A picat la CCR legea lui Dragnea si Tariceanu pe desecretizarea protocoalelor

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:41
22591 citiri
A picat la CCR legea lui Dragnea si Tariceanu pe desecretizarea protocoalelor
Foto: Arhiva (CCR)

CCR a admis, miercuri, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR si ale ICCJ cu privire la neconstitutionalitatea unor aspecte cuprinse in Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Prin urmare, dupa decizia de miercuri a judecatorilor Curtii Constitutionale, proiectul privind declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se va reintoarce in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR, anunta Mediafax.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind declasificarea unor documente, in ansamblul sau, este neconstitutionala", se arata in minuta CCR.

Curtea a retinut ca actul normativ criticat este de natura a contraveni dispozitiilor art.1 alin. (4) din Constitutie referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, Parlamentul intrand in sfera de competenta a autoritatii executive, singura autoritate publica cu atributii in organizarea executarii legilor.

"In raport de aceasta solutie, care vizeaza legea in ansamblul sau, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstitutionalitate formulate", se mai arata in minuta CCR.

Sesizarea lui Iohannis

Pe 7 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Legea care prevede declasificarea hotararii CSAT.

Proiectul, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, carora li s-a alaturat si deputatul PSD Mircea Draghici, prevedea desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar fi beneficiat direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar fi putut cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar fi afectat si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive s-ar fi putut cere revizuirea.

Vezi aici integral ce motive de neconstitutionalitate a gasit Klaus Iohannis

De asemenea, pe 20 noiembrie, CCR a fost sesizata, cu doua obiectii de neconstitutionalitate, de catre PNL-USR si de catre ICCJ, asupra acestei legi.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...