Ziare.com

CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind functionarii publici: Cei trimisi in judecata si aflati in functie vulnerabilizeaza increderea in autoritati

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 21:40

   

CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind functionarii publici: Cei trimisi in judecata si aflati in functie vulnerabilizeaza increderea in autoritati
Functionarii publici trimisi in judecata care exercita inca prerogativele functiei vulnerabilizeaza increderea cetatenilor in autoritati, precizeaza CCR, marti, in motivarea solutiei de admitere a sesizarii presedintelui Klaus Iohannis la legea privind Statutul functionarilor publici.

Plenul Curtii Constitutionale a fost sesizat de seful statului cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de presedintele Romaniei si a constatat ca dispozitiile art.I pct.14, 18 si 22 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici sunt neconstitutionale.

Legea se va intoarce in Parlament pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

In motivarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut ca dispozitiile cuprinse in art. I pct. 18 si 22 din legea supusa controlului incalca principiul constitutional al egalitatii in drepturi, intrucat prin abrogarea masurii administrative a suspendarii raportului de serviciu in cazul trimiterii in judecata, in cadrul unui proces penal, in ceea ce priveste persoanele care au calitatea de functionari publici, se creeaza un privilegiu, contrar prevederilor consacrate de art.16 din Constitutie.

"Mai mult, posibilitatea lasata acestor persoane de a continua sa exercite prerogativele de functionari publici, cu toate drepturile si responsabilitatile pe care exercitiul autoritatii de stat le implica, in conditiile in care s-ar afecta activitatea si imaginea publica a autoritatii, contravine principiului statului drept si principiului suprematiei Constitutiei si al obligativitatii respectarii legilor, consacrate de art. 1 alin. (3) si (5) din Legea fundamentala, si vulnerabilizeaza increderea cetatenilor in autoritatile statului", subliniaza CCR.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat marti ca CCR a admis sesizarea depusa de presedintele Klaus Iohannis referitoare la legea privind Statutul functionarilor publici, care prevede ca functionarii publici sa nu mai fie suspendati din functie in cazul in care sunt trimisi in judecata pentru infractiuni.

"Am stabilit ca abrogarea textelor care vizau posibilitatea suspendarii de drept a contractelor de munca a functionarilor publici care au fost trimisi in judecata a fost abrogata ilegal", a declarat Dorneanu.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a ridicat obiectia de neconstitutionalitate in 4 decembrie 2017. Seful statului argumenta ca actul normativ diminueaza standardele de integritate si afecteaza incredere cetatenilor in institutii.

Citeste si: Iohannis a sesizat CCR pe legea care prevede ca functionarii publici trimisi in judecata nu isi mai pierd functiile.

"Legea supusa controlului de constitutionalitate determina diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei functii publice si afecteaza profund increderea cetatenilor in institutii. Aceste standarde se constituie intr-un element component al statului de drept si al democratiei constitutionale, valori supreme in cadrul unei societati democratice", se arata in sesizarea inaintata CCR de presedintele Romaniei.

"Acest lucru este valabil in toate cazurile exemplificate, unde valorile protejate sunt integritatea si prestigiul functiei publice, iar obiectivele unui stat de drept sunt cele de a asigura cetatenilor servicii publice de calitate si de a crea premisele pentru increderea cetatenilor in institutiile si autoritatile publice. De aceea, apreciem ca instituirea unui astfel de privilegiu pentru functionarii publici in cadrul Legii nr. 188/1999 nu este unul justificat obiectiv si rational", argumenta seful statului.

Un alt motiv invocat de presedinte a fost ca se incalca indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin persoanelor carora le sunt incredintate functii publice.

"O prevedere care elimina sanctiunea suspendarii raportului de serviciu al unui functionar public trimis in judecata pentru infractiuni de o anumita gravitate este de natura sa aduca atingere standardelor etice si profesionale necesare pentru persoanele investite cu autoritate a statului", se arata in sesizarea sefului statului.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5829 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

159 de ani de la Mica Unire - CODUL LUI CUZA

CODUL PENAL al lui CUZA - pedepsirea ABUZULUI IN SERVICIU

"Orice perceptor, orice functionar insărcinat cu perceptiune, orice depozitar sau contabil public, care va fi deturnat sau sustras bani publici sau privati, sau efecte tinand loc de bani, sau acte, titluri si alte lucruri miscătoare, cari se vor afla in mainile lui, in puterea insărcinarei sale, se va pedepsi cu maximul inchisorei si cu interdictiunea pe timp marginit, daca lucrurile deturnate sau sustrase vor fi de o valore dela 1.200 lei in sus.

Dacă valorile sustrase sau deturnate sunt mai jos de 1.200 lei, pedeapsa va fi inchisoare dela un an pana la duoi.

In ambele aceste cazuri, condamnatul va pierde dreptul la pensiune si se va declara incapabil de a ocupa ori-ce functiune publică pe toată viata.

Orice judecator, administrator, functionar sau ofiter public, care va fi stricat, desfiintat, sustras sau deturnat actele si titlurile al cărora depozitar era, sau care i se incredintaseră sau comunicaseră in virtutea functiunei sale, se va pedepsi cu maximul inchisorei si cu interdictiunea pe timp marginit, se va declara si incapabil de a ocupa functiune publică pe toată viata, pierzand dreptul la pensiune.

Orice agenti sau insărcinati, ai guvernului ori ai depozitarilor publici, cari vor fi culpabili de aceleasi sustractiuni, vor fi supusi la aceeasi pedeapsă."

 

toate bune si frumoase... dar... daca judecatorul constata ca e nevi

novat, ce se intampla cu impricinatul? e pus inapoi in functie? e despagubit in vre-un fel oarecare ca i s-a stirbit imaginea? In definitiv a fost indepartat din functie legal, pentru ca a fost trimis in judcata... daca rezulta ca procurorii si-au facut treaba de mantuiala, ce se intampla? isi recupereaza banii si fata de la procuror? De la CCR? de la iubitul politruc Johannis?

Nu afirm ca masura nu e buna, dimpotriva, spagarii si tragatorii de foloase necuvenite etc. sa fie dati afara fara nici o discutie... totusi, ce se intampla cand invinuirile se dovedesc neadevarate?

 

"Cei aflati in functie vulnerabilizeaza increderea in autoritati"

Adică mai mult decat cei deja condamnați și care conduc de facto guvernul, prin niște marionete boite...???
I-auzi Vasilico ce zice ăștia de Gepetto al tău...

 

Corect, poate pricepe numita pm dupa numele sau VI-DA, sa nu

mai asculte de penali, mai ales de drakknea !

Problema este ca P.S.D. gaseste cu greu oameni

nepatati.
Nici cu DERO, de la "Nufarul", nu merge.

159 de ani de la Mica Unire - CODUL LUI CUZA (II)

CODUL PENAL al lui CUZA - pedepsirea FAPTELOR DE CORUPTIE:

“Orice functionar de ramul administrativ sau judecatoresc, orice agent sau insarcinat al unei administratiuni publice, care va fi primit sau va fi pretins daruri sau prezenturi, sau care va fi acceptat promisiuni de asemenea lucruri, spre a face sau spre a nu face un act privitor la functiunea sa, fie si drept, dar pentru care n'ar fi determinata de lege o plata, se va pedepsi cu inchisoare de la doi pana la trei ani si cu amenda indoita a valoarei lucrurilor priimite sau fagaduite, fara ca aceasta amenda sa poata fi mai mica de 200 lei".

Referitor la TRAFICUL DE INFLUENTA:

“Oricare particular care, in numele sau, sau in numele vreunui functionar public, administrativ sau judecatoresc, cu stirea sau fara stirea acestuia, intr'un chip direct sau indirect, va cere, va lua, sau va face sa i se promita daruri sau alte foloase nelegitime, pre a interveni, spre a se face sau a nu se face vre-un act din cele privitoare la atributiunile acelui functionar, se va pedepsi cu nchisoare dela sase luni pana la doi ani si cu amenda valoarea indoita a lucrurilor luate sau promise, fara ca aceasta amenda sa fie mai mica decat 200 lei *). Lucrurile primite, sau valoarea lor, se vor lua in folosul ospiciilor sau caselor de binefacere ale localitatei unde s'a comis faptul. Iar daca mijlocitorul va fi functionar, va pierde dreptul de a mai ocupa functiuni si nu va putea primi pensiune".

Exceptional ! Stiam aproximativ, dar acum se vede

clar ce legi bune erau ... Nu ca legile propuse de alde-psd-udmr ! Pacat ca nu le luam pe acestea cu foarte mici modificari la pedepse. Mai ales pierderea pensiilor (speciale uriase !) si confiscarea averilor furate ar fi necesare acum !

vezi lia de ce sunt asa pornit impotriva pnl?

cat de greu este sa promoveze prin initiativa legisltiva legile scrise de pe vremea lui cuza?
nu zic ca se vor vota in majoritatea psd.
dar ar fi un semn ca se disociaza de hoti, ca nu fac aranjamente pe sub masa, ca vor vota aceste legi daca ii vom vota.
si eu i-as vota cu 7 maini daca promit ca vor introduce aceste legi in prima saptamana de guvernare.
dar pnl se complace in siajul gretos al psd, ca nu-i asa, hotii lor, ai pnl, trebuie sa traiasca si ei de la exceptional in sus!

Interzis a se publica pe Ziare.Com by DNA via Cipru

Foarte bine a făcut!
Dar despre faptul că DNA trebuie SA PREDEA DOSARELE CU MAGISTRATI – Judecatorii nu vor mai putea fi santajati sa dea solutii la comanda. CCR a decis: infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati este constitutionala, de ce nu vorbiți? Cine vă interzice? Hai cu jurnalismul ...😊😊😊

 

Mai Bula blegoasa, zici ca "bine au facut"? Da'ce ziceai tu...

...intr-un glas cu Dragnea si Vasilica-Viorica, ca aia cu procese pot sa-i dea inainte, sa fie ministri, secretari de stat, tot ce le pofteste inimioara??
Ca alta sectie o sa-i verifice pe magistrati? N-are nici o importanta, cat timp in sectia aia sunt oameni cinstiti, neintegrati in CIO-Dragnea!

guvernul vasilichi de la videle .

bengoaso eu zic sa ti cauti alt peste , pana n august ciscarul e saltat , frezat , dupa gratii aruncat .

De ce minti, Blegosule?

De la 16:02 la 19:23: CCR ia prima decizie pe Legile Justitiei: Infiintarea sectiei care ancheteza procurori este constitutionala. A stat stirea aia cu CCR pro-sectie de anchetat magistrati 3 ore si 21 de minute ca stire principala la ziare.com Cat trebuia sa stea? O zi?

-

CCR, multe ti-am iertat pentru ce-ai facut azi! Asa da,...

...de cand o tot spunem pe forumul asta, eu chiar astazi!
Gata, GIO-Dragnea n-o sa-si mai faca "guvernul lui" de penali, Vasilica-Viorica n-o sa mai spuna ca nu-s penali aia cercetati, ca-s prezumati nevinovati!
In sfarsit, rasare soarele si pe ulitza noastra: "Cei trimisi in judecata si aflati in functie vulnerabilizeaza increderea in autoritati"

 

O să spună că

miniștrii nu sunt funcționari publici ...
Femeia de serviciu trebuie să aibă cazier curat insă nu și ... șefii !

N-or sa spuna, desi le-ar place!

Tudose a fost razbunat "post-demisie", ca el asta sustinea, dar duetul Dragnea-VasilicaViorica a declarat ritos ca "exista prezumtia de nevinovatie", asa ca menistrii mai pot sta pe post vreo 2 legislaturi, cat reusesc sa tot amane judecatile.

@liviu-69

Nu au cum!
Sunt platiti din banii publici,si au in sarcina treburi publice,sunt functionari publici !Teo

Hahaha, stimati fesenisti (psedisti, basisti si unii penelisti)

v-a spart mutul mufa :)))

 

Da, "mutu" a stiut unde sa apese, dar CCR a dat cu ciocanu' ..

...in masa!

Public Servant.

In Canada toti cei care sunt platiti din bani publici se cheama si sunt "Public Servants".Nu-i nevoie sa traduc.
Public Servant se aplica de la Guvernatorul General pana la ultimul contopist de la primarie.
Se va aplica legea asta a functionarului public si la "demnitariiii",adica la "stiucile" alea mari si flamande?.
Parlamentar:ales de public si platit din bani publici,presupus sa lucreze pentru public.

 

Parlamentarul nu e servitor e "alesul" nost !

Ei au in "fișa postului" traficul de influență, iar "pensinea" specială abia s-a aprobat. Nicăieri nu scrie că dacă e prins cu ocaua mică cat e parlamentar pierde "pensiunea". Nici la celelalte categorii de pensii speciale nu este specificat nimic. Funcționarii mititei contribuie singuri la pensie ca orice angajat, nu are ce să le ia statul! Fură pe toți prin valoarea punctului de pensie!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor