscul să explodeze în trafic cu tot cu copii după noi. Vânzătorul ne-a și blocat între timp"
  7. Cât a costat casa ciudată pe care un român și-a construit-o singur: "Există niște avantaje, printre care încălzirea cu vreo 20% mai eficientă"
  8. Arma invizibilă cu care Vladimir Putin ar putea destabiliza lumea. NATO e în alertă maximă
  9. Hidroelectrica anunță de la ce dată va emite din nou facturi pentru clienții casnici
  10. Cât de ușor se prepară prăjitura din 3 ingrediente, fără făină, unt sau ulei: Este incredibil de pufoasă și are o textură unică