Ambasada Statelor Unite saluta eforturile Guvernului Romaniei de a alinia legea la recenta hotarare a Curtii Constitutionale privind folosirea probelor obtinute prin supraveghere tehnica si de a mentine capacitatea institutiilor statului de drept de a-si continua activitatea.
Ambasada Statelor Unite precizeaza, intr-o declaratie remisa marti agentiei News.ro, ca Parteneriatul Strategic SUA-Romania a condus la o cooperare din ce in ce mai stransa si mai importanta intre institutiile de aplicare a legii in sprijinul luptei impotriva criminalitatii organizate internationale, coruptiei, criminalitatii cibernetice si terorismului.
"Ambasada Statelor Unite saluta eforturile Guvernului Romaniei de a alinia legea la recenta hotarare a Curtii Constitutionale privind folosirea probelor obtinute prin supraveghere tehnica si de a mentine capacitatea institutiilor statului de drept de a-si continua importanta activitate", se mai arata in declaratie.
Decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea prevederii din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, precum si Ordonanta de Urgenta a Guvernului pe aceeasi tema au fost publicate in Monitorul Oficial.
In urma deciziei CCR, Guvernul a aprobat, in sedinta speciala de vineri, Ordonanta de Urgenta care stabileste ca interceptarile in materie penala si de securitate nationala vor putea fi realizate prin Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat in CSAT.
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat ca solutia gasita de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporara, insa depinde de societate, care va trebui sa decida ce fel de "arhitectura" doreste sa aiba in privinta interceptarilor, iar o dezbatere in acest sens este necesara.
Ordonanta de Urgenta privind interceptarile adoptata, vineri, de Guvern modifica patru acte normative, respectiv Codul de procedura Penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, dar si a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementari.
Prin acest act normativ Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.
Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.