Ziare.com

Avocatul Poporului ataca la CCR prevederile privind constituirea completurilor de 3 judecatori de la Inalta Curte

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:44

   

Avocatul Poporului ataca la CCR prevederile privind constituirea completurilor de 3 judecatori de la Inalta Curte
Demers inedit al Avocatului Poporului, Renate Weber, care a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la modul in care sunt constituite completurile de 3 judecatori de la Inalta Curte.

Concret, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu privire la mai multe articole din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara. Este vorba de articolele 19 alin. (3), art. 29 alin. (1), art. 31 alin. (1) lit. c) si art. 52 alin. (1).

Cererea Avocatului Poporului vine dupa ce CCR a constatat in luna iulie ca completurile de 3 judecatori de la Inalta Curte au fost constituite nelegal.

Potrivit motivarii CCR, Consiliul Superior al Magistraturii si Colegiul de conducere al Inaltei Curti ar fi trebuit sa elaboreze un set de reguli care sa garanteze specializarea completurilor de 3 judecatori de la Inalta Curte care judeca dosare de coruptie, atata timp cat in Romania "legea a instituit completuri specializate", ceea ce inseamna ca "judecatorii sunt si trebuie sa fie specializati".

Citeste si: CCR ii spulbera sperantele lui Dragnea de a contesta sentinta de condamnare - motivarea deciziei pe completurile specializate

Sesizarea Avocatului PoporuluiPotrivit cererii de chemare in judecata, aceste articole incalca Constitutia.

Astfel, Avocatului Poporului solicita CCR admiterea exceptiei de neconstitutionalitate, invocand mai multe argumente. Renate Weber atrage atentia asupra caracterului de act administrativ al actelor colegiilor de conducere ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si instantelor.

"Intrucat actul astfel adoptat este unul administrativ, coninutul sau nu poate viza aplicarea si interpretarea legii de procedura; or, modul de desemnare a membrilor completurilor tine tocmai de aplicarea nomelor metodologice", explica Avocatul Poporului.

Potrivit cererii trimise la CCR, in acest caz este incalcat dreptul la un proces echitabil.

"Incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta", sustine Renate Weber.

Avocatul Poporului arata ca nu ar fi fost respectata obligatia de legiferare prin lege organica, in privinta organizarii si functionarii completelor, ca structuri componente necesare organizarii si functionarii instantelor.

De asemenea, ar fi fost incalcat caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.


Sursa: Sesizarea Avocatului Poporului


I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13769 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine sa-i mai inteleaga pe po.r.cii astia?

"legea a instituit completuri specializate"
Pai de ce a instituit "completuri specializate"? Ce specializare mai trebuie sa aiba un judecator, cu facultate in penal, de la ICCJ, ca sa-l condamne pe Dragnea, de exemplu, pentru ce a facut el, incalcind legea? Nu se vede de pe Everest ca legea e timpita, ca este neconstitutionala, ca Dragnea trebuie condamnat, si daca este condamnat este bine asa?

"Avocatul Poporului arata ca nu ar fi fost respectata obligatia de legiferare prin lege organica, in privinta organizarii si functionarii completelor, ca structuri componente necesare organizarii si functionarii instantelor."

"Incalcarea prevederilor legii referitoare la compunerea completului de judecata exprima o exigenta de ordine publica, a carei incalcare atrage nulitatea absoluta a actelor pronuntate de acesta"

Si daca legiferarea reclamata, "completuri specializate" n-a fost facuta, inseamna ca infractorii nu mai sunt infractori si nu trebuie sa stea in puscarie, cind avem stat de drept, cind avem Justitie, cind avem judecatori si procurori, cind avem procuraturi si instante de judecata, cind avem ICCJ, CSM, ministru al Justitiei, Parlament si Presedinte? Cind avem toate astea inseamna ca infractorii sa nu fie condamnati si sa zburdein libertate, pentru ca nu avem "completuri specializate"?
Mai po.r.cilor, reveniti-va, pina nu este prea tirziu!

Mai po.c.cilor, daca nu sunteti de acurd cu regulile stabilite prin lege sau acte administrative, valabile pina in prezent, faceti alte reguli si aplicati-le de cind le faceti!

Mai po.r.cilor, este o imensa po.r.carie sa sustineti ca ICCJ n-a aplicat lgea si voi o aplicati!

Mai po.r.cilor, vedeti, suntm cu ochii pe voi!

 

Daca *** este capabila sa se suie-n copac, de ce n-ar fi si ...

renate avocat al poporului ???

 

argumente mai timpite inca n-am auzit

derbedeii astia nu mai sustin demult ca psdistii sint
nevinovati,acum se leaga de aspecte irelevante,formale
ale legilor penale.

sa vedem cit de docila e ccreaua vadit psdista :)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor