Asociatia Accept, un ONG care apara drepturile si libertatile membrilor comunitatii LGTBQ, a reactionat, joi, dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivarea in cazul deciziei Coman-Hamilton, cei doi barbati casatoriti in Belgia care au obtinut ca Romania sa le recunoasca statutul de soti.
Romanita Iordache, vicepresedinte al Asociatiei Accept, spune ca aceasta motivare face din referendumul pentru "familia traditionala" un demers si mai inutil decat era inainte.
"Decizia de astazi confirma inca o data ca familia gay este egal valoroasa cu orice alta familie. Referendumul devine total inutil, din orice punct de vedere, intrucat Constitutia Romaniei pune deja semn de egalitate, in lumina articolului 26, intre familia heterosexuala casatorita si cuplurile de acelasi sex, chiar daca acum nu exista o forma juridica de inregistrare a acestor relatii de familie. Parteneriatul civil trebuie reglementat de urgenta de Parlament", a declarat Iordache, potrivit paginii de Facebook a Asociatiei Accept.
CCR a publicat, joi, motivarea deciziei in cazul Coman-Hamilton, precizand clar ca familiile bazate pe cupluri de acelasi sex sunt recunoscute si protejate de Constitutia Romaniei.
Referendumul pentru redefinirea in Constitutie a conceptului de familie va avea loc in doua zile, pe 6 si 7 octombrie. Organizarea plebiscitului va costa 163,712 milioane de lei.
Intrebarea care va fi adresata romanilor la referendum va fi "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?".
Initiativa votata in Parlament "isi propune sa inlature orice echivoc pe care utilizarea termenului de 'soti' in cuprinsul art. 48 al 1 din Constitutia Romaniei ar putea sa-l aduca in conturarea notiunii de 'familie', a raportului dintre 'familie' si dreptul fundamental al barbatului si al femeii de a se casatori si a intemeia o familie. Dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie este privit ca un drept comun al barbatului si al femeii care, formand un cuplu, recunoscut prin casatorie, pot intemeia in mod natural o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al carui continut sa depinda in mod arbitrar de vointa unilaterala doar a barbatului sau doar a femeii", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.
Astfel, s-a decis ca articolul 48 din Constitutia Romaniei sa fie modificat in "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Acum, Constitutia prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti".