Rezultatele 1 - 15 din 861 (0.203 secunde)

Articole despre "siij"

România, inclusă în grupa de risc major privind libertatea presei. Raportul care semnalează amenințările la adresa jurnaliștilor și conținutul dictat de politic

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 16:56
România, inclusă în grupa de risc major privind libertatea presei. Raportul care semnalează amenințările la adresa jurnaliștilor și conținutul dictat de politic
Presa din România a fost inclusă în grupa de mare risc privind libertatea de exprimare, potrivit unui raport al Comisiei Europene prezentat miercuri, 13 iulie.

Raportul vizează respectarea statului de drept în UE.

Pentru prima dată, Media Pluralism Monitor a introdus un clasament general al statelor membre grupate în cinci niveluri de risc, în care Bulgaria, Grecia, Ungaria, Malta, Polonia, România și Slovenia sunt considerate țări cu risc ridicat, notează G4Media.

Raportul semnalează faptul că nu există suficientă transparență în ceea ce privește difuzarea de conținut plătit de partidele politice în afara campaniilor electorale, iar accesul jurnaliștilor la informații rămâne deficitar.
În timpul campaniilor electorale, deși concurenții politici au acces garantat și echitabil la timpii de antenă în mass-media audiovizuale în timpul campaniilor electorale, canalele de televiziune nu sunt obligate să explice în mod clar distincția dintre diferitele tipuri de conținut produse în timpul campaniilor – în special între conținutul editorial propriu și timpii de antenă cumpărați de partide – și să semnaleze cine plătește pentru conținut. În plus, nu există suficientă transparență cu privire la sumele plătite de diverse partide către ce canale și pentru ce conținut. Încercările jurnaliștilor de a investiga modul în care aceste fonduri au fost utilizate de mass-media pentru a difuza conținut politic s-au...

Procurorul DIICOT acuzat că a jucat banii infractorilor la păcănele, în sala de judecată: "Să-l bată Dumnezeu pe ăla care a spus!"

Luni, 27 Iunie 2022, ora 16:23
Procurorul DIICOT acuzat că a jucat banii infractorilor la păcănele, în sala de judecată: "Să-l bată Dumnezeu pe ăla care a spus!"
Fostul procuror Flavius Cristea, trimis în judecată pentru că a „spart” la păcănele banii confiscați la percheziții, erau cunoscut în Craiova ca fiind un împătimit al jocurilor de noroc.

La ultimul termen din proces, fostul procuror s-a dezlănțuit și a lansat "blesteme" în sala de judecată: "Să-l bată Dumnezeu pe ăla care a spus că eu jucam la păcănele!".

Flavius Cristea era cunoscut în Craiova ca fiind un împătimit al jocurilor de noroc, au relatat martorii audiați la Înalta Curte. Acestea „dosea” banii dealerilor de droguri imediat după descinderile mascaților.

Ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova care au lucrat cu fostul procuror au relatat în fața instanței că ei numărau de trei ori banii pe care îi găseau la locuințele suspecților de trafic de droguri, iar apoi îi dădeau lui Flavius Cristea, pentru ca el, prin ordonanță, să dispună depunerea lor în contul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Uneori, nu se întâmpla așa, deoarece Cristea lua banii și nu-i mai dădea înapoi ofițerului de caz pentru a-i duce la bancă.

Procurorul Cristea pleca cu banii, mascații cu drogurile

Ofițerul de poliție DGA Petrișor Nicolăescu a participat la perchezițiile coordonate de Flavius Cristea, pe vremea când lucra la BCCO Craiova.

„Cu privire la prima percheziție, era o operațiune de prindere în...

Curtea de la Veneția a criticat proiectul de desființare a SIIJ promulgat de Iohannis. USR: ”Lupta anticorupţie a fost amputată de la cel mai înalt nivel al statului”

Luni, 21 Martie 2022, ora 19:31
Comenteaza acest articol | 11 comentarii
Curtea de la Veneția a criticat proiectul de desființare a SIIJ promulgat de Iohannis. USR: ”Lupta anticorupţie a fost amputată de la cel mai înalt nivel al statului”
Comisia de la Veneția a dat dreptate USR în ceea ce privește legea de desființare a SIIJ, a anunțat luni, 21 martie, partidul. În acest context, fostul ministru al Justiției Stelian Ion îi cere demisia lui Cătălin Predoiu și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a dat o lovitură luptei anticorupție.

Într-un comunicat de presă, USR subliniază că, în avizul său, Comisia de la Veneția confirmă că SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT.

”Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să îşi dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneţia scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competenţa DNA şi DIICOT şi dispreţul manifestat de către Predoiu, Iohannis şi pesedişti faţă de instituţiile europene şi de angajamentele internaţionale ale României. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au găsit de cuviinţă că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupţiei, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina şi de efectele acestuia şi nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliţiei PSD-PNL-UDMR.

Deşi aveau informaţii clare că proiectul este împotriva normelor europene şi că avizul Comisiei de la Veneția va sancţiona noile prevederi, Predoiu şi Iohannis au insistat să fie adoptat şi promulgat, intrând rapid în vigoare...

USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 17:49
USR a atacat la CCR legea care prevede desființarea SIIJ: ”Proiectul perfid al coaliției înfiinţează un alt mecanism mai diabolic”
USR a depus miercuri, 2 martie, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Potrivit unui comunicat de presă, USR atrage atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei ”nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii”.

”Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista 'procurori desemnaţi'. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti 'procurori desemnaţi' vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta”, se arată în comunicat.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că sunt evidente ”interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA”.

”De la momentul înfiinţării, DNA a obţinut 117 condamnări definitive ale unor magistraţi corupţi, existând alte procese pe rol. În cazul SIIJ, creată în 2018, în plină epocă Dragnea, nu există nicio trimitere în judecată pentru corupţie. Magistraţii care se simt cu musca pe căciulă se tem, politicienii care vor protecţie din partea justiţiei pentru toate...

Stelian Ion îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru desființarea de fațadă a SIIJ: "Este semnul renunțării la lupta anticorupție"

Vineri, 11 Martie 2022, ora 20:06
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Stelian Ion îl critică dur pe Klaus Iohannis pentru desființarea de fațadă a SIIJ: "Este semnul renunțării la lupta anticorupție"
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a criticat vineri, 11 martie, decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga legea privind desființarea SIIJ.

Atacul la adresa șefului statului vine în contextul în care USR îi solicitase să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie.

Potrivit USR, legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Promulgarea legii este egală cu renunțarea la reforma justiției, transmite fostul ministru.
”Președintele Iohannis a promulgat legea prin care se reorganizează Secția specială de anchetare a magistraților într-o rețea națională. Au schimbat SIIJ cu RIIJ. Acesta este semnul renunțării la reforma justiției, la lupta anticorupție și la apărarea independenței magistraților.
Președintele Iohannis avea posibilitatea legală să întoarcă legea în Parlament pentru reexaminare. I-am cerut oficial, printr-o scrisoare pe care i-am adresat-o, să trimită legea în parlament, dar nu a vrut. Asta în ciuda faptului că știa despre opinia preliminară a Comisiei de la Veneția care critica în termeni duri proiectul lui Cătălin Predoiu.
Faptul că președintele Iohannis nu a așteptat câteva zile, până când Comisia de la Veneția va emite în mod oficial avizul pe proiectul lui Cătălin Predoiu, arată o ruptură profundă între angajamentele asumate de România și voința politică la cel mai...

Desființarea SIIJ a trecut și de Senat. USR va ataca legea la CCR: ”Distrugerea justiției rămâne o prioritate pentru PSD-PNL”

Luni, 28 Februarie 2022, ora 18:38
Desființarea SIIJ a trecut și de Senat. USR va ataca legea la CCR: ”Distrugerea justiției rămâne o prioritate pentru PSD-PNL”
Proiectul de lege al Ministerului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost adoptat de Senat luni, 28 februarie.

Proiectul de lege a primit 86 de voturi ”pentru”, 37 ”împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul, adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaților, prevede că, după desfiinţarea Secţiei speciale, competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

În urma dezbaterilor din comisia juridică de la Senat, magistraţii asistenţi din cadrul ÎCCJ şi Curţii Constituţionale au fost eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, variantă care fusese adoptată de deputaţi.

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care, spun ei, reînfiinţează, de fapt, activitatea SIIJ.

”Proiectul depus de ministrul Predoiu este o reînfiinţare a SIIJ, o metodă de presiune a magistraţilor şi o cale de subminare a statului de drept”, au transmis în plen senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, cât şi senatoarea USR Simona Spătaru, preşedinta Comisiei de Constitiuţionalitate din Senat.

”Desfiinţarea acestei Secţii Speciale se poate face...

Proiectul de desființare a SIIJ a fost adoptat în parlament. USR consideră că s-a produs un dezastru: ”Iohannis devine groparul justiţiei din România”

Luni, 21 Februarie 2022, ora 18:46
Comenteaza acest articol | 10 comentarii
Proiectul de desființare a SIIJ a fost adoptat în parlament. USR consideră că s-a produs un dezastru: ”Iohannis devine groparul justiţiei din România”
Proiectul de lege care pevede desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost adoptat luni, 21 februarie, de Camera Deputaților, primul for sesizat în acest caz.

Proiectul a primit 205 voturi ”pentru”, 90 „împotrivă” şi o abţinere.

USR: ”Se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi”

USR a votat împotriva formei actuale a proiectului privind desființarea SIIJ.

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea, iar adoptarea propuneri legislative este „un atac frontal la Justiţia din România”, deoarece partidele toxice din Parlament doar au mimat desfiinţarea SIIJ.

”PSD, PNL şi UDMR aruncă justiţia în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi în Camera Deputaţilor este un atac frontal la Justiţia din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forţat un vot în Camera Deputaţilor prin care mimează desfiinţarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL şi UDMR au votat o reînfiinţare pe steroizi a acestei Secţii Speciale. Mesajul acestor partide este clar: DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă. Aşa că DNA pierde din atribuţii şi, în acelaşi timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistraţii incomozi. Nu au avut răbdare să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia. Pentru că aceşti politicieni ştiu foarte bine că ceea ce...

Legea privind desființarea SIIJ a fost promulgată de Klaus Iohannis. Avizul Comisiei de la Veneția va fi dat în 19 martie

Vineri, 11 Martie 2022, ora 19:11
Legea privind desființarea SIIJ a fost promulgată de Klaus Iohannis. Avizul Comisiei de la Veneția va fi dat în 19 martie
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 11 martie, legea privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Legea a fost contestată la CCR de USR, dar şi de AUR şi PSD, însă Curtea a respins sesizările.

Una dintre motivările CCR a fost că avizele Comisiei de la Veneţia nu au caracter obligatoriu, competenţa de desfiinţare a Secţiei speciale aparţine Parlamentului şi nu instanţelor judecătoreşti, iar modul de organizare a sistemului naţional de justiţie este parte a identităţii constituţionale a statului român.

După decizia CCR, USR a făcut apel la șeful statului să nu promulge legea înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, care urmează să fie publicat în 19 martie. USR consideră că legea nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii.

Cătălin Predoiu spune că a găsit calea prin care să fie desființată SIIJ. „Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul”

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 15:41
Cătălin Predoiu spune că a găsit calea prin care să fie desființată SIIJ. „Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul”
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 11 februarie, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.


El a precizat că altfel vom rămâne blocaţi în așteptarea unui miracol ca toată lumea să fie de acord, menţionând că trebuie demonstrată maturitate pentru depăşirea acestui moment.

Predoiu a declarat, vineri, că nu a fost de acord cu unele afirmaţii făcute în cadrul şedinţei CSM, că SIIJ va fi reînfiinţată sub o altă formă.

“Nu pot fi de acord că se reînfinţează SIIJ-ul. Îl desfiinţăm cu adevărat pentru că este vorba de o structură care îşi încetează activitatea. E cu totul alt sistem, este o nouă structură, mai mare, mai mică, altfel organizată. E altceva. Că nu este într-adevăr transferul competenţelor la unităţile specializate, e adevărat”, a precizat ministrul Justiţiei.

El a precizat că proiectul privind desfiinţarea SIIJ a mai primit aviz negativ din partea CSM, iar consecinţa a fost blocarea sa în Parlament de patru ani.

“A mai fost configurat în faţa dumneavoastră, a plecat cu aviz negativ, consecinţa a fost blocarea în Parlament până în ziua de azi. Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul. Şi atunci eu, iniţiator, trebuie să am în vedere cărei realităţi mă adresez cu proiectul...

Cătălin Predoiu, despre conceperea proiectului de desființare al SIIJ: "Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo"

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 18:13
Cătălin Predoiu, despre conceperea proiectului de desființare al SIIJ: "Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo"
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat miercuri, 23 februarie, la dezbaterile din Comisia Juridică a Senatului României pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) că proiectul propus de guvern este ”o soluţie de compromis rezonabil” pentru a atinge obiectivul propus.

În plus, Predoiu afirmă că acelaşi proiect de lege pune în locul Secţiei speciale un sistem funcţional. Predoiu a precizat că alte variante ale acestei legi nu au întrunit majoritatea necesară pentru a trece.

”În momentul în care începem un proiect de lege, îl începem de la o pagină goală, având în faţă mai multe opţiuni. Nu începem automat cu o coală pe care obligatoriu opţiunea DNA trebuie să fie acolo”, a afirmat, miercuri, Cătălin Predoiu, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului României pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Ministrul a invocat inclusiv avizele Comisiei de la Veneţia.

”În primele două se spune expres că arhitectura şi modul de funcţionare a Ministerului Public reprezintă o opţiune a legiuitorului. Aceasta este opţiunea noastră astăzi. Aşa trebuie pusă problemă. Opţiunea legiuitorului, dacă va fi adoptat proiectul iniţiatorului, Guvernului, este într-un anumit fel. Opţiune este în acest fel tocmai pentru că am plecat de la ideea de a găsi o soluţie de compromis rezonabil care să desfiinţeze SIIJ, obiectivul...

Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 16:48
Urzeala instituțiilor din justiție: desființarea SIIJ aduce gâlceavă între CSM și DNA. „Afirmaţiile sunt de o gravitate deosebită”
Secţia pentru judecători a CSM a transmis miercuri, 16 februarie, că este "total de înţeles" "încrâncenarea" cu care Direacţia Naţională Anticorupţie "acţionează în sensul dobândirii cu orice preţ a competenţei de a urmări penal magistraţii".

Instituția și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia DNA privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

"Afirmaţiile de o gravitate deosebită (...) prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", susţine Secţia, adăugând că "analizează în continuare demersurile care se impun faţă de această poziţie inacceptabilă".

"Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul profund faţă de poziţia publică exprimată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin comunicatul din data de 15 februarie 2022. Afirmaţiile de o gravitate deosebită din acest comunicat, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă, denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Secţia...

CSM, aviz pozitiv pentru desființarea Secției Speciale. Ce pași mai sunt de făcut în privința SIIJ

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 15:27
CSM, aviz pozitiv pentru desființarea Secției Speciale. Ce pași mai sunt de făcut în privința SIIJ
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv vineri, 11 februarie, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM.


Potrivit surselor citate, decizia a fost luată cu 11 voturi "pentru".

Avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii este unul consultativ.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa, pe 21 ianuarie, punerea în dezbatere publică a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Conform proiectului, competenţele SIIJ vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu, câte doi pentru fiecare Curte de apel.

"În total, 42 de procurori care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel", indica ministrul Predoiu.

Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel de către prim-procurorii acestor structuri.

Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor

Luni, 21 Februarie 2022, ora 07:53
Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie se află pe ordinea de zi a şedinţei plenului Camerei Deputaţilor.

Comisia juridică a votat, vineri, un raport de adoptare a proiectului de lege. S-au înregistrat 18 voturi "pentru" şi şapte voturi "împotrivă".

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

"Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii", prevede proiectul.

Potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Steluţa Cătăniciu, adoptat de Comisia juridică, "de la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi...

Cătălin Predoiu: Secţia specială va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lui martie. "Nu va fi înlocuită de SIIJ 2.0"

Vineri, 07 Ianuarie 2022, ora 17:17
Comenteaza acest articol | 12 comentarii
Cătălin Predoiu: Secţia specială va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lui martie. "Nu va fi înlocuită de SIIJ 2.0"
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a afirmat vineri, 7 ianuarie, că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie va fi desfiinţată cel târziu la sfârşitul lunii martie.

„Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern. Le-am spus liderilor politici că nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM”, a adăugat ministrul Justiţiei.


„SIIJ va fi desfiinţată cel tarziu la sfârşitul lunii martie. Nu va fi SIIJ 2.0, nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucreaza tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european.

Le-am spus liderilor politici că nu fac niciun pas, să merg în Parlament cu proiectul fără avizul CSM. Obiectivul Ministerul Justiţiei este să trimitem proiectul desfiinţării SIIJ la începutul lunii februarie în Guvern.

Voi urgenta Codurile penale şi legile Justiţiei pentru a le trimite până la sfârşitul primăverii, astfel încât la sfârşitul anului, marile şantiere să fie închise: este vorba de SIIJ, legile Justiţiei şi codurile penale plus legea grefierilor şi legea salarizării puterii judecătoreşti”, a afirmat, vineri, Cătălin Predoiu.

El a vorbit şi despre legea salarizării unitare în sistemul de justiţie.

„Legea salarizării unitare în sistemul de justiţie este pentru a elimina dezechiliberele şi inechităţile...

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ ajunge în Comisia Juridică

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 07:14
Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ ajunge în Comisia Juridică
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să voteze vineri raportul proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, care va fi trimis plenului.

În şedinţa de joi a Comisiei juridice au avut loc dezbateri generale pe proiect, iar vineri urmează să fie analizate articolele şi amendamentele şi să se voteze raportul.

Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

"Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii", prevede proiectul.
  1. Modelele de mașini care sunt ținte ușoare pentru hoți. Vehicule furate în mai puțin de un minut folosind un încărcător USB
  2. Moment istoric: începe construcția autostrăzii așteptate de 30 de ani. "Nimic nu împiedică asocierea să finalizeze în 20 de luni acest proiect"
  3. Cele mai bune locuri în care să ascunzi banii în casă
  4. Pentru prima dată Putin ar arunca în luptă o nouă armă: Aeronava invizibilă S-70 nedetectabilă pe radare VIDEO
  5. Imaginile din satelit confirmă dezastrul de pe aerodromul belarus „Ziabrovka”. Rușii îl folosesc frecvent pentru a ataca Ucraina
  6. O româncă a vrut să meargă în Grecia, dar a rezervat din greșeală în Cipru. A realizat abia după trei luni: ”Acum avem o problemă”
  7. Oana Lis, după ce a făcut apel la donații pentru soțul Viorel, fostul primar al Capitalei: "Mi-am luat ceva hate pe internet"
  8. Turiști înșelați cu o notă de 510 dolari "în cel mai rău loc din Grecia". "Două cizme uriașe pline cu câte un litru jumătate de bere"
  9. Război în Ucraina. Explozii în apropierea aerodromului „Ziabrovka” din Belarus, transformat de ruși în bază militară
  10. Dovada că nu poți vinde castraveți grădinarului și pizza italianului. Eșecul Domino's Pizza