CCR a respins sesizarea PNL+USR privind prezentarea obligatorie la comisiile de ancheta

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 13:56
5500 citiri
CCR a respins sesizarea PNL+USR privind prezentarea obligatorie la comisiile de ancheta
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, ca neintemeiata sesizarea de neconstitutionalitate a prevederilor din Statutul deputatilor si senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate in fata comisiilor parlamentare de ancheta.

Decizia a fost luata cu majoritatea voturilor celor noua judecatori constitutionali.

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constitutionale (CCR) impotriva modificarii statutului senatorilor si deputatilor, potrivit careia orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in cadrul unei comisii parlamentare de ancheta.

Sesizarea initiata de catre liberali a fost sprijinita si de catre USR, astfel ca documentul a ajuns la CCR cu semnaturile a 81 de parlamentari.

Schimbarile de statut si sesizarea PNL au fost facute in contextul audierilor care au loc in comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009.

Parlamentarii au adoptat, pe 9 mai, proiectul de hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, in vederea audierii, comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala.

Comisiile de ancheta parlamentara pot invita orice alta persoana care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei si care accepta sa fie audiata. Persoana invitata poate sa raspunda si in scris comisiei de ancheta parlamentara, furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta.

Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei, poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala.

Ultimul audiat in comisia de ancheta parlamentara a fost, miercuri, fostul premier Emil Boc.

Boc: Alegerile din 2009 nu au fost fraudate. Intalnirea de la Oprea nu putea fizic modifica rezultatul

Modificarile au fost facute de parlamentari cu intentia de a-i obliga pe Laura Codruta Kovesi si pe Florin Coldea sa se prezinte la comisie.

Eveniment Quarterly Report

George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
#CCR respins sesizaer comisie ancheta , #decizii
Comentarii