CCR a respins sesizarea Opozitiei cu privire la Guvernul Ponta 3

Sambata, 08 Martie 2014, ora 13:29
5249 citiri
CCR a respins sesizarea Opozitiei cu privire la Guvernul Ponta 3

Curtea Constitutionala a respins sambata cererea PDL si PMP in legatura cu validarea de catre Parlament a Guvernului Ponta 3.

Sesizarea Opozitiei a fost considerata neconstitutionala si inadmisibila. Din acest motiv, Curtea nici nu a analizat plangerea pe fond. "S-a respins ca inadmisibila, cu majoritate de voturi", a declarat presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Decizia a fost adoptata cu 8 la 1, potrivit unor surse judiciare.

Aceasta hotarare este definitiva si general obligatorie. Motivarea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Inaintea sedintei de sambata a Curtii Constitutionale, Zegrean declarase ca sesizarea PDL si PMP referitoare la Guvernul Ponta 3 "are obiect" si ca in procedura Curtii nu exista "renuntarea la judecata".

Seful CCR: Sesizarea PDL are obiect. La procedura Curtii nu exista renuntare la judecata

"Sesizarea are obiect. La procedura Curtii Constitutionale nu exista renuntare la judecata. Aici nu vine omul ca vrea sa vina. In procesele civile este un principiu, cel al disponibilitatii. Poti sa renunti oricand la judecata, inclusiv la drept. Aici, dupa ce suntem sesizati, trebuie sa dam o solutie", a expus Zegrean.

Reactia PDL: Am obligat din nou PSD la respectarea legii

Imediat dupa aflarea vestii, PDL a reactionat spunand ca "va respecta, ca intotdeauna, deciziile CCR si nu le va comenta".

Intr-un comunicat remis Ziare.com, PDL a amintit ca a depus contestatia la CCR inainte ca premierul Ponta "sa accepte intrarea in legalitate" si sa anunte ca va veni in fata Parlamentului pentru a isi angaja raspunderea pe un program de guvernare.

PDL: Prin sesizarea la CCR, am obligat din nou PSD la respectarea legii

"Prin sesizarea depusa, PDL a obligat din nou la respectarea legii un partid, PSD, care si-a facut un program din nerespectarea legii", mai arata documentul citat.

Istoria unui guvern controversat

Dupa ce PNL a decis sa iasa de la guvernare si sa rupa Uniunea Social Liberala, Kelemen Hunor si Victor Ponta au semnat, lunea trecuta, acordul politic prin care UDMR a intrat in Executiv alaturi de PSD, UNPR si PC.

Marti, cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit si au votat modificarea structurii si componentei Guvernului, posturile de ministri ocupate anterior de liberali fiind impartite intre cele patru partide care formeaza noua majoritate.

Presedintele Traian Basescu a comentat situatia, sustinand ca Guvernul are o noua componenta politica, iar vechiul program de guvernare al USL nu mai este de actualitate. Seful statului a cerut premierului sa isi angajeze raspunderea pe noul program, dar premierul Ponta a refuzat, explicand ca noul Executiv va guverna dupa vechiul program.

CCR decide soarta Guvernului Ponta 3

PDL si PMP au sesizat, marti noaptea, Curtea Constitutionala. "Prin acordul politic incheiat in 3 martie se modifica programul de guvernare al USL aprobat in decembrie 2012 de Parlament. Analiza noastra comparativa intre cele 10 articole ale acordului si programul de guvernare scoate in evidenta modificarile de fond pe care noua struto-camila UDMR-PSD-UNPR-PC incearca sa le foloseasca in argumentarea faptului ca se considera continuatorii de drept si de fapt ai vechiului program politic", a declarat liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...