CCR a amanat decizia privind validarea referendumului - vezi reactii

Joi, 02 August 2012, ora 16:34
8054 citiri
CCR a amanat decizia privind validarea referendumului - vezi reactii
Foto: Arhiva

CCR a amanat pentru 12 septembrie o decizie in privinta referendumului, urmand sa reanalizeze listele electorale. Pana atunci, Crin Antonescu ramane pesedinte interimar, iar decizia nu a ramas fara ecou pe scena politica.

Reactii de la CCR

CCR a anuntat oficial, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizeaza sursa citata.

Judecatoarea CCR Aspazia Cojocaru le-a spus jurnalistilor ca, in opinia ei, referendumul trebuia anulat, pentru ca s-a bazat pe date false.

Ion Predescu, si el membru al CCR, a declarat la iesirea din sediu ca se asteapta verificarea "realitatii", adica a numarului cetatenilor cu drept de vot la 29 iulie.

El a confirmat faptul ca nu s-a trecut la un vot in sedinta CCR de joi, ci se asteapta datele oficiale, in conditiile in care Curtii i-au fost transmise informatii diferite de la institutiile implicate in organizarea referendumului.

Intrebat cine o sa numere alegatorii si cine o sa intocmeasca listele electorale reale, Predescu a raspuns "Vedeti legea", adaugand ironic "Ziceau sa o facem noi".

Opozitia anunta 40 de zile de criza. Antonescu la Cotroceni, "o farsa" si "o mizerie"

Vicepresedintele PDL, Radu F. Alexandru, a declarat ca, dupa ce USL-ul a vazut ca referendumul este invalidat, acum descopera fel de fel de liste cu "morti si raniti". Democrat-liberalul a subliniat, de asemenea, ca, indiferent de verdictul de pe 12 septembrie, PDL-ul se va suspune hotararii magistratilor.

"Toata aceasta nebunie in care a intrat USL-ul s-a declansat in clipa in care rezultatele au aratat ca pe datele pe care le stia toata lumea, transmise de MAI, referendumul era invalidat.

Referendum 2012: CCR decide pe 12 septembrie - Antonescu ramane interimar

Acum, USL-ul descopera tot felul de liste, de oameni care au votat, dar nu mai sunt in viata, de oameni care sunt in viata, dar nu au votat, de morti si raniti. Oameni care se bucurau un prestigiu o iau razna si spun ca mai facem un referendum, doar pentru ca rezultatul nu este cel dorit de ei. Asteptam decizia CCR si, fara indoiala, ne supunem acestei decizii", a afirmat Radu F. Alexandru.

De asemenea, prim-vicepresedintele PDL, Cezar Preda, a sustinut ca amanarea inseamna pentru Romania si pentru romani continuarea crizei politice.

"Eu nu comentez decizia Curtii, ci efectele unei astfel de decizii, care inseamna ca vom ramane intr-o instabilitate politica si intr-o noua criza politica inca 40 de zile. Asta inseamna pierderi pe toata linia. Efectele pentru Romania sunt devastatoare", a spus Cezar Preda pentru Adevarul.

Liderul Noii Republici, Mihail Neamtu, apreciaza ca faptul ca Antonescu ramane interimar inca 40 de zile reprezinta "o farsa" si "o mizerie".

"Crin Antonescu interimar pana in 12 septembrie? Ce farsa! Ce mizerie! Cat Absurdistan! Demitere in 36 de ore si prelungire a deciziei Curtii, cu sicane si obstructii useliste, pentru sase saptamani?! Revizuim statistica populatiei din mers? De ce nu si numarul de parlamentari? Ce tara am ajuns... Batjocoriti la drumul mare.

Sfidati in litera si spiritul legii fundamentale. Calcati in picioare ca cetateni. Furati in calitate de contribuabili. Saraciti ca simpli consumatori! USL e un monstru cu sapte capete - o dihanie omnivora, o aratanie sinistra pe langa aratura democratiilor europene. Trebuie opriti", a scris Neamtu pe contul sau de Facebook.

Totodata, udemeristul Kovacs Eckstein Peter a mentionat ca nu comenteaza, din punct de vedere juridic, deciza Curtii, insa din punct de vedere economic reprezinta "o catastrofala pentru Romania".

"Este o decizie cat se poate de proasta, catastrofala din punct de vedere economic. Aceasta decizie arata ca Romania este o tara imprevizibila si inpredictibila, si ca atare nesigura pentru investitori", a spus Kovacs.

Vicepresedintele PDL Sulfina Barbu, a declarat joi, pentru Mediafax, ca nu se astepta la o asemenea decizie din partea CCR si ca, "daca se pun sub semnul intrebarii listele electorale permanente comunicate de MAI, daca listele electorale permanente nu sunt reale, cred ca trebuie sa fie invalidate si alegerile locale".

"Inseamna ca se pune sub semnul intrebarii si numarul de parlamentari. Numarul de parlamentari este in functie de populatia care apare pe listele permanente. Alegerile locale si parlamentare sunt puse sub semnul intrebarii", a mai spus Sulfina Barbu.

La randul sau, prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a afirmat ca decizia CCR trebuie respectata si ca "avem un guvern fara busola".

"Evident ca trebuie sa respectam decizia Curtii Constitutionale. In acelasi timp, trebuie sa constatam iresponsabilitatea politica absoluta a Guvernului, pentru ca in nicio tara, nici macar in tarile lumii a treia, nu faci un proces de consultare electorala si stabilesti numarul alegatorilor dupa ce se termina. In orice tara, Guvernul gestioneaza crize. La noi, Ponta si compania starnesc crize sau le agraveaza. Avem un guvern fara busola", a spus Preda, potrivit Evenimenului Zilei.

Colegul sau, vicepresedintele democrat-liberal Sever Voinescu a precizat ca, joi, "CCR a fost pusa intr-o situatie imposibila" si ca USL este singurul responsabil.

"Decizia luata de Curte va avea drept efect continuarea perioadei de incertitudine. Suntem intr-un absurd al situatiei. USL a organizat un referendum si nu le-a iesit paseta. Victor Ponta si Ioan Rus se fac vinovati direct de destabilizarea Romaniei. USL calca in picioare interesele nationale cu un tupeu mai riguros decat al bolsevicilor. Curtea Constitutionala a fost pusa intr-o situatie imposibil", a declarat Sever Voinescu, pentru Adevarul.

Puterea: O decizie corecta, intre timp trebuie schimbati sefii INS si CNAS

Pe de cealalta parte, Puterea insista ca nu ar fi trebuit de la inceput sa fie un prag electoral pentru ca asa nu s-ar fi ajuns la astfel de situatii.

"Nu a existat niciodata un vot in Romania cu prag electoral si va reamintesc ca pragul a fost stabilit cu sase zile inainte de referendum. Niciodata nu s-a pus problema respectarii sau nerespectarii acestui prag. Suspendarea presedintelui in anul 2007 s-a facut fara prag, pentru ca asa era legea. Restul referendumurilor au fost respectate, rezultatele nu au fost contestate de nimeni. Intodeauna s-au respectat rezultatele", a declarat senatorul PSD Dan Sova.

Acesta a mai precizat ca "adevarul a iesit la iveala acum" si ca "absolut sunt incorecte listele din judete".

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a spus si el ca decizia CCR e normala pentru ca nu aveau cum sa decida magistratii fara a avea toate datele.

"Este o decizie absolut normala, in conditiile in care Curtea nu avea toate datele pentru a da o decizie corecta", a afirmat presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin.

Guvernul Romaniei anunta ca a luat act de decizia CCR, precizand ca va discuta, vineri, cu toate institutiile responsabile in actualizarea listelor electorale si "va fi realizat acest proces in deplina transparenta si legalitate".

"Respectam optiunile tuturor romanilor si asiguram partenerii nostri externi, ca si pana acum, ca in Romania statul de drept si independenta institutiilor democratice nu sunt afectate de disputele cu caracter politic. De altfel, Guvernul Romaniei se va abtine, in perioada urmatoare, de la orice forma de comentare politica a acestei decizii, pentru a nu interfera in nici un fel in decizia care trebuie sa fie luata in septembrie de catre Curtea Constitutionala", transmite Victor Ponta, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a apreciat ca "12 septembrie va fi momentul zero al confruntarii dintre Presedintie si Parlament, dintre Presedintie si popor".

De asemenea amanarea CCR a fost comentata si de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care a declarat la Romania Tv ca se impune, in noua situatie, ca sefii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai INS trebuie schimbati din functie.

"A procedat corect CCR si cred ca exista multe institutii in statul roman care sa dea date exacte. Si de la Casa de Sanatate, si de INS, sefii trebuie schimbati, ca sa rezulte odata si odata listele corecte pe care sa le judecam", a afirmat Andronescu.

Pe de alta parte, deputatul UNPR Ludovic Orban sustine ca mandatul procurorului general si al sefului DNA trebuie prelungite, argumentand ca numirea sefilor la cele doua institutii nu trebuie facuta de un presedinte interimar.

"Este o procedura normala, nu stiu daca va opta sau nu va opta, oricum are calitatea de presedinte interimar, poate sa prelungeasca mandatele inca o perioada de timp pana cand se va realege presedintele Romaniei, astfel incat numirea sa fie facuta de un presedinte care beneficiaza de legitimitatea votului", a declarat Orban.

Vicepresedintele UNPR Eugen Nicolicea a laudat decizia CCR de a amanta un verdic in privinta referendumului, precizand ca, in opinia sa, "altfel ar fi fost o solutie incerta o adoptare cu 5 la 4".

Senatorul PSD Toni Grebla a spus, potrivit Agerpres, ca CCR a dat un puternic semnal presedintelui suspendat Traian Basescu, sa-si asume esecul guvernarii si sa demisioneze, prin amanarea deciziei in ceea ce priveste referendumul. Totodata, el crede ca Traian Basescu va demisiona in zilele urmatoare, "pentru toate relele pe care le-a facut tarii".

Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii in cazul referendumului pentru demiterea presedintelui pana pe 12 septembrie, urmand ca listele electorale judetene sa fie reverificate.

Referendum 2012: CCR urmeaza sa dea un verdict - Crezi ca va ramane Traian Basescu presedinte?

Inainte de publicarea deciziei magistratilor CCR in Monitorul Oficial, aceasta este prezentata Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.

Parlamentul urmeaza sa ia act de decizia CCR, iar, in cazul in care ar adopta o hotarare, aceasta poate fi supusa controlului constitutional.

CCR s-a reunit miercuri, de la ora 14:00, dupa ce a primit dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului de la membrii Biroului Electoral Central.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#reactii CCR referendum Basescu, #CCR sedinta Basescu referendum, #demitere Basescu referendum , #decizii