CCR a respins sesizarea PDL privind abilitarea Guvernului sa dea ordonante in vacanta

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 20:54
1178 citiri
CCR a respins sesizarea PDL privind abilitarea Guvernului sa dea ordonante in vacanta
Foto: Arhiva

Sesizarea formulata de parlamentarii PDL si PNL privind proiectul de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara a fost respinsa, miercuri, de judecatorii Curtii Constitutionale (CC).

CC precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca sesizarea a fost respinsa ca neintemeiata.

Decizia a fost luata cu majoritate de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

"Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei", mai precizeaza CC.

Proiectul de abilitare a Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara a fost adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, la 17 iunie.

Acesta permite Guvernului sa emita ordonante in vacanta parlamentara in 10 domenii de activitate, fiind introduse la comisia juridica si posibilitatea ca Executivul sa modifice legea privind transportul in regim de taxi, trecerea CET-urilor (centrale electrice termice, n.red.) din Constanta si Bucuresti la autoritatile locale, acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice, infiintarea Autoritatii Nationale pentru Regimul Vanatorii si Pescuitului Sportiv, masuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraselor si municipiilor, masuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.

Reprezentantii opozitiei au criticat prevederile proiectului, aratand ca se da posibilitatea Guvernului sa reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constitutiei, astfel ca au contestat legea la Curtea Constitutionala.

Deputatul PDL Mircea Toader a aratat ca modificarile la legea taximetriei se afla la comisie in Parlament de doi ani si este vorba de o batalie intre Ilfov si Bucuresti, adaugand ca nu este normal sa se rezolve aceasta problema prin Guvern, si nu prin Parlament.

Toader a criticat si prevederea ca Guvernul sa emita ordonanta in privinta CET-urilor din Constanta si Bucuresti, aratand ca "Mazare vrea si portul, vrea si centrala si o sa vrea si Galatiul".

Senatul a aprobat, in 3 iunie, proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, in domeniile Finante, Economie, Dezvoltare regionala, Administratie, Aparare, Sanatate, Munca, Agricultura, Mediu, Fonduri Europene, Justitie, Educatie, Transporturi, Infrastructura.

Senatorii juristi au adoptat si un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultura, abilitatea Guvernul de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea si inregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor si bovinelor.

In plus, ei au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica si completa Ordonanta Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin legea nr. 362/2009, cu modificarile ulterioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#CCR respinge abilitare Guvern ordonante, #CCR Guvern ordonante vacanta , #decizii