Atacul disperarii asupra statului de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 August 2012, ora 14:22
15745 citiri
Atacul disperarii asupra statului de drept (Opinii)

Cel mai grav lucru care se intampla acum in Romania este continuarea asaltului feroce asupra unor institutii fundamentale ale statului, in funte cu CCR si Parchetul.

Crin Antonescu si Victor Ponta pretind nici mai mult nici mai putin decat ca ei apara poporul impotriva celor doua institutii fundamentale, care ar intruchipa regimul Basescu.

Curtea Constitutionala si judecatoarea acuzata ca ar fi inclinat balanta, d-na Aspazia Cojocaru, sunt demonizati de cei mai importanti lideri ai USL. "Decizia CCR (...) e o decizie nedreapta, impotriva regulilor democratice, impotriva majoritatii absolute a cetatenilor romani care au votat pentru o schimbare de regim politic" - Victor Ponta, "membrii CCR nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap" - Radu Stroe, "Decizia CCR e nedreapta. Vointa a sase politruci a invins vointa poporului roman" - Crin Antonescu.

Este o imensa ipocrizie sa pretinzi ca respecti decizia Curtii, dar in acelasi timp sa afirmi ca ea este "nedreapta, ilegala si incorecta" si sa acuzi fatis judecatorii ca fac parte din tabere politice. Sa intelegem ca, in partea cealalta, si dl. judecator Tudorel Toader a sustinut validarea referendumului pentru ca a fost numit de PNL si este prietenul apropiat al lui Relu Fenechiu? Ca dl. Predescu "a luptat cat a putut" pentru USL? Daca referendumul ar fi fost validat de CCR decizia nu ar fi fost una "pur politica, nedreapta, ilegala si incorecta"? Tot politruci erau si judecatorii CCR cand au dat dreptate USL refuzand comasarea alegerilor de anul acesta? Sau cand au refuzat taierea pensiilor, in 2010?

Victor Ponta afirma senin ca daca ar lua-o de la capat nu ar mai accepta sa respecte decizia CCR privind cvormului necesar la referendum. Adica ar fi refuzat ceea ce i s-a cerut la Bruxelles, ceea ce l-a pus sa repete cu subiect si predicat insusi presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schultz. Este o declaratie socanta care da masura respectului domniei sale pentru statul de drept si institutiile sale.

Este o imensa iresponsabilitate sa instigi populatia impotriva CCR si sa o discreditezi, acuzand-o ca actioneaza impotriva poporului, eventual in complictate cu "agenturili" de la Bruxelles si Washington, si sa ii subminezi cu ferocitate autoritatea. Ce punem in locul unei Curti discreditate, ce arbitru mai ai? Sau mergi pe anarhie totala?

La fel si cu Parchetul. Daca tu, premier, spui ca "Guvernul USL pe care-l conduc va continua sa-i apere pe cetateni de regimul Basescu si reprezentantii sai", maine orice hot, orice criminal, orice infractor poate invoca represiunea comisa de "haitele" de procurori pentru a refuza sa se supuna anchetei sau eventualelor masuri de coercitie. Ati mai vazut vreun lider european care sa faca asa ceva? Ati mai vazut vreun lider european care sa puna o asemenea bomba la temelia statului de drept?

Si ne putem astepta cumva de la oameni care fac astfel de declaratii sa nu faca orice este posibil ca sa incalece institutiile pe care acum le demonizeaza pentru ca actioneaza impotriva intereselor USL? "Dupa decizia de azi (a CCR n.r.) s-a dovedit ca nu sintem la putere, ci doar la guvernare", spune Victor Ponta. Ce inseamna puterea in viziunea USL a explicat inainte de suspendare, Dan Voiculescu - pana nu avem justitia, nu avem puterea.

"Prin regimul Basescu inteleg oameni si institutii conduse de oameni conduse contrar legilor si prin ignorarea Constitutiei. Sfidarea a ceea ce cred si ce vor oamenii si incalcarea prin forta a unor realitati socio-politice si democratice. Cu acest regim, USL se va bate pina la capat", spune Crin Antonescu. Adica USL va continua lupta cu CCR si Parchetul? Acesta este statul de drept in viziunea presedintelui interimar si prezidentiabil USL?

Victor Ponta pretinde ca doreste ca decizia CCR sa puna capat crizei politice care a facut atat de mult rau Romaniei, de parca nu USL ar fi declansat-o. Dar cum doreste dl. Ponta rezolvarea crizei politice? Instingand populatia impotriva unor institutii fundamentale ale statului? Refuzand sa afirmi explicit, ceea ce ai afirmat deja pentru presa straina, ca esti dipus sa coabitezi cu Traian Basescu? Asa se rezolva criza politica atat de costisitoare pentru Romania?

Eu pot admite ca Victor Ponta adopta discursul asteptat de baronii sai terifiati de procurorii anticoruptie si socati de o infrangere de neconceput, cam ca aceea din 2009. Pot admite ca Crin Antonescu este orbit de furia pierderii pozitiei care concentreaza intreaga sa obsesie. Pot admite ca liderii USL au inceput deja campania pentru alegerile din toamna, care va avea ca tema centrala "antibasismul", iar cele 7,5 milioane de voturi trebuie capitalizate pentru ca nu sunt toate ale USL. Dar nimic nu scuza acest asalt incalificabil asupra institutiilor statului, asalt care va avea consecinte interne si externe dramatice.

#referendum invalid, #CCR referendum demitere Traian Basescu, #Traian Basescu revine Cotroceni , #decizii
Comentarii