CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind Legea referendumului. Ce urmeaza

Marti, 19 Iunie 2018, ora 14:09
13078 citiri
CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind Legea referendumului. Ce urmeaza
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, sesizarea de neconstitutionalitate a presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Judecatorii CCR au respins ca fiind inadminisibila sesizarea formulata de seful statului, informeaza surse oficiale citate de Mediafax.

Motivul principal este ca sesizarea a fost facuta de mai multe ori pe acelasi obiect.

Legea a fost trimisa la reexaminare de catre presedintele Iohannis, a fost adoptata din nou de Parlament, in forma initiala, si a mai fost atacata de doua ori la CCR de catre parlamentarii Opozitiei.

Camera Deputatilor a adoptat Legea referendumului la sfarsitul lunii decembrie 2017, iar presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea acesteia.

In 4 aprilie, plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat Legea referendumului cu 195 de voturi "pentru", 71 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, in forma initiala.

Potrivit textului legii, "cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului".

In sesizarea trimisa CCR in 18 mai, presedintele Klaus Iohannis precizeaza ca, desi a mai facut obiectul controlului de constitutionalitate, la sesizarea parlamentarilor, actul normativ cuprinde, in continuare, dispozitii neconstitutionale.

" (...) nu doar obiectul, ci si data fiecarui referendum pentru fiecare revizuire a Constitutiei in parte ar trebui sa fie stabilita clar si distinct, numai de catre Parlamentul in exercitiu.

A proceda altfel ar echivala cu o restrangere a competentei decizionale si a marjei de apreciere a Parlamentului aflat in exercitarea mandatului la data la care ar avea loc o revizuire a Constitutiei de catre parlamentarii din legislatura in care s-a adoptat legea criticata, atitudine care poate fi justificata in cazul legiuitorului constitutional derivat in anumite limite si conditii precizate in Constitutie, dar care nu este permisa legiuitorului ordinar sau organic.

Prin urmare, stabilirea acestei date trebuie lasata la aprecierea Parlamentului aflat in exercitiu la momentul fiecarei astfel de initiative de revizuire a Constitutiei, numai acesta fiind in masura sa aprecieze in concret care sunt conditiile cele mai adecvate pentru ca cetatenii sa isi exprime vointa cu privire la acea revizuire a Constitutiei, ca modalitate de exercitare a suveranitatii nationale consacrata prin art. 2 alin. (1) din Legea fundamentala", se arata in sesizarea trimisa la CCR de catre presedintele Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara ca atacarea la Curtea Constitutionala a proiectului de modificare a Legii referendumului reprezinta o atitudine abuziva din partea presedintelui Klaus Iohannis, care blocheaza dorinta romanilor de a se exprima cu privire la subiectul revizurii Constitutiei prin redefinirea familiei.

Legea a fost contestata la CCR si de catre PNL si USR, insa sesizarea a fost respinsa in 3 mai de Curtea Constitutionala.

La finalul anului trecut, PNL si USR au mai sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege. Sesizarea a fost admisa de CCR, iar proiectul s-a intors in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia Curtii, dupa care trimis pentru promulgare la presedinte, care a solicitat reexaminarea lui.

Ce urmeaza

In acest moment, presedintele Klaus Iohannis nu mai are ce face decat sa promulge Legea referendumului in forma votata de Parlament. Pentru asta are la dispozitie 10 zile, conform art. 77 din Constitutie.

In primavara, PSD pregatea un miting pe tema familiei si un referendum privind redefinirea acesteia in Constitutie, care insa apoi a anuntat ca vor fi organizate abia dupa promulgarea legii.

Amintim ca, in urma cu doi ani, Coalitia pentru Familie a adunat peste 3 milioane de semnaturi pentru modificarea Constitutiei in ceea ce priveste redefinirea familiei.

Pentru continuarea demersului inceput de Coalitia pentru Familie sub obladuirea PSD-ALDE, Senatul trebuie sa adopte o lege speciala - legea de organizare a referendumului pentru revizuirea Constitutiei, care a trecut deocamdata de Camera Deputatilor.

Nicușor Dan spune că și-a rupt 6 sacouri în cotul drept de când este primar: „De la semnat, probabil”
Nicușor Dan spune că și-a rupt 6 sacouri în cotul drept de când este primar: „De la semnat, probabil”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat vineri, 20 septembrie, la Digi FM, că de când este edil a rupt şase sacouri în cotul drept şi a apreciat că acest lucru se întâmplă din cauza...
Marcel Ciolacu dezvăluie ce l-a ajutat să se apropie de fiul său: ”Normal că după jumătate de oră a vrut să plece”
Marcel Ciolacu dezvăluie ce l-a ajutat să se apropie de fiul său: ”Normal că după jumătate de oră a vrut să plece”
Marcel Ciolacu, lider PSD și candidat la alegerile prezidențiale, a vorbit despre una dintre pasiunile sale, dar și cum se leagă de relația pe care a avut-o cu tatăl lui și pe care o are în...
#CCR sesizare Lege referendum, #CCR Lege referendum Iohannis , #decizii
  1. Ministrul rus de Externe afirmă că Rusia își va apăra interesele în regiunea arctică. „Ţara noastră este complet pregătită”
  2. Ce se întâmplă cu vizele românilor pentru SUA. Ministerul Afacerilor Externe, anunț de ultimă oră
  3. Fostul șef al Statului Major din Republica Moldova, pus sub învinuire pentru trădare. Igor Gorgan ar fi spionat pentru Rusia
  4. Cel mai mare producător auto din Germania ar putea primi sprijin economic de la guvern, după un val de concedieri. Problemele care vor duce la închideri de fabrici
  5. Trei răniți în urma ciocnirii a două TIR-uri pe Autostrada Sibiu-Deva. Traficul, deviat pe DN7
  6. DSP dă alarma! Risc uriaș de dizenterie, hepatită și leptospiroză în zonele inundate din estul țării
  7. Reacția vehementă a Iranului, după exploziile ucigașe din Iran. „Israelul va primi un răspuns zdrobitor”
  8. Culisele formării noii Comisii Europene, controlată în totalitate de Ursula von der Leyen și drumul de la „regină la împărătească”: Cum a fost păcălit Macron
  9. Un tir încărcat cu ciment a luat foc pe un drum din Ialomița. Circulația se desfășoară cu dificultate
  10. Ursula von der Leyen a ajuns din nou la Kiev. „Am venit aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă, la apărare, la aderare”