Ziare.com

CCR a motivat decizia luata azi, legat de chemarea obligatorie la comisia de ancheta

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 17:51

   

CCR a motivat decizia luata azi, legat de chemarea obligatorie la comisia de ancheta
CCR a respins miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea cu privire la modificarea statutului parlamentarilor astfel incat prezentarea la comisiile de ancheta sa fie obligatorie, apreciind ca legea este constitutionala "in raport de criticile formulate" in document de parlamentarii PNL+USR.

Astfel, Curtea a retinut, in principal, faptul ca solutiile legislative cuprinse in dispozitiile de lege examinate "nu afecteaza conceptia generala ori caracterul unitar al actului normativ de baza, integrandu-se armonios si in continuarea contextului normativ", se arata in comunicatul remis presei de CCR.

Totodata, Curtea a constatat ca "propunerea legislativa a fost elaborata cu luarea in considerare a jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale (...) reglementand, prin lege, si nu prin regulament parlamentar, posibilitatea invitarii, de catre comisia de ancheta, a oricarei alte persoane (straine raportului constitutional dintre Parlament si Guvern), care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata".

Citeste comunicatul integral al CCR prin care se motiveaza respingerea sesizarii depuse de PNL si USR.

Pe de alta parte, Curtea a mai constatat ca "procedurile reglementate prin dispozitiile legii supuse controlului de constitutionalitate nu imprima activitatii comisiei de ancheta un autentic caracter jurisdictional, deoarece aceasta comisie nu pronunta hotarari sau sentinte (nu spune dreptul - juris dictio) si nu interfereaza cu nicio entitate publica avand competente de infaptuire a justitiei.

Prin urmare, nu poate fi retinuta critica privind nerespectarea principiului separatiei si echilibrului puterilor sau a cooperarii loiale intre autoritatile publice", se mai arata in comunicatul citat.

Citeste mai multe despre: CCR a respins sesizarea PNL+USR privind prezentarea obligatorie la comisiile de ancheta.

C.B.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre decizie CCR prezenta comisie ancheta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4010 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

?

In articolul de la ora 13:56 este scris
"Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala."
iar acum se vorbeste despre:
"posibilitatea invitarii," si "care accepta sa fie audiata".
Cele doua articole se contrazic! Cititorii ce pot sa inteleaga?!?

 

Acestea fiind zise,

sa revenim la oile noastre.
Adica la Ordonantza de Urgentza treispe-paispe.
*** englezu skajit:
Revenons a nos moutons.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor