CCR a admis partial sesizarea lui Iohannis pe Statutul alesilor locali

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 19:33
3738 citiri
CCR a admis partial sesizarea lui Iohannis pe Statutul alesilor locali
Foto: Arhiva Ziare.com

CCR a admis, marti, partial obiectia presedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, care argumenteaza ca schimbarile introduc noi sanctiuni pentru consilierii locali si judeteni, prevazute in alta lege, cea referitoare la conflictul de interese.

In urma deliberarilor de marti, Curtea Constitutionala a admis, cu unanimitate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate formulata de seful statului si a constatat ca dispozitiile art.75 alin. (1) care prevede conflictul de interese in actiunile alesilor locali este neconstitutional.

"Alesii locali au un interes personal intr-o anumita problema, daca au posibilitatea sa anticipeze ca votul lor este decisiv in luarea unei decizii a autoritatii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: a) sot, sotie, rude sau afini pana la gradul al doilea inclusiv; b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relatie de angajament, indiferent de natura acestuia; c) o societate comerciala la care detin calitatea de asociat unic, functia de administrator sau de la care obtin venituri; d) o alta autoritate din care fac parte; e) orice persoana fizica sau juridica, alta decat autoritatea din care fac parte, care a facut o plata catre acestia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; f) o asociatie sau fundatie din care fac parte.

Fapta alesilor locali de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum 6 luni", prevede articolul 75. alin (1) din Legea privind statutul alesilor locali, votat de Parlament.

Seful statutului sustinea ca in modul in care a fost reglementat acest articol din Lege, nu se mai poate aprecia daca exista sau nu un conflict de interese in actiunile alesilor locali.

CCR a respins insa, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate a sefului statului si a constatat ca dispozitiile articolului art.57, care prevede noi sanctiuni pentru consilierii locali si judeteni, sunt constitutionale.

"Incalcarea de catre consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului, atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: a) avertismentul; b) chemarea la ordine; c) retragerea cuvantului; d) eliminarea din sala de sedinta; e) excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate; f) diminuarea indemnizatiei de sedinta cu 10% pentru maximum 6 luni; g) retragerea indemnizatiei de sedinta, pentru 1-2 sedinte", prevede art. 57 votat de Parlament.

In textul sesizarii facute de presedintele Klaus Iohannis la CCR, se arata ca "prin completarea art. 57 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, pe de o parte se introduce o noua sanctiune disciplinara pentru consilierii locali si judeteni, respectiv sanctiunea diminuarii indemnizatiei de sedinta cu 10% pentru maximum 6 luni si, pe de alta parte, intre situatiile care pot atrage aplicarea unei sanctiuni din randul celor mentionate, se introduce cazul incalcarii "prevederilor legale referitoare la conflictul de interese", potrivit Administratiei Prezidentiale.

Totodata, CCR a declarat constitutional art. 75 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali care prevede sanctiuni pentru alesii locali care se confrunta cu conflicte de interese.

"Fapta alesilor locali de a incalca legislatia in materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu diminuarea indemnizatiei cu 10% pe o perioada de maximum 6 luni", prevede art 75 alin (1) votat in Parlament.

Astfel, proiectul de lege care modifica Legea privind Statutul alesilor locali se va intoarce in Parlament pentru ca articolele declarate neconstitutionale sa fie puse in acord cu decizia CCR.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CCR statutul alesilor locali , #decizii