CCR a decis pentru a doua oara ca pensiile alesilor locali sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 14:23
9443 citiri
CCR a decis pentru a doua oara ca pensiile alesilor locali sunt neconstitutionale

Curtea Constitutionala (CCR) a decis miercuri ca legea pensiilor pentru alesii locali este neconstitutionala, dand astfel castig de cauza Guvernului pentru a doua oara.

Executivul a sesizat CCR pe aceasta tema, in data de 27 iunie, iar anuntul a fost facut de prim-ministrul Dacian Ciolos intr-un interviu la postul public de radio.

"Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constitutionala (...) pentru ca in continuare din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii sau indemnizatii speciale.

Ele, asa cum e prevazuta legea, ar urma sa impacteze bugetul de stat pentru ca si bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, si pe de alta parte nu se respecta principiul contributivitatii, legea si astea ar urma sa se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curtii Constitutionale sa clarifice daca aceste elemente care in continuare sunt mentinute in lege sunt constitutionale", a spus atunci premierul.

Si ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale alesilor locali, despre care a spus ca este un act de iresponsabilitate, riscand sa duca la depasirea deficitul bugetar.

"Atrag atentia din nou ca pensiile speciale sunt o cale de a ne departa de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea sustine un sistem de pensii articulat in momentul in care apar acordari de pensii speciale pe un principiu noncontributiv", a explicat Paslaru.

Este a doua oara cand, la sesizarea Guvernului, Curtea Constitutionala a Romaniei decide ca legea pensiilor pentru alesii locali contravine Legii fundamentale.

Prima decizie a fost data de CCR in februarie. Judecatorii au spus atunci ca actul normativ, asa cum a fost adoptat de Parlament in versiunea initiala, nu indeplineste conditiile de claritate, precizie si previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisa in cadrul alesilor locali si are o sursa de finantare incerta.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Comentarii
MacGigi
rank 5
CCR trebuie sa le spuna si de trei ori ca sunt cu pantalonii in vine