Oamenii de știință de la Universitatea din Washington trag un semnal de alarmă privind a treia cauză de deces la nivel global, care a întrecut bilanțul victimelor pandemiei de COVID-19. Cercetătorii au constatat că pe locul trei în topul mondial privind cauzele morților se află rezistența la antibiotice, care a produs 4,95 de milioane de decese în 2019.
Medicamentele care ucid bacteriile sunt, fără îndoială, una dintre cele mai mari descoperiri ale umanității. Dar, în ultimele decenii s-a observat un fenomen dramatic, prin care bacteriile au dezvoltat o rezistență la antibiotice, potrivit Science Alert.
Folosirea continuă a acelorași antibiotice de mai multe ori oferă bacteriilor posibilitatea de a se adapta și mai rapid la acestea, ceea ce duce la un număr tot mai mare de infecții, care nu mai răspund la antibioticele tradiționale.
”Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenței antimicrobiene la nivel mondial și sunt un semnal clar că trebuie să acționăm acum pentru a combate amenințarea”, a spus Chris Murray de la Universitatea Washington din Statele Unite, co-autor al studiului publicat pe 19 ianuarie 2022 în revista The Lancet.
”Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza rezistenței antimicrobiene până în 2050, dara cum știm cu certitudine că suntem deja mult mai aproape de această cifră, decât am crezut”, a explicat Murray.
Cercetătorii au analizat date privind 23 de specii bacteriene diferite (inclusiv E.coli, S. pneumoniae și S. aureus) și 88 de combinații microbiene- medicamente din 204 țări.
Echipa de experți a concluzionat că, în 2019, 4,95 de milioane de decese au fost asociate cu infecțiile bacteriene rezistente la medicamente, dintre care 1,27 de milioane de decese au fost cauzate direct de rezistența la antimicrobiene, o povară uriașă pentru toate zonele lumii.