CCR a respins initiativa cetateneasca pentru alegerea primarilor in doua tururi

Marti, 21 Mai 2019, ora 19:59
6093 citiri
CCR a respins initiativa cetateneasca pentru alegerea primarilor in doua tururi
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala a respins initiativa legislativa cetateneasca de reforma electorala prin care USR in colaborare cu mai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, din cauza numarului de semnaturi stranse.

Curtea Constitutionala a dezbatut marti initiativa legislativa a cetatenilor intitulata "Lege privind modificarea unor acte normative in materie electorala".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca initiativa legislativa a cetatenilor intitulata 'Lege privind modificarea unor acte normative in materie electorala' nu indeplineste conditiile prevazute de art.74 alin. (1) din Constitutie, respectiv numarul de sustinatori (de cel putin 100.000) si dispersia teritoriala (sa provina din cel putin un sfert de din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi", arata un comunicat al Curtii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.

Directia legislativa a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, catre CCR, pentru controlul de constitutionalitate, initiativa cetateneasca de reforma a legislatiei electorale pentru simplificarea accesului cetatenilor competenti in politica, "Oameni noi in politica".

Demersul isi propunea schimbarea sistemului electoral astfel incat sa permita cetatenilor sa voteze mai usor, avand posibilitatea de a algere dintr-o paleta mai larga de optiuni, potrivit unui comunicat de presa al USR.

Astfel, initiativa propunea urmatoarele: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale si pentru PE; reducerea numarului de semnaturi pentru inscrierea in alegeri; alegerea primarilor in 2 tururi de scrutin; votul pe liste deschise, ca cetatenii sa poata vota omul pe care il prefera, iar nu lista impusa de partid; dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora pentru ca cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii sa se bucure de o reprezentare egala ca a romanilor din tara; Diaspora sa poata vota la alegerile parlamentare la orice sectie de votare din strainatate pentru candidatii din judetul in care isi au domiciliul in tara.

Citeste mai multe despre:

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
O nouă ieșire a ”deputatului Shaormă”. Pesedistul Adrian Solomon și-a comparat alegătorii cu niște șoareci VIDEO
În timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la Vaslui, deputatul PSD Adrian Solomon a făcut declarații jignitoare, în stilul binecunoscut, la lansarea candidaților pentru alegerile...
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
#CCR respins initiativa cetateneasca primari, #initiativa cetateneasca primari doua tururi , #decizii