Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.107 secunde)

Articole despre "pilonul ii"

Adevăratul motiv pentru care guvernul dă 700 de lei pensionarilor. Specialist: ”Cu jumătate din sumă ar fi putut să-i scoată pe toți din sărăcie”

Joi, 26 Mai 2022, ora 20:10
Adevăratul motiv pentru care guvernul dă 700 de lei pensionarilor. Specialist: ”Cu jumătate din sumă ar fi putut să-i scoată pe toți din sărăcie”
Veștile bune pentru categoriile de persoane defavorizate, anunțate de coaliția de guvernare la începutul acestei săptămâni, par să nu aibă efectul urmărit. În multe cazuri se ajunge la discriminare pentru câțiva lei.


Cristian-Gabriel Seidler, deputat USR în Comisia de muncă, specializat pe pensii, și politologul Cristian Hrituc au explicat pentru Ziare.com cât de eficientă este măsura bonusului ce urmează să fie primit de pensionari, care este impactul la buget dar și ce măsură ar fi fost mai bună ca aceasta.


Pachetul de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România” este în valoare de 1,1 miliarde euro și conține sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei și amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor din ultima perioadă.

Cristian Seidler: ”PSD nu are interesul să scoată oamenii din sărăcie”. De unde vin banii pentru pensii


Deputatul Cristian-Gabriel Seidler susține că mai degrabă guvernul ar fi trebuit să aplice niște reduceri ale TVA, ale accizelor la combustibili, pentru a scădea prețurile. În schimb acesta, prin măsurile aplicate transformă de fapt persoanele vulnerabile în votanți.

”PSD-ul, nu o dată în istoria sa, ia cu două mâini, dă cu o mână și are pretenția că a salvat situația. Și de această dată, guvernul, nu numai că nu a salvat...

Legea offshore a fost adoptată de Senat. Singurul partid care a votat împotriva

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 13:27
Comenteaza acest articol | 22 comentarii
Legea offshore a fost adoptată de Senat. Singurul partid care a votat împotriva
Legea offshore a fost adoptată, miercuri, de plenul Senatului, cu 91 de voturi pentru şi 13 contra. Au votat în favoarea legii toate partidele, mai puţin cei de la AUR. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional.


Raportul a fost admis cu 86 de voturi pentru şi 13 contra.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că grupul PSD susţine şi va vota această lege. ”A trebuit să vină PSD la guvernare pentru ca această leges să vină din nou în dezbatere, împreună cu partenerii de guvernare, a spus liderul senatorilor PSD.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a afirmat, în plen, că ”mult a fost puţin a rămas” iar votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate, nu doar economică ci şi politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic.

”Trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”, a mai spus senatoarea liberală.

Potrivit acesteia, sunt modificări mai mult decât necesare, fie că vorbim de dreptul de preemiţiune al statului român, care va asigura, în caz de nevoie, aprovizionarea cu prioritate a pieţei româneşti, precum şi stabilitatea şi predictibilitatea regimurilor fiscale de redevenţă.

Reprezentantul USR, Narcis Mircescu a...

Coaliția râvnește din nou la banii Pilonului II de pensii. ”Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării, să şi le asume” EXCLUSIV

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 21:30
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Coaliția râvnește din nou la banii Pilonului II de pensii. ”Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării, să şi le asume” EXCLUSIV
Scandal în coaliție pe tema banilor din Pilonul II de pensii. Sub pretextul îndeplinirii cerințelor din PNRR, se discută schimbarea legii în ceea ce privește Pilonului II. Banii de aici ar putea să nu mai fie retrași deodată, ci doar eșalonat, pe o durată de 12 ani. Ceea ce înseamnă ca mulți ar putea să nu mai apuce să își încaseze toți banii.

În cele două mari partide aflate la guvernare există acum dezbateri aprinse, contradictorii, privind modalitatea de plată a sumelor adunate în conturile de pensie privată obligatorie ale participanților. Asta după ce HotNews.ro a scris că Ministerul Muncii şi ASF vor să elimine posibilitatea plăţii integrale a pensiei şi lungirea termenului de plată de la 5 ani la 12 ani. Potrivit proiectului de lege, gestionat în principal de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), plata integrală a sumei acumulate ar putea să se facă doar în situaţii excepţionale.

România s-a angajat în fața Comisiei Europene ca, până la finele lunii martie, să vină cu reglementări pentru Pilonul II de pensii, potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență. Demersul face parte din cele peste 500 de jaloane și ținte pe care și le-a asumat pentru a primi 29 de miliarde de euro în următorii cinci ani.

”Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului România are termen. Este o...

Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”

Vineri, 21 Ianuarie 2022, ora 23:39
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii. Liberalul a făcut precizări și despre reforma pensiilor.

”E foarte complicat să vorbeşti despre reforma pensiilor în România, câtă vreme pentru foarte mulţi dintre români reforma înseamnă să le creşti pensia cu 10%”, a declarat ministrul.
”Cred că este o reformă pe care toţi românii o aşteaptă. E foarte complicat să vorbeşti despre reforma pensiilor în România, câtă vreme pentru foarte mulţi dintre români reforma înseamnă să le creşti pensia cu 10% (...) Când vorbim de pensie în România vorbim de un sistem pe inechităţi, nu de un sistem echitabil şi asta se schimbă acum”, a declarat Dan Vîlceanu vineri seară, la Digi 24.

În ceea ce priveşte pensiile din Pilonul II, ministrul spune că fiecare persoană ar trebui lăsată să decidă dacă doreşte să ia toată sumă odată sau eşalonat în fiecare lună.

”Cred că ar fi şi neconstituţional să faci o lege în care să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate. Acolo sunt banii tăi, acel sistem de la Pilonul II nu funcţionează ca Pilonul I de pensii, cu acea solidaritate între generaţii. Acolo banii sunt în cont şi sunt ai tăi. E ca şi când îi duci la bancă, ai avea un cont la bancă, te duci să îţi ridici banii şi ti-ar spune de...

Cristian Ghinea, clarificări despre modificările la Pilonul II de pensii: ”Plata nu se va face eșalonat, pe mai mulți ani”

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 21:04
Cristian Ghinea, clarificări despre modificările la Pilonul II de pensii: ”Plata nu se va face eșalonat, pe mai mulți ani”
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene care a negociat cu C.E. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat miercuri, 12 ianuarie, că în acest mecanism nu există prevederea conform căreia plata pensiilor din Pilonul II se va face eşalonat, pe mai mulţi ani.

Ghinea a precizat că a existat o propunere în acest sens, dar în final nu a fost inclusă în PNRR.
”Nu este această prevedere în PNRR, au fost discuţii să fie. Am făcut multe consultări cu instituţii şi mediul privat, a venit un pachet pe Pilonul II şi asta a picat. Oricine poate să verifice, să caute jaloanele care ţin de pensii”, a spus fostul ministru miercuri seară, la Profit TV.

Ghinea a arătat că sunt patru puncte prevăzute în PNRR referitoare la Pilonul II: ca fondurile de pensii să nu mai ţină evidenţa pe hârtie, adică digitalizarea fondurilor de pensii, diversificarea investiţiilor, faptul că pot investi şi în alte domenii decât prevedea legea iniţial, independenţa fondurilor de pensii şi creşterea contribuţiei.

În privinţa acestei creşteri, fostul ministru a arătat că nu a pus o cifră de creştere, pentru că trebuie să fie decizia guvernului.

”Noi trebuia să fim de mult la 6,5, de pe vremea Guvernului Boc a existat un caledar de creştere, care nu s-a respectat, aceşti bani au fost furaţi. (..) Pilonul II nu este sustenabil, trebuia să fie soluţia pentru cei care ies la pensie peste 10, 15 ani, dar...

Modificări la Pilonul II de pensii. În cât timp vor primi beneficiarii banii

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 20:20
Modificări la Pilonul II de pensii. În cât timp vor primi beneficiarii banii
Guvernul analizează modificări la legea privind pensiile private obligatorii, mai exact Pilonul II. Acestea ar putea fi plătite beneficiarilor în tranșe, pe o perioadă mai lungă de timp, iar contribuția va crește.

În prezent, plățile pentru Pilonul II se întind pe o perioadă de cel mult cinci ani. Pensionarii pot primi toți banii odată sau în tranșe, în funcție de opțiune.
În urma modificărilor, acestea ar putea fi plătite beneficiarilor pe o perioadă mai lungă de timp după pensionare, în tranșe.

În ceea ce privește contribuția, până în 2024 va crește de la 3,75% la 4,75% din venitul brut, ceea ce va duce la acumularea de sume mai mari economisite pentru bătrânețe.

”Sunt deja discuții purtate pentru configurarea acestei soluții privind reformarea sistemului de pensii. Nu s-a tranșat. Până la finele trimestrului, România are termen. Este o discuție privind capacitatea României de a îndeplini angajamentele”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit Știrile PROTV, discuțiile de până acum vizează modul în care vor fi făcute plățile din Pilonul II. Sunt analizate mai multe variante - plata într-o singură tranșă, dacă suma de încasat ar fi mică, sau în tranșe, pe o anumită perioadă de timp - limitată ori pe perioada vieții cotizantului.

În urma angajamentelor luate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, țara noastră trebuie...

Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să primeşti banii de la Pilonul II de pensie. Cum afli ce sumă ai in cont

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 03:45
Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să primeşti banii de la Pilonul II de pensie. Cum afli ce sumă ai in cont
Contribuțiile de la Pilonul II de pensii ar urma să crească, potrivit noului program de guvernare, însemnând o majorare de la 3,75%, cât este în acest moment, la 4,75%.

Participarea la sistemul de pensii administrat privat (Pilonul II) este obligatorie atunci când o persoana cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani se angajează pentru prima dată.

În cazul în care nu face acest lucru în primele 4 luni de la angajare, persoana este alocată automat de către Casa Națională de Pensii la unul dintre fonduri. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, aderarea este opțională.

Practic, Pilonul II înseamnă că o mica parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătita de toți romanii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și investirea continua a acestor sume.

Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci romanilor care contribuie la Pilonul II. În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata în conturile a peste 7 milioane de romani, la Pilonul II. Ca să poţi intra în posesia banilor din acest pilon trebuie să te găsesti într-una dintre situaţiile de mai jos:

deces. Moștenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat și pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de...

Angajatorii români, obligați prin lege să-și informeze salariații sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii. Ce prevede, mai exact, ordinul Ministerului Muncii

Joi, 29 Iulie 2021, ora 12:49
Angajatorii români, obligați prin lege să-și informeze salariații sub 45 de ani cu privire la Pilonul II de pensii. Ce prevede, mai exact, ordinul Ministerului Muncii
Toţi angajatorii din România sunt obligaţi începând din 19 iulie 2021 să informeze salariaţii cu vârsta până în 45 de ani în legătură cu aderarea la un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Reglementarea s-a făcut în baza unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

Obligaţia angajatorilor vizează informarea tuturor salariaţilor prevăzuţi la Art. 30 din Legea 411/2004, care guvernează Pilonul II de pensii private, atât pe cei sub 35 de ani (aderare obligatorie la Pilonul II), cât şi pe cei între 35-45 de ani (aderare opţională).

Modificarea legislativă, adoptată la cererea administratorilor fondurilor de pensii, vizează, cu precadere, conştientizarea salariaţilor aflaţi la primul loc de muncă, cei care au obligaţia legală de a-şi alege fondul de pensii de Pilon II, în primele 4 luni de la intrarea în piaţa muncii.

Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APARP) a pregătit un model de scrisoare pe care angajatorii o pot descărca şi printa sau trimite tuturor salariaţilor.

Aceasta îndeplineşte obligaţia din noul Ordin 585 / 2021, ţine cont de toate situaţiile posibile şi, în acelaşi timp, îndrumă salariaţii către site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o informare deplină şi corectă privind Pilonul II.

Pe aceasta cale, APAPR salută noua modificare legislativă promovată de Ministerul Muncii...

Ce pensii "de sacrificiu" vor avea primii beneficiari ai Pilonului II, cumulate cu Pilonul I

Miercuri, 10 Martie 2021, ora 00:00
Comenteaza acest articol | 13 comentarii
Ce pensii "de sacrificiu" vor avea primii beneficiari ai Pilonului II, cumulate cu Pilonul I
Vestile care vin pentru primii pensionati ce vor beneficia de banii din contributiile proprii la Pilonul II nu sunt deloc bune. Dar acest lucru nu este din vina sistemul privat de pensii, ci a statului care nu si-a respectat angajamentul fata de sistem.

Sistemul privat de pensii a fost implementat in 2008, iar pe atunci se vorbea de o contributie ceva mai mare fata de cea care este acum pentru Pilonul II de pensii.

Astfel ca, atunci planul era ca din 2008, sa se transfere 2 puncte procentuale din cele 25% care se vireaza la CAS. Ar fi trebuit sa creasca cu cate jumatate de punct procentual pe an, pana cand in 2016 aceasta s-ar fi stabilizat la 6%, restul de 19% urmand sa intre in continuare pentru pensiile de pe Pilonul I.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar acum, contributia la Pilonul II, pare o descurajanta concesiune facuta de fiecare Guvern din 2008 incoace. In momentul de fata aceasta contributie este la 3,75%, mult sub ce promisesera guvernantii inainte de criza financiara mondiala.

Pensii "de sacrificiu" sau pensii de nimic

Potrivit lui Mihai Seitan, cel care a realizat legea cu privira la implementarea sistemului de pensii private, cei care vor iesi primii la pensie si vor beneficia de Pilonul II, nu vor avea decat o cota de 20-25% din venituri. Iar la acestea se mai adauga inca 40% ce vin dinspre pensia de stat, conform Adevarul.

Calculatoarele de pensii private obligatorii arata ca pentru un barbat care avea 45 de ani in 2008 si a cotizat la...

Cum vor beneficia romanii care contribuie la Pilonul II de pensii de bani atunci cand se vor retrage din activitate

Marti, 09 Martie 2021, ora 09:42
Cum vor beneficia romanii care contribuie la Pilonul II de pensii de bani atunci cand se vor retrage din activitate
Anul 2030 e anul in care ar trebui sa iasa din activitate romanii care contribuie la Pilonul II de pensii. Abia din acel moment, ei au dreptul la pensie privata, insa nu exista insa o reglementare care sa stabileasca modul in care sunt platiti acesti bani, arata adevarul.ro.

Specialistul Mihai Seitan spune ca proportia care va reprezenta pensia din Pilonul II va fi de circa 20-25% din venit, care se va adauga la cei 40% din sistemul public.

Inscrierile la Pilonul II de pensii, acum 13 ani

Inscrierea in pilonul II de pensii de stat administrate privat s-a facut acum 13 ani, in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Actiunea a presupus obligativitatea tuturor angajatilor care aveau pana in 35 de ani de a alege un fond de pensii administrate privat, autorizate in Romania, in timp ce angajatii intre 35 si 45 de ani puteau opta.

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale - CAS - este directionata spre fondurile de pensii administrate privat, banii fiind acumulati in conturile individuale ale celor care contribuie si investiti cu un profit mai mare sau mai mic.

Cota transferata catre Pilonul II a crescut gradual, incepand cu 2008, de la 2% si ar fi urmat ca, in 2016, sa ajunga la 6% din veniturile salariale brute. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In prezent, o proportie de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata de peste 7 milioane de romani la pilonul II de pensii.

Ce se plateste acum din Pilonul II de pensii

In...

Cum a esuat lamentabil atacul infam al PSD asupra sistemului de pensii private. Numarul romanilor care si-au transferat banii de la Pilonul II catre pensia de stat

Vineri, 11 Decembrie 2020, ora 05:53
Cum a esuat lamentabil atacul infam al PSD asupra sistemului de pensii private. Numarul romanilor care si-au transferat banii de la Pilonul II catre pensia de stat
Infama Ordonanta de Urgenta 114/2018 data de PSD, care se dorea a fi o "taxa pe lacomie", a esuat lamentabil in ceea ce priveste transferul banilor de la Pilonul de pensii private obligatorii catre sistemul pensiilor de stat.

Datele statistice arata ca, dintre cei 7,56 de milioane de romani participanti la Pilonul II de pensii, numai 723 si-au facut transferul fondurilor catre Pilonul I de pensii.

"Ca urmare a OUG nr. 114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, o persoana participanta la fondurile de pensii administrate private poate opta, dar nu mai devreme de 5 ani de contributivitate la fondul respectiv, sa se transfere la sistemul public de pensii (activul personal al participantului va ramane in contul privat al acestuia pana la deschiderea dreptului la pensia privata)", se arata in ultimul raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Potrivit documentului, pana in luna septembrie 2020, un numar de 723 de persoane au solicitat transferul viitoarelor contributii la Pilonul I, din acest punct de vedere riscul de lichiditate mentinandu-se stabil. Concret, una din peste 10.000 de persoane s-a lasat convinsa de "scamatoria" social-democratilor.

"Ulterior, prin OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative articolul privind posibilitatea...

Pensionarii cer majorarea pensiilor cu 40% cu bani de la Pilonul II si din rezervele BNR

Marti, 07 Iulie 2020, ora 22:30
Comenteaza acest articol | 58 comentarii
Pensionarii cer majorarea pensiilor cu 40% cu bani de la Pilonul II si din rezervele BNR
Pensionarii cer majorarea pensiilor cu 40% din rezervele BNR si din virarea constributiilor de la Pilonul II. Daca nu se va intampla acest lucru, seniorii au amenintat ca ies in strada si vor protesta.

Trei mari organizatii de pensionari, Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania, au cerut Guvernului sa respecte legislatia in vigoare, care prevede majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. daca acest lucru nu se va intampla, vor roganiza proteste.

Contributiile de la Pilonul II sa fie virate pensionarilor

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale "Unirea" a Pensionarilor din Romania, Dumitru Cojanu, sursa de finantare prin care Guvernul sa poata majora cu 40% pensiile ar fi amanarea cu un an sau doi a transmiterii contributiilor obligatorii pentru pensiile administrate privat - Pilonul 2.

"Daca chiar este o problema pandemia, si intr-adevar este acel somaj tehnic, acele unitati care si-au incheiat activitatea, nu si-au dus activitatea in continuare, nu mai vin contributii din aceasta cauza, exista o rezerva uriasa, si noi am propus-o, ca suma care se transfera la fondurile administrate privat, acea suma de 9 miliarde care spuneam ca este in bugetul pentru anul acesta, poate sa fie amanata, prorogata cu un an sau doi, ca intr-adevar anul acesta este o problema, si atunci sunt destui bani ca sa se asigure acel 40% prag de crestere a pensiilor pe...

Trei sferturi dintre romani spun ca Pilonul II de pensii trebuie mentinut. Peste 2 milioane au strans mai mult de 10.000 de lei in cont

Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 11:56
Comenteaza acest articol | 13 comentarii
Trei sferturi dintre romani spun ca Pilonul II de pensii trebuie mentinut. Peste 2 milioane au strans mai mult de 10.000 de lei in cont
75% dintre romani cred ca Pilonul II de pensii private obligatorii ar trebui mentinut, iar satisfactia lor fata de acest sistem este in crestere, potrivit unui sondaj national de opinie realizat recent.

Sondajul derulat de catre institutul ISRA Center la solicitarea APAPR in perioada octombrie-noiembrie 2019 arata ca, dupa aproape 12 ani de functionare a sistemului de pensii obligatorii private, doua treimi dintre romani cred ca Pilonul II de pensii este o idee buna, iar trei sferturi spun ca acesta ar trebui mentinut.

"Nivelul de satisfactie al romanilor privind administrarea Pilonului II este in crestere la nivelul principalilor indicatori (acces la informatie, claritatea informatiei, costurile de administrare). 45% spun ca au multa si foarte multa incredere in sistemul de pensii private", mai arata sondajul, potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) remis miercuri Ziare.com.

Pilonul II - singurul mod de economisire pentru cei mai multi romani

Sondajul mai arata ca, in pofida cresterii cu 15% a salariului mediu pe economie in 2019, tot mai putini romani spun ca pot economisi o parte din veniturile lor: doar 34% dintre romani economisesc cu regularitate (in scadere fata de 45% in 2018), in timp ce 60% dintre cei intervievati spun ca nu pot pune deoparte niciun leu din ce castiga (in crestere fata de 51% in 2018).

Corelatia acestor informatii, precizeaza institutul ISRA Center, sugereaza o...

Posibilitatea de a renunta la contributiile pentru Pilonul II de pensii va fi eliminata

Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 08:14
Posibilitatea de a renunta la contributiile pentru Pilonul II de pensii va fi eliminata
Cerinta de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abroga prin modificarile la OUG 114, a declarat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.

"Un alt capitol important de prevederi din Ordonanta 114, cele privitoare la Pilonul II de pensii, se modifica prin proiectul de lege dezbatut astazi in sedinta de Guvern, dupa cum urmeaza.

Sunt patru conditii esentiale care au afectat grav functionarea fondurilor de administrare a Pilonului II de pensii si prin proiectul de lege dezbatut in aceasta seara aceste prevederi se modifica radical, respectiv cerinta de majorare suplimentara a capitalului pentru administratorii fondurilor de pensii private se abroga si se revine la conditia din Legea 411/2004 care cerea o constituire a unui capital de 4 milioane de euro la deschiderea unui Pilon de administrare a pensiilor private", a declarat Ionel Danca, vineri seara, la finalul sedintei de Guvern.

El a adaugat ca, in ceea ce priveste optionalitatea contribuabililor intre Pilonul I si Pilonul II de pensii, dat fiind faptul ca "aceasta nu a functionat in realitate, numarul celor care au facut o astfel de alegere este infim, aceasta prevedere se abroga de asemenea".

Danca a mentionat ca s-au facut propuneri de modificare si privind comisioanele de administrare.

"Comisionul de administrare de pana la 1% din valoarea contributiilor virate la Pilonul II de pensii, vorbim de comisionul de administrare legat de contributiile care...

Guvernul corecteaza OUG 114 pentru pensiile private. Doar 500 de romani au trecut de la Pilonul II la Pilonul I, asa cum isi dorea PSD

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:28
Guvernul corecteaza OUG 114 pentru pensiile private. Doar 500 de romani au trecut de la Pilonul II la Pilonul I, asa cum isi dorea PSD
Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative, iar Guvernul va incerca sa corecteze vineri o mare parte dintre inechitati, iar restul in cursul anului urmator, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

"Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative. Eliminarea acestor socuri negative din sistem nu se va intampla peste noapte, dar vom incerca sa corectam chiar astazi o mare parte dintre inechitati si restul anul urmator. Sunt costuri de tranzitie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finantelor.

Potrivit acestuia, vineri, in sedinta de guvern, se va da o prima citire ordonantei cu modificarile aduse OUG 114, iar cerintele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.

"Vestea buna este ca astazi, in sedinta de guvern de la ora 17:00, se va da o prima citire a ordonantei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanta 114 si cerintele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanta 114 vor fi eliminate. Si acea optiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminata. Restul vor fi pe parcursul anului viitor", a dat asigurari Citu.

Si premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri dimineata, ca in a doua sedinta de azi, care incepe la ora 17:00, se va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi...
  1. Previziuni sumbre despre noua ordine globală. Care este țara fostă comunistă cu șanse să devină o mare putere europeană
  2. Unde ascundea o funcționară banii din șpagă. Surpriză de proporții în timpul unor percheziții la birourile DGASPC Tulcea.
  3. Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO
  4. Cum erau aprovizionați cu muniție, medicamente și mâncare soldații ucraineni din Azovstal: „Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii”
  5. Insula Șerpilor s-a umplut de vehicule militare și este înconjurată de nave rusești. Reacția Ucrainei este neclară: "Prea puține unități de artilerie cu rază lungă"
  6. Avocat Dr. Daniel MOREANU: Codul Urbanismului şi Construcţiilor: principalele modificări pe care le va aduce!
  7. Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere
  8. Turiști prinși la scăldat în lacul Ochiul Bei din Cheile Nerei. Riscă o amendă usturătoare
  9. A exagerat Bianca Drăgușanu cu operațiile? "Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat..."
  10. Mafia taximetriștilor s-a întors la Aeroportul Otopeni. Cine este Mecanicul, co­or­donatorul ”reţelei de băieţi un­suroşi ce ştie bine tabla împărţirii cu au­torităţile”