CCR a decis pe inca una din Legile Justitiei: Si in statutul magistratilor sunt lucruri neconstitutionale

Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:14
6730 citiri
CCR a decis pe inca una din Legile Justitiei: Si in statutul magistratilor sunt lucruri neconstitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, marti, ca sunt neconstitutionale unele dispozitii din modificarile la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a anuntat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Dorneanu a spus ca probleme au fost, printre altele, la articolele ce se refera la raspunderea magistratilor, si a cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credinte si a gravei neglijente. Mai multe detalii vom afla insa dupa publicarea comunicatului de catre CCR.

"Dupa o sedinta maratonica, mai exact care a durat cam cat doua maratoane, am reusit sa ne pronuntam cu privire la Legea referitoare la Statutul magistratilor. Solutiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte, care se refera la nemotivarea criticilor. Am admis o serie de critici care vizeaza critici intrinseci privitoare la mai multe texte din cuprinsul legii", a spus presedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de Mediafax.

El a aratat ca multe dintre dispozitiile legii in cauza au fost declarate neconstitutionale.

"Au fost admise (aceste critici, n.r.) si am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei credinte si a gravei neglijente. Pentru alta serie de texte am respins ca neintemeiate criticile", a subliniat Dorneanu.

Intrebat care a fost solutia CCR referitoare la criticile PNL privind competenta presedintelui de numire a procurorilor, Dorneanu a precizat: "Unele (critici, n.r.) au fost respinse ca nemotivate, iar altele au fost admise si ele privesc mai buna definire a impartirii atributiilor intre CSM si presedintele Romaniei".

El a spus ca urmeaza sa se redacteze si opinie separata, iar apoi legea se va retrimite Parlamentului pentru punere in acord cu deciziile CCR.

CCR a decis si sa amane o decizie pe cea de-a treia lege, cea privind organizarea CSM, pentru data de 13 februarie.

Si prima lege se intoarce la Parlament, dar problemele grave raman

Amintim ca saptamana trecuta CCR a discutat prima dintre Legile Justitiei, cea care se refera la reorganizarea judiciare. Magistratii au decis atunci sa retrimita legea in Parlament, admitand patru chestiuni ca fiind neconstitutionale.

Dupa ce Curtea a dat detalii in comunicat, insa, specialistii in drept au aratat ca cele patru chestiuni sunt minore, mai mult tehnice, insa punctele fierbinti atacate de mii de magistrati si experti au ramas in lege. Astfel, prin decizia sa, CCR a dat de exemplu unda verde infiintarii sectiei care ancheteza procurori.

Citeste si:
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Parlamentari filmați cu paharul la gură, în timpul serviciului. Cum au încercat să-i înduplece pe jurnaliștii care le-au stricat petrecerea VIDEO
Mai mulți parlamentari au fost suprinși marți, 17 mai, în timp ce beau vin în timpul serviciului, la Senat, la ora 10:00. Parlamentarii s-au adunat în sala de ședințe a Comisiei de...
Ministrul Muncii îl corectează pe Ciolacu: ”E vorba de deduceri pentru cei cu salarii mai mici”
Ministrul Muncii îl corectează pe Ciolacu: ”E vorba de deduceri pentru cei cu salarii mai mici”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi, 17 mai, că liderul PSD, Marcel Ciolacu, nu s-a referit la introducerea unor taxe când a vorbit despre impozitarea progresivă. Ministrul a...