Batalia mizerabila pentru Curtea Constitutionala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Iunie 2010, ora 12:29
7956 citiri
Batalia mizerabila pentru Curtea Constitutionala

Scandalul legat de numirea judecatorilor Curtii Constitutionale depaseste cu mult limitele confruntarii obisnuite dintre Opozitie si Putere, chiar in conditiile razboiului de uzura din ultimii ani. Este simptomul unei boli grave si de maxima periculozitate: lupta dementa pentru controlul politic asupra Justitiei.

Si pana la escaladarea la cote demente a acestui razboi politic, adica pana prin 2007, numirea la CCR era ravnita, dar din cu totul alte motive. Militanti de incredere ai PSD, sub toate numele sale anterioare, erau trimisi acolo atunci cand isi epuizau potentialul politic. Un astfel de mandat comod, numai bun de motaiala, era, asadar o sinecura acordata strict pentru merite politice, iar CCR devenise un cimitir al elefantilor. Deciziile curgeau lin si fara suprize.

Dupa 2007 insa, odata cu ascutirea luptei politice, CCR a fost brusc descoperita, aruncata in lupta si turata la maximum. Judecatorii Curtii au fost treziti brusc din motaiala, pentru a transa conflicte intre cele mai importante puteri ale statului si in cele mai importante privinte.

Deciziile CCR au zguduit societatea de mai multe ori, cel putin prin dezactivarea a doua institutii esentiale: ANI si CNSAS. Pe la CCR au trecut cam toti marii inclupati, mai ales pentru coruptie, ai Roamaniei. De CCR a depins numirea unor ministrii, clarificarea atributiilor prezidentiale, iar apoteoza a fost atinsa in decembrie anul trecut, cand magistratii constitutionali au fost chemati sa decida soarta alegerilor prezidentiale.

Pentru un asemenea rol decisiv, favorizat desigur de o legislatie ambigua, de o Constitutie cel putin depasita si de o clasa politica inepta, ar fi potriviti, desigur, niste judecatori eminenti, cu mare experienta, adevarate somitati in materie cu trecut fara pata, asa cum sunt cei care alcatuiesc organismul corespondent, dar nu similar, din Franta, de exemplu. Nu prea e asa. In fosta structura a Curtii Constitutionale aveam o pleiada de juristi consulti anonimi cu o experienta, trecut si competenta discutabile, dar cu marele merit al obedientei politice. Judecatorii de cariera sunt minoritari.

Acum, la schimbarea unei parti din garnitura, fiecare partid vrea sa-si asigure pozitii cat mai puternice si, implicit, sentinte cat mai favorabile ale singurei instante din Romania dincolo de care nu mai exista vreo cale de atac. Aceasta este, de altfel, alta aberatie tipic romaneasca, gandita preventiv, in scopuri politice in anii '90, pentru ca niciunde in Europa nu exista un organism cu asemenea puteri supreme, care sa poata croi destinul unei tari dupa bunul plac si propriile interese.

Candidatii PD-L Stefan Mircea Minea (Camera Deputatilor) si Iulia Antoanela Motoc (Senat) sunt, intr-adevar, juristi de marca, cu un trecut curat si fara nicio implicare politica. Este la fel de adevarat ca nominalizarea de catre un partid politic arunca si asupra lor o doza de suspiciune, mai ales in contextul politic romanesc.

Cine a vazut-o pe d-na Anastase invartindu-se ca un barzaune disperat prin Camera Deputatilor, cu telefonul la care premierul facea munca de convingere, a ramas desigur cu un gust amar. Dar aceasta situatie, la fel ca suspiciunea de politizare a judecatorilor de cariera sunt, pana la urma, rezultatele unui viciu de fond care tine de chiar legislatie si de felul in care este alcatuita CCR, adica pe baza algoritmului politic.

Dar daca in cazul celor doi putem avea o suspiciune de politizare, legata doar de nominalizarea politica, in cazul lui Valer Dorneanu, propunerea PSD, si al lui Teodor Melescanu, propus de PNL, vorbim despre o prezumtie de politizare greu, daca nu chiar imposibil de rasturnat pentru ca ei sunt oameni politici.

Valer Dorneanu este un jurist obscur, care s-a remarcat, exact ca Ion Predescu, strict prin obedienta fata de Ion Iliescu si partid. Teodor Melescanu este un personaj de calibru remarcabil, un jurist valoros, insa este politician, cu apartenenta poltica indubitabila, cu functii politice. Nimeni nu poate crede ca domnia sa se poate da de trei ori peste cap pentru a deveni peste noapte apolitic si obiectiv, asa cum cere inalta pozitie pe care o vizeaza.

Desigur, legea nu prevede incompatibilitati de trecut politic pentru judecatorii CCR, si nici nu cred ca va include vreodata o astfel de prevedere, care, sunt gata sa pariez, ar fi declarata neconstitutionala in secunda a doua, desi ar fi perfect normala si chiar salutara. Dar o astfel de prevedere nici macar nu va fi initiata vreodata pentru niciun partid nu vrea sa depolitizeze CCR.

Crin Antonescu a si recunoscut de altfel ca, fiind intr-un razboi politic, consimte la politizarea CCR prin propulsarea acolo a unui politician 100%. "Ma apar cu Curtea Constitutionala", a spus senin presedintele PNL, o fraza care, intr-o alta tara, l-ar putea costa cariera politica. In treacat fie spus, ridicola implantare a lui Bogdan Olteanu in pozitia de viceguvernator BNR, pentru care nu are absolut nicio calificare, a fost tot consecinta vreunui razboi, cu guvernatorul, cu dobanzile sau cursul de schimb?

Cata credibilitate mai poate avea Crin Antonescu atunci cand ataca politizarea operata de celelalte partide atunci cand tinteste o politizare la cel mai inalt nivel al Justitiei? Singura cale de incetare a razboiului, singura victorie valoroasa vine din suprematia principiilor. Orice victorie care vine din incalcarea lor, asa cum ar fi numirea a inca doi politicieni ca judecatori ai CCR, nu reprezinta decat o infrangere pentru toata lumea si o modalitate de adancire a razboiului.

Prin politizare, preseidntele PNL nu poate apara decat abuzuri si interese obscure. Cele legitime si publice pot fi aparate exclusiv prin profesionalism si independenta totala a CCR. Dar pentru a intelege si aplica aceste lucruri trebuie sa te ridici la inaltime morala pe care domnul Antonescu nici macar nu o tinteste, la fel ca majoritatea politicienilor romani.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Curtea Constitutionala batalie, #judecatori magistrati CCR , #decizii