Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

CCR a admis sesizarea Guvernului: E neconstitutionala legea care creste salariul angajatilor din biblioteci si muzee

Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 17:32
6729 citiri
CCR a admis sesizarea Guvernului: E neconstitutionala legea care creste salariul angajatilor din biblioteci si muzee
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a admis, miercuri, sesizarea Guvernului asupra proiectului de modificare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice este neconstitutionala, in ansamblul sau", informeaza Biroul de presa al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si premierului.

Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Executivul preciza, in sesizare, ca legea criticata incalca prevederile articolului 61 alineatul 2 si ale articolului 75 alineatul 1 din Constitutie.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a fost adoptata cu nesocotirea prevederilor art. 61 si ale art. 75 din Constitutie, fiind incalcata competenta primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Camera Deputatilor.

In forma adoptata, legea dedusa controlului de constitutionalitate nesocoteste si principiile constitutionale in virtutea carora o lege nu poate fi adoptata de o singura Camera, legea fiind, cu aportul specific al fiecarei Camere, opera intregului Parlament", se precizeaza in document.

Guvernul mentioneaza ca, potrivit expunerii de motive a legii criticate, masurile legislative vizau majorari salariale cu 20% pentru angajatii Bibliotecii Nationale a Romaniei si pentru angajatii Bibliotecii Academiei Romane.

In sesizare se mai precizeaza ca modificarile aduse legii in Camera decizionala sunt "majore".

"Prin raportare la primul criteriu, vointa initiatorului, observam ca forma transmisa la promulgare se indeparteaza de vointa initiatorului, iar in acelasi timp, prin raportare la cel de-al doilea criteriu, modificarile aduse in Camera decizionala sunt majore, substantiale.

Nu in ultimul rand, configuratia intre formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului este una semnificativ diferita, forma initiatorului avand un singur articol, in timp ce legea adoptata de Camera Deputatilor are 4 articole, operand modificari atat in cuprinsul Legii 153/2017, cat si in cuprinsul anexelor acestei legi si introducand, totodata, derogari de la alte acte normative neavute in vedere de initiatori", se noteaza in sesizare.

Potrivit sesizarii, legea incalca prevederile articolului 138 alineatul 5 coroborate cu cele ale articolului 111 alineatul 1 din Constitutie.

"Legea supusa controlului de constitutionalitate modifica si completeaza dispozitii ale Legii 153/2017, majorand cuantumul brut al salariilor pentru Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane, muzee de importanta nationala si alte muzee, Institutul pentru studierea problemelor minoritatilor nationale si, totodata, acorda sporuri personalului ANSVSA si unitatilor din subordinea acestei.

Prin aceste reglementari se genereaza cheltuieli de fonduri publice necesare salariilor majorate prin prevederile prezentei legi. Toate aceste prevederi dau nastere unor cheltuieli financiare care sunt de natura sa majoreze cheltuielile bugetului de stat", se mai precizeaza in documentul trimis CCR.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR salarizarea din fonduri publice , #decizii