Ziare.com

Cartele PrePay doar cu buletinul: De ce a fost masura declarata neconstitutionala acum 5 ani. S-a schimbat ceva?

de Irina Olteanu
Joi, 29 August 2019, ora 10:53

   

Cartele PrePay doar cu buletinul: De ce a fost masura declarata neconstitutionala acum 5 ani. S-a schimbat ceva?
De la 1 ianuarie 2020, cartelele PrePay nu vor mai putea fi cumparate fara prezentarea actului de identitate, masura fiind cuprinsa intr-o ordonanta privind imbunatatirea localizarii celor care suna la 112, adoptata de Guvern.

O astfel de masura a fost declarata insa neconstitutionala de CCR, in 2014, pe motiv ca dispozitiile sale nu au un caracter precis si previzibil.

Curtea Constitutionala explica in acel moment ca modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele de identificare ale utilizatorilor nu genereaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a acestora fata de riscurile de abuz sau de orice accesare si utilizare ilicita.

Intrebarea care se pune este ce s-a schimbat intre timp si ce sanse sunt ca noile prevederi sa treaca un eventual control de constitutionalitate.

Momentan, forma exacta a ordonantei de urgenta nu este cunoscuta, pentru ca nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial. Dar, daca actul normativ va arata exact ca proiectul pus in dezbatere in urma cu aproape 3 saptamani, acesta nu este constitutional, atrag atentia fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, directorul executiv APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, precum si Avocatul Poporului, Renate Weber.

Si asta pentru ca nu se specifica, cu claritate, cine colecteaza datele personale ale abonatilor, ce se intampla cu ele, cum sunt stocate si care este modul prin care vor fi distruse. Mai mult, ordonanta ar fi neconstitutionala si pentru ca, potrivit Constitutiei, nu se pot adopta OUG in domenii ce afecteaza drepturi si libertati.

Cine vinde cartelele? Ne vom da datele vanzatorului de la chioscul de ziare?

In 2014, CCR arata, in motivarea deciziei de a declara neconstitutionala legea privind vanzarea cartelelor doar cu buletinul, ca aceasta nu reglementeaza o procedura clara care sa asigure ca nu vor fi incalcate drepturile fundamentale privind respectarea vietii private, a familiei, a domiciliului si a corespondentei.

In acea lege nu se specifica ce se va intampla cu datele personale ale detinatorilor de cartela, cine le va stoca, cum vor fi stocate, cat timp si cum vor fi apoi distruse, a declarat pentru Ziare.com fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

Si, spune el, nici proiectul pus in dezbatare de Guvern nu respecta cerintele de atunci ale CCR. Iar daca ordonanta de urgenta nu a suferit modificari in momentul in care a fost adoptata de Guvern, nu va fi nici de aceasta data constitutioanala.

"Problemele au fost tocmai datele personale, pentru ca legea de atunci nu prevedea ce se intampla cu datele pe care ei ti le iau cand cumperi cartela. Asta a fost problema atunci, nu ca nu ar fi vrut CCR sa se vanda cartelele cu buletinul.

Deci cei care vand cartele si iau datele de pe buletin trebuie sa aiba aceasta calitate de a prelucra date cu caracter personal, trebuie sa scrie in ordonanta cat se pastreaza datele pesonale, unde se pastreaza si cum se distrug", ne-a explicat Augustin Zegrean.

In momentul de fata, cartelele PrePay se vand si la magazinele alimentare sau la chioscurile de ziare, iar vanzatorii nu au dreptul de a prelucra datele cu caracter personal.

In proiectul pus in dezbatere, scrie ca "Furnizarea serviciilor de comunicatii electronice la puncte mobile, pentru care plata se face in avans, se realizeaza, in conformitate cu prevederile prezentului capitol, numai dupa ce furnizorul a colectat, prin intermediul unui formular in format fizic sau electronic, datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM".

Asadar, nu se specifica in mod clar cine colecteaza aceste date care ajung apoi la furnizorii de telefonie mobila. Si daca nici in ordonanta nu va fi clarificat acest lucru, va fi o problema de constitutionalitate.

"Intre timp, a aparut si un regulament european cu datele cu caracter personal. Nu este o gluma. Daca ei in ordonanta respecta toate dispozitiile din regulamentul european privind datele cu caracter european este bine. Dar asta inseamna ca nu oricine poate vinde cartele. Acum, de exemplu, daca mergi la un chiosc de ziare, poti sa cumperi cartele de telefon si nu o sa imi dau eu copia de pe buletin la acel vanzator, care nu stiu ce face cu ea.

Ma trezesc apoi ca ma judec in America pentru furt de identitate. Trebuie sa respecte toate acestea si apoi va trece si de CCR, daca va ajunge vreodata acolo. Ca sa fie stocate de furnizorii de telefonie, trebuie ca ei sa le vanda. Daca imi vinde vanzatorul de la chioscul din colt, cum ajunge la furnizorul de telefonie? Trebuie sa se vanda acolo unde sa vand si telefoanele. Dar daca nu respecta toate acestea, ordonanta va pica iar la CCR. Mai ales ca avem deja precedent", a subliniat Augustin Zegrean.

Aclasi lucru ni l-a spus si directorul executiv APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, precizand ca proiectul nu cuprinde prevederi clare privind persoanele care vor colecta datele noastre personale.

"Nu sunt suficiente aceste garantii din proiect. Trebuie sa existe prevederi mai clare in legatura cu ce operatori vor stoca aceste date. Nu este suficient de clar nici modul in care se prelucreaza datele, garantii ca ele vor fi prelucrate, stocate si accesate doar de STS.

Nu scrie in proiect cine ve putea vinde cartelele. Trebuie sa fie reglementat foarte clar care sunt entitatile, persoanele autorizate sa vanda cartelele si daca acest lucru nu este clar, oricine poate face asta cu riscul de a face orice cu datele noastre personale. CCR a spus toate aceste lucruri si ele ar fi trebuit sa fie avute in vedere cand s-a elaborat acest act normativ.

Vom vedea care este textul atunci cand va fi publicat in Monitorul Oficial", a declarat pentru Ziare.com directorul executiv APADOR-CH.

Ordonanta este neconstitutionala si pe procedura

Directorul executiv APADOR-CH, Georgiana Gheorghe, a subliniat ca, oricum, ordonanta care prevede cumpararea cartelelor PrePay doar cu buletinul este neconstitutionala, indiferent de prevederile pe care le contine.

Si asta pentru ca, potrivit articolului 15 din Constitutie, nu se pot adopta ordonante de urgenta in domenii ce afecteaza drepturi si libertati. Iar aceasta OUG, spune Georgiana Gheorghe, afecteaza drepturi si libertati.

"Este vadit neconstitutionala, indiferent de ce contine, si ramane sa vedem ce contine, daca este varianta publicata pentru dezbatere ori s-au facut adaugiri, dar este neconstitutionala pentru ca in Constitutie se precizeaza clar ca nu se pot adopta ordonante de urgenta in domenii ce afecteaza drepturi si libertati. Iar aceasta OUG afecteaza drepturi si libertati, este o ordonanta care afecteaza in mod vadit viata privata si este neconstitutionala. Si ma refer doar la acea parte din OUG care reglementeaza plata cu buletinul pentru cartelele PrePay.

Este vadit neconstitutionala pentru ca exista articolul 15, care spune clar domeniul in care nu pot fi adoptate OUG si desigur ca orice ar contine ordonanta, forma anuleaza fondul. Deci orice ar contine pe fond aceasta ordonanta, modul in care se incearca a se reglementa acest regim al cartelelor PrePay este neconstitutional pe procedura, pe forma. Si forma anuleaza fondul", a atras atentia directorul executiv al APADOR-CH.

In acelasi timp, Georgiana Gheorghe subliniaza ca Guvernul nici macar nu a luat in calcul impactul economic pe care il va avea aceasta ordonanta de urgenta.

"Pentru a fi prevenite apeluri abuzive la 112 pot fi luate alte masuri decat de a colecta date personale ale 10 milione de persoane care au astfel de cartele. Plus ca mai exista considerente de ordin economic. Nu a fost facut niciun studiu de impact cu privire la consecintele economice ale acestei OUG", a precizat directorul executiv al APADOR-CH.

Avocatul Poporului: Varianta pe care noi am vazut-o ne arata ca nimic din ce a cerut CCR nu s-a modificat

La randul sau, Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat ca asteapta sa vada forma finala a ordonantei de urgenta, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, iar apoi va decide daca o va ataca la CCR.

Fiind OUG, ea poate fi atacata doar de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala.

"Avocatul Poporului a mai sesizat Curtea Constitutionala cu exceptie de neconstitutionalitate. CCR are o decizie in acest sens care se refera mai ales la stocarea datelor si folosirea datelor: unde, cine le foloseste si pentru ce anume si pentru ce perioada de timp. Trebuie sa vedem daca ceea ce a zis CCR in acea decizie a fost respectat sau nu", a declarat, miercuri, Renate Weber, intr-o conferinta de presa.

Insa Avocatul Poporului a precizat ca a vazut o varianta a OUG privind cartelele PrePay in care nu era prevazut ceea ce decisese Curtea Constitutionala.

"Noi am participat la o dezbatere acolo. Nu am avut cand - pentru ca abia ieri a fost adoptata - trebuie sa vedem exact textul din Monitorul Oficial. O varianta pe care noi o vazusem ne arata ca nimic din ceea ce CCR decisese inainte nu fusese modificat in acest nou act normativ. Nu stiu daca asta e situatia. Daca asta ramane situatia si asa e actul normativ, atunci si acolo o sa facem o sesizare de neconstitutionalitate", a subliniat Weber.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11043 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daaaaaaa?!

N-am stiut! Hai ca-i faina chestia asta!
Chiar ca avem un guvern incompetent. Le doresc numai succesuri (trebuie intrebata EBA daca succesuri se scrie cu 2 "c" sau nu)!

 

Sa schimbat ceva fata de acum 5 ani ?? dada

ne au scris UE ,amerlocii si ambasadorii cum trebuie citita si schimbata constitutia sa fie bine ....ne dau si presedinte ne dau si guvern ne dau si bani numai sa fim ascultatori si sa stam la 90° sa ne ia pe la spate

@hopa-mitica. La 90° este o pozitie stabila. Cred

mai degraba ca veti avea oscilatii intre 60° si 120°.
Se vede ca sunteti "connaisseur".
Acum ati invatat si cum se scrie acest cuvant :)

@KMB. Succesuri se scrie cu "PT" nu cu "CC" :)

:)

 

Curat neconstituțională moncher

In alta parte trebuie lucrat. La organe. Ca e pline de incompetenți. Si investiții puternice in localizarea apelurilor.

 

Oricum inlocuirea unei cartele PrePay

se face DOAR cu buletinul.
Sunt f. putine cartele PrePay anonime.
Nu inteleg atata secretomanie! De unde atata frica ca esti urmarit ?

 

asa e cand ajungi la 69,fara sa fii trecut pe la 18 !!!

organu vrea sa rezolve toate infractiunile stand in spatele monitorului si batand la tastatura ! acum orice criminal in serie inainte de a se apuca sa-si desavarseasca opera va fura mai intai o cartela pripei de la baba leana stiind astfel ca nu va fi niciodata identificat de organ,iar baba va avea viata grea la parnaie ! e exact la fel cum zbiara organu pe toate canalele media in cazul uni accident rutier ! soferii au fost testati in vederea stabilirii gradului de alcoolemie ! ca si cum pt a face un accident trebuie sa fii beat,sau mai rau,cel ce a consumat este cel vinovat !!! daca ai consumat si tir-ul a intrat pe contrasens si te-a incalecat,tu esti vinovat,ca i-ai ragait in nas soferului tirist si ala a luat-o razna de la aburii de alcool ! i-a facut cineva testu de pottenta lu dinica sa vada daca i se mai scoala,vreo fetica de aia zglobie de strica famigliile de politisti si apoi ajunge purtatoare de cuvant ?! daca lu dinica nu i se mai scoala e clar ca vorbim de o retea de proxeneti ! daca i se mai scoala la 67 de ani dinica sa fie declarat monument al naturii si sa fie dat spre cercetare la iml lu belis pe furis !

si daca baba leana ar abonament?

ce face? nu i-l mai fura???
nene, esti mai pr0st decat prevede legea! du-te si lasa-ne! fa o pauza ca obosesti de la atatea ineptii!

Hmm...

Citez:

"Nu inteleg atata secretomanie! De unde atata frica ca esti urmarit ?"

Dupa 10 ani de politie politica pe fata, sprijinita chiar de catre "marile democratii" da-mi voie sa am TOATE rezervele din lume fata de securistii noi / vechi si la bazelel lor de date, vorbim despre Drepturile si Libertatile Individuale !

"Partenerul strategic" NU a impus o asemenea lege in SUA, UK, Olanda de asemenea and so on...

Daca SUA si UK, mama si tata democratiilor pe planeta nu impun cartele prepay, de ce ar impune Viorica tractorista si Raed Arafat securila ???

BTW (by the way) exista o aplicatie facuta de catre fundatia Smurd a lui Raed Arafat dar care este oficial, aplicatia Ministerului Afacerilor Interne (prin fundatie trec banii de combinatii), se numeste DSU, daca o intalezi pe telefon (deja are 500,000 de descarcari in google play store) esti MANCAT, ce poate accesa aplicatia DSU in telefonul tau:

This app has access to:
Location
• approximate location (network-based)
• precise location (GPS and network-based)
Phone
• directly call phone numbers
Photos/Media/Files
• read the contents of your USB storage
• modify or delete the contents of your USB storage
Storage
• read the contents of your USB storage
• modify or delete the contents of your USB storage
Other
• receive data from Internet
• view network connections
• full network access
• run at startup
• control vibration
• prevent device from sleeping

DSU este aplicatia perfecta pentru a spiona o persoana !!!

Odata ce ai descarcat-o si ai instalat-o iti dai acceptul !

Nimeni, nimic...

Dupa cum este si nick-ul meu, sunt utilizator de Android si orice telefon Android in posesia mea este "custom", in sensul ca sterg toate aplicatiile care nu-mi convin, inclusiv cele oficiale (Root)...

Astept miscarea Avocatului Poporului #RenateWeber dar dupa explicatiile de acum o zi, nu stiu daca face vreo miscare...

P.S. @Tractorista Viorica Dancila:

"My middle finger salutes you !"

@android. "SUA si UK, mama si tata democratiilor

pe planeta..."

Ati scris multe si dar cu asta m-ati facut praf si mi-ati bulversat tot ce stiam eu despre democratie :)))))) Daca stiam asta cand eram pionier, alta ar fi fost viata mea acum :)))) Mi-am pierdut zeci de ani in singura tara cu democratie directa din lume, cand puteam sa fiu supusul unei monarhii sau al vreunui congres sau parlament. Am ramas suveran ca prostul :))) Chiar credeam ca eu sunt suveran, nu parlamentul, etc.....

Trebuie sa recunosc ca si grecii, au dat-o in bara cu DEMOS-KRATOS aia a lor. Trebuiau sa-i astepte pe americani sa le explice ce inseamna democratia. Dracon a fost un prost. A vrut el sa treaca de la tiranie la democratia ateniana fara sa-l intrebe pe Trump, Boris, Putin sau pe Ciak Pak Un...

Un pic de lectura nu va strica: https://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9mocratie_ath%C3%A9nienne

handroide ,

te'n **** mea cu ghitza [stapanul tau] cu tot ,
tot la puscarie ajungeti...cu sau fara bolentin .

constitutia unui stat mafiot

permite tuturor delicventilor sa-si cumpere anonim telefon portabil pentru ca este necesar muncii lor! jos labele de pe telefoanele criminalilor internationali care cu 10 euro pe luna pot vorbi peste tot, pot organiza orice atentat incognito!
bravo romaniea, stat bananier suveran si independent, patria mafiilor mondiale, paradisul mizeriei intelectuale dar si al crimei organizate cu pre-pay fara buletin!

 

deci intre crimele in serie si serialele cu crime,nu stau deca

cartelele pripey cumparate doar cu buletinu ! sa intelegem ca daca terroristii,ucigasii,asasinii economici nu-si cumpara cartelele pripei cu buletinu din eterna si fascinanta romnika nu vor fi prinsi in veci,ca cioaca,ca dinca ?! atunci cartele numa cu buletinu si la metrou si la cantina si la biblioteca pt linistirea natiunii si a pilelor angajate pe nesimtire !

@MosGerila Rank user: x5 29.08.2019, 13:43

Of tu draga, faci ce faci si tot ne amintesti ca locuiesti in Elvetia, ce cool e, nu-i asa?

@ndroid 13:54. Sciu despre ce traiesc si despre ce

stiu. Tu despre ce scrii?

De acord

Raiul pe pamint pentru infractori si terroristi.
Mai trebuie sa vinda exploziv fara buletin

Ba baieti si fete, avem toate mintile acasa?

Vreti sa fiti supravegheati si in siguranta? fara terorism? (auzi terorism in romania :)), explozibili.... =))) ) va poftesc in china, eu am fost. Comentezi ceva impotriva unei legi cum facem noi aici (la cartela prepay, pe net...etc) te baga baietii la "reeducare" si dupa o reeducare ca la carte recunosti si laptele de l-ai supt de la mamica ta. Drepturile si libertatile astea la care tot insista CCR-ul fix de asta te apara ca vine unu nebun la putere si zice...de maine cine vorbeste impotriva mea la telefon la puscarie...asa el poate sa zica orice pana au timp sa alcatuiasca lista poate nu suntem glugi de coceni si o punem de o revolta. Stii ce zic... VEZI cazul Hong Kong
Daca vor nenii militieni sa nu fie infractiuni sa faca munca de investigare (aia de proximitate) si sa lase *** rigiditatea aia cu "te prind, te ard" chiar daca e o contraventie marunta. Sa munceasca la castigarea increderii cetateanului si sa treaca neobservati in uniforma printre noi. pe principiu: "te vad, inchid ochii si daca mai ai putin si calci grav pe bec, te-am inhatat pana sa calci pe el". Eu asa as face...inteligent, vulpeste, golaneste, dar cu scop nobil.

Stat bananier ? :):):)

WOW ! Esti aceeaiasi persoana care ne tot vorbeste despre statele "civilizate" SUA, UK and so on...

Pai la ei iti cumperi cartela fara nici un act de identitate !

Si aceasta sunt state bananiere ?

Asti chiar au avut de-a face cu terorismul si inca mai au problema asta dar NU au dat o lege prin care sa-ti impuna cumpararea de cartele prepay doar cu un act de identitate...

Accept orice, in afara de abuzurile procurorilor, incalcarile flagrante ale libertatilor individuale / constitutionale si Big Brother / Mass Surveillance...

Chiar nu realizezi ca in Ianuarie 1990 (dupa revolutie) ai avut MULT mai multe drepturi decat astazi in 2019 ?

Nino, Nino, Nino !!!

Ti-o baga pe aia cu combatarea terorismului si pe aia cu securitatea nationala, orice ar fi oricum ar fi ti le baga pe astea doua...

Plati mari doar prin banca, pai de ce? Pai, spalare de bani, finantarea terorismului and so on...

Sunt tari in lumea asta in care mergi la banca si spui ca vrei cash un milion de Euro si te intreaba doar cand iti trebuiesc ? Nici macar nu te pun in vreo baza de date ca esti suspect si nici macar nu sunt tari cu sisteme "offshore"...

Civilizatie pe paine in Romania si Europa, trimiti 11,00 de Euro esti mancat !!!

ce e mai grav e ca de acum incolo,cand iti vei pierde buletinul

infractotii nu numai ca vor face imprumut baban pe numele tau,dar isi vor cumpara si 5=6 vartele pripei ,asa de necesitate ! cred ca bulgarii au prins-o din zbor si vor vinde cartele pripei romnilor doar in leva si neaparat fara acte !

 

Ccr e o adunatura,

La banii care ii iau le zic rusine.
Declara acum ilegala decizia de a prezenta Buletinul?
Unde e Toader sa ii evalueze?

 

CCR este dupa cum bate vantul

ce judecatori sunt astia, in marea lor majoritate? NISTE CARPE.fara pic de rusine.

 

Imi pare rau pt tine copil/copila naiv/a

Cand te "montezi" cu sotul/sotia/concubinul/concubina sa ma chemi si pe mine sa stau sa va privesc...daca se da tare la tine? sa pot interveni.(acces la camera) de asemenea vreu sa stiu tot ce vorbesti in casa(acces la microfon) aaa si era sa uit, sa-mi dai si istoricul coversatiilor de pe telefon, mesajele, contul de whatsapp...etc...a sa nu uit si toate fisierele de pe telefon daca tot am acces la date. ne-am inteles? ca eu sunt operator de date cu caracter personal si poti avea incredere maxima in mine :)) si militian pedofil pe deasupra :)), iar in timpul liber mai fac si politica partidului comunist :))

SRI

-Alo ?!? Domnul Ion ?
-Da,va rog!
-De la SRI va deranjez...
-Stiu.
-Cum adica, stiti ?!
-Pai m-ati sunat pe un telefon care nu are cartela sim , e stricat si mai e si inchis!

 

@alexandrov numarul 7. SRI ca SRI, dar se pare ca

KGB au cei mai buni dentisti din lume.
Iti pot scoate maselele fara sa deschizi gura :)))
Cum e vremea prin Tiraspol?

In Elvetia nu-ti poti cumpara un SIM fara sa arati actele de

identitate. Sa nu-mi spuneti ca aici se incalca vreun drept al cetateanului.
Este pur si simplu necesar sa faci aceasta din cauza terorismului si banditismului. Dupa ce s-a constatat ca jumatate din Al Quaida avea telefoane cu cartele elvetiene, decizia de a stopa aceasta a fost votata si adoptata in timp record, fara nici o discutie inutila. Securitatea trece inaintea oricaror altor consideratii.

 

Toarasi, domne, io zic ca cartelele sasa vanda la militia da sector

care dansii, oricum stie de une stam, cum ne cheama si ai cui suntem.
Si care nui covine sasi ia telefon fara cartele sau sa vorbeasca dela public.

SA TRAITI !

P.S. Nu scrie in proiect cine ve putea vinde cartelele. Trebuie sa fie reglementat foarte clar care sunt entitatile, persoanele autorizate sa vanda cartelele si daca acest lucru nu este clar, oricine poate face asta cu riscul de a face orice cu datele noastre personale. CCR a spus toate aceste lucruri si ele ar fi trebuit sa fie avute in vedere cand s-a elaborat acest act normativ.

P.S.

 

Toti despre PrePay, nimeni despre PostPay

Toata lumea vorbeste despre gestionarea datelor personale ale cartelelor PrePay, dar nu vad pe nimeni sa indemne la o paralela cu datele gestionate in cazul Contractelor, ale serviciilor numite PostPay. Cine intra in posesia si gestioneaza datele personale la PostPay ? Operatorul de comunicatii (vodafone, orange, digi, telekom etc) si alaturi de el, dealer-ii autorizati, ei sint entitatile care culeg si gestioneaza datele personale.

Exact acealasi lucru trebuie sa se intimple si cu serviciile PrePay. E adevarat ca vinzarea acestor cartele n-ar mai trebui sa se poata face la colt de strada, alaturi de o paine sau un pachet de unt.
Gata cu: dati-mi va rog un iaurt, 3 chifle si 2 cartele de Vodafone (de ex.)

Ce constat eu, este ca nota de fundamentare a proiectului de OUG, pare ca s-a focusat doar pe obligativitatea culegerii de date personale ale cumparatorilor de servicii PrePay, fara sa reglementeze (prin restringere) si aria de comercianti care vor putea pe viitor vinde asemenea servicii de comunicatii mobile, si care sint operatorii de telecomunicatii si dealer-ii lor autorizati.
Sorin Aradean

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor