Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.138 secunde)

Articole despre "rusia"

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Marti, 24 Mai 2022, ora 02:22
Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO
Strategia de apărare a țărilor din Europa s-a schimbat radical odată cu războiul lui Putin din Ucraina, începută pe 24 februarie 2022. Unul dintre statele nordice, Suedia, s-a temut de o invazie a Moscovei de multă vreme și s-a gândit să construiască un bombardier care ar fi putut lovi Rusia, un proiect ținut secret.

Trebuie menționat faptul că din secolul al XII-lea și până în prezent, au existat 11 războaie purtate între Suedia și Rusia, iar ultimul s-a desfășurat la începutul secolului al XIX-lea, potrivit 19fortyfive.

Astfel, Suedia a fost tot timpul îngrijorată de o posibilă invazie a Uniunii Sovietice în timpul Războiului Rece. De aceea, Stockholm-ul în efortul de a-și menține statutul de neutralitate, a căutat să dezvolte un arsenal militar care să poată să contracareze o potențială ofensivă a Moscovei.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Din 1945 și până în 1972, națiunea scandinavă a realizat un program secret de dezvoltare a armelor nucleare, sub pretextul cercetărilor civile la Institutul suedez de Apărare.

Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere

Astfel, între 1952 și 1957, armata suedeză a efectuat un studiu pentru a construi un bombardier supersonic, care ar avea capacitatea de a lovi cu arme nucleare. În acest mod, s-a născut planul secret denumit Projekt 1300, un bombardier care putea transporta o...

Încă o companie americană cunoscută se retrage definitiv din Rusia. Mii de angajați își vor pierde locurile de muncă

Luni, 23 Mai 2022, ora 20:46
Încă o companie americană cunoscută se retrage definitiv din Rusia. Mii de angajați își vor pierde locurile de muncă
Lanţul american de cafenele Starbucks a anunțat luni, 23 mai, că se retrage definitiv de pe piața rusă, unde opera de 15 ani.

Compania se alătură astfel altora precum McDonald's sau Exxon Mobil, care au adoptat măsuri similare după invazia rusă din Ucraina.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Starbucks va închide 130 de localuri din întreaga ţară, care au un aport de mai puţin de 1% la veniturile sale anuale, potrivit unui comunicat al companiei.

Compania americană anunţase deja suspendarea activităţilor sale comerciale în data de 8 martie.

Atunci, Starbucks şi-a exprimat condamnarea totală faţă de ”atacurile oribile ale Rusiei în Ucraina” şi a precizat că pe măsură ce evoluează situaţia va lua măsuri, în acord cu ”valorile” sale.

Starbucks a precizat că va plăti o compensaţie cu salariul pe şase luni celor aproximativ 2.000 de angajaţi pe care îi are în Rusia.

Lanţul american de fast-food McDonald's a anunţat în martie închiderea temporară a celor 850 de localuri ale a sale din Rusia şi îngheţarea tuturor operaţiunilor, fapt ce a produs un impact considerabil după prezenţa de peste 30 de ani pe teritoriul rus.

Grupul McDonald's a anunţat săptămâna trecută că a ajuns la un acord pentru a vinde afacerea din Rusia omului de afaceri Alexandr Govor, ceea ce va permite păstrarea a mii de locuri de muncă.

”Potrivit condiţiilor acordului,...

Cum va arăta Rusia începând cu prima zi post-Putin

Luni, 23 Mai 2022, ora 09:10
Cum va arăta Rusia începând cu prima zi post-Putin
Ce mare lucru era, acum 20 de ani și mai bine, dacă noul președinte al Rusiei, Vladimir Vladimirovici Putin și-ar fi propus să facă Rusia Mare prin educație, cercetare și inovare?

Prin dezvoltarea noilor tehnologii, terestre, maritime și spațiale, prin valorificarea materiilor prime rare în Rusia și exportarea produselor finite, prin încurajarea investițiilor străine în noile sectoare economice, cu viitor îndelungat, în context global, prin infrastructură care să conecteze Rusia cu întreaga Lume, dar mai ales cu Occidentul, de unde îi venea și îi vine și astăzi două treimi din bunăstare, prin alte proiecte strategice, de bun simț și care să dea de lucru unei populații de 147 milioane, căreia nu trebuia decât să îi asigure educație, sănătate și încredere în el, V.V. Putin, că vrea nu numai mult mai binele statului, dar și mult mai binele lor, al membrilor națiunii ruse?

Acum 20 de ani și mai bine, Putin avea toate condițiile internaționale să facă asta, în interiorul Federației Ruse, pe toată întinderea ei. Oligarhii deveniți miliardari prin mânuirea sumelor secrete ale Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, investite în Occident, ar fi devenit în 10 ani multimiliardari. Profesorii și oamenii de știință ruși ar fi redevenit egalii omologilor occidentali în domeniile în care se consacraseră. La fel și școlile de inventică și inovație rusești ar fi putut ține pasul cu dezvoltarea tehnologică...

Consecințele nehotărârii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia

Luni, 23 Mai 2022, ora 14:21
Consecințele nehotărârii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă ucrainenilor li se va acorda un ajutor militar insuficient, în condițiile în care Kievul nu beneficiază de asistență militară cu trupe apusene, Kremlinul va câștiga războiul. Și ar urma alte ținte europene.

Pare evident că SUA mizează pe victoria Ucrainei în conflictul cu Rusia. Altfel n-ar fi pompat până acum 54 de miliarde de dolari în ajutorarea Kievului. La această sumă considerabilă se adaugă alte ajutoare occidentale, în special vesteuropene, precum și promisiunile de arme grele, ofensive, din care o parte au început să ajungă la destinație.

Cuplate cu sancțiunilor impuse Rusiei, asemenea sume și arme, constata recent un observator olandez de la De Telegraaf, nu se investesc în proiecte perdante, ”mesajul lui Joe Biden fiind că americanii nu-și pot permite să le piardă și să-l lase la putere pe Vladimir Putin”.

E logic. Dar la fel de evident este că ucrainenii nu au în acest moment suficiente resurse spre a-i arunca înapoi, dincolo de granițele proprii, pe invadatorii ruși și că americanii știu că ajutoarele pe care le-au primit sunt departe de a fi congruente cu promisiunile ori a satisface nevoile lor militare.

Mesajul dusului cu zăhărelul
În special Germania cancelarului Scholz și a ministrei sale de la apărare, Lambrecht, se arată puternică la vorbe dar jenant de anemică la fapte. Berlinul se împleticește de luni de zile, rătăcind pe un curs sinuos, de parcă ar aștepta fierbinte...

Oficial de la Varșovia după ce Polonia a reziliat acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze: ”Gazprom nu este un partener de încredere”

Luni, 23 Mai 2022, ora 16:02
Oficial de la Varșovia după ce Polonia a reziliat acordul cu Rusia privind furnizarea de gaze: ”Gazprom nu este un partener de încredere”
Autorităţile de la Varşovia au anunţat luni că au reziliat acordul cu Rusia vizând furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal, după ce Polonia a respins solicitarea de a plăti în ruble pentru combustibilul livrat de Rusia, iar Moscova a răspuns prin întreruperea livrărilor de gaze la finele lunii aprilie, transmite Reuters.

Ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, cea care a anunţat luni decizia pe Twitter, a precizat pentru agenţia de presă PAP că decizia autorităţilor de la Varşovia nu afectează livrările de gaze din Germania spre Polonia prin conducta Yamal, care este operată de o companie poloneză.

Polonia intenţiona încă dinainte să nu mai prelungească contractul de aprovizionare cu gaze ruseşti care urma să expire la finele lui 2022. Grupul polonez de gaze PGNiG a comunicat grupului rus Gazprom încă din 2019 că nu va reînnoi acest contract.

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat hotărârea Guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am ştiut dintotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere", a spus Anna Moskwa.

Gazprom a anunţat la finele lunii aprilie suspendarea livrărilor de gaze spre Bulgaria şi Polonia, după ce aceste state membre ale Uniunii Europene au refuzat să îşi achite facturile la gaze în ruble, aşa cum a cerut Vladimir Putin.

Anna Moskwa a apreciat că rezilierea contractului a fost o decizie naturală după ce Rusia a încălcat...

Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă

Duminica, 22 Mai 2022, ora 10:16
Comenteaza acest articol | 35 comentarii
Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
Daniel Yergin a fost la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg în 2013 când a primit o cerere descurajantă: Ar putea el să pună prima întrebare din partea audienței lui Vladimir Putin?

„Am început să adresez o întrebare, am menționat cuvântul șist”, își amintește el, referindu-se la o sursă neconvențională de petrol și gaze naturale, care până atunci curgea liber în SUA datorită progreselor tehnicilor de producție. „Și a început să strige la mine, spunând că șistul e barbar”.

Yergin, vicepreședintele S&P Global, a discutat despre incident în cel mai recent episod al podcastului „What Goes Up”, împreună cu alte informații din cartea sa „The New Map: Energy, Climate, and the Clash of Nations”. Petrolul și gazele de șist din SUA au avut un impact mult mai mare asupra geopoliticii decât recunosc oamenii, spune Yergin, citat de Bloomberg. A reprezentat o amenințare pentru Putin în mai multe moduri, mai ales că gazul natural american ar concura cu Rusia în Europa.

Cum au devenit SUA un mare producător de petrol și gaze?

A fost o revoluție. Am avut opt ​​președinți la rând, începând cu Richard Nixon până la Barack Obama, care au spus: „Vrem să devenim independenți energetic”. Și părea o glumă, nu avea să se întâmple niciodată. Dar a existat această tehnologie numită șist, care implică într-adevăr fracturarea hidraulică, așa cum se numește, combinată cu...

Rusia a amenințat oameni din conducerea Comitetului Internațional Olimpic. Mesajul președintelui Thomas Bach

Vineri, 20 Mai 2022, ora 17:07
Rusia a amenințat oameni din conducerea Comitetului Internațional Olimpic. Mesajul președintelui Thomas Bach
Preşedintele CIO, Thomas Bach, a afirmat, vineri, că relaţia forului cu guvernul rus s-a “deteriorat dramatic” în ultimii ani, el precizând că au existat şi ameninţări dinpre Rusia către unele persoane, informează insidethegames.biz.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost prezent la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în acest an, fiind invitat de preşedintele Chinei. Încheierea JO a fost umbrită de temerile că Rusia se pregăteşte să invadeze Ucraina, Thomas Bach lansând chiar un mesaj de pace la ceremonia de închidere. Temerile s-au adeverit în la 24 iunie, când Rusia a început ofensiva militară în Ucraina.

Bach a abordat acest subiect în timpul discursului de la cea de-a 139-a sesiune a CIO, la Lausanne. "Daţi-i o şansă păcii", acesta a fost apelul meu către liderii politici din lume la ceremoniile de deschidere şi închidere de la Beijing. După cum dovedit, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost doar un moment trecător de speranţă că pacea şi armistiţiul olimpic vor prevala.

Din nefericire, tot ce puteam face era un apel, pentru că relaţia noastră cu conducerea politică a Rusiri s-a deteriorat dramatic în ultimii ani. S-a deteriorat după scandalul de dopaj, atacurile cibernetice şi chiar ameninţări personale la adresa unor persoane din CIO şi din mişcarea olimpică”.

Cel puţin 3.800 de civili au murit în războiul din Ucraina începând din data de 24 februarie, potrivit ONU. După...

Președintele SUA nu mai poate intra în Rusia. Biden, inclus pe listă, alături de șeful CIA și secretarul de stat Blinken

Sambata, 21 Mai 2022, ora 16:17
Comenteaza acest articol | 27 comentarii
Președintele SUA nu mai poate intra în Rusia. Biden, inclus pe listă, alături de șeful CIA și secretarul de stat Blinken
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Joe Biden se regăseşte pe poziţia 31 pe lista întocmită în ordine alfabetică, urmat de fiul său, Hunter Biden. Pe aceeaşi listă mai sunt evidenţiaţi directorul CIA, William Burns, secretarul de stat Antony Blinken şi cel al apărării Lloyd Austin.

”Acţiunile ostile ale Washingtonului se vor întoarce ca un bumerang împotriva SUA şi vor fi respinse cum se cuvine”, notează Ministerul rus de Externe în anunţul despre interdicţia menţionată şi care a survenit imediat după ce preşedintele Biden a semnat un nou ajutor pentru Ucraina, inclusiv ajutor militar, în valoare de 40 de miliarde de dolari.

”Rusia nu caută confruntarea şi este deschisă unui dialog sincer, respectuos, diferenţiind poporul american - care întotdeauna s-a bucurat de respectul nostru - de autorităţile SUA, care încurajează rusofobia, şi de aceia care le servesc. Tocmai aceste persoane se regăsesc pe ”lista neagră” rusă”, adaugă MAE de la Moscova.

Decizia Moscovei este doar una simbolică, dar se înscrie în spirala descendentă a relaţiilor ruso-americane, ce s-au degradat continuu chiar şi în perioada premergătoare lansării...

Oficial de la Pentagon neagă că Rusia ar fi folosit arme laser în Ucraina: ”Nu avem nicio dovadă”

Vineri, 20 Mai 2022, ora 23:31
Oficial de la Pentagon neagă că Rusia ar fi folosit arme laser în Ucraina: ”Nu avem nicio dovadă”
Statele Unite nu au nicio ”dovadă” cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor cu laser în războiul din Ucraina, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, relatează Reuters.

După ce Rusia a susţinut că a lansat o armă cu laser de ultimă generaţie care are puterea de a incendia dronele inamice, oficialul Pentagonului John Kirby a contestat rapid afirmaţia, precizând că Washingtonul nu are nicio ”dovadă” cu privire la utilizarea de către Moscova a unei astfel de tehnologii până în prezent în Ucraina.

”Nu avem nicio dovadă cu privire la utilizarea laserelor, cel puţin arme cu lasere, în Ucraina. Nimic de confirmat în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, vineri, în timpul unei conferinţe de presă.

Rusia foloseşte ”primele prototipuri de arme puternice cu laser în Ucraina”, numite ”Zadira”, care ”care ard ţintele”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov.

Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a spus: ”Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo.”

El a mărturisit că arma cu laser se numeşte ”Zadira”.

Nu există prea multe detalii despre arma Zadira, dar în 2017 presa rusă a precizat că gigantul nuclear de stat rus Rosatom a contribuit la dezvoltarea armei ca parte a unui program de creare a unor arme bazate pe noi principii fizice, cunoscute sub acronimul rus ONFP.

Rusia a lăsat Finlanda fără gaz. "Livrările au fost întrerupte"

Sambata, 21 Mai 2022, ora 10:00
Rusia a lăsat Finlanda fără gaz. "Livrările au fost întrerupte"
Compania publică finlandeză a declarat vineri că a fost informată de furnizorul său Gazprom despre întreruperea livrărilor, după refuzul său de a plăti în ruble, relatează lefigaro.fr.

"Livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum au fost întrerupte”, a anunţat, sâmbătă, compania de energie de stat a Finlandei Gasum, după ce ţara nordică a refuzat să plătească furnizorului Gazprom în ruble.

Gazul, a adăugat compania într-un comunicat, va fi acum furnizat din alte surse prin conducta de gaz Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia.

În aprilie, Gazprom a cerut ca toate plăţile viitoare pentru livrările sale de gaz la export să fie făcute în ruble şi nu în euro, dar Gasum a respins cererea. Grupul a anunţat marţi că solicită un arbitraj în justiţie. Vineri, acesta a fost informat de către Gazprom despre întreruperea livrărilor începând de sâmbătă.

Deşi gazul reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, cel folosit de ţara nordică provine în principal din Rusia. Gasum a asigurat însă că va putea obţine gaz de la alţi furnizori şi că îşi va continua activităţile "în mod normal".

Finlanda a dezvăluit deja vineri planuri de a se lipsi de gazul rusesc iarna viitoare, anunţând în special închirierea pe zece ani, împreună cu vecina Estonia, a unui terminal plutitor de regazificare a gazelor naturale lichefiate (GNL).

Val de atacuri asupra comisariatelor militare din Rusia, în urma mobilizării mascate coordonate de Kremlin

Vineri, 20 Mai 2022, ora 07:23
Val de atacuri asupra comisariatelor militare din Rusia, în urma mobilizării mascate coordonate de Kremlin
Comisariatele militare din toată Rusia au fost atacate în această lună de autori necunoscuți, ca urmare a mobilizării mascate a tinerilor trimiși pe frontul din Ucraina, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului.

Mass-media rusă şi canalele locale Telegram au raportat acte intenţionate de incendiere asupra comisariatelor militare în trei localităţi din regiunea Moscova – Omsk, Volgograd, regiunea Ryazan şi districtul autonom Hantî-Mansi, între 4 mai şi 18 mai.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Generalul ucrainean Oleksii Gromov, a declarat că au existat cel puţin 12 cazuri de incendiere deliberată împotriva comisariatelor militare în total şi cinci săptămâna trecută.

Oficialii ruşi au prins în flagrant doi tineri de 16 ani într-o localitate din regiunea Moscova, ceea ce sugerează că cetăţenii ruşi sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare.

Au existat multe rapoarte privind moralul slab în cadrul forţelor ruse de la începutul războiului, unii şi-au abandonat echipamentul şi au fugit de pe câmpul de luptă, iar alţii au refuzat să lupte sau chiar au lansat acţiuni legale împotriva trimiterii lor în Ucraina.

Războiul din Ucraina, ziua 87. Rusia anunță că a înfrânt rezistența ucraineană din Azovstal. Zelenski: „Rusia va plăti pentru tot ce a distrus” LIVE TEXT

Sambata, 21 Mai 2022, ora 07:30
Comenteaza acest articol | 36 comentarii
Războiul din Ucraina, ziua 87. Rusia anunță că a înfrânt rezistența ucraineană din Azovstal. Zelenski: „Rusia va plăti pentru tot ce a distrus” LIVE TEXT
A 87-a zi de război în Ucraina a început în contextul în care Rusia a anunțat că trupele sale au „eliberat complet” oţelăria Azovstal din Mariupol, ultima zonă a resistenţei ucrainene în oraşul din sud, în rest ocupat de ruşi. În același timp, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat statele partenere să semneze un acord şi să creeze un mecanism prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite la oferirea de compensaţii celor afectaţi de război.


UPDATE 16.30 Rusia a interzis intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei.

UPDATE 15.20 Preşedintele american Joe Biden a semnat legea adoptată joi de Congres ce prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

UPDATE 13.35 Ministerul Apărării rus a declarat sâmbătă, 21 mai, că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei.

UPDATE 12.22 Cum a pătruns propaganda lui Putin în mass-media italiană. Comisia parlamentară pentru securitate a Italiei, Copasir, a deschis săptămâna trecută o anchetă privind dezinformarea, ca răspuns la preocupările larg...

După Ucraina, și Rusia a anunțat că analizează planul de pace propus de Italia. Ce prevede documentul

Luni, 23 Mai 2022, ora 18:31
După Ucraina, și Rusia a anunțat că analizează planul de pace propus de Italia. Ce prevede documentul
Adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, a anunțat luni, 23 mai, că țara sa a primit un plan de pace propus de Italia şi este pe cale să-l studieze, relatează AFP.

”L-am primit de puţin timp. Suntem pe cale să-l studiem”, a declarat Rudenko, subliniind că nu au loc, în prezent, negocieri între Rusia şi Italia.

”Atunci când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, a transmis acesta.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Vineri, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a anunţat că țara sa a propus ONU înfiinţarea unui ”Grup internaţional de facilitare” care să încerce să ajungă ”pas cu pas” la un armistiţiu în Ucraina.
Scopul grupului ar fi să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi aflate acum în război.

Vineri, și autoritățile de la Kiev au anunțat că guvernul studiază propunerile făcute de Italia.

Planul de pace propus de Italia cuprinde 4 etape

Detaliile acestui plan nu au fost dezvăluite în mod public. Însă, cotidianul italian La Repubblica a dezvăluit că acest document foarte detaliat, transmis ONU şi elaborat de către diplomaţi de la Ministerul Italian de Externe, prevede patru etape.

Prima etapă constă într-un armistiţiu în Ucraina şi în demilitarizarea frontului - sub supervizarea ONU.

A doua etapă este cea a negocierilor cu privire la statutul Ucrainei, care va adera la UE,...

Ucraina analizează planul de pace propus de Italia. Cele 4 faze care ar putea duce la încetarea conflictului cu Rusia

Vineri, 20 Mai 2022, ora 20:47
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Ucraina analizează planul de pace propus de Italia. Cele 4 faze care ar putea duce la încetarea conflictului cu Rusia
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a anunțat vineri, 20 mai, că guvernul ”studiază” o propunere a Italiei care vizează un posibil plan de pace cu Rusia, relatează agenţia EFE.

”Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate”, a declarat reprezentantul MAE ucrainean.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”În acelaşi timp, orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a completat acesta.

Italia a propus un plan de pace în 4 pași

Potrivit ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, Italia a prezentat la ONU un plan pentru ”facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina.

Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.

Propunerea italiană survine în timp ce negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea...

Rusia amenință Ucraina că o decuplează de la centrala nucleară de la Zaporojie dacă nu vrea să plătească energia

Joi, 19 Mai 2022, ora 13:28
Comenteaza acest articol | 18 comentarii
Rusia amenință Ucraina că o decuplează de la centrala nucleară de la Zaporojie dacă nu vrea să plătească energia
Rusia anunță că va deconecta Ucraina de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, dacă Kievul nu plăteşte Moscovei electricitatea produsă în această centrală, anunţă vicepremierul rus Marat Husnulin, relatează AFP.


Aceasta este ultima dintr-o serie de declaraţii ale unor oficiali ruşi, în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregăteşte de o ocupaţie pe termen lung sau de o anexare a unor zone din sudul Ucranei, asupra cărora deţine controlul - regiunea Herson şi o parte importantă a regiunii Zaporojie.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci (centrala nucleară) va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă (Ucraina) nu acceptă, atunci (centrala nucleară) va funcţiona pentru Rusia”, a declarat miercuri, potrivit agenţiilor ruse de presă, într-o vizită în instalaţia nucleară ucraineană, Husnulin.

”Noi avem o mare experienţă în centrale nucleare. Avem întreprinderi în Rusia care au această experienţă. Nu există nicio îndoială că (centrala nucleară de la Zaporijjea) va continua să funcţioneze”, a declarat el.
  1. Autorul hitului „Omul bun și pomul copt”, condamnat pentru corupție, după 14 ani de la încasarea unei mite de 400.000 de lei
  2. Experiența unui român care a mers cu o mașină electrică din București până în Grecia aproape gratis
  3. Ce este moneda fiduciară. De ce trebuie să învăţăm despre natura schimbătoare a banilor în timp
  4. Schimbare de regulament istorică la Roland-Garros. Ce se va întâmpla în setul decisiv
  5. Prima reacție a soției părăsite pentru o ucraineancă refugiată: ”Așa m-a răsplătit pentru că i-am dat o casă”
  6. O ucraineancă refugiată a stricat în 10 zile o căsnicie de 10 ani. Cine e bărbatul care și-a lăsat familia și a fugit cu ea FOTO
  7. Bobonete și Oțil, înainte să ajungă celebri. "Cea mai valoroasă treabă: soția care face poza este tot aia de când erai sărac"
  8. Cum erau aprovizionați cu muniție, medicamente și mâncare soldații ucraineni din Azovstal: „Așa ceva nu a mai existat în istoria omenirii”
  9. Putin: "E barbar". Tehnologia care l-a scos din sărite pe Putin și ar putea să facă din Rusia o țară irelevantă
  10. Catastrofa războiului Rusiei: De ce nimic nu îl mai poate salva pe Putin de la cădere