Rezultatele 1 - 15 din 37 (0.109 secunde)

Articole despre "seceta romania 2015"

Avertisment ANM: Iulie, cea mai călduroasă lună a anului. Maxima absolută: 44,3 grade Celsius

Marti, 05 Iulie 2022, ora 18:49
Avertisment ANM: Iulie, cea mai călduroasă lună a anului. Maxima absolută: 44,3 grade Celsius
Iulie este cea mai călduroasă lună a anului, în timp ce gradul de instabilitate este mai redus în majoritatea zonelor ţării, conform caracterizării climatice a acestei luni, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologii susţin că, în luna iulie, asupra părţii de sud-est a Europei acţionează, relativ frecvent, dorsala anticiclonului Azoric, talvegul zonei depresionare din sud-vestul Asiei şi, uneori, dorsala anticiclonului Nord-African. "Ca o consecinţă directă a acestor modificări în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere cu 1-3 grade Celsius faţă de luna iunie", explică specialiştii ANM.

Din datele înregistrate în perioada 1961 - 2021 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM, temperatura medie lunară multianuală depăşeşte 22 de grade Celsius în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în sudul Podişului Moldovei, pe Valea Prutului şi local, în Câmpia Timişului. În estul şi centrul Moldovei, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Câmpia Vestică, în dealurile din Banat şi Crişana, în Culoarul Mureşului şi local, în Dobrogea, valorile temperaturii medii sunt cuprinse între 20 - 22 grade Celsius.

Valori medii de temperatură cuprinse între 16 şi 20 de grade Celsius se regăsesc în Transilvania, Maramureş, Podişul Sucevei, în Subcarpaţi şi local, în Podişul Bârladului.....

2021, anul anomaliilor climatice. Ce recorduri s-au înregistrat în țara noastră

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 12:25
2021, anul anomaliilor climatice. Ce recorduri s-au înregistrat în țara noastră
Specialiştii ANM au transmis vineri, 7 ianuarie, că frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase, temperaturi extreme, ploi torenţiale generatoare de inundaţii, grindină, vijelii, etc., este din ce în ce mai mare şi în ţara noastră.

Anul 2021 a fost caracterizat de continuarea tendinţei de creştere a temperaturii aerului în România, iar temperatura medie anuală a fost 10.90°, abaterea termică fiind de 0.69°C faţă de media perioadei 1981-2020,. În vara lui 2021 a fost emis cel mai timpuriu cod roşu de caniculă, în intervalul 24-25 iunie, pentru 7 judeţe din vestul ţării.

”Anul 2021: continuă tendinţa de creştere a temperaturii aerului în România. Specialiştii din Administratia Nationala de Meteorologie RA au analizat evoluţia climatică a anului 2021”, transmit meteorologii.

Concluziile Administraţiei Naţionale de Meteorologie:

- Anul 2021 înregistrează o temperatură medie anuală de 10.90°C, abaterea termică fiind de 0.69°C faţă de media perioadei 1981-2020, ceea ce confirmă tendinţa evidentă de creştere a temperaturii aerului din ultimele decenii.

- În intervalul 2012-2021 anomaliile termice pozitive au fost cuprinse între 0.69°C (2021) şi 1.92°C (2019), aceasta fiind cea mai călduroasă perioadă de 10 ani consecutivi din istoria măsurătorilor meteorologice, fapt pus pe seama încălzirii climei. În ordine descrescătoare cei mai calzi ani din perioada 2012-2021 sunt: 2019,...

Alerta in agricultura: Seceta aproape de nivelul de criza - cum sunt afectate culturile

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 16:35
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Alerta in agricultura: Seceta aproape de nivelul de criza - cum sunt afectate culturile
Jumatate din teritoriul Romaniei se confrunta cu seceta, regiunile cele mai afectate fiind Moldova si Oltenia, unde rezervele de apa din sol sunt aproape de nivelul de criza, dupa cum anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Vaslui, de exemplu, timp de doua luni nu a plouat deloc, anunta Digi24. Fermierii estimeaza ca nu vor reusi sa obtina nici jumatate din productia de grau si porumb de anul trecut, situatie care s-ar putea intalni si in Suceava si Bacau. Si culturile de rapita au fost afectate.

Previziuni sumbre ale CE: Urmeaza seceta severa in Europa

La Suceava, afectate au fost si culturile de cartof, estimandu-se ca aproximativ o treime dintre acestea au fost compromise.

Sistemul de irigatii construit inainte de 1989 mai poate deservi doar 8% din suprafata arabila a tarii, fata de o treime, cat se iriga in urma cu 25 de ani. Nu e de mirare, prin urmare, ca recoltele stranse de fermieri dupa un an de munca sunt la jumatate fata de media europeana, mai mentioneaza sursa.

Din cele 10 milioane de hectare agricole, mai putin de 850.000 mai pot fi irigate cu ajutorul sistemului de stat, in conditiile in care multe pompe si instalatii au ajuns la fier vechi, desi erau pazite din banii statului - 40,5 milioane de lei in 2014, cu 400.000 de lei in plus fata de 2013.

Cand parti din sistemul de irigatii nu a ajuns la fier vechi, s-a intamplat ca terenul pe care se aflau sa fie retrocedat, astfel ca in continuare acestea nu au mai putut fi...

Planul pentru Romania (II). Pilonii

Marti, 05 Mai 2020, ora 09:26
Planul pentru Romania (II). Pilonii
Traim cele mai importante momente ale ultimelor decenii. Avem sansa sa facem parte dintr-o generatie privilegiata, pentru ca ceea ce facem acum va schimba soarta Romaniei - intr-o directie sau in alta. Suntem asadar chemati de timpuri si condamnati sa reusim.

Pe termen scurt, trebuie sa salvam vieti si standarde de viata. Vital, dar insuficient. Urmeaza ziua de maine, iar Romania trebuie sa plece din bloc-start in noua economie post-coronavirus.

Pentru asta are nevoie de un Plan.

In primul episod am pus temelia acestui Plan, care sta pe trei principii nenegociabile: democratie, deschidere, responsabilitate.

Dincolo de tentatiile de moment, Romania trebuie sa aleaga calea dreapta a democratiei liberale, cu stat de drept, presa libera, o societate civila puternica. Si trebuie sa ramana deschisa spre Europa, acolo unde ii este locul, si spre parteneriatul strategic cu SUA.

In plus de asta, Romania va razbi doar daca fiecare roman isi va asuma responsabilitatea individuala pentru un viitor colectiv mai bun. Aici, acasa.

Ce punem peste temelia asta? Ajungem si acolo, dar pana atunci o intrebare fundamentala, care isi cere un raspuns, inainte de toate.

Care (mai) este rolul statului in economie?

Eu unul am crezut intotdeauna ca cel mai destept stat este cel care se da la o parte din calea oamenilor care misca lucruri. Evident, in limitele legii. In 12 ani de SUA, cu 4 in Silicon Valley, m-am convins ca nu exista model mai bun.

Si, totusi, in lumea...

Cat de vulnerabila este Romania la dezastrele naturale - locul ocupat in topul riscului de catastrofe

Miercuri, 24 August 2016, ora 19:27
Cat de vulnerabila este Romania la dezastrele naturale - locul ocupat in topul riscului de catastrofe
Italia este tara europeana care a suferit cea mai recenta catastrofa naturala, dupa ce un cutremur care a avut loc in noaptea de marti spre miercuri a provocat moartea a cel putin 73 de persoane, printre care se afla si un roman.

Spre comparatie, tara noastra are insa un risc de dezastre naturale si mai mare decat tara peninsulara.

Potrivit celui mai recent studiu al World Risk Report, cel din 2015, Romania se afla pe locul 87 din 171 in topul tarilor cu cele mai mari riscuri de dezastre naturale, unde pe primul loc se afla Vanuatu, cu cel mai mare risc, de 36,72 la suta, iar pe ultimul este Qatar, cu un risc de dezastru natural de doar 0,08 la suta.

Romania are un risc de 6,5 la suta, in timp ce Italia este pe locul 117, cu un risc mai mic, de 4,54 la suta.

Albania este tara europeana cu cel mai mare risc - peste 10 la suta, pe locul 37, in timp ce Malta este pe penultimul loc in topul mondial, inainte de Qatar, cu 0,62 la suta.

Clasamentul determina riscul ca cetatenii unei anumite tari sa devina victime ale unui dezastru ca urmare a unor hazarde naturale precum cutremure, furtuni, inundatii, secete si cresteri ale nivelului marii, in 171 de tari din toata lumea.

Vanuatu este urmata de Tonga, Filipine, Guatemala si Insulele Solomon, tari aflate pe Cercul de Foc al Pacificului, foarte vulnerabile la cutremure si tsunami, cu efectele lor devastatoare.

Ministrul Mediului, despre cele mai poluate orase din Romania, fenomene extreme si o vara foarte calda

Marti, 29 Martie 2016, ora 09:05
Ministrul Mediului, despre cele mai poluate orase din Romania, fenomene extreme si o vara foarte calda
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a vorbit, luni seara, despre cele mai poluare orase din Romania, dar si despre fenomenele meteo extreme, despre care crede ca vor deveni o constanta.

"Sunt probleme de poluare a aerului, iar asta a dus Romania la situatia de pre-infringement, in special pe trei orase: Bucuresti, Iasi si Brasov", a declarat ministrul intr-o emisiune la TVR 1, adaugand ca la Brasov, totusi, lucrurile s-au imbunatatit.

Orasele cu cel mai poluat aer

Cristiana Pasca Palmer a explicat ca exista o retea nationala de statii de monitorizare a calitatii aerului, dar ca unele sunt depasite tehnologic si, in concluzie, unele date sunt eronate. "La nivel de Bucuresti, sunt opt statii, dar functioneaza numai doua", a punctat ministrul.

Ministrul Palmer a abordat si schimbarilor climatice. "E o controversa intre cei care spun ca schimbarile sunt declansate de om si cei care sustin ca sunt un fenomen natural care oricum se intampla. Ce e ingrijorator e viteza cu care lucrurile se schimba in timpul vietii noastre", a spus sefa de la Mediu.

Aceasta a mentionat ca in tara noastra fenomenele meteo extreme vor deveni o constanta si ca in 2016 trebuie sa ne asteptam la o vara mai calda decat cea de anul trecut.

"Fenomenele extreme vor deveni o constanta. Anul 2015 a fost cel mai cald, previziunea este ca 2016 va fi cel putin la fel, daca nu si mai si. Se previzioneaza o vara extrem de secetoasa", a mai spus ministrul Mediului....

Fotografia zilei: Seceta mare

Joi, 13 August 2015, ora 16:06
Fotografia zilei: Seceta mare
Seceta cu care se confrunta Romania in acest an a dus la situatii dramatice in multe zone ale tarii. La Negresti-Oas, de exemplu, oamenii nu mai au apa potabila la robinete, asa ca primaria a trimis in cartiere cisterne cu apa.

In timp ce Negrestiul sufera, locuitorii din comuna Certeze, aflata pe traseul conductei cu apa potabila, o folosesc din belsug, desi sunt bransati ilegal, informeaza Vocea Transilvaniei.

Aurelia Fedorca, primarul orasului, incearca sa gaseasca solutii.

"In aceste zile trecem printr-o situatie dramatica. Ca si multi negresteni, nici eu nu am acasa apa la robinet de multe zile. Ne confruntam cu o seceta fara precedent in istoria recenta a orasului nostru si cu o perioada prelungita de canicula, ceea ce face ca sursele de apa de la care se alimenteaza orasul nostru sa aiba debite reduse", a declarat primarul, adaugand ca expertii au constatat ca "exista o risipa uriasa de apa, inainte de a intra in statia de la Negresti-Oas".


Foto: Vocea Transilvaniei
Cisternele cu apa se vor afla printre blocuri pana la ameliorarea situatiei generale.

Jurnalistii de la Vocea Transilvaniei spun ca, in timpul asta, locuitorii din Certeze, care sunt conectati ilegal la reteaua de apa, se bucura de ea alimentandu-si pastravariile si piscinele, dar si udandu-si gradinile si curtile.

Prognoza meteo pana in decembrie: Toamna va fi calda si secetoasa

Sambata, 05 Septembrie 2015, ora 17:34
Prognoza meteo pana in decembrie: Toamna va fi calda si secetoasa
Toamna aceasta va fi in general calduroasa si cu foarte putine precipitatii, ne avertizeaza meteorologii. Temperaturile se mentin neobisnuit de ridicate chiar si in noiembrie, iar ploile nu vor racori semnificativ atmosfera decat prin centrul si nordul tarii.

"Prognoza vremii pe termen mediu indica, pentru zona Romaniei, o toamna, cel putin pentru primele doua luni si ultima luna, cu valori termice peste medie, in special in sud, sud-est si local in vest. Vorbim de temperaturi medii lunare, nu excludem o alternanta de perioade foarte calduroase cu perioade mai reci", a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), la postul B1 TV.

De asemenea, aceasta a mai explicat ca este prognozat un deficit de precipitatii, cu exceptia zonelor centrale si nordice.

In sudul si sud-estul Romaniei va exista un deficit de apa in sol, "exceptand zona de vest, centru si nord, unde, mai ales, saptamana viitoare, ne asteptam la precipitatii", a mai declarat Elena Mateescu.

Ce surprize meteo ne aduc primele doua saptamani din septembrie

In octombrie, temperaturile se vor mentine peste medie in sud-est, local in sud si vest si in rest normale, in timp ce precipitatiile se vor mentine in general in limitele normale pentru aceasta perioada a anului, cu exceptia zonelor din centru si nord, unde va ploua mai mult.

"Pentru ultima luna de toamna, noiembrie, valori apropiate de medii, exceptand din nou sud-estul, local sudul si vestul,...

Economia, pusa pe jar: Romania e dominata de harababura fiscala si zgomot politic

Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:42
Economia, pusa pe jar: Romania e dominata de harababura fiscala si zgomot politic
Perspectivele economiei romanesti, optimiste la inceput de an, sunt puse sub semnul intrebarii in al doilea semestru, pe fondul provocarilor externe generate de criza din zona euro, de anticipata perioada secetoasa care va influenta productia agricola, de instabilitatea fiscala si zgomotul de pe scena politica.

Sunt rezultatele barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.

Daca la inceputul anului, investitorii aratau un optimism moderat privind evolutia economica din 2015, in luna iunie, asteptarile lor au devenit ceva mai rezervate, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

La intrebarea "Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2015", procentul celor care vad un trend pozitiv a scazut la 49%, fata de 53% la inceputul anului. Faptul ca perspectivele s-au modificat fata de primul semestru este sustinut si de totalul raspunsurilor neutre, de 18% (fata de numai 13% in barometrul din ianuarie 2015).

33% dintre oamenii de afaceri chestionati de KeysFin se asteapta, pe de alta parte, ca trendul economic real al economiei sa fie unul negativ.

De ce se tem investitorii

Ce a generat aceasta schimbare in perceptia investitorilor? Potrivit barometrului de opinie KeysFin, ordinea principalele provocari s-a modificat fata de sondajul din ianuarie 2015.

Daca la inceputul anului, principalele temeri erau cele de ordin fiscal, in iunie 2015, criza din zona euro, riscul de...

Traian Basescu: Romania nu poate iesi singura din criza

Luni, 05 Octombrie 2009, ora 18:48
Comenteaza acest articol | 32 comentarii
Traian Basescu: Romania nu poate iesi singura din criza
Romania va reusi sa iasa din criza in trimestrul al doilea de anul viitor, pastrandu-se un decalaj, fata de Europa Occidentala, similar celui de intrare in recesiune, este de parere presedintele Traian Basescu.

"La televiziune si in dezbaterea publica, vedem oameni furiosi ca nu scoatem tara din criza. Sunt pe o pista falsa. Romania nu poate iesi singura din criza, ci va iesi odata cu toate celelalte. In Romania, criza a ajuns la aproximativ un an dupa SUA si la sase - noua luni dupa marile puteri economice europene. Imi permit sa apreciez ca acelasi decalaj va exista la reluarea cresterii economice", a spus Basescu, intr-un discurs tinut luni dimineata, in cadrul Forumului Economic Roman.

Conform analizelor efectuate de analistii romani, in acest an vom avea o scadere a produsului intern brut cu 1% mai mica decat cea prognozata de Fondul Monetar International. Asfel, in loc de o scadere de 8,8% din PIB, aceasta va fi de 7,4 - 7,5% din PIB, urmand o reluare a cresterii economice in trimestrul doi din 2010, odata terminarea crizei si in tarile esentiale pentru exporturile romanesti, Germania, Franta, Marea Britanie si Spania, crede presedintele.

Potrivit spuselor sale, cel mai important obiectiv al Romaniei, dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana, este modernizarea aparatului de stat. In 2008, sectorul bugetar a cheltuit 9,2 procente din PIB, acelasi sector inghitind in prezent 28% din bugetul de stat, in conditiile in care, in 2004, consuma doar 5,6% din PIB....

Frigiderul domnului ministru

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 10:01
Frigiderul domnului ministru
Dupa ce domnul ministru Achim Irimescu a anuntat poporul roman ca reformarea productiei si consumului de alimente trebuie sa inceapa cu eviscerarea macroului si ca zeci de camioane incarcate varf cu valuta pleaca in strainatate, ne spune acum ca trebuie sa ne schimbam comportamentul alimentar si sa nu mai aruncam la cos alimentele pe care nu le consumam in urma unui exces de consumatorism.

Pentru a fi convingator, domnia sa ne destainuie chiar momente din propria experienta de viata.

"Din pacate, la romani s-a constatat o obisnuinta in a-si umple frigiderul si, dupa un timp, sa se constate depasirea termenului de valabilitate inainte de consum. Recunosc, si mie mi s-a intamplat acest lucru", ne spune domnul Achim Irimescu.

Problema este ca destainuirea domnului ministru nu are nicio valoare. Ar fi avut valoare daca era facuta de catre unul dintre cei cateva milioane de romani pensionari cu 400 sau 500 de lei pe luna, de catre unul dintre cei peste un milion de romani platiti pentru munca lor cu salariul minim pe economie sau macar de catre unul dintre sutele de mii de romani someri fara nicio speranta de a-si gasi un loc de munca pentru simplul motiv ca au depasit varsta de 45 de ani.

Nu se poate contesta importanta problemei pe care o semnaleaza domnul ministru atata timp cat risipa de alimente a devenit un fenomen cu caracter global, expresie a lipsei de responsabilitate a unor generatii care s-au obisnuit cu un mod de viata si un comportament alimentar...

A nins la munte - prima zapada din acest sezon

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 19:00
A nins la munte - prima zapada din acest sezon
Prima ninsoare din acest sezon s-a inregistrat, incepand din noaptea de luni spre marti, in judetul Maramures si in nordul Carpatilor Orientali, stratul de zapada inregistrat fiind de cativa centimetri la o altitudine de peste 1.800 de metri.

Primarul orasului Borsa, judetul Maramures, Sorin Ion Timis, a declarat, marti, ca el nu tine minte sa mai fi nins vreodata in zona pana acum in luna septembrie.

"A inceput sa ninga luni dupa-amiaza, pana marti dimineata, si cred ca ninsoarea va continua, pentru ca temperatura e scazuta. Eu nu tin minte sa mai fi nins in septembrie, in octombrie da, dar in septembrie niciodata. A fulguit la 1.400 de metri altitudine, in Pasul Prislop, dar zapada s-a asezat doar de la 1.800 de metri altitudine in sus, Varful Pietrosul Rodnei fiind imbracat in haina alba, ca si iarna. Stratul de zapada masoara cativa centimetri in zona Caldarea - Lacul Iezer. In Borsa nu a fulguit, doar sus la altitudine mare", a spus Timis.

Potrivit acestuia, zapada timpurie este benefica pentru a compensa lipsa apei din sol, deoarece acest an a fost unul secetos.

"Puturile au secat, probabil ca aceasta zapada va alimenta solul. Desi a plouat in ultima saptamana, umiditatea solului este doar la suprafata, iar in adancime acesta este uscat", a mai spus primarul orasului Borsa.

Marti dimineata, a inceput sa ninga la altitudini de peste 1.800 de metri si in nordul Carpatilor Orientali.

"A nins la primele ore ale diminetii si in prima parte a zilei la...

Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri

Marti, 04 August 2015, ora 15:16
Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri
Seceta a afectat grav productia agricola, iar pierderile sunt estimate la 2 miliarde de euro, potrivit sefului Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

El a precizat ca seceta din ultimele luni a afectat cel mai mult porumbul, insa exista si alte culturi care au avut de suferit de pe urma caldurii excesive, precum soia, grau, rapita, floarea-soarelui, dar si legumele.

Agricultorii din Moldova au cele mai mari batai de cap, unde unele suprafete sunt distruse in proportie de 100%, dar probleme mari au si cei din sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, in special in judetul Constanta, a spus Baciu, potrivit Mediafax.

Ramanem fara mancare din cauza secetei?

Ministerul Agriculturii nu a prezentat pana in prezent date cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole, dar presedintele LAPAR a estimat ca pierderile depasesc 2 miliarde euro.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, pana in prezent se inregistreaza pierderi de peste 2 miliarde euro, urmand ca suma sa creasca pe masura ce temperaturile raman foarte ridicate si fara precipitatii. Cand spun 2 miliarde de euro este vorba de investitii deja facute care nu se mai recupereaza. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut daca recoltam productia", a spus Baciu.

El a adaugat ca in perioada urmatoare se vor scumpi cu siguranta fructele, legumele si cerealele, ca efect al secetei si unor taxe noi introduse de Ministerul Mediului....

De unde atata ploaie? Interviu cu climatologul INMH Roxana Bojariu

Duminica, 03 August 2014, ora 18:12
Comenteaza acest articol | 21 comentarii
De unde atata ploaie? Interviu cu climatologul INMH Roxana Bojariu
S-a mai intamplat in vreun an sa ploua zilnic in timpul verii? Va mai aduceti aminte de vreo vara romaneasca cu un cer placut de innorat si cu temperaturi suportabile?

Pentru ca exista perceptia exceptionalitatii acestei veri ploioase si multa lume se mira cum, zi dupa zi, cerul Romaniei ramane acoperit de nori, am stat de vorba cu Roxana Bojariu, climatolog la Institutul National de Meteorologie.

"In acest an, temperatura la suprafata Marii Mediterane si a Marii Negre a fost mai ridicata pe perioade mari de timp. Luati-o ca pe o speculatie - dar cu baza fizica - aceste temperaturi mai ridicate la suprafata marilor din apropierea Romaniei ar fi putut furniza un surplus de vapori de apa", a spus Roxana Bojariu, pentru Ziare.com.

Sunt mai multe ploi in 2014 sau doar ni se pare? Ne lasam inselati de faptul ca in anumite regiuni ploua si nu vedem ca in multe alte regiuni ale Romaniei nu ploua? La ANM vedeti totul mai bine. Cum e situatia?

Da, la nivelul Romaniei (media pe tara) cantitatile de precipitatii au depasit norma climatica a intervalului de referinta 1981-2010 cu 41% in luna ianuarie, 62% in luna aprilie, 74% in luna mai si 59% in luna iulie.

In lunile martie si iunie cantitatile de precipitatii la nivelul Romaniei au fost apropiate de norma climatica a intervalului de referinta (media intervalului 1981-2010), iar in luna martie s-a inregistrat chiar un deficit de 62% fata de acelasi interval de referinta.

Aceste evaluari sunt la nivelul Romaniei si...

Vesti bune de la FMI: Cresterea economica va fi de 2 la suta, in 2013

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 16:54
Vesti bune de la FMI: Cresterea economica va fi de 2 la suta, in 2013
Recuperarea economica a Romaniei va continua in 2014, cu o majorare a Produsului Intern Brut real de 2,2%, cu o crestere a cererii interne, sustinuta de o mai mare absorbtie a fondurilor europene si o majorare a creditelor acordate sectorului privat, conform unui raport al Fondului Monetar International.

Pentru 2015 este estimata o crestere a PIB real de 2,5%.

Raportul semnaleaza ca in 2013 este asteptata o crestere economica de 2%, sustinuta de revenirea la normal a sectorului agricol, dupa seceta de anul trecut, si de cresterea exporturilor, in special in tarile non UE. Prima estimare privind cresterea cu 0,3% a PIB real in trimestrul al doilea (1,3% anual) este in linie cu proiectiile.

Inflatia este de asteptat sa scada in continuare in a doua jumatate din 2013, pana la 3,3% la finele anului, in intervalul tintit de BNR, de 2,5+/- 1%, datorita, printre altele, recoltei agricole bune, care va determina o reducerea a preturilor la produsele alimentare. Inflatia va continua sa scada in 2014, pana la 3% la finele anului, si 2015, la 2,9%.

Deficitul de cont curent se va reduce la 2% din PIB in 2013. Cererea interna ramane slaba, iar importurile cresc cu un ritm mai lent decat exporturile. In 2014-2015 deficitul de cont curent este de asteptat sa creasca usor, pana la 2,5%, respectiv, 2,7% din PIB, iar cererea interna va incepe sa isi revina.

Cu rambursarile considerabile catre FMI, rezervele internationale vor scadea de la 34,1 miliarde euro in 2013 la 31,6...
  1. O femeie l-a implorat plângând pe șoferul autobuzului STB blocat în trafic s-o lase să coboare: "I s-a făcut foarte rău de la căldură"
  2. Momentul în care un SUV se răstoarnă, pe creasta unui munte: „Când ești prost de mic, când ești mare doar te joci” VIDEO
  3. Obiceiuri românești sancționate în Grecia: "La tavernă vă duceți cu ciorbă în gamelă? "
  4. Metoda incredibilă prin care o gașcă de ruși a câștigat mii de euro la cazinourile din București. "În 5 minute prindeau toate jackpoturile"
  5. Moartea lui Emi Pian, fostul lider al Duduienilor, naște controverse juridice: Cuțitul e obiect tăietor sau contondent?
  6. Emilia Șercan, replică veninoasă pentru Klaus Iohannis: "Scriu o nouă plângere penală pentru că deja nu mai am răbdare"
  7. Cine este românca ucisă de rechin în Egipt. Femeia lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată
  8. Ironiile unui român exasperat de plângerile conaționalilor care merg în Grecia: "Când ajungi la vamă, îți deschid culoar separat"
  9. Topul celor mai stupide reclamații făcute de turiști: "Plaja era prea nisipoasă; Nimeni nu ne-a spus că vor fi pești în apă"
  10. Momentul care ar putea declanșa războiul între Rusia și NATO: "Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5"