CCR amana iar decizia pe tema recunoasterii casatoriilor gay: Vrea sa vada cum au procedat alte tari UPDATE

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 15:31
4758 citiri
CCR amana iar decizia pe tema recunoasterii casatoriilor gay: Vrea sa vada cum au procedat alte tari UPDATE
Foto: Arhiva site CCR

Curtea Constitutionala a relut, joi, discutiile asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata in dosarul privind recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate.

UPDATE 15:28 - Magistratii au decis insa, dupa ore bune, sa amane iar decizia privind recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate pana pe 29 noiembrie. Judecatorii au hotarat sa amane hotararea pentru a strange mai multe informatii.

CCR ia in calcul inclusiv sa ceara puncte de vedere de la Curtea Europeana de Justitie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situatii asemanatoare in alte state ale Uniunii Europene. Daca se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi data nici pe 29 noiembrie.

Judecatorii au dispus acum o luna reaudierea cuplului gay care cere revizuirea legii.

" (Dosarul - n.red.) prezinta un caracter de noutate, de complexitate. Trebuie sa vedem cu multa atentie si dosarul instantei care ne-a fost trimis si sa citim toate interventiile facute de agentii si ONG-uri (...) Este foarte complex, a trebuit sa examinam si legislatie europeana, tratate, Carta fundamentala a drepturilor, directive europene si nu e atat de simplu sa decizi intr-o cauza cu un impact mediatic foarte mare", a declarat judecatorul Valer Dorneanu, pe 20 septembrie.

Presedintele Curtii a subliniat atunci ca judecatorii "nu vor sa greseasca" in acest caz si de aceea vor cere si reaudierea partilor, respectiv institutii ale statului, cuplul casatorit in Belgia, precum si parintii acestora.

"De asta am dat un termen mai indelungat, pentru a se efectua si procedura cu Statele Unite, avand in vedere ca unul din parintii cuplului locuieste in America", a spus Dorneanu la vremea respectiva.

CCR a mai amanat de doua ori luarea unei decizii in acest caz, ajungand la concluzia in septembrie ca dosarul trebuie rediscutat.

Dosarul a fost deschis in urma unui proces intentat de cetateanul roman Relu Adrian Coman si de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010. Cei doi contesta prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate.

Recent, Coalitia pentru familie a obtinut avizul Curtii Constitutionale pentru modificare articolului 48 din Constitutie, astfel incat sa prevada expres ca familia este alcatuita din barbat si femeie, excluzand posibilitatea casatoriilor gay.

Intrebat ce parere are despre demersul modificarii Constitutiei in acest sens, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat adeptul tolerantei si considera ca fiind "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative.

Biserica il critica pe Iohannis dupa declaratia cu privire la casatoriile homosexualilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR casatorii gay , #decizii