Rezultatele 1 - 15 din 108 (0.070 secunde)

Articole despre "octavian jurma"

”Marea relaxare”, criticată dur de medici: ”Ați terminat pandemia din pix, pe hârtie!”. Noua variantă Omicron ar ocoli vaccinul

Joi, 10 Martie 2022, ora 23:10
”Marea relaxare”, criticată dur de medici: ”Ați terminat pandemia din pix, pe hârtie!”. Noua variantă Omicron ar ocoli vaccinul
Decizia guvernului de a ridica toate restricțiile împotriva Covid-19 este criticată de medici. Aceștia atrag atenția populației că pandemia nu s-a încheiat și recomandă în continuare vaccinarea pentru a evita formele severe ale bolii.

Laura Zaranfir, medic specialist ATI la Spitalul Clinic ”Colentina” din Bucureşti, subliniază că pandemia s-a încheiat doar pe hârtie și recomandă în continuare purtarea măștii de protecție în spațiile închise.

”Să fim serioși - ați "terminat" pandemia din pix, pe hârtie!!!!
Virusul circulă fără probleme, noroc că Omicron-ul chiar este o variantă mai blândă.
Până aici nu ar fi chiar un dezastru, dar faptul că se ridică obligativitatea purtării măștii în interior este o prostie . Este o prostie cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut NIMIC în acesti doi ani în privința ventilării cât mai corecte a spațiilor din spitale, școli, instituții clădiri de birouri.

Singura noastră șansă este ca virusul să nu mai sufere mutații care să ducă la apariția unor variante mai agresive . Eu sper că așa va fi.

Sunt stupefiată cu câtă ușurință se trece dintr-o extremă în cealaltă, de la nebunia internării cu zecile de zile ale asimptomaticilor/ paucisimptomaticilor la lipsa oricăror măsuri de prevenție.

Suntem, ca de obicei, pe cont propriu.

Fiecare după cât îl duce neuronul...pardon ...sinapsa ..”, a scris medicul pe Facebook.


În condițiile în...

Avertismentul unui cercetător privind riscul de blocare a secțiilor ATI. Când am putea depăși pragul de 50.000 de cazuri Covid pe zi

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, ora 23:35
Avertismentul unui cercetător privind riscul de blocare a secțiilor ATI. Când am putea depăși pragul de 50.000 de cazuri Covid pe zi
Biostatisticianul Octavian Jurma a vorbit miercuri, 26 ianuarie, despre riscul blocării secțiilor ATI, în contextul în care, până la sfârșitul săptămânii viitoare, numărul cazurilor Covid-19 ar putea ajunge la 50.000 pe zi.

Miercuri, autoritățile sanitare au anunțat un record al cazurilor Covid-19 în 24 de ore: 34.255.

”În general, dacă ne uităm, vedem că numărul de cazuri raportate este cel mai scăzut luni pentru că vin testele de duminică, însă, pe de altă parte, luni avem cea mai mare rată de pozitivare, adică în general se testează doar cei simptomatici, doar cei care au nevoie să se testeze. Acest lucru nu s-a întâmplat astăzi, deși față de luni, când au fost 38.000 de teste, am testat peste 100.000 de teste, deci aproape de trei ori mai mult. Rata de pozitivare a rămas aceeași. Am mărit foarte mult numărul de teste, dar n-am reușit să le mărim atât de mult încât să prindem pandemia din urmă. Abia ținem pasul cu ea în continuare, ceea ce înseamnă că avem o creștere reală, fulminantă, care va atinge un platou la un moment dat, însă suntem abia în a cincea săptămână a valului. Niciunde nu s-a ajuns mai repede, la un vârf, de șase săptămâni, nici în Africa de Sud, nici în Marea Britanie”, a declarat Jurma la B1TV.

Cercetătorul a subliniat că bilanțul va continua să crească și în zilele viitoare.
”Mai avem cu certitudine o perioadă de creștere săptămâna viitoare, când vom...

Fiul lui Octavian Jurma, infectat cu Covid: "Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case"

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 15:34
Fiul lui Octavian Jurma, infectat cu Covid: "Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case"
Biostatisticianul Octavian Jurma a anunțat marți, 25 ianuarie, că fiul său, elev în clasa a IX-a, este infectat cu Covid, cu simptome ușoare.


Într-o postare pe pagina sa de pe Facebook, cercetătorul mărturisește că s-a testat toată familia, cu rezultate negative, deocamdată, întrucât șansele să scape sunt mici.

Jurma este de părere că astfel de situații vor fi inevitabile pentru orice familie cu elevi în casă într-un val ca Omicron:

"Momentul acela în care statistica devine realitate a ajuns și la noi în familie. Băiatul nostru cel mare, elev în clasa a XI-a, e pozitiv.

Guvernul a refuzat să ne permită să ne retragem copiii în case în față valului de infectări, astfel încât să facă școală online sănătoși de acasă. Prin urmare îi trimite pandemia infectați acasă, astfel încât fac școală online bolnavi de acasă.


Găsiți voi logica prin care "online bolnav" e mai bine decât "online sănătos", că acestea sunt singurele opțiuni în timpul unui val pandemic dacă nu faci nimic pentru siguranță copiilor în școală.


M-a certat soția mea, când am i-am spus că în acest val, copiii noștri și probabil și noi suntem condamnați la infectare. Dar e o consecință matematică a deciziei de a deschide școlile la 3 zile după petrecerile de revelion și apoi de a le ține școlile deschise cu orice preț.

Probabilitatea ca un copil care merge la școală în mediu urban să se infecteze este...

Octavian Jurma despre valul Omicron: "De săptămâna viitoare vom vedea și impactul școlilor. E posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie"

Marti, 04 Ianuarie 2022, ora 11:53
Octavian Jurma despre valul Omicron: "De săptămâna viitoare vom vedea și impactul școlilor. E posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie"
Biostatisticianul Octavian Jurma vorbește, într-o postare pe Facebook, despre impactul revenirii tuturor elevilor la școală, începând cu 10 ianuarie și face o serie de previziuni cu privire la evoluția numărului de cazuri.


Aproape toate județele din România au semne de creștere ale indicatorilor pe termen scurt și mediu care se vor reflecta în incidența oficială tot în această săptămână, a scris Octavian Jurma într-o postare pe Facebook:


"Omicron ante portas!

Valul 5-Omicron a debutat săptămâna trecută în forță, egalând sau depășind recorduri pandemice.

În primul rând avem egalat recordul din valul 4-Delta pentru cea mai mare creștere săptămânală a numărului de cazuri (88% în săptămâna S38 1319 septembrie). Diferența este că acest record este înregistrat la debutul valului 5, în vreme ce la debutul valului 4 am avut o creștere de 40%.

O altă evoluție îngrijorătoare este că raportul luni/duminică este de peste 100% și în această săptămâna. De obicei valorile de luni (care reflectă testările de duminică) sunt sub nivelul zilei de duminică anterioare (care reflectă testările de sâmbătă).


Săptămâna trecută acest raport s-a inversat cu un nou record pandemic de 162% iar în această săptămâna recordul a fost din nou depășit cu 183%. Astfel valoarea de azi (luni, 3 ianuarie 2022) în loc să fie mai mică decât cea de duminică (2 ianuarie), este cu 80% mai mare!


Dacă...

Octavian Jurma, despre tulpina Omicron: „Datele care vin din tot mai multe surse ne spun că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum”

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 08:20
Comenteaza acest articol | 16 comentarii
Octavian Jurma, despre tulpina Omicron: „Datele care vin din tot mai multe surse ne spun că este la fel de virulentă ca restul variantelor de până acum”
Cercetătorul Octavian Jurma susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată miercuri, 15 decembrie, că rata de transmisibilitate a variantei Omicron comparativ cu Delta este de șase ori mai mare. Mai grav însă, acesta susține că atât rata de spitalizare a persoanelor infectate cu această tulpină cât și virulența ei este similară cu varianta Delta.

„Rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca a ajuns la 600%! La fel și în Marea Britanie.

O rata de dublare sub 2 zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mișcă mai repede în Europa unde e iarna decât în Africa de Sud unde este vara.

În Africa de Sud rata de dublare a scăzut la 3 zile, în continuare mult peste maximul din Delta.


Îmi doresc și eu foarte tare să confirmam natura mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulenta că restul variantelor de până acum și diferență intre tari vă fi dată de rata de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne.


Chiar daca Africa de Sud se ferește să declare decese Omicron pentru că se simte pedepsită pentru că declarat identificarea variantei B.1.1.529, avem deja 2 săptămâni consecutive de dublare a numărului săptămânal de decese și un număr mare de spitalizări care cresc mai rapid că în Delta.


Europa este însă continentul care ne interesează cel mai mult. Danemarca...

Octavian Jurma: „Neizolarea contacţilor celor depistaţi cu omicron, un lucru foarte periculos. Omicron se anunţă foarte periculoasă pentru tineri”

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 17:37
Octavian Jurma: „Neizolarea contacţilor celor depistaţi cu omicron, un lucru foarte periculos. Omicron se anunţă foarte periculoasă pentru tineri”
Medicul Octavian Jurma a explicat pentru News.ro că neizolarea contacţilor persoanelor confirmate cu Omicron este foarte periculoasă.

Specialistul spune că astfel este favorizată răspândirea noii variante, care este oricum extrem de contagioasă. Conform legii, contacţii celor diagnosticaţi cu COVID-19 pot circula în voie dacă au cel puţin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare. Un alt aspect sesizat de Octavian Jurma este acela al relaxării unor măsuri în această perioadă, precum eliminarea purtării măştii în zonele neaglomerate, neexistând în acest sens o definiţie obiectivă a ceea ce înseamnă ”spaţii aglomerate”.

"Această regulă mi s-a părut depăşită încă din timpul valului Delta, am avut multiple comentarii şi mesaje trimise în care oamenii reclamau faptul că, deşi ar fi vrut să rămână acasă pentru că erau contacţi direcţi şi foarte posibil infectaţi, nefiind confirmaţi de către DSP, au fost oblgaţi să meargă la lucru şi DSP-urile în general au fost extrem de reticente şi sunt în continuare foarte reticente să testeze, testele în România au scăzut săptămâna trecută cu 36% faţă de săptămâna precedentă şi nu dau semne că-şi revin aşa de repede cum speram, având în vedere că săptămâna trecută a fost minivacanţa. Nu există un entuziasm deloc de a se crea prin testare o imagine corectă a stadiului la care ne aflăm şi nu cred că va exista un entuziasm foarte mare nici...

Cum sunt manipulate de autorități datele pandemiei. Octavian Jurma: „Ce se întâmplă acum în România este o formă de Darwinism social”

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 03:04
Comenteaza acest articol | 20 comentarii
Cum sunt manipulate de autorități datele pandemiei. Octavian Jurma: „Ce se întâmplă acum în România este o formă de Darwinism social”
Autoritățile din România practică o formă de Darwinism social prin faptul că iau sau nu măsuri epidemiologice în funcție de interesul politic, este de părere Octavian Jurma.


Biostatisticianul dă un exemplu care arată cum autoritățile manipulează datele statistice, astfel încât ele să se plieze pe agenda politică. Cercetătorul arată și care e partea pozitivă a crizei prin care trece omenirea și ce state vor ieși mai „câștigate” din pandemie decât atunci când au intrat.

Biostatisticianul Octavian Jurma e de părere că datele statistice prezentate oficial de către autoritățile din România sunt manipulate în așa fel încât să justifice agenda politică, iar măsurile epidemiologice sunt luate numai atunci când nu intră în contradicție cu interesele Executivului.

Cercetătorul arată cum „linia roșie” de la care autoritățile iau măsuri anti-COVID a fost trasă tot mai sus, la o incidență a numărului de cazuri din ce în ce mai mare de la un val epidemiologic la altul. Dacă în primul val România a intrat în lockdown la câteva sute de cazuri pe zi, în Valul 4 autoritățile abia dacă au luat măsuri pe plan local, a arătat doctorul Octavian Jurma într-un interviu pentru Ziare.com.

„Linia roșie” a crizei epidemiologice, desenată de autorități tot mai sus

„Cel mai mult mă îngrijorează această linie roșie care începe să se contureze. Anumite date statistice nu au sens, decât în...

Octavian Jurma, avertisment despre marea relaxare de Sărbători: ”Vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron. Autoritățile vor fi în vacanță”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 21:26
Octavian Jurma, avertisment despre marea relaxare de Sărbători: ”Vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron. Autoritățile vor fi în vacanță”
Cercetătorul Octavian Jurma a criticat decizia autorităților de a relaxa restricțiile la final de an. Acesta trage un semnal de alarmă în condițiile în care se estimează că valul 5 al pandemiei va debuta în ianuarie și cazurile de infectare cu Omicron în rândul tinerilor sunt în creștere.

Jurma consideră că cele mai periculoase vor fi petrecerile de Revelion.

Potrivit acestuia, valul Omicron ”se va mişca atât de repede, încât nu vom mai avea timp să luăm măsuri”.

”Avem această situaţie în care măsurile sunt justificate de ieşirea din valul Delta, dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron, care este cel mai probabil, din aceste calcule, să debuteze la jumătatea lunii ianuarie. Asta înseamnă că autorităţile vor fi în vacanţă, vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron”, a spus Jurma miercuri seară, la Profit TV.

Octavian Jurma a mai arătat că o altă problemă este data la care se redeschid școlile.

”Anul trecut, dacă ne uităm pe curba epidemică, la venirea din vacanţă avem o creştere, un vârf de cazuri, în ianuarie, dar pentru că şcolile s-au deschis în februarie, nu a devenit un val, s-a potolit şi a debutat la revenirea elevilor la şcoală. Anul acesta, însă, şcolile se redeschid exact la revenirea din această vacanţă”, a explicat cercetătorul.

Potrivit acestuia, ”între măsurile de relaxare, cea mai periculoasă este eliberarea petrecerilor de...

Octavian Jurma: "Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi"

Marti, 21 Decembrie 2021, ora 10:39
Octavian Jurma: "Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi"
Cercetătorul Octavian Jurma estimează o creștere importantă a cazurilor cu varianta Omicron în România chiar din această săptămână. Acesta amintește că în Statele Unite, o țară cât un continent, noua tulpină a devenit cu 73% din cazurile secvențiate în doar 3 săptămâni.

România intră marți, 21 decembrie, în a 3-a săptămâna de la detectarea Omicron. A început cu 1.23%, săptămâna trecută a avut 6.32% iar săptămâna aceasta ar putea să fie în jur de 25%, a scris Jurma pe pagina sa de pe Facebook:


"Stupefiant! Omicron a devenit dominantă în SUA cu 73% din cazurile secvențiate în doar 3 săptămâni. Vorbim de o țară cât un continent, nu de o țară cât un stat de la ei.
Dintre acestea în prima săptămâna Omicron a avut o pondere de 0.7% și de 12.6% în a două săptămâna (după reajustare). Adică o creștere de 7x pe săptămâna, deci o rată de dublare de aproximativ 2 zile.


Și în SUA avem val peste val.

România întră mâine în a 3-a săptămâna de la detectarea Omicron. A început cu 1.23%, săptămâna trecută a avut 6.32% iar săptămâna această mă aștept să fie în jur de 25% (cu o rată de dublare conservatoare de 3.5 zile).

E practic exclus ca Omicron să se comporte atât de diferit în România față de restul țărilor din emisfera nordică, deci diferența poate fi atribuită mai interferenței politice.

Această intereferență s-a văzut atât din scăderea cu 100% că...

Octavian Jurma: „Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului. Suntem deja în valul 5”

Vineri, 17 Decembrie 2021, ora 07:37
Octavian Jurma: „Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului. Suntem deja în valul 5”
Medicul Octavian Jurma afirmă joi seară, 16 decembrie, că Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului, fiind deja în valul cinci al pandemiei. Medicul afirmă că măsurile individuale de protecţie sunt foarte importante, mai ales în contextul în care autorităţile nu iau decizii ferme. ”Pentru prima dată în pandemie, decizia individuală este mai importantă decât decizia colectivă”, a transmis medicul.

Octavian Jurma a afirmat, joi seară, într-o postare pe Facebook, că săptămâna trecută în România s-au făcut doar 95 de secvenţieri, cu 40% mai puţin decât în săptămâna precedentă.

”Cu toate acestea, numărul de cazuri Omicron a crescut de la 2 (pondere de 1.23%) la 8 (pondere de 6.32). Avem prima confirmare directă că şi în România rata de dublare a cazurilor Omicron este de 3.5 zile (...) Aşadar, chiar dacă am creşte de 10 ori numărul de secvenţieri, Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 şi debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam. Nu exista nimic care sa oprească acest debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social și politic, deci nu ne putem baza pe autorităţi”, mai afirmă medicul.

Potrivit acestuia, pentru prima dată în pandemie decizia individuală este mai importantă decât decizia colectivă unde avem un consens negaţionist între majoritate şi guvernanţi.

”Vestea bună este ca...

Octavian Jurma, sceptic cu privire la cifrele pandemiei. „Imediat după discursul în care Președintele își exprimă îngrijorarea, mortalitatea scade miraculos”

Luni, 15 Noiembrie 2021, ora 07:41
Octavian Jurma, sceptic cu privire la cifrele pandemiei. „Imediat după discursul în care Președintele își exprimă îngrijorarea, mortalitatea scade miraculos”
Cercetătorul Octavian Jurma susține că asistăm la o coincidență ciudată în ceea ce privește scăderea numărului de decese în rândul pacienților COVID. Acesta subliniază că numărul de decese din octombrie și noiembrie este la jumătatea celui din august, septembrie când numărul cazurilor era mult mai mic. Jurma scrie că, în cazul în care aceasta nu este decât o simplă coincidență, asistăm la un al doilea miracol, când imediat după discursul președintelui decesele încep să dispară miraculos.

„Miracolul din valul 2 se repeta si in valul 4. Imediat după discursul în care Președintele îți exprimă îngrijorarea pentru evolutia pandemiei în România, mortalitatea scade miraculos.
Astfel mortalitatea în România a scazut în octombrie și noiembrie 2021 la jumatate față de august si septembrie 2021 când avem mult mai puține cazuri si o situatie mult mai bună spitale.

De asemenea numărul de decese e în cădere liberă și a ajuns la nivele pe care le așteptam abia peste 2 săptamâni.

Ce se întâmplă?

----------------------

In imagine avem doua grafice care ilustrează două miracole pandemice care apar in România când numărul de decese ajunge la un nivel incorect politic.

===================

1. In primul grafic avem mortalitatea mobila la 14 zile (CFR-14)*

Asa cum se vede pe masura ce numarul de internari in spitale si la ATI creste, mortalitatea scade in Romania. Acest grafic demonstreaza ca...

Cum a ajuns România ”bomba biologica a lumii”. Medicul Octavian Jurma: ”Suntem condamnați efectiv să ne infectăm”

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 23:58
Cum a ajuns România ”bomba biologica a lumii”. Medicul Octavian Jurma: ”Suntem condamnați efectiv să ne infectăm”
Situația gravă privind numerele mari de infectări, decese și pacienți la ATI, îi neliniștește pe reprezentanții OMS dar și pe vecinii noștri care ne sar în ajutor cum pot. Specialiștii din România spun că avem nevoie de autorități care trebuie să ia decizii înțelepte pentru a ieși din criza sanitară în care ne aflăm.

Cercetătorul Octavian Jurma spune că această situație este urmarea ”unui comportament al autorităților care nu mai este iresponsabil ci deliberat distructiv care intră, din punctul meu de vedere în zona zădărnicirii combaterii bolilor”.

”Suntem într-o situație în care suntem condamnați efectiv să ne infectăm și o spun cu toată responsabilitatea. Nu este o metaforă. Copiii sunt obligați să meargă la școală indiferent de incidență, oamenii sunt obligați să circule, iar cei responsabili sunt lăsați liberi să facă ce vor ei. Eu nu pot să trăiesc, să mă izolez complet într-o societate. Am nevoie de ajutorul statului, iar statul și autoritatea statului este în spatele negaționiștilor”, a explicat Jurma.

”Adevăratul ”experiment” este de tip ”lagăr de infectare. Se vor extrage multe date din România”

Dr. Octavian Jurma a mai spus că cei care cred că se vrea un experiment ”au dreptate într-un fel” însă nu se face un experiment prin vaccin ci prin infectare și că, ”noi vom fi, probabil, prima țară care va reuși să treacă de valul 4 fără nicio...

Octavian Jurma, despre carantina totală cerută de Rafila: „O declarație binevenită, dar care vine cam după ce dușmanul a început să se retragă”

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 08:10
Octavian Jurma, despre carantina totală cerută de Rafila: „O declarație binevenită, dar care vine cam după ce dușmanul a început să se retragă”
Cercetătorul Octavian Jurma a susținut, după ce vineri, 29 octombrie, deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că se impune o carantină totală de o lună de zile, că e „o declarație de luptă care vine cam după ce dușmanul a început să se retragă din proprie inițiativă, dar e o declarație binevenita și importantă”.

„Evident carantina ne-ar fi ajutat maxim dacă se adopta cel târziu la finalul lunii septembrie când am deapsit 10,000 de cazuri pe zi. Într-o tară condusă de oameni normali, decizia s-ar fi luat la 3 la mie pentru că după acest nivel sistemul medical începe să cedeze în România.
Fară îndoială domnul dr. Rafila știe asta și atunci, are dreptate să ceara chiar și acum carantina? Da!”, a susținut cercetătorul Octavian Jurma.

Acesta explică apoi motivele pentru care este de acord cu medicul Alexandru Rafila, susținând că această temă nu trebuie politizată într-un mod maniheist.

„1. Suntem într-o stare de anarhie sanitară și este imperativă restaurarea ordinii sanitare înainte să devină dezordine socială.

2. Chiar daca am început coborârea, aceasta vă fi lungă și, că orice coborâre, adesea mai anevoioasă decât urcarea. Carantina poate scurta mult perioada de revenire la un nivel suportabil în spitale și ne poate garanta un Crăciun sub 1 la mie, salvând în proces mii de vieți.

3. Certificatul verde nu e o urgență acesta ar trebui introdus că măsură unica doar sub 3 la...

Octavian Jurma: „Ne aflăm într-o fază de scădere accelerată a numărului de cazuri”. Ce spune medicul despre sărbători

Marti, 02 Noiembrie 2021, ora 23:45
Octavian Jurma: „Ne aflăm într-o fază de scădere accelerată a numărului de cazuri”. Ce spune medicul despre sărbători
Epidemiologul Octavian Jurma a declarat marţi seară, 2 noiembrie, că România se aflăm într-o perioadă de scădere accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, însă numărul deceselor va continua să fie ridicat.

”Este incontestabil că ne aflăm într-o faza de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. În acest ritm vom coborî oficial sub 10.000 de cazuri pe zi încă din această săptămâna şi sub 5.000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie. Coborârea sub pragul de 5.000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, la 2 săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situaţia în spitale va deveni suportabilă cu mai puţin de 1,500 de internări la AŢI şi numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi.

”Înseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi şi dramatismul de spitale şi numărul crescut de decese.Din acest punct de vedere, în luna noiembrie vom avea vârful de decese care urmează vârfului de cazuri din luna octombrie. Vârful a fost deci atins şi depăşit în mod natural în octombrie prin evoluţia nestânjenită a pandemiei. În noiembrie doar culegem roadele acestui experiment sinistru efectuat pe seama poporului român de care proprii săi...

Epidemiologul Octavian Jurma, despre testele de salivă pentru depistarea COVID-19 în școli: Ar fi fost foarte bune să le avem la debutul valului

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 14:27
Epidemiologul Octavian Jurma, despre testele de salivă pentru depistarea COVID-19 în școli: Ar fi fost foarte bune să le avem la debutul valului
Epidemiologul Octavian Jurma consideră că testele din salivă a căror utilizare a fost aprobată sâmbătă, 9 octombrie, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar fi trebuit folosite în şcoli de mai mult timp. El susţine că depistarea unui test pozitiv într-o şcoală ar trebui să ducă la testarea întregii şcoli şi a familiilor celor care merg la respectiva unitate de învăţământ. „Astfel, şcolile ar deveni centre de prevenţie şi cu toţii am fi în siguranţă”, spune medicul.


„Ar fi fost foarte bune să le avem la debutul valului. Din februarie ne chinuim să facem guvernul să accepte aceste teste care, într-adevăr, cum aceste studii făcute de firme private au demonstrat, sunt mult mai puţin eficace decât testele RT-PCR, dar sunt folosite ca metodă de screening chiar dacă au un randament de un sfert, dacă faci de patru ori mai mult, poţi ajunge acolo.

Acestea însă ar trebui să fie făcute în cadrul unei politici de prevenţie, în care un test pozitiv de salivă într-o şcoală să ducă automat la testarea integrală a şcolii şi a familiilor din jurul şcolii. Astfel, şcolile ar deveni centre de prevenţie şi cu toţii am fi în siguranţă”, a declarat medicul Octavian Jurma sâmbătă, într-o intervenţie la Digi 24.

Acesta se declară „cutremurat” de statisticile privind decesele cauzate de COVID-19 în rândul copiilor şi adolescenţilor. Jurma a arătat că în cele două luni dinaintea...
  1. Rușii au trimis mașinile Terminator în Ucraina. "Este, practic, imposibil să supraviețuiești" VIDEO
  2. Noi amenințări din Rusia. Marea Britanie, distrusă în trei minute și Finlanda în 10 secunde cu rachetele hipersonice Satan 2
  3. Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
  4. O descoperire ce i-a lăsat perplecși pe astronomi: Misterioase ziduri găsite în spațiu VIDEO
  5. De ce s-a prăbușit piața criptomonedelor și ce ar putea însemna pentru viitor
  6. Putin ar negocia un acord cu Occidentul pentru încetarea razboiului din Ucraina, susține consilierul lui Zelenski
  7. O nouă anchetă de răsunet a Recorder. Cum a fost „executat” de DIICOT un român care lucra, sub acoperire, pentru statul român VIDEO
  8. Cristian Tudor Popescu, despre Eurovision 2022: "Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta"
  9. Vestul Europei, în contrast cu SUA. Liderii europeni se tem de ceea ce s-ar întâmpla dacă Ucraina chiar va câștiga
  10. Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”