CCR a amanat pentru octombrie cele 4 sesizari depuse de Iohannis de pe ordinea de zi

Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 12:12
4580 citiri
CCR a amanat pentru octombrie cele 4 sesizari depuse de Iohannis de pe ordinea de zi
Foto: CCR

CCR a amanat, miercuri, dezbaterile pe sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, referitoare la modificarile aduse statutului alesilor locali, statutul deputatilor si senatorilor, dar si modificarile aduse legii privind circulatia pe drumurile publice si a legii privind conflictul de interese.

Judecatorii CCR au amanat pana pe 23 octombrie, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu proiectul deputatului PSD Catalin Radulescu, care prevede ca starea de incompatibilitate si conflictul de interese sa fie prescrise dupa trei ani de la data savarsirii lor, conform Mediafax.

Judecatorii CCR au amanat pana pe 9 octombrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul parlamentarilor, acesta motivand ca articolul care ofera alesilor dreptul de a intermedia relatia dintre cetateni si potentiali investitori cu administratia publica incalca Constitutia.

De asemenea, dezbaterile pe sesizarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, care argumenteaza ca schimbarile introduc noi sanctiuni pentru consilierii locali si judeteni, prevazute in alta lege, cea referitoare la conflictul de interese, au fost amanate pana pe 16 octombrie.

Curtea Constitutionala a amanat pana pe 23 octombrie si sesizarea presedintelui Klaus Iohannis pe legea privind presemnalizarea prin panouri a masinilor de politie cu radar, seful statului considerand, printre altele, ca prevederile nu au rolul de a duce la imbunatatirea sigurantei rutiere.

Statutul parlamentarilor si traficul de influenta

CCR a dezbatut sesizarea presedintelui asupra modificarilor aduse Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, seful statului aratand ca actul normativ va da posibilitatea ca parlamentarii sa obtina foloase nemateriale prin intermedierea realizata intre cetateni si autoritatile administratiei publice centrale sau locale.

"Statutul de senator sau deputat nu poate constitui un criteriu justificat obiectiv si rational pentru excluderea acestei categorii din sfera subiectului activ al infractiunii de trafic de influenta", arata presedintele in sesizarea trimisa CCR.

Obiectia de neconstitutionalitate s-a aflat pe ordinea de zi a CCR si in urma cu o saptamana, Curtea amanand atunci dezbaterile, conform News.

Legea ANI si conflictul de interese

Pe de alta parte, tot miercuri s-a discutat la CCR si sesizarea presedintelui asupra modificarilor aduse Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Seful statului arata, in sesizare, ca modificarile duc la imposibilitatea ANI sa mai evalueze si sa sanctioneze nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor si al conflictelor de interese.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR in 2 august.

Iata detalii: Iohannis a sesizat CCR asupra Legii care prevede prescrierea la 3 ani a conflictului de interese

Statutul alesilor locali

Curtea Constitutionala a dezbatut miercuri si sesizarea presedintelui Iohannis asupra modificarii Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, apreciind ca prin acest act normativ se produce golirea de continut a definitiei conflictului de interese pentru alesii locali si instituirea unei imposibilitati absolute de constatare a incalcarii dispozitiilor privind conflictul de interese.

Seful statului a sesizat CCR in 1 august.

Codul Rutier si radarele la vedere

Nu in ultimul rand, CCR a discutat obiectiile lui Iohannis privind noul Cod Rutier, care prevede instalarea de aparate radar doar pe masini inscriptionate si presemnalizarea acestora prin panouri.

Motivele invocate de presedinte tin de lipsa de predictibilitate a actului normativ, de crearea de paralelisme legislative, dar si de imposibilitatea Politiei Rutiere de a pune in aplicare masurile pentru prevenirea accidentelor rutiere si salvarea vietilor omenesti.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat in 27 iulie Curtea Constitutionala.

Vezi amanunte: Iohannis ataca la CCR noul Cod Rutier care impune reguli stricte Politiei pentru masinile cu radar

Citește și:
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
PSD nu e sigur că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat: ”Riscăm să transformăm marele proiect România educată în România eşuată”
Bogdan-Radu Balanişcu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat luni, 26 septembrie, referitor la acuzațiile de plagiat care îl vizează pe ministrul...
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....