CCR amână sesizarea USR și Forța Dreptei privind Legea care permite statului să verifice telefoanele cetățenilor. Argumentele opoziției

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 17:07
3124 citiri
CCR amână sesizarea USR și Forța Dreptei privind Legea care permite statului să verifice telefoanele cetățenilor. Argumentele opoziției
CCR a amânat cu aproape două săptămâni dezbaterea sesizării USR și Forța Dreptei FOTO Hepta

Curtea Constituţională (CCR) a amânat pentru 28 februarie dezbaterea sesizării de neconstituţionalitate formulate de către USR şi a Foreţei Drepte asupra Legii securităţii cibernetice.

Pe 22 decembrie, deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea securităţii cibernetice, formaţiunile afirmând că legea a fost adoptată în viteză de coaliţia PSD-PNL-UDMR, fără o dezbatere reală în societatea civilă şi în Parlament, şi încalcă „grav” dreptul la viaţă privată al românilor.

„Am atras atenţia încă de la începutul verii, când au fost prezentate proiectele legilor securităţii naţionale, că actuala coaliţie, în frunte cu preşedintele Iohannis, ameninţă libertăţile civile fundamentale ale românilor. Legea securităţii cibernetice, adoptată într-un dispreţ total faţă de principiile şi instituţiile democratice, confirmă ceea ce spuneam şi reprezintă un nou derapaj politic. Nu poţi să obligi sute de mii de furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să-şi toarne clienţii şi să ofere pe tavă, fără mandat de la judecător, date şi informaţii private ale acestora. Dreptul la viaţă privată şi libertate de exprimare sunt apărate de Constituţie şi nu putem asista pasivi la această nouă încercare a serviciilor de a intra cu bocancii în vieţile românilor", transmitea atunci liderul USR Cătălin Drulă.

Într-un comunicat, USR subliniază că în esență legea este benefică, însă este definit neclar în textul legii noțiunea de „incident de securitate cibernetică”. Astfel, se poate ajunge în situația în care pentru o simplă virusare ori aparent virusare a unui dispozitiv, „orice persoană care are o activitate ce poate fi considerată - de către cine? - ca fiind de interes public să fie obligată să sesizeze PNRISC şi, implicit, să pună laptopul la dispoziţia specialiştilor PNRISC, cu toate datele şi informaţiile cu caracter personal conţinute de acel dispozitiv", a explicat USR.

Totodată, explică USR, articolul din lege care obligă furnizorii de servicii tehnice de securitate cibernetică să pună la dispoziţia autorităţilor date şi informaţii privind incidente, respectiv ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi reia o propunere dintr-un act normativ declarat deja neconstituţional.

"Concret, creează o obligaţie de delaţiune unei categorii de profesionişti care, în mod normal, ar avea obligaţii de confidenţialitate stricte faţă de proprii clienţi. În plus, obligaţia vine fără existenţa unui mandat judecătoresc, fără autorizare expresă", transmite USR.

De cealaltă parte, Forța Dreptei a adăugat că „sesizarea are în vedere argumente care ţin de modul defectuos în care a fost reglementat acest domeniu, utilizându-se în mod deliberat formulări vagi şi echivoce”.

#CCR, #sesizare usr, #lege pnl psd, #securitate cibernetica , #stiri CCR