CCR a respins sesizarea Opozitiei pe Legea referendumului. Urmeaza miscarea lui Iohannis

Joi, 03 Mai 2018, ora 11:38
6983 citiri
CCR a respins sesizarea Opozitiei pe Legea referendumului. Urmeaza miscarea lui Iohannis

Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului, au precizat surse din CCR.

Urmeaza acum sa vedem ce va face presedintele Klaus Iohannis.

Recent, seful statului a anuntat ca nu va promulga Legea referendumului asa cum a ajuns la Administratia Prezidentiala, precizand ca intentioneaza sa sesizeze si el CCR: "Legea referendumului, asa cum a ajuns acum la mine, nu va fi promulgata. Eu am oarece nemultumiri fata de aceasta lege si voi solicita opinia Curtii Constitutionale".

Obiectiile Opozitiei

In opinia USR, PSD manipuleaza opinia publica si foloseste pretextul initiativei cetatenesti de modificare a Constitutiei pentru redefinirea familiei ca sa adopte un proiect de lege care elimina din prerogativele presedintelui Romaniei.

"Sa fie foarte clar: PSD foloseste pretextul initiativei cetatenilor privind modificarea Constitutiei in chestiunea reglementarii familiei pentru a modifica Legea referendumului, care era o lege foarte corecta din punctul nostru de vedere, si pentru a mai taia din atributiile presedintelui.

Unul din mecanismele pe care de un an si jumatate le serveste PSD este acela de a slabi toate celelalte institutii in speranta ca prin Guvern si Parlament se va putea merge spre modul de guvernare din Polonia si Ungaria. Practic, este un atac la statul de drept folosindu-se chestiunea referendumului pentru familie", declara atunci presedintele USR, Dan Barna.

"Textul pe care l-a votat Senatul si care a fost propus spre adoptare si in Camera Deputatilor este, asa cum a remarcat si presedintele Romaniei, unul neclar si elaborat defectuos. Este de neacceptat sa votam astfel de texte in Parlamentul Romaniei, pentru ca ele vor fi folosite pentru toate referendumurile ce se vor organiza in viitor", a explicat si deputatul USR Stelian Ion.

In sesizarea adresata Curtii Constitutionale se sustine, printre altele, ca sintagmele "proiectul legii constitutionale" si "adoptat de fiecare camera a Parlamentului", cuprinse in legea trimisa pentru promulgare, sunt neclare, contrar exigentelor din Constitutie referitoare la calitatea legii.

In opinia semnatarilor sesizarii, in textul legii exista si alte sintagme sau cuvinte neclare ori imprecise.

Este a doua sesizare la CCR

La finalul anului trecut, PNL si USR au mai sesizat Curtea Constitutionala cu privire la acest proiect de lege, care initial propunea ca data organizarii unui referendum pentru revizuirea Constitutiei sa fie stabilita de Guvern.

Sesizarea a fost admisa cu unanimitate, iar proiectul s-a intors in Parlament pentru a fi pus in acord cu decizia CCR, dupa care trimis pentru promulgare la presedinte, care a solicitat reexaminarea lui.

Referendumul national cu privire la revizuirea Constitutiei are loc in ultima duminica a perioadei de 30 de zile de la data adoptarii in Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmand ca aceasta data sa fie adusa la cunostinta publica de catre Guvern - a decis Senatul pe 26 martie, respingand cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis.

Pe 4 aprilie, cererea de reexaminare a fost respinsa si de Camera Deputatilor, care a adoptat actul normativ in forma in care a fost trimis la promulgare.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....