Ministerul Public a sustinut, la CCR, ca OUG 230 nu incalca dreptul la munca

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 12:05
1822 citiri
Ministerul Public a sustinut, la CCR, ca OUG 230 nu incalca dreptul la munca

Reprezentantul Ministerului Public a sustinut, joi, la CCR, ca ordonanta ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu incalca dreptul la munca si la pensie, in timp ce Guvernul nu si-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curtii, care au durat aproximativ jumatate de ora.

Reprezentantul Avocatului Poporului a sustinut joi, in fata magistratilor Curtii Constitutionale, ca ordonanta de urgenta a Guvernului incalca dreptul la munca si la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevazute de legea fundamentala, informeaza Newsin.

Pledoaria reprezentantului AP s-a bazat pe motivatia deja expusa pe site-ul institutiei.

Guvernul nu si-a trimis reprezentant, sustinerile in apararea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate in scris.

Procurorul a sustinut, in replica la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, ca ordonanta atacata nu incalca dreptul la munca si la pensie.

"Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul il acorda sau nu, nu este un drept constitutional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerand magistratilor CCR sa respinga exceptie de neconstitutionalitate.

Dezbaterile privind ordonanta, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost "perturbate" de vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, care a solicitat magistratilor sa-l lase sa sustina o cerere de interventie in favoarea Avocatului Poporului.

Desi judecatorii CCR au incercat sa-i explice lui Bolcas, care este si avocat de profesie, ca legislatia privind activitatea Curtii nu permite decat cererile de interventie din cadrul proceselor care ajung la Curtea Constitutionala prin sesizarea de catre o instanta, vicepresedintele PRM nu s-a dat batut.

In cele din urma, magistratii au cedat si i-au acordat lui Bolcas un minut pentru a-si sustine interventia in favoarea Avocatului Poporului, ceea ce ar putea crea un precedent.

In sala au fost prezenti si reprezentanti ai Comisariatului pentru Societatea Civila, care au inaintat magistratilor un memoriu, in care sustin exceptia de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ministerul Public, #ordonanta, #cumul pensie salariu, #constitutionalitate, #Avocatul Poporului , #Avocatul Poporului