Curtea Constitutionala (CCR) a decis miercuri ca legea pensiilor pentru alesii locali este neconstitutionala, dand astfel castig de cauza Guvernului pentru a doua oara.
Executivul a sesizat CCR pe aceasta tema, in data de 27 iunie, iar anuntul a fost facut de prim-ministrul Dacian Ciolos intr-un interviu la postul public de radio.
"Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constitutionala (...) pentru ca in continuare din lege nu reiese clar cum ar urma sa fie finantate aceste pensii sau indemnizatii speciale.
Ele, asa cum e prevazuta legea, ar urma sa impacteze bugetul de stat pentru ca si bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, si pe de alta parte nu se respecta principiul contributivitatii, legea si astea ar urma sa se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curtii Constitutionale sa clarifice daca aceste elemente care in continuare sunt mentinute in lege sunt constitutionale", a spus atunci premierul.
Si ministrul Muncii, Dragos Paslaru, a criticat dur adoptarea legii privind pensiile speciale ale alesilor locali, despre care a spus ca este un act de iresponsabilitate, riscand sa duca la depasirea deficitul bugetar.
"Atrag atentia din nou ca pensiile speciale sunt o cale de a ne departa de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea sustine un sistem de pensii articulat in momentul in care apar acordari de pensii speciale pe un principiu noncontributiv", a explicat Paslaru.
Este a doua oara cand, la sesizarea Guvernului, Curtea Constitutionala a Romaniei decide ca legea pensiilor pentru alesii locali contravine Legii fundamentale.
Prima decizie a fost data de CCR in februarie. Judecatorii au spus atunci ca actul normativ, asa cum a fost adoptat de Parlament in versiunea initiala, nu indeplineste conditiile de claritate, precizie si previzibilitate, instituie o inegalitate de tratament nepermisa in cadrul alesilor locali si are o sursa de finantare incerta.
V-ati gandit la... Vezi tot