Atac perfid asupra Curtii Constitutionale (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 06 August 2012, ora 09:53
17399 citiri
Atac perfid asupra Curtii Constitutionale (Opinii)

Misterul pe care il sesizam de la inceput (Romania ramane in purgatoriu) din formularea deciziei de amanare a validarii sau invalidarii referendumului, luata de CCR, s-a spulberat.

Si el ascunde o teribila ticalosie. CCR nu a cerut, de fapt, actualizarea post referendum a listelor electorale. Este ceea ce declara insusi presedintele instantei constitutionale, Augustin Zegrean, si ceea ce rezulta destul de clar din dispozitivul nealterat al deciziei, transmis ca atare presei.

"Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012", scrie in comunicatul transmis presei.

Asadar, dupa cum a explicat Augustin Zegrean pentru Romania Libera, CCR a solicitat sa-i fie transmise listele electorale dupa care s-a votat deja pe 29 iulie, care asa se numesc "liste electorale permanente actualizate", pentru ca magistratii sa socoteasca ei insisi cifra totala pentru care MAI nu mai garanteaza. Legal vorbind, nici nu se putea altfel. Acele liste folosite la referendum nu sunt niste ciorne, sunt niste acte juridice emise de autoritati ale statului, au produs deja efecte juridice, nu le mai poti modifica decat pentru viitor.

Si totusi, guvernul a anuntat imediat ca se apuca de un mini recensamant pentru ca asa i-ar cere Curtea. In mod misterios la Executiv a ajuns, dupa cum a descoperit Romania Libera, un text de hotarare cu un continut fundamental diferit de cel original in care scrie asa:

"Plenul Curtii Constitutionale (...) a hotarat sa solicite Guvernului sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a putea stabili daca referendumul national pentru demiterea Presedintelui Romaniei din 29 iulie 2012 este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 (alin. 2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului."

Dispozitivul ajuns la guvern a fost redactat de un magistrat asistent. Ma intreb daca omul acela a comis o eroare materiala, sub presiunea momentului, sau a modificat intentionat decizia CCR, adica a comis un fals intelectual, pentru a permite guvernului sa treaca la cioplirea rapida a listelor. Nu vreau sa fac procese de intentie, dar nu cred in eroarea nevinovata. Iar argumentul decisiv este chiar lipsa de dubii a lui Victor Ponta. Avand in fata doua texte contradictorii, premierul nu a avut nicio secunda de indoiala, nu a cerut nicio explicatie de la CCR, ci a inceput sa organizeze minirecensamantul.

Adica o mascarada. Felul in care concepe Ioan Rus acest minirecensamant ar fi ridicol daca nu ar fi cutremurator: "La nivelul comunitatilor rurale, de exemplu, intrebi vecinul: "Ma, Popescu Vasile exista?". "Exista de-adevaratelea". Acolo, daca merg primarul si cativa locuitori de nadejde ai satului, rezolva asta in trei zile, in fiecare sat". Daca zice vecinul ca esti mort, esti sters de pe liste chiar daca esti la mare. Simplu, in trei secunde, dupa cum zice Ioan Rus. Ce acuratete, ce valoare juridica poate avea o astfel de verificare? Cum sa fi cerut CCR asa ceva si cum sa-si bazeze Curtea decizia pe asa ceva?

La oras e si mai distractiv. In noiembrie, luna cu foarte putini oameni plecati in concedii, sute de mii de recenzori instruiti nu au reusit sa cuprinda intr-o luna intreaga populatie urbana a Romaniei. Isi imagineaza cineva ca in trei saptamani niste functionari din primarii, vor reusi sa stabileasca la fix populatia cu drept de vot? De unde sa scoti functionari pentru recenzarea unui oras cat Bucurestiul? Nici daca muncesc 24 de ore din 24, 7 zile din 7, in frunte cu Sorin Oprescu si primarii de sectoare, nu au nicio sansa sa cuprinda tot orasul. Isi imagineaza cineva ca magistratii CCR au cerut imposibilul sau ca sunt nebuni?

Veti spune ca a fost o mistificare stupida pentru ca, oricum, ea avea sa iasa la iveala pe 31 august cand CCR avea sa constate ca nu a primit ce a cerut. Dar pana atunci guvernul avea pretextul sa treaca la ciuntirea listelor electorale, de unde sa iasa milioane de oameni "ucisi" de vecini in 3 secunde sau rezidenti in strainatate. Noul numar, obtinut dupa dorinta lui Crin Antonescu, urma sa fie facut public, trambitat, repetat obsesiv, astfel incat CCR sa nu-l poata refuza, sa fie obligata practic sa decida in functie de el. Scenariul de intimidare si punere sub presiune a CCR avand ca premisa chiar hotararea ei mistificata este teribil.

Ce ne arata el? Ca in Romania Curtea Constitutionala este din nou incalecata. Ca vointa ei, daca nu poate fi ingradita prin ordonante de urgenta, daca nu poate fi smulsa prin presiune, este distorsionata prin golanii ordinare, prin ticalosii jalnice, la fel ca in 1946 - numaram pana iesim invingatori. Singura diferenta este ca spre deosebire de bolsevicii de atunci, care renumarau voturile, bolsevicii de astazi renumara alegatorii pana cand obtin numarul dorit.

In urma cu o luna CCR cerea ajutorul Comisiei de la Venetia din cauza presiunilor si incalcarilor politice fara precedent. Acum, o judecatoare CCR Iulia Motoc, spune ca "intimidarile sunt din ce in ce mai agresive". Niciun coleg de-al ei nu a contrazis-o. Puterea este dispusa din nou la orice pentru validarea sau macar repetarea referendumului. Este dispusa la presiuni, la falsuri, la orice. Va imaginati cumva ca falsificarea deciziei CCR, un nou atac la independenta Curtii, nu se vede la Bruxelles? Va imaginati ca vocea d-nei Motoc nu se aude pana la Comisia Europeana?

Ceea ce se intampla acum in Romania depaseste limitele unui scenariu SF. Este grotesc. Oferim UE, lumii civilizate un spectacol grotesc, total descalificant, in aplauzele satisfacute ale Moscovei.

Citește și:
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Klaus Iohannis merge în Grecia. Reducerea dependenței de gazul rusesc, printre principalele teme de discuție
Preşedintele Klaus Iohannis începe vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde va avea întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis....
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Comentarii
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Avem democraţie originală 'Iliescu-KGB', mai perfidă decât HIV!
Poza Florin2
Florin2
rank 5