CCR a admis conflictul Parlament - ICCJ privind completurile specializate. Cine ar putea sa scape

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 16:23
20537 citiri
CCR a admis conflictul Parlament - ICCJ privind completurile specializate. Cine ar putea sa scape
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta

CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, obiectie facuta de Florin Iordache.

Potrivit unor surse Ziare.com, decizia de admitere a fost luata cu 5 voturi "pentru" si 4 "impotriva". Impotriva au votat Livia Stanciu, Simina Tanasescu, Daniel Morar si Mona Pivniceru. "Pentru" au votat Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache si Attila Varga.

Cine scapa

Concret, intra sub incidenta deciziei CCR cauzele inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si solutionate de aceasta in prima instanta anterior Hotararii Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.14 din 23 ianuarie 2019, in masura in care nu au devenit definitive,.

Intr-o reactie rapida, cei de la USR au declarat ca decizia Curtii este o "lovitura devastatoare" care ii scapa pe "infractorii din partidele de la putere" de raspunderea penala.

Cei de la USR arata si cine ar putea fi beneficiarii:

"De decizia de astazi a CCR ar putea beneficia toti cei judecati si condamnati pentru fapte de coruptie de un complet de trei judecatori in perioada 2003-2019. Pe lista se afla Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, Darius Valcov, condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare cu executare, Viorel Hrebenciuc, condamnat in prima instanta la 2 ani de inchisoare cu executare, Radu Mazare, condamnat definitiv la 9 ani de inchisoare, baronul de Constanta Nicusor Constantinescu, condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare, Dan Sova si multi altii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Surse citate de Ziare.com sustin insa ca din aceasta lista ar lipsi Liviu Dragnea pentru ca decizia CCR nu va produce efecte in cazul sentintei sale, care este definitiva. Totusi, situatia va fi mai clara doar dupa ce o sa apara motivarea deciziei de astazi a CCR.

Citeste si editorialul Ioanei Ene Dogioiu - Mai poate scapa Dragnea? Lovitura de sistem

si

analiza Ziare.com privind impactul decizie CCR - Valcov scapa de condamnarea de 8 ani. Alte VIP-uri care ar beneficia sunt Udrea, Bica, Sova sau Nita

Decizia, data dupa cinci amanari

Astazi a fost a sasea oara cand sesizarea a fost discutata de magistratii CCR, o decizie in acest caz fiind anterior amanata de cinci ori.

Si la sedinta de azi sefa Inaltei Curti, Cristian Tarcea, a ridicat mai multe exceptii, legate de schimbarea componentei CCR, a judecatorului raportor, a sefului Camerei Deputatilor si a sesizarii CJUE.

Cristina Tarcea a explicat ca primele concluzii care au fost puse in acest caz au fost sustinute in fata altui Plen, iar intre timp s-a schimbat componenta CCR. In plus, a fost schimbat si judecatorul raportor din acest caz. Tarcea spune ca magistratul asistent i-a spus ca noul judecator raportor este presedintele CCR, Valer Dorneanu, si a invocat o exceptie, potrivit careia presedintele CCR nu poate fi judecator raportor, cu atat mai mult cu cat nu si-a insusit raportul anterior.

Sefa ICCJ a ridicat si o alta exceptie, a lipsei inadmisibilitatii. Ea a aratat ca exceptia a fost ridicata in dosarul fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. Cum acesta nu putea sa faca sesizarea, deoarece "era intr-un vadit conflict de interese", sesizarea a fost facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache.

"Intre timp s-a schimbat conducerea Camerei Deputatilor, sa faceti o adresa la Camera Deputatilor, sa vedem daca isi insuseste sesizarea formulata de vicepresedintele Camerei Deputatilor", a solicitat Tarcea.

Camera Deputatilor este condusa in acest moment de Marcel Ciolacu (PSD), care l-a inlocuit pe Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare).

Nu in ultimul rand, Cristina Tarcea a mai aratat ca un complet de 5 judecatori a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la deciziile CCR, daca acestea incalca legislatia europeana in cazul deciziilor privind componenta completurilor de judecata. Cristina Tarcea a invocat si alte decizii ale instantelor din Romania, care au sesizat CJUE cu privire la deciziile CCR.

In schimb, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a cerut respingerea exceptiilor ridicate de sefa Inaltei Curti, pentru ca, a zis el, este clar ca nu a reprezentat punctul personal de vedere, ci pe cel al Camerei, in momentul in care a sesizat CCR cu acest caz.

"Poate CJUE sa ne spuna ca niste prevederi dintr-o lege in vigoare nu trebuiesc respectate?", a intrebat retoric Florin Iordache.

Magistratii CCR i-au dat dreptate lui Iordache si au respins exceptiile sefei ICCJ.

Vezi aici cum s-a desfasurat sedinta de miercuri de la CCR si contrele dintre Tarcea si Iordache

Miniștrii Sănătății vizați de anchete penale. Câți dintre ei au primit o condamnare
Miniștrii Sănătății vizați de anchete penale. Câți dintre ei au primit o condamnare
Mai mulți miniștri ai Sănătății din Guvernele României au fost vizați, de-a lungul timpului, de anchete pentru acuzații de corupție. Unii dintre aceștia au comis faptele în timpul...
Prima reacție a lui Nicolae Ciucă, după ce l-a demis pe Nelu Tătaru în urma acuzațiilor de mită. "Trebuie să răspundă de faptele sale"
Prima reacție a lui Nicolae Ciucă, după ce l-a demis pe Nelu Tătaru în urma acuzațiilor de mită. "Trebuie să răspundă de faptele sale"
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru a fost demis de la conducerea PNL Vaslui, prin decizia Birolui Politic Naţional al partidului, la propunerea preşedintelui Nicolae Ciucă. De...
#CCR admis completuri specializate, #CCR completuri specializate , #decizii
  1. DNA va cere ridicarea imunității parlamentare a lui Nelu Tătaru. Fostul ministru, acuzat că a primit bani de la pacienți
  2. Român reținut în Italia după ce a provocat mai multe explozii. Ce au găsit carabinierii în locuința acestuia
  3. Reacția liberalilor după ce fostul ministru Nelu Tătaru a fost acuzat de luare de mită: ”E act de demnitate până la urmă”
  4. Peste o sută de acuzații noi de abuz sexual împotriva lui Mohamed Al Fayed, fostul patron al Harrods VIDEO
  5. Vizita lui Ciolacu la Chişinău încinge spiritele la Moscova: „Trebuia să spună că viitorul Moldovei nu este în UE, ci în România”
  6. Regretul lui Jens Stoltenberg privind războiul din Ucraina: ”Am fi putut împiedica Rusia să invadeze”
  7. Ursula von der Leyen prezintă un plan european pentru Republica Moldova, la Chișinău
  8. Polițist și jandarm, anchetați pentru că dormeau în mașină în timpul serviciului VIDEO
  9. România, pe deplin în Schengen anul acesta. Când s-ar putea lua decizia
  10. Opinie: De ce ne pleacă românii din țară? Nu doar de foame