CCR a amanat decizia privind casatoriile dintre gay

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 14:03
4464 citiri
CCR a amanat decizia privind casatoriile dintre gay
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, luarea unei decizii cu privire la recunoasterea casatoriilor dintre homosexuali inregistrate in alte tari.

Judecatorii CCR vor reveni din vacanta in 20 septembrie si vor relua dezbaterile pe aceasta speta delicata, informeaza Digi24.

Argumentele pro si contra au fost intens dezbatute public. In timp ce Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a sustinut recunoasterea casatoriilor dintre homosexuali, Guvernul a emis un punct de vedere contrar, explicand ca Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

Probabil ca judecatorii CCR vor cere mai multe informatii despre modul in care se raporteaza la acest subiect si celelalte tari din Uniunea Europeana.

Sesizarea la CCR a fost facuta de un cuplu de homosexuali.

Romanul Relu Adrian Coman si americanul Robert Clabourn Hamilton sunt impreuna de peste 10 ani si s-au casatorit la Bruxelles in 2010. Eu au cerut sa le fie recunoscuta casatoria si in Romania, altfel Clai Hamilton nu poate locui aici legal mai mult de 3 luni, fiind nevoit sa obtina viza.

In plus, cei doi nu pot beneficia de celelalte avantaje pe care un cuplu obisnuit le are.

"Nu stiu ce s-ar intampla, in contextul romanesc, daca maine ajung in spital. Cine va fi el (Clai - n.red.) in fata autoritatilor romane? Va fi un strain cu pasaport strain", a spus Adrian Coman, marti, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

Citeste mai multe detalii despre povestea de dragoste dintre Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, casatoriti de 6 ani.

In prezent, legea civila romana interzice interzice casatoriile gay si nu le recunoaste nici pe cele incheiate in alte state.

Procesul dureaza de trei ani. Judecatoria Sectorului 5 a decis sa trimita la Curtea Constitutionala (CCR) exceptia de neconstitutionalitate privind articolul 277 din Codul Civil, care interzice recunoasterea pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Sotii Coman-Hamilton au invocat art. 26 din Constitutia Romaniei si art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Tot astazi a ajuns pe masa judecatorilor constitutionali si initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei, care a strans 3 milioane de semnaturi, care cere ca Legea fundamentala sa prevada explicit ca nu este recunoscuta in Romania decat casatoria "intre un barbat si o femeie".

C.B.

Eveniment Quarterly Report

România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
România se alătură demersurilor de a condamna implicarea Rusiei în procese politice și electorale din alte țări
Ministerul Afacerilor Externe se alătură Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în demersul de a expune public şi a condamna încercările repetate ale Federaţiei Ruse de...
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
#decizie CCR casatorie gay, #petitie constitutie casatorie barbat femeie , #decizii
Comentarii