Pașii care trebuie urmați pentru a obține certificatul de cazier judiciar online VIDEO

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 16:16
1754 citiri
Pașii care trebuie urmați pentru a obține certificatul de cazier judiciar online VIDEO
Persoană care obține online un document FOTO Pixabay

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, 1 februarie, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro Documentul se eliberează gratuit și în formă electronică.

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.

Ministerul Afacerilor Interne a explicat pașii care trebuie urmați pentru a obține certificatul de cazier judiciar electronic.

Prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.

Prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania.

Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice.

În prima fază, certificarea identității va fi realizată prin prezentarea la unitățile de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate).

După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetățenii vor accesa secțiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.

Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier și al CNP-ului persoanei.

Citește și:
Cum a reușit un tânăr să cumpere bunuri de 200.000 de lei cu un voucher câștigat la tombolă: Eroarea de care a profitat
Cum a reușit un tânăr să cumpere bunuri de 200.000 de lei cu un voucher câștigat la tombolă: Eroarea de care a profitat
Un tânăr de 24 de ani din Botoșani, abonat la o companie de telefonie mobilă, a câștigat un voucher de 600 de lei în timpul pandemiei de Covid-19, la o tombolă. În baza acestuia, tânărul...
Poliția umblă cu ”fioroșii” prin licee să recruteze candidați pentru Ministerul de Interne. ”N-au speriat pe nimeni” VIDEO
Poliția umblă cu ”fioroșii” prin licee să recruteze candidați pentru Ministerul de Interne. ”N-au speriat pe nimeni” VIDEO
În contextul în care numărul candidaților care aspiră la o carieră în MAI a scăzut îngrijorător de mult în ultimul an, Poliția Română a declanșat o amplă acțiune de promovare a...
#cazier judiciar, #online, #pasi, #mai , #stiri sociale