CCR explica de ce a respins OUG pe anticipate: Afecteaza drepturile electorale si incalca recomandarile Comisiei de la Venetia

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 12 Martie 2020, ora 12:36

   

CCR explica de ce a respins OUG pe anticipate: Afecteaza drepturile electorale si incalca recomandarile Comisiei de la Venetia
Curtea Constitutioanala (CCR) precizeaza ca ordonanta de urgenta pentru alegerile anticipate, adoptata de Guvernul Orban cu o zi inainte de a fi demis prin motiune de cenzura, afecteaza drepturile electorale ale cetatenilor, precum si regimul constitutional al Parlamentului.

CCR a constatat joi ca OUG 26/2020 care reglementa desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate, in ansamblul sau, contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie.

Este vorba de prevederea potrivit careia: Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.
"Se eludeaza scopul infiintarii circumscriptiilor"Criticile CCR vizeaza mai multe aspecte.

Unul aspect se refera eliminbarea conditiei restrictive, care ii permite astfel alegatorului sa voteze in orice sectie de votare, independent de circumscriptia electorala unde isi are domiciliul sau resedinta, "inlaturand efectele juridice pe care legea in vigoare le atribuie unor elemente esentiale ale exercitarii dreptului de vot si dreptului de a fi ales al cetateanului (domiciliul sau resedinta), cu consecinta eludarii insusi scopului pentru care au fost infiintate circumscriptiile electorale."

Aceasta prevedere incalca drepturile fundamentale consacrate de art.36 si art.37 din Constitutie, sustine CCR.

Nu poti candida ca edil si ca parlamentar!De asemenea, posibilitatea organizarii simultane a alegerilor parlamentare anticipate si a alegerilor locale generale din anul 2020 incalca dreptul de vot al cetateanului, prevazut de art.36 din Constitutie, "intrucat il pune in situatia parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natura a-i restrange libertatea de exprimare a vointei politice si, implicit, efectivitatea dreptului la vot."

"Dispozitiile criticate incalca si dreptul persoanei de a fi aleasa, prevazut de art.37 din Constitutie, intrucat inlatura posibilitatea unei persoane de a candida in acelasi timp pentru o functie electiva locala (primar, consilier local, consilier judetean) si pentru o functie electiva nationala (deputat sau senator)," mai arata CCR.

Legea, schimbata cu un an inainte de alegeriIn continuare, mai explica CCR, avand in vedere ca actualul Parlament si-a inceput mandatul in urma alegerilor desfasurate la 11 decembrie 2016, iar potrivit dispozitiilor art.63 alin.(1) din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, Curtea a retinut ca adoptarea actului normativ prin care se aduc modificari legii privind alegerea Parlamentului Romaniei s-a realizat cu mai putin de un an inaintea alegerilor pe care le reglementeaza.

"Mai mult, tinand cont de faptul ca obiectul reglementarii - "unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor parlamentare anticipate", a carui incidenta, prin ipoteza, este anterioara datei la care expira mandatul actualului for legislativ, deci anterioara lunii decembrie a anului 2020, este evident ca modificarea se realizeaza cu si mai putin timp inainte de organizarea acestor alegeri," motiveaza CCR.

Incalca recomandarile Comisiei de la VenetiaDe asemenea, Curtea a constatat ca modificarile adoptate au o relevanta semnificativa in procesul de organizare si desfasurare a alegerilor pentru Parlamentul Romaniei, reglementand elemente esentiale ale legii electorale: eliminarea unui element esential privind identificarea cetateanului care isi exercita dreptul de vot (domiciliul sau resedinta) si lipsirea de efecte juridice a normelor care consacra unul dintre principiile pe care se intemeiaza sistemul electoral in vigoare (cel al reprezentarii proportionale).

"Prin urmare, avand in vedere ca sunt intrunite ambele aspecte care atrag incidenta principiului securitatii juridice, Curtea a constatat ca, prin adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.26/2020, legiuitorul delegat (Guvernul - n.red.) nu a respectat obligatia de a se abtine de la modificarea cadrului normativ in materie electorala, astfel cum aceasta a fost dezvoltata in jurisprudenta Curtii Constitutionale, si nici recomandarile Codului bunelor practici in materia electorala elaborat de Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), incalcand dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) privind statul de drept, obligatia respectarii Constitutiei si principiul securitatii juridice," explica judecatorii constitutionali.

Neconstitutionala in ansamblul sauCCR mai motiveaza ca dispozitiile OUG incalca art.1 alin.(3) si (5), art.36, art.37 si art.61 alin.(1) din Constitutie, lipsind de legitimare si reprezentativitate mandatul de parlamentar.

"Curtea a observat ca actul normativ al legiuitorului delegat afecteaza drepturile electorale ale cetatenilor, precum si regimul constitutional al Parlamentului. In consecinta, Curtea a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.26/2020, in ansamblul sau, contravine dispozitiilor art.115 alin.(6) din Constitutie," conchide CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere
ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7299 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ghilotina
rank 5
"Anticipatele" ca si alegerea in doua tururi
au fost o nada pentru USR.
Care a aflat tarziu ca a fost pacalit ....
BaronulRed
rank 5
Așa ceva ...
In concluzie, CCR-ul a ținut cu Cițu, ce vorbești ...
miticaionica
rank 5
@Gile Expertul in CV uri si Constitutie
tu de unde le stii pe astea toate ai fost acolo sau mai nou CCR face sedinte in Parcul Herastrau ? Ma lasi , cu pareri de astea dupa ureche cum ne convine sunt satul ....tu chiar crezi ca in CCR intra oricine cu 2 clase ca tine
miticaionica
rank 5
Botul PNL IST a luat-o cu galben
asta este .CCR deide pur dupa constitutie si nu dupa smecheriile lui Joiannis 6 case (pardon5 )si ale lui Organ cu Vodca saniuta
Gile
rank 5
Care Constitutie ?
Sunt judecatori in CCR (cazul judecatorului Stan ajuns acolo de la Sectia Speciala) care nici macar nu stiu ce este aia Constitutie, insa voteaza la ordin ca niste slugi credincioase ale mafiei PSD !
Sa votezi in mai multe locuri decat localitatea de bastina, asa cum prevede OUG-ul, sa votezi mai multe zile in cazul celor din diaspora pentru evitarea aglomeratiei, sa fie organizate alegerilor anticipate intr-un interval de timp mai scurt de la desfiintarea parlamentului, diaspora sa aiba un numar mai mare de alesi in parlament nu ingradesc drepturile votantului ! Dimpotriva !
Insa mafiei PSD ii este frica si de propria umbra si asta s-a vazut in decizia slugilor mafiei PSD din CCR !
Pana la urma mafiotii PSD vor plati cu varf si indesat pentru toate aceste magarii impotriva romanilor !
vasilevasile
rank 3
Halal CCR!
Cu tot respectul pentru Comisia de la Venetia (si multumesc lui D-zeu ca exista), recomandarile ei nu sunt Constitutia Romaniei!
CCR trebuie sa ia decizii strict bazate pe Constitutia Romaniei.
E datoria parlamentului sa implementeze recomandarile Comisiei de la Venetia.
BaronulRed
rank 5
,,,
Dragi persoane proaspăt venite din Italia, aveți un tupeu incredibil, o nesimțire fără margini și o ipocrizie cum rar am mai văzut. Acum o lună pe aproape oricare "roman" plecat in Italia il intrebai ce părere are de Romania ar fi zis ca "e o țară de căcat", "nici vorbă să se mai intoarcă acasă", "doamne ferește să te imbolnăvești in Romania că mori cu zile" și lista poate continua. Nu ați mai contribuit la sistemul de sănătate de ani buni de zile și totuși ... in prag de epidemie veniți să vă trateze medici pe care pană ieri ii injurați și denigrați, să stați in spitale pe care le considerați sub nivelul vostru, să imbolnăviți bătrani și familii pe care le-ați lăsat in urmă. Aveți tupeu să vă plangeți de condițiile din carantină. La ce vă așteptați? Știați unde veniți și mai știați și că e carantină. Puteați alege să rămaneți in Italia in confortul propriei case dar totuși veniți acasă. Nu e problema că veniți, dar cand plecați inapoi nu mai vorbiți urat de țara voastră, povestiți-le italienilor că țara voastră a inchis școli, instituții pentru că știa că veniți și a făcut tot posibilul să nu ne imbolnăvim toți. Spuneți-le italienilor și cum in spitale ați găsit medici pregătiți, asistente și personal medical care lucrează pană la epuizare să poată să vă trateze. Poate e momentul să vă gandiți cum ar fi arătat spitalele și locurile pentru carantină dacă toți cei care vă intoarceți plăteați impozite și lucrați acasă.
mikixxx
rank 3
Revenirea roamanilor
Partea proasta este ca nu se intorc romanii care muncesc, au un job stabil, au casa, familii asezate , copii la scoala. Vin inapoi hahalerele, aia de muncesc la negru in cel mai fericit caz, altfel dau cu jula, cersesc, sunt certati cu munca, traiesc de azi pe maine. Astia vin si fac figuri de conditiile de carantina, de parca la tara la masa a mancat cu tacamuri de aur si la Italia a dormit la Ritz. Nesimtititii de acest gen merita un sut in fund.
cuiulluipepelea
rank 1
bau bengosule
cumparati sicriu ca o sa fie penurie , cit vau trimis bani diasporeni a mai functionat economia aia lesinata , acuma ati belit-o o sa va dea dorneanu un pic de muitza cu scula lui flescaita, pupati-l mai departe in dos dar cu prezervativ ca am auzit ca virusul royal se ia si din asaceva.
oranghutan
rank 5
Domne, ie cum nu se poate mai corect ce zice
curtea constipatională. Uneltirili dujmanilor boborului in chestia cu alegerili anticipate incalcă grav dreptu' sacru al peseeilor de a rămane majoritari in camere, precum si dreptu' sacrosanct de a beneficia de o pensioară specială.
Prietenii stiu de ce ...
FrumoasaTara
rank 5
Puslamalele de la cecerepesede resping orice pentru ca ... nu vine
... de la stapanii lor, de la ciuma rosie !!!
Drepturi electorale Doreilor ? Unde sunt scrise in constitutie si ce s-a incalcat ?
Recomandarile comisiei de la Venetia ? De cand a mandatat Comisia de la Venetia niste puslamale pupincuriste ale infractorilor ciumei rosii ca voi SA OBLIGE ROMANIA sa aplice recomandarile ????????????????????????????
Stan
rank 5
Nu numai ca nu s-au incalcat drepturi, dar s-au intarit aceste
...drepturi!
Faptul ca pot vota romanii oriunde, ajuta sa voteze pe cei ce nu se afla la domiciliu in ziua votului!
Da ce te faci cu Complicii Ciumei Roșii, pe scurt C.C.R.??
DUTTY
rank 5
Hopa "holera galbena" iar a facut lucruri
NECONSTITUTIONALE!!!!
alphpha
rank 5
Dor nene,
cand ți-a păsat ție de Comisia de la Veneția ? Pe tine te interesează doar cele patru pensii nesimțite...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor