CCR: Legea Bugetului pe 2015 e constitutionala UPDATE Reactia PSD si PNL

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 13:20
5441 citiri
CCR: Legea Bugetului pe 2015 e constitutionala UPDATE Reactia PSD si PNL

Curtea Constitutionala a decis luni ca legea bugetului de stat pe 2015 este constitutionala si a trimis-o spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Promulgarea bugetului pe 2015 a fost blocata dupa ce Opozitia a contestat la Curtea Constitutionala legea votata pe 21 decembrie, in Parlament.

PNL a contestat la CCR bugetul pe 2015

In sesizarea de neconstitutionalitate, PNL acuza ca proiectul legii bugetului de stat trebuia inaintat de Guvern Parlamentului pana la 15 noiembrie, ceea ce nu s-a intamplat.

Opozitia a mai invocat si lipsa unei strategii fiscal-bugetare.

Bugetul pe 2015: PNL a contestat la CCR inclusiv un amendament propus de liberali

Seful CCR, Augustin Zegrean, a declarat luni, despre sesizarea PNL, ca "sunt critici care s-au mai adus si altadata la alte legi ale bugetului".

"Nedepunerea la termen nu e sanctionata nici de legea pe care ei o invoca, nici de Constitutie. Nu putem noi sa inventam sanctiuni pentru faptele Guvernului sau Parlamentului", a explicat Zegrean decizia luata de CCR.

Reactia PSD si PNL

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat ca PSD saluta decizia CCR privind Legea Bugetului.

"Noi am facut un buget axat pe stimularea cresterii economice, a crearii de locuri de munca, la pachet cu mentinerea echilibrelor sociale. Si toate acestea, fara a afecta in vreun fel indicatorii macroeconomici.

Scaderile de taxe, cresterile de salarii din Educatie si Sanatate, cofinantarea proiectelor pe fonduri europene sunt lucruri foarte bune, care au fost periclitate de liberali", a transmis Plumb intr-un comunicat remis Ziare.com.

In replica, presedintele PNL, Alina Gorghiu, sustine ca liberalii vor respecta decizia Curtii Constitutionale.

"PNL respecta decizia CCR privitoare la legea bugetului. Asteptam sa vedem cum va respecta PSD schema bugetara propusa. Multe din cifre si estimari sunt nerealiste si transpare lipsa de viziune a PSD in ceea ce priveste axele de dezvoltare ale Romaniei. Partidele trebuie sa invete sa respecte termenele impuse de lege, pentru ca un act normativ e facut sa fie respectat", a scris luni pe Facebook Alina Gorghiu.

Legea bugetului pe 2015 a fost adoptata de Parlament, pe 21 decembrie, cu 339 de voturi "pentru" si 141 "impotriva".

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Comentarii
un cetatean european
rank 5
VICTOR FA TE CA GUVERNEZI
rank 5
Ar fi fost păcat să-l respingă. Cum putea fi mai bun făcut într-o