Ziare.com

De ce sunt analistii militari impotriva infiintarii sindicatelor in armata: "Cream sindicat ca sa contestam ordinul?"

de Laurentiu Sirbu
Joi, 25 Februarie 2021, ora 12:28

   

De ce sunt analistii militari impotriva infiintarii sindicatelor in armata: "Cream sindicat ca sa contestam ordinul?"
Expertii in problemele de aparare sunt de parere ca posibilitatea eliminarii interdictiei aderarii la sindicate a cadrelor militare si a celor din celelalte structuri militarizate, precum SRI, pune in pericol nu doar echilibrul institutional, dar chiar si cultura ierarhica a acestora.

Pozitiile acestora au venit dupa ce Avocatul Poporului a contestat la CCR paragrafele din Legea Dialogului Social prin care acestor categorii profesionale le este interzisa aderarea la un sindicat.

"Nu stiu care este temeiul legal al actiunii Avocatului Poporului, insa cred ca militarii sunt functionari cu un statut special, au niste restrictii asumate, de exemplu nu pot face politica, nu se pot reuni in sindicate. Aceste restrictii sunt recompensate cu niste drepturi speciale, precum iesirea la pensie mai devreme.

Ele fac parte dintr-un anumit echilibru. Este o alegere pe care cel care vine sub juramant o duce. Deci, dincolo de aspectele juridice, din punctul de vedere al acestor echilibre vorbim de o situatie acum corecta, echilibrata.

Ar fi o situatie ciudata ca militarii sub ordin sa-si faca sindicat sa ceara ore suplimentare sau alte chestii de acest gen. Am avut deja aceasta problema cu politistii, care intre timp au devenit functionari publici cu statut special, si vedem cam care sunt evolutiile pentru aceasta forta care este civila. Personal as opta pentru mentinerea situatiei actuale, fara a comenta asupra aspectelor juridice.

Pana la urma un militar cand depune jurmantul este la ordin, isi asuma viata respectiva cu aceste restrictii. A face sindicat deja mi se pare o pervertire a ideii de armata care tine de ordine, de ierarhie, de ordin - e singura institutie in care raspunzi la ordinul superiorului.

Ce facem apoi, facem sindicatul care decide sa conteste ordinul sau sa nu respecte ordinul? Ideea de institutie militara, organizata pe criterii clare de subordonare, de ierarhie, nu se impaca cu idea de sindicat. Armata este transformata intr-o institutie semi-civila. Ce facem, alegem ordinul, contestam deciziile superiorilor?", a declarat analistul militar Iulian Chifu.


Niciun alt stat NATO nu are sindicate in structurile militare
Analistul militar Iulian Fota este si el de parere ca eliminarea acestei interdictii ar afecta chiar natura acestor institutii si subliniaza ca niciun alt stat NATO nu are sindicate in cadrul institutiilor militarizate.

"Este cea mai mare prostie ca in structurile militare sa permitem aparitia sindicatelor. Sigur, nu exista un model universal, fiecare stat are un specific institutional, traditiile proprii, insa nu am auzit sa existe sindicate prin alte state NATO in randul structurilor de genul armata sau a serviciilor de informatii, acolo unde ele au o organizare de tip militar.

Nu trebuie confundate asociatiile sau organizatiile de exprimare profesionala cu sindicatele. In Germania are o structura neguvernamentala ce functioneaza intr-o relatie de parteneriat cu ministerul apararii si care se ocupa de promovarea etosului militar si inclusiv, in anumite situatii, sa puna in discutii probleme ce sunt in interesul militarilor.

Insa acest tip de organizatii nu sunt sindicate. Pentru ca, principala atributie, drept a unui sindicat este dreptul la greva. Daca cream sindicate in interiorul structurilor militare mai bine le desfintam.

Vor crea atata dezordine si atatea probleme pe linia de comanda incat aceste structuri vor deveni ineficiente. Nu poti sa mergi cu idea de sindicat in aceste institutii unde este un alt tip de cultura. Daca dispare acest lucru atunci o sa-i platim degeaba", este de parere si analistul militar Iulian Fota.


Avocatul Poporului a atacat la CCR legea ce le interzice cadrelor militare sa se asocieze in sindicateAvocatul Poporului a formulat exceptie de neconstitutionalitate privind prevederi din Legea dialogului social si o sintagma din Legea privind statutul cadrelor militare, considerand ca interzicerea absoluta a dreptului de asociere in sindicate a cadrelor militare este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale.

"Prevederile articolului 4 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la personalul militar, precum si sintagma 'cu exceptia celor sindicale' din cuprinsul dispozitiilor articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, aduc atingere art. 20 art. 40 alin. (1) si art. 53 din Constitutia Romaniei, prin raportare la art. 11 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", prevede exceptia de neconstitutionalitate postata, miercuri, pe site-ul Avocatului Poporului.

Articolul 4 din Legea nr. 62/2011 stipuleaza ca persoanele care detin functii de demnitate publica conform legii, magistratii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si din Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala.

Potrivit articolului 29, alineat 1, litera e din Legea nr. 80/1995, cadrelor militare in activitate le este restransa exercitarea unor drepturi si libertati astfel: e) constituirea in diferite forme de asociere cu caracter profesional, tehnico-stiintific, cultural, sportiv-recreativ sau caritabil, cu exceptia celor sindicale ori care contravin comenzii unice, ordinii si disciplinei specifice institutiei armatei, este permisa in conditiile stabilite prin regulamentele militare.

"Interzicerea absoluta a dreptului de asociere in sindicate a cadrelor militare este contrara dispozitiilor constitutionale si conventionale, care garanteaza dreptul de asociere a cetatenilor in sindicate, masura fiind o ingerinta nejustificata si disproportionata in raport cu scopul urmarit.

Sub acest aspect, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca exceptiile de la regula dreptului de asociere trebuie interpretate in mod restrictiv si doar motive pertinente si serioase pot justifica restrictiile acestui drept. Orice incalcare trebuie sa corespunda unei nevoi sociale stringente", afirma Avocatul Poporului.


Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3516 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avocata Popoului psd este cat se poate de inculta in ceea ce privest

armata. In armata nu se fac alegeri, nu exista ceea ce se numeste democratie. Armata (oricare ar fi ea) are un singur scop: apararea nationala. Si asta se face prin respectarea ORDINELOR, nu prin discutarea lor in sedinte de partid sau sindicat.

Militarul-cetatean poate vota asa cum isi doreste, dar nu poate crea cluburi de partid sau grupuri sindicale. Tocmai din cauza acestor RESTRICTII, militarii au o iesire la pensie mai rapida si anumite avantaje la pensie.

 

Ha, ha, ha!

Pe Joiana Weber o mănancă iar găurica... vrea să distrugă și ce a mai rămas cat de cat in picioare și funcțional in Romania!
Acum se leagă de armată...
De ce nu s-a legat de legitimitatea forumurilor și altor organizații ale magistraților, care, la fel ca și armata, au interdicție de a se constitui in sindicate, dar... au găsit o altă definiție a lor...!

 

Foarte simplu

Institutiile militarizate care au in dotare armament nu trebuie sa aiba sindicate !

 

Armata e o chestiune prea serioasa pentru "avocatul poporului".

Mai ales, cand e o i.diota, precum Weber.

 

E bine de știut ca in Armata Rosie existau sindicate ale soldaților

...care au fost desființate scurt timp după inceperea războiului cu Germania!
Mancau rusii bătaie după bătaie, iar după lupte soldații făceau ședințe sindicale inflăcărate, iși criticau comandanții si chestii d-astea!
Atunci, au venit ordinele stricte ale lui Stalin, s-au desființat aceste sindicate si au apărut acei comisari militari bolșevici, adevărați criminali care manau turmele de soldați la atac sub amenințarea mitralierelor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor