Curtea Constitutionala este asteptata, miercuri, sa ia o decizie cu privire la incriminarea penala a abuzului in serviciu. Judecatorii Petre Lazaroiu si Augustin Zegrean au opinii personale contrare.
Fostul presedinte CCR Augustin Zegrean, intrebat daca este clar cum va vota astazi in cazul sesizarii privind abuzul in serviciu, a spus: "Mie mi-e clar demult". Totodata, el a declarat ca decizia ar trebui pronuntata miercuri la pranz, informeaza News.ro.
In schimb, Petre Lazaroiu, un alt magistrat al Curtii, nu stie inca daca miercuri CCR va da o decizie privind constitutionalitatea definitiei din Codul Penal. "Daca mai avem o runda de deliberari inseamna ca nu ne-am lamurit", a spus Lazaroiu.
El a evitat sa comenteze continutul articolului 296 din Codul Penal, in care este definit abuzul in serviciu, precizand doar ca in unele tari este incriminata aceasta fapta, in altele nu. "E chestiune de politica penala. Fiecare stat isi face propria politica penala. Ma credeti ca nu stiu cum voi vota? Nu stiu", le-a spus Lazaroiu jurnalistilor prezenti.
Lazaroiu sustine ca judecatorii nu se vor lasa influentati de punctele de vedere formulate in spatiul public pe tema abuzului in serviciu: "Pe mine n-are nicio presiune nimeni si nu cred ca si pe colegii mei, dar nu cred ca asta-i problema. Noi ne vedem de treaba".
Curtea Constitutionala s-a reunit, miercuri, pentru a relua in discutie exceptiile de neconstitutionalitate cu privire la abuzul in serviciu, miza fiind, potrivit procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, 3.200 de dosare in lucru pe aceasta infractiune si prejudicii de peste 600 de milioane de euro de recuperat.
Curtea Constitutionala a judecat aceste exceptii de neconstitutionalitate pe 24 mai, insa a amanat luarea unei decizii. Una dintre aceste exceptii a fost invocata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica.
Citeste raportul DNA pe abuzul in serviciu: 3 ministri condamnati, 1.471 persoane judecate.
Potrivit sesizarilor, notiunea de "abuz in serviciu" este neclar definita in Codul Penal, astfel incat este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infractiunii. Potrivit articolului 297 din Codul Penal, "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica".
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a avertizat ca o decizie de neconstitutionalitate data de judecatori ar duce la inchiderea a peste 800 de dosare aflate in ancheta procurorilor anticoruptie privind achizitii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.
In cazul in care Curtea Constitutionala va admite exceptiile de neconstitutionalitate in aceasta speta, Parlamentul sau Guvernul vor trebui sa vina cu solutii de punere in acord a legislatiei cu decizia Curtii.
Este posibila si o decizie de admitere partiala a exceptiei, in sensul ca judecatorii pot spune ca prevederile Codului Penal cu privire la abuzul in serviciu sunt constitutionale, dar numai "in masura in care" sunt respectate anumite conditii, care vor fi precizate in motivarea deciziei.
... Vezi tot
Mie nu-mi place in Romania faptul ca... Vezi tot