Rezultatele 1 - 15 din 1000 (0.051 secunde)

Articole despre "salvamontisti"

Salvarea miraculoasă a doi copii care s-au prăbușit cu ATV-ul într-o prăpastie. Ce riscă părinții acestora FOTO

Joi, 12 Mai 2022, ora 04:26
Salvarea miraculoasă a doi copii care s-au prăbușit cu ATV-ul într-o prăpastie. Ce riscă părinții acestora FOTO
Părinții a doi copii din Alba Iulia sunt cercetați pentru vătămare corporală din culpă după ce le-au permis să se deplaseze cu un ATV și s-au prăbușit într-o prăpastie de câțiva zeci de metri, la Râpa Roșie, monument al naturii de lângă Sebeș.

Cei doi fraţi, de 11 ani şi 14 ani, au scăpat miraculos cu răni uşoare fiind externați după doar o zi de internare într-un spital din Târgu Mureș. Incidentul care putea avea urmări grave a avut loc pe data de 1 mai 2022, când la Râpa Roșie se desfășura evenimentul ”Fun to Fly”, organizat de pasionații de aeromodelism.

Copiii și părinții se deplasau pe două ATV-uri în zona superioară a Râpei Roșii, un uriaș canion cu înălțimi cuprinse între 50 de metri și peste 200 de metri. Cei doi frați mergeau în față și pentru că nu cunoșteau zona s-au apropiat prea mult de marginea canionului și s-au prăbușit circa 50 de metri într-o crevasă. Accidentul a fost văzut de oameni care participau, jos, la eveniment și care au sunat la 112.


Foto Facebook

Intervenţia autorităţilor a fost una contracronometru. S-a reuşit scoaterea acestora în circa două ore cu ajutorul unui elicopter SMURD dotat cu troliu. Au mai contribuit la această acţiune de succes şi reprezentanţi ai ISU Alba, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, dar şi salvamontişti. Aceştia din urmă au coborât pe coardă de alpinism în crevasa unde s-au oprit copiii şi au acordat primul ajutor...

Arafat continuă disputa cu Rafila pe tema medicinei de urgență: „ Nu poți compara mere cu pere. Comparația este făcută tendențios”

Luni, 09 Mai 2022, ora 09:36
Arafat continuă disputa cu Rafila pe tema medicinei de urgență: „ Nu poți compara mere cu pere. Comparația este făcută tendențios”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Rafat, continuă disputa cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe tema medicinei de urgență. Distribuind filmul intervenției SMURD în cazul a doi copii căzuți cu ATV-ul într-o râpă, Arafat a spus că Ministerul Sănătății a prezentat date nereale referitoare la intervențiile SMURD.

„Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreună și cu salvamontiștii că să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană.

Și ne lasă de înțeles într-un comunicat al Min. Sănătății că SMURD este neseminficativ pentru că rezolva doar 9%. Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparăția este făcută tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează. SMURD nu intervine la codul verde ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere”, a scris Arafat, pe Facebook.

Șeful DSU a promis că o să vină cu date concrete despre sistemul de urgență „unde fiecare componentă din acest sector are importanța ei și nu poate fi inlocuită”.Disputele dintre Raed Arafat și Alexandru Rafila s-au amplificat după ce Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care vizează reorganizarea...

Risc de avalașă în zonele montane înalte. Recomandările salvamontiștilor

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 17:14
Risc de avalașă în zonele montane înalte. Recomandările salvamontiștilor
Salvamontiștii recomandă turiștilor care merg la munte să folosească kiturile de salvare, întrucât a început să apară risc de producere a avalanşelor în zonele montane înalte.

”A început să apară riscul de avalanşă în unele masive, mai ales la altitudini de peste 1800 de metri. Ce trebuie înţeles este ca şi sub 1800 sunt acumulări punctuale, plăci de vânt sau pot ajunge mase de zăpdă dinamizate la altitudini superioare. Atenţie, începeţi să folosiţi kitul de avalanşă”, au transmis joi, 9 decembrie, salvatorii montani, membri ai serviciului Câini de avalanşă Salvamont România.

Salvamontiştii reamintesc că oxigenul în stratul de zăpadă este limitat.

”Nu uitaţi că oxigenul din stratul de zăpadă este limitat şi că cele mai mari şanse de supravieţuire vi le dau colegii de tură care au tot echipamentul de căutare necesar şi ştiu să îl folosească bine...”, au mai transmis aceștia.

Meteorologii au emis, miercuri, primul Buletin nivometeorologic pentru sezonul 2021 – 2022. Potrivit avertizării, este risc moderat de avalanşe în zonele înalte din Carpaţii Meridionali.

Trei persoane au fost recuperate de salvamontiști în ultimele 24 de ore

Sambata, 04 Decembrie 2021, ora 08:40
Trei persoane au fost recuperate de salvamontiști în ultimele 24 de ore
Trei persoane au fost salvate în urma intervenţiilor desfăşurate de salvamontişti în ultimele 24 de ore, în judeţele Gorj şi Vrancea. Acestea nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.


"În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 3 apeluri de urgenţă: un apel pentru Salvamont Gorj, un apel pentru Salvamont Vrancea, un apel pentru Judeţul Vrancea. În cazul acestor intervenţii au fost salvate 3 persoane. Nicio persoană nu a necesitat predare la Ambulanţa sau SMURD", au transmis, sâmbătă dimineaţă, reprezentanţii Salvamont România.

Totodată, s-au primit 18 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Turistă ajunsă la capătul puterilor, recuperată de salvamontiști pe masivul Ceahlău

Sambata, 13 Noiembrie 2021, ora 20:17
Turistă ajunsă la capătul puterilor, recuperată de salvamontiști pe masivul Ceahlău
Salvamontiştii din județul Neamţ intervin, sâmbătă, 13 noiembrie, pentru recuperarea unei turiste aflată în stare avansată de epuizare.

”Acţiune în derulare. Salvamont Neamţ intervine la acestă oră în zona Piatra cu Apă - Curmătura Lutul Roşu (Masiv Ceahlau ) în vederea acordării primului ajutor şi transportului unei turiste aflată în stare avansată de epuizare”, a anunţat, sâmbătă, Salvamont România.

Potrivi salvamontiştilor, femeia a sunat la 112 şi a anunţat că nu mai poate continua. Ea face parte dintr-un grup de turişti din Bistriţa-Năsăud.

Tragedie în Bucegi: o femeie a căzut în gol 100 de metri. Salvamontiștii încearcă recuperarea trupului

Duminica, 31 Octombrie 2021, ora 20:14
Tragedie în Bucegi: o femeie a căzut în gol 100 de metri. Salvamontiștii încearcă recuperarea trupului
Salvamontiştii prahoveni intervin duminică seară, 31 octombrie, într-o zonă accidentată din Masivul Bucegi, după ce au primit un apel care anunţa că o persoană a căzut în gol o sută de metri. Primele date furnizate de cei care au sunat arată că victima nu mai este în viaţă.

Accidentul s-a produs în zona Vâlcelul Policandrului, iar persoanele care au sunat după ajutor şi care urcaseră pe munte împreună cu cea accidentată susţin că victima nu ar mai fi în viaţă, au scris salvatorii pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova.
O echipă de intervenţie a plecat către locul indicat.

„Dacă salvatorii montani din echipa de prim răspuns confirmă, acţiunea de recuperare a corpului victimei se va desfăşura în cursul zilei de mâine”, precizează salvamontiştii.

Tot duminică, salvatorii montani prahoveni au intervenit pentru recuperarea unei turiste care, în timp ce mergea pe traseul de la Vârful Omu la Babele, s-a accidentat „din cauza încălţămintei total nepotrivite”.


Femeia, despre care echipele de prim ajutor suspectează că a suferit o dublă fractură, de tibie şi peroneu, a fost preluată cu un ATV şi transportată până la telecabină până în staţiunea Buşteni, de unde a fost preluata de o ambulanţă.

Acțiune dramatică a salvamontiștilor în Munții Făgăraș. Un turist a murit și altul a fost salvat după ce a căzut într-o prăpastie de 80 de metri

Joi, 12 August 2021, ora 09:16
Acțiune dramatică a salvamontiștilor în Munții Făgăraș. Un turist a murit și altul a fost salvat după ce a căzut într-o prăpastie de 80 de metri
UPDATE 09.16: Şeful Salvamont Argeş, Adrian Sănduloiu, a solicitat, pentru ziua de joi, 12 august, elicopterul pentru a interveni în zonă.

Aenonava ar urma să ia cadavrul persoanei decedate, dar şi supravieţuitorul, care a rămas peste noapte, alături de salvamontişti, la Refugiul Călţu.”Dacă acest lucru nu va fi posibil, vom interveni pentru aducerea supravieţuitorului în condiţii de siguranţă la baza muntelui şi recuperarea corpului celui de-al doilea”, au transmis reprezentanţii Salvamont Sibiu.

Aceştia au precizat că turiştii sunt cetăţeni români, în vârstă de 31 - 32 de ani.

De asemenea, ciobanul care acuza stări de rău a fost predat Ambulanţei în jurul orei 4.00 dimineaţa.

ŞTIRE INIŢIALĂ Salvamontiştii din Sibiu şi Argeş au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, 11 spre 12 august, în Munţii Făgăraş, pentru salvarea unei persoane care a căzut din peretele Lespezi către Calţun.

Victima se afla la 80 de metri în abrupt. O altă persoană a murit, iar trupul urmează să fie recuperat astăzi, 12 august, cu ajutorul unui elicopter, dupa răsăritul soarelui.

Echipele au fost sesizate că două persoane au căzut din peretele Lespezi către Calţun, iar una este decedată. ”Supravieţuitorul a fost scos din perete de doi salvatori argeşeni. Acesta se afla la aproximativ 80 de metri în abrupt, deasupra grohotişului de la bază”, au transmis salvamontiştii.Recuperarea persoanei s-a făcut...

Salvamontiștii încearcă să salveze un alpinist cu mâinile și picioarele rupte. Acțiune deosebit de periculoasă

Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 14:57
Salvamontiștii încearcă să salveze un alpinist cu mâinile și picioarele rupte. Acțiune deosebit de periculoasă
Salvamontiştii din Buşteni intervin, vineri după-amiază, pentru recuperarea de pe munte a unui alpinist grav rănit, acţiunea fiind una deosebit de periculoasă, informează Serviciul Salvamont Buşteni.

Potrivit sursei citate, acţiunea are loc în Hornul Central din Valea Seacă a Coştilei, victima având mâinile şi picioarele rupte.

Salvatorii încearcă să ajungă în zonă cu un elicopter pentru acordarea primului ajutor şi extragerea persoanei rănite.

Weekend aglomerat la munte: 19 apeluri de urgență primite de salvamontiști în 24 de ore

Sambata, 14 August 2021, ora 14:32
Weekend aglomerat la munte: 19 apeluri de urgență primite de salvamontiști în 24 de ore
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a salvamontiștilor, au fost primite: 4 apeluri pentru Salvamont Dâmboviţa, 3 apeluri pentru Salvamont Bihor, câte două apeluri pentru Salvamont Vâlcea - Voineasa şi Salvamont Sibiu şi câte un apel pentru Salvamont Bistriţa Năsăud, Salvamont Neamţ şi Salvamont Maramureş.

Au mai fost recepţionate două apeluri pentru judeţul Satu Mare şi câte un apel pentru judeţele Braşov, Buzău, Alba şi Hunedoara.

În cazul acestor intervenţii, două persoane au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, iar un caz a necesitat transport aerian cu elicopterul SMURD, precizează sursa citată.

S-au mai primit 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Salvamontistii intervin in masivul Ceahlau pentru a recupera patru turisti aflati in stare de epuizare

Joi, 06 Mai 2021, ora 15:46
Salvamontistii intervin in masivul Ceahlau pentru a recupera patru turisti aflati in stare de epuizare
Salvamontistii nemteni participa joi la o actiune de recuperare a patru turisti care sunt in stare de epuizare pe un traseu din masivul Ceahlau, intr-o zona cu risc de avalansa si portiuni de gheata, a declarat seful Serviciului Salvamont Neamt, Raul Papalicef.

Este vorba despre patru tineri cu varste de 21 si 22 de ani, care au solicitat sprijinul salvamontistilor in momentul in care nu au mai putut continua traseul.

"Cei patru se afla pe un traseu de iarna, un traseu inchis turistilor. Au intrat in stare de epuizare si incercam sa ii scoatem de acolo. Este o interventie care va dura circa cinci ore", a spus Raul Papalicef.

Traseul pe care au ramas blocati turistii se afla intre cascada Duruitoarea si Polita cu Arinis, o zona de abrupt pe care se produc frecvent avalanse, fapt pentru care este inchis in sezonul rece.

Mesajul incredibil primit de un salvamontist de la un turist salvat de pe munte: "Regret enorm ca v-am supus la asemenea riscuri"

Luni, 01 Martie 2021, ora 18:30
Mesajul incredibil primit de un salvamontist de la un turist salvat de pe munte: "Regret enorm ca v-am supus la asemenea riscuri"
Un tanar sportiv din Bucuresti, pasionat de maraton montan, a fost salvat sambata, in ultima clipa, de catre salvamontistii din Busteni, dupa o interventie riscanta in Jepii Mici, care a durat mai bine de sase ore. Impresionat de gestul salvatorilor, tanarul sportiv a trimis o scrisoare de multumire celor care au avut curajul sa infrunte doua avalanse pentru a-l recupera de pe cel mai dificil traseu montan din Bucegi, inchis iarna.

"Simt ca m-am nascut a doua oara", scrie turistul in mesajul pe care i l-a trimis lui Ciprian Aldea, salvamontistul care a decis sa urce un perete de 70 de metri, pe o vreme cumplita, cu ceata, risc mare de avalansa, viscol si aport de zapada, pentru a-l salva.

Redam mai jos integral mesajul de multumire adresat echipei de salvatori montani care au intervenit sambata pe Jepii Mici.

"Multumesc din suflet Ciprian! Am ajuns cu bine acasa. Inca nu realizez 100% ca am plecat de acolo. Cred ca o parte din mine chiar a ramas pe stancile alea. Mi-ati salvat viata. Iti voi ramane recunoscator cat timp voi trai. Tie si baietilor. Este ireal ce s-a intamplat si riscurile pe care vi le-ati asumat pt mine. Pun total deoparte ca > . Fundamental, ca de la om la om, iti spun: regret enorm ca v-am supus la asemenea riscuri. Am inima stransa numai cand imi aduc aminte.

Iti multumesc din suflet ca ai decis sa mergi pana la capat sa ma gasesti. Vorbind cu fiecare imi dau seama cate lucruri s-au potrivit ca sa ies de acolo. Si cat de importanta a fost...

VIDEO O echipa de salvamontisti a plecat in cautarea a trei tineri care ar fi incercat sa urce pe Vf. Moldoveanu fara echipament adecvat

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 10:21
VIDEO O echipa de salvamontisti a plecat in cautarea a trei tineri care ar fi incercat sa urce pe Vf. Moldoveanu fara echipament adecvat
O echipa de salvamontisti din Arges a plecat, in noaptea de vineri spre sambata, in cautarea a trei tineri din Bucuresti, dupa ce un parinte a anuntat ca ei vor sa urce pe Varful Moldoveanu, dar nu au echipament adecvat.

Salvamontistii nu i-au gasit insa pentru a-i convinge sa renunte, constatand ca la un moment dat tinerii ar fi intors masina, drumul pe Valea Rea fiind greu de parcurs.

"In urma apelului disperat al unui parinte, venit prin Dispeceratul National Salvamont, Salvamont Arges a actionat noaptea trecuta cu o echipa de prim raspuns, pe Valea Rea spre Stana lui Burnei pentru a verifica daca trei tineri cu varste intre 24 si 27 ani sunt in zona si ca nu au probleme.

Cei trei au plecat de dimineata din Bucuresti, urmeaza sa innopteze la Stana lui Burnei si apoi sa porneasca spre Vf. Moldoveanu. Ingrijorarea parintelui este ca cei trei tineri nu au echipament adecvat pentru o astfel de ascensiune, in conditii de iarna. Nu ne intrebati de ce intentioneaza sa urce Moldoveanu nepregatiti...", arata reprezentantii Salvamont, sambata, intr-o postare pe Facebook.
Salvamontistii au pornit in cautarea tinerilor pentru a-i determina sa renunte la drumetie, insa au constatat ca acestia ar fi intors masina la un moment dat.

"Am decis sa trimitem echipa de prim raspuns care sa incerce sa ii determine pe cei trei sa renunte la aceasta drumetie, sa evitam astfel o posibila tragedie. A fost in asteptare si echipa de sprijin formata din sase salvatori montani...

Zapada de 40 de centimetri pe partiile din Straja. Ce recomandari fac salvamontistii

Luni, 28 Decembrie 2020, ora 15:10
Zapada de 40 de centimetri pe partiile din Straja. Ce recomandari fac salvamontistii
Turistii care isi doresc o vacanta la munte trebuie sa stie ca pot schia in bune conditii in statiunea hunedoreana Straja, acolo unde stratul de zapada masoara 40 de centimetri. Salvamontistii cer insa ca turistii sa respecte regulile comunicate de autoritati si sa nu aglomereze zona schiabila.


"Partiile sunt pregatite pentru schi si pot fi cotate in nota 8, pe o scara de la 1 la 10. Am avut mai multe interventii in ultimele zile, majoritatea fiind luxatii sau fracturi. De asemenea, au fost turisti care au iesit in afara domeniului schiabil si apoi au intampinat greutati sa ajunga, din nou, in statiune", a declarat, pentru AGERPRES, seful Salvamont Lupeni-Straja, George Resiga.

Potrivit acestuia, traficul rutier spre statiune se desfasoara cu greutate din cauza unor soferi indisciplinati, context in care acesta recomanda ca turistii sa-si lase masinile in parcarea din Lupeni, situata la statia de plecare a telegondolei.

"Ii sfatuim pe toti cei care vin in Straja sa respecte recomandarile autoritatilor, sa lase masinile in parcarile amenajate, sa foloseasca telegondola pentru urcare in statiune si sa fie toleranti unii cu altii. Este foarte multa lume, iar traficul se desfasoara relativ incet", a mentionat Resiga.

Conform estimarilor salvamontistilor, in zilele minivacantei de Craciun in statiunea Straja s-au aflat circa 7.000 de turisti.

CITESTE SI:

De ce este mancarea atat de scumpa in Romania. Explicatiile specialistilor

Nesimtire fara margini in munti: Salvamontistii au ajuns taximetristi de lux pentru turistii care vor sa coboare cu snowmobilul din varf de munte

Vineri, 25 Decembrie 2020, ora 07:54
Nesimtire fara margini in munti: Salvamontistii au ajuns taximetristi de lux pentru turistii care vor sa coboare cu snowmobilul din varf de munte
In fiecare zi de cand s-a deschis sezonul de schi pe domeniul de la Sinaia, salvamontistii au fost nevoiti sa care cu snowmobilul schiorii care refuza sa respecte programul instalatiilor pe cablu. Raman in varf de munte pana seara, iar cand realizeaza ca nu mai au cu ce sa coboare suna la numarul de urgenta al Salvamont.

Echipele de salvatori montani din Sinaia au la dispozitie doua snowmobile cu ajutorul carora intervin in cazurile de urgenta, accidentari grave pe partii sau turisti aflati la nevoie pe unul dintre traseele montane ramase deschise, scrie Adevarul.ro.

De cand s-au deschis partiile de la Cota 2000 din Sinaia, snowmobilele au fost transformate in taxiuri care raspund la comenzile celor care refuza sa fie pe peronul gondolei la ora 16.30, atunci cand este programat ultimul transport.

"Nu-i putem lasa acolo, pe munte. Nu au unde sa doarma peste noapte. Au fost cazuri cand am fost solicitati sa recuperam de la Cota 2000 o familie cu doi copii. Ne-au spus ca au mai vrut si ei sa se dea o data pe partie si au pierdut ultima gondola. In fiecare zi avem astfel de solicitari. Da, uneori functionam in regim de taxi.

Unii pur si simplu nu vor sa coboare la timp, desi sunt anunturi audio care avertizeaza cat timp mai este pana la sfarsitul programului instalatiilor pe cablu", a declarat Nae Cojanu, liderul salvamontistilor din Sinaia. Tocmai din cazua comportamentului iresponsabil al unora dintre turistii care ajung pe partie, Primaria Sinaia a decis sa-i...

Salvamontisti din Busteni cauta trei persoane ratacite in padure, intre cabanele Diham si Gura Diham

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 22:59
Salvamontisti din Busteni cauta trei persoane ratacite in padure, intre cabanele Diham si Gura Diham
Salvamontistii cauta marti seara trei persoane ratacite in padure, intre cabanele Diham si Gura Diham.

"Salvamontisti din Busteni si Prahova cauta acum trei persoane ratacite in padure, intre cabanele Diham si Gura Diham", a transmis, marti seara, Salvamont Romania.

Cei trei coborau spre Busteni si aveau doua lanterne frontale, dar cu bateriile consumate, astfel ca au ramas in bezna si nu au mai vazut marcajele turistice
  1. Spionul Putin a pierdut din vedere un lucru crucial în Ucraina: Un analist japonez a descifrat războiul Rusiei
  2. Când va lovi criza economică România. Expert: ”Suntem în cod galben de inflație, ne îndreptăm spre codul roșu”
  3. Ce este stagflaţia şi cum ne-ar putea afecta nivelul de trai. Învaţă să te protejezi, din timp, de efectele nocive ale fenomenului economic
  4. Verdict tragic pentru armata lui Putin, anunțat de un expert militar: Câte zile va mai putea rezista în Ucraina
  5. Mai multe surse anunță o lovitură de stat în China. Președintele Xi Jinping ar urma să fie înlocuit. Cine ar putea fi noul lider
  6. Cristian Tudor Popescu, despre Eurovision 2022: "Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta"
  7. De ce s-a prăbușit piața criptomonedelor și ce ar putea însemna pentru viitor
  8. Rușii au trimis mașinile Terminator în Ucraina. "Este, practic, imposibil să supraviețuiești" VIDEO
  9. Un analist face previziuni sumbre pentru Putin: Rusia va dispărea datorită unei decizii idioate
  10. Ucraina a câştigat Eurovision 2022. Pe ce loc s-a clasat România