Tariceanu si Dragnea sesizeaza CCR "impreuna, dar separat" in cazul lui Lazar si Kovesi

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 11:33
3707 citiri
Tariceanu si Dragnea sesizeaza CCR "impreuna, dar separat" in cazul lui Lazar si Kovesi
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat, joi, ca a discutat cu Liviu Dragnea si au decis sa depuna doua sesizari separate la Curtea Constitutionala fata de atitudinea Codrutei Kovesi si a lui Augustin Lazar fata de solicitarile comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009.

"Am discutat cu omologul meu de la Camera Deputatilor, Liviu Dragnea, si este foarte posibil ca saptamana viitoare, impreuna, dar separat - adica actiunea va fi simultana, sa spunem - vom sesiza din nou Curtea Constitutionala pentru o chestiune foarte simpla, anume refuzul procurorului general si al procurorului-sef al DNA de a se prezenta in fata comisiei de ancheta parlamentara", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Senatului sustine ca sesizarea este legitima intrucat cererile Comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 nu vizau activitatea profesionala a procurorilor.

"Noi voiam sa aflam ce s-a intamplat in noaptea alegerilor din 2009, care nu tine de activitatea profesionala. Erau o activitate extraprofesionala, aceste intalniri contra naturii... Ce discutau cu sefii serviciilor secrete, cu oamenii politici de la vremea respectiva...", a spus Tariceanu.

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 a solicitat Parchetului General copia dosarului ce vizeaza organizarea alegerilor din 2009 si rezultatul scrutinului prezidential. Parchetul General a anuntat, insa, ca nu poate trimite Comisiei copia dosarului pentru ca legea nu permite furnizarea de informatii ce fac obiectul unei cercetari penale.

Comisia a cerut, in replica, ministerului Justitiei sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu "atitudinea" procurorului general, Augustin Lazar. Toader a precizat ca va discuta cu Augustin Lazar si in functie de raspunsurile lui, va sesiza Inspectia Judiciara. O astfel de discutie, la care sa participe Toader, Lazar, dar si membrii Comisiei, nu a mai avut loc.

Ca urmare a refuzului lui Lazar de a furniza o copie a dosarului, Comisia de ancheta a decis sa solicite presedintilor celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, sa ia decizia politica de a sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public. Solicitarea a ajuns la presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a transmis-o Comisiei juridice, spre analiza. CCR nu a mai fost insa sesizata, desi comisia a ajuns in stadiul de a redacta raportul, acesta fiind prezentat public miercuri.

Miercuri, comisia de ancheta a aprobat un raport partial de activitate, care va fi supus votului in plenul reunit al Parlamentului.

Raportul a fost votat doar de membrii PSD-ALDE-UDMR, reprezentantii PMP si USR in comisie nu s-au prezentat la sedinta, iar liberalii au parasit sala in semn de protest.

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....