A picat la CCR legea lui Dragnea si Tariceanu pe desecretizarea protocoalelor

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 12:41
22614 citiri
A picat la CCR legea lui Dragnea si Tariceanu pe desecretizarea protocoalelor
Foto: Arhiva (CCR)

CCR a admis, miercuri, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR si ale ICCJ cu privire la neconstitutionalitatea unor aspecte cuprinse in Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Prin urmare, dupa decizia de miercuri a judecatorilor Curtii Constitutionale, proiectul privind declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, se va reintoarce in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR, anunta Mediafax.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectiile de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind declasificarea unor documente, in ansamblul sau, este neconstitutionala", se arata in minuta CCR.

Curtea a retinut ca actul normativ criticat este de natura a contraveni dispozitiilor art.1 alin. (4) din Constitutie referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, Parlamentul intrand in sfera de competenta a autoritatii executive, singura autoritate publica cu atributii in organizarea executarii legilor.

"In raport de aceasta solutie, care vizeaza legea in ansamblul sau, Curtea nu a mai analizat celelalte critici de neconstitutionalitate formulate", se mai arata in minuta CCR.

Sesizarea lui Iohannis

Pe 7 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Legea care prevede declasificarea hotararii CSAT.

Proiectul, initiat de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, carora li s-a alaturat si deputatul PSD Mircea Draghici, prevedea desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar fi beneficiat direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar fi putut cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar fi afectat si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive s-ar fi putut cere revizuirea.

Vezi aici integral ce motive de neconstitutionalitate a gasit Klaus Iohannis

De asemenea, pe 20 noiembrie, CCR a fost sesizata, cu doua obiectii de neconstitutionalitate, de catre PNL-USR si de catre ICCJ, asupra acestei legi.

Ludovic Orban, despre comasarea alegerilor: "Am auzit că vor să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul"
Ludovic Orban, despre comasarea alegerilor: "Am auzit că vor să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce agravează şi mai mult abuzul"
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat miercuri, 21 februarie, despre comasarea alegerilor, că a auzit că guvernul vrea să modifice legea prin ordonanţă de urgenţă, ceea ce...
Comasarea plănuită de PSD şi PNL, "o crimă împotriva democraţiei": "Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă doresc instaurarea partidului unic"
Comasarea plănuită de PSD şi PNL, "o crimă împotriva democraţiei": "Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă doresc instaurarea partidului unic"
Liderii PSD și PNL discută de mai multe săptămâni o strategie de manevrare a celor patru runde electorale programate în România în 2024 care să corespundă, în primul rând, intereselor...
#CCR desecretizarea protocoalelor, #CCR decizie desecretizarea protocoalelor , #decizii