Familia DMS - identitate necunoscută pentru cei mai mulți dintre români - este literă de lege chiar cu încărcătură solemnă pentru o grupare de zeci de persoane care a reușit să dezvolte în România ultimilor ani probabil cea mai solidă structură de tip mafiot.
Familia DMS administrează cazinourile Las Vegas, care au împânzit marile orașe din Moldova și Muntenia, inclusiv București. Este coordonată de frații Mihăiță și Sorin Doroftei, liderii familiei, din care fac parte interlopi notorii, luptători reputați al căror nume este suficient să-l rostești pentru a crea panică.
În 2018- 2022, DIICOT structura centrală, a reușit să pătrundă în mijlocul acestei afaceri, a cerut și obținut arestarea preventivă a 13 dintre membrii Familiei DMS, dar ancheta trenează și nu a ajuns încă în faza de judecată. Cei arestați au reușit să scape de măsurile preventive, inclusiv de controlul judiciar și sunt oameni liberi la acest moment.
În rechizitoriu, procurorii DIICOT au descris cum funcționează această structură de tip mafiot, bine ierarhizata, cu reguli stricte, cu identitate de grup (logo DMS tatuat obligatoriu la vedere și afișat cu mândrie) și nu în ultimul rând cu un comportament violent.
Grupul de societăți ce stă la baza sălilor de jocuri de noroc Las Vegas Games este foarte bine gestionat, structura acestuia cuprinzând acționari – coordonatori ai întregii activități, originari din zona Moldovei, ce au legături strânse și colaborări vechi cu frații Doroftei, continuând cu angajați din departamentul central (juridic, economic, logistic, marketing), cu investitori care preiau brandul în sistem franciză și dezvoltă în ritm susținut noi săli de jocuri de noroc la nivel național și încheind cu palierul execuțional format din angajații ce deservesc sălile de jocuri.
Aparent o afacere cât se poate de legală, realitatea fiind cu totul alta, arată procurorii români care se ocupă de anchetă.
Cum funcționează ”Familia DMS”
La nucleul de bază, constituit în anii 2008- 2009 de cei doi frați, au aderat mai multe persoane violente, ce au autoritate la nivel național și local, ”în vederea comiterii, pe teritoriul României, în principal a infracțiunilor de șantaj și camătă”.
Liderii se detașează față de restul membrilor prin putere. Ei iau toate deciziile importante, toți ceilalți membri plasându-se pe o poziție de inferioritate și exprimându-și permanent recunoștința față de aceștia. Cei doi lideri sunt preocupați în mod constant să mențină coeziunea grupului și să-și extindă afacerea construită la acest moment pe trei direcții Iași, Suceava și București cu zonele adiacente acestor mari orașe.
În acest scop au atras pe lângă ei luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente, cunoscute cu antecedente penale. Notorietatea pe care au dobândit-o pe plan local sau regional în mediul infracțional ”face ca simpla rostire a numelui acestora să amplifice efectul acțiunilor de intimidare sau de constrângere, astfel că, de cele mai multe ori, chiar și cele mai nesemnificative demersuri realizate de membrii grupului infracțional organizat sunt de natură a atinge scopul pentru care acesta a fost creat”, arată procurorii.
Membrii grupării sunt ținuți aproape de lideri. Pe lângă veniturile constante sunt ademeniți cu câștiguri consistente și chiar cu promisiunea ca în viitor să fie lăsați să-și deschidă propriul cazino care să beneficieze de protecție.
Pentru membri grupului infracțional, acceptarea lor în „familie” reprezintă un sentiment de mândrie. ”După modelul unor clanuri mafiote de renume internațional, membrii grupului aleg să-și realizeze tatuaje permanente cu însemnele DMS pe care le prezintă celor doi lideri și colaboratorilor acestuia pentru a-și arăta atașamentul și loialitatea. Multe dintre aceste tatuaje sunt făcute în locuri vizibile și pot fi observate cu ușurință, în special în postările de pe rețelele de socializare”, se arată în rechizitoriu.
FOTO riseproject.ro
Scopul esențial al familiei este extinderea afacerii și reprimarea concurenței.
Un alt palier al grupării este destinat ”electroniștilor”. Aceștia dețin o evidență neînregistrată în documentele contabile și lunar înmânează sumele de bani indicate de către lideri sau acționarii – coordonatori persoanelor care asigură „paza internă”.
Discreție și justiție paralelă
Spre deosebire de alte clanuri de interlopi similare, Familia DMS a dezvoltat o altă strategie. Totul se rezolvă în secret, deloc la vedere, orice faptă săvârșită cu violență nu trebuie să fie asociată cu sălile de jocuri Las Vegas. Membrilor grupării le-a fost reprimată prin lege internă orice intenție de fală în mediul online. Nici măcar fotografii din vacanță sau filmulețe de la petreceri n-au voie să fie făcute publice, dacă imaginile pot fi asociate cu sălile de jocuri Las Vegas sau cu frații Doroftei.
”Interzic distribuirea de fotografii în care apar împreună alți membri ai grupului infracțional, aceștia insistând să rămână o prezență cât mai discretă. În postările de pe rețelele de socializare ale membrilor grupului, aceștia apar împreună cu diferite ocazii, dar niciodată alături de șefii lor”, susțin procurorii DIICOT
Au dezvoltat o sistem de justiție paralel tocmai pentru a-și rezolva intern necazurile fără a mai apela la autorități. Orice pagubă produsă de vreun client nervos în sala de jocuri este recuperată cu violență. Dacă scandalul răsuflă, iar poliția este nevoită să intervină, există și pentru astfel de situații o rezolvare astfel încât cazinoul să nu iasă cu imaginea pătată.
Înregistrările incidentelor surprinse de camerele de supraveghere aferente sălilor Las Vegas sunt transmise mai departe celor care asigură „paza internă” ce intervin pentru clarificarea și soluționarea problemelor. Totodată, aceste înregistrări sunt folosite de către reprezentanții Las Vegas în mod discreționar, deseori fiind prezentate organelor de poliție doar aspectele ce le sunt favorabile, nu și intervenția celor de la „paza internă”, arată procurorii.
Când momentele nu pot fi delimitate și există riscul de a-și pune în pericol colaboratorii, liderii grupului și reprezentanții acestora aleg să nu pună la dispoziție înregistrările, invocând defecțiuni tehnice ale sistemelor de supraveghere video, potrivit sursei citate.
Când intervine paza internă
Paza sălilor de jocuri de noroc din rețeaua coordonată de Familia DMS face în realitate ”justiția”. Sălile au contracte de colaborare cu firme de pază care rezolvă situațiile banale. În cazuri complicate intervine ”paza internă”. Luptătorii care fac parte din ”paza internă” sunt protejați de familie. Nu sunt expuși în scandaluri tocmai pentru ca relația cu autoritățile (poliția) să fie cât mai restrânsă. Se evită astfel ca persoanele importante ale grupării să nu fie implicate în anchete penale.
”Liderii grupului preferă să se folosească de propriul sistem de justiție – „paza internă” – pentru soluționarea diferitelor incidente, decât să sesizeze organele abilitate. De exemplu, aceștia se folosesc de notorietatea reprezentanților „pazei interne” și intervențiile violente ale acestora, care reușesc să identifice clienții care au provocat distrugeri și să recupereze mult mai rapid prejudiciile cauzate, spre deosebire de varianta legală, ce poate fi mult îngreunată și care le-ar genera pierderi financiare importante”.
Un client nemulțumit nu va mai avea curajul să revină în sala de jocuri de noroc sau să revendice un anume câștig, chiar dacă ar avea dreptul.
Acuzațiile aduse membrilor DMS sunt, printre altele de constituire de grup infracțional organizat, aderare la grup infracțional organizat, șantaj.
Pe lângă frații Doroftei sunt cercetați de DIICOT: CIURE MARIAN-ROBERT, BARCĂU COSTEL, STĂNCUŢĂ LAURENŢIU-TEODOR, COPORAN ION, SANDU ION BOGDAN zis „Bobo”, CORDUNEANU ADRIAN zis „Adrian Beleaua”, CORDUNEANU BOGDAN, LUNGU BOGDAN-FLORIN, DIACONIŢA MARIUS-IONUŢ POPESCU DUMITRU-CRISTIAN, APOSTOAIE EMIL-GABRIEL, ENACHE MIHAI zis „Mișu” și HOTIN REMUS ADRIAN zis „Adin”. Cei mai mulți dintre ei, arestați preventiv anul trecut, sunt în prezent liberi sau în control judiciar.
Curtea de Apel București a decis, în cazul celor lăsați în libertate, că ”nu există minime indicii că ar intenţiona comiterea unei alte infracţiuni sau că ar fi încercat comiterea unei alte infracţiuni”
Acesti gainari nu pot functiona fara complicitatea autoritatilor statului. NU se vrea... Vezi tot