CCR a respins sesizarile CSM si presedintelui Iohannis pe Ordonanta 13

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 14:21
37430 citiri
CCR a respins sesizarile CSM si presedintelui Iohannis pe Ordonanta 13
Foto: captura video Digi24

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, cu majoritate de voturi sesizarile depuse de presedintele CSM si de presedintele Klaus Iohannis cu privire la ordonanta de urgenta 13/2017.

CCR a judecat astazi cele doua sesizari care vizau aparitia unor conflicte constitutionale intre puterile statului din cauza modului in care a fost adoptata OUG13. Joi, CCR va judeca si sesizarea depusa de Avocatul Poporului cu privire la continutul controversatei ordonante de urgenta.

Anuntul referitor la respingerea celor doua sesizari a fost facut de presedintele CCR, Valer Dorneanu, care a precizat ca magistratii Curtii au apreciat ca "nu orice conflict dintre autoritati imbraca conditia unui conflict juridic de natura constitutionala", ci doar acele conflicte in care o parte isi aroga puteri sau competente din sfera celeilalte autoritati sau cand o autoritate isi declina competenta sau refuza sa isi indeplineasca rolul.

"In situatia de fapt noi am constatat ca nu esista un asemenea conflict, nici intre autoritatea judecatoreasca si guvern, nici intre Parlament si Guvern", a subliniat Valer Dorneanu.

Presedintele CCR a dat mai multe explicatii, precizand, printre altele faptul ca abrogarea OUG13 nu putea opri procesul constitutional in derulare, motiv pentru care sesizarile au fost totusi dezbatute, cu toate ca guvernul a abrogat ordonanta inca de duminica.

"Abrogarea unui act normativ nu poate opri mersul procesual constitutional", a punctat presedintele CCR.

Citeste dezbaterea din CCR pe tema OUG 13.

Pe de alta parte, Valer Dorneanu a apreciat ca este dreptul Guvernului sa aprecieze oportunitatea de a adopta o ordonanta de urgenta, iar al Parlamentului sa o adopte sau sa o respinga ulterior.

"Adaug un lucru. Cele doua parti, autoritatea judecatoreasca si autoritatea legislativa, au compentente diferite. Autoritatea legiuitoare da legile in baza careia autoritatea judecatoreasca are dreptul de a judeca (...) Ca atare, nici puterea legiuitoare nu trebuie sa se amestece in activitatea de judecata a justitiei, nici justitia nu are competenta legala sa judece legile", a punctat Valer Dorneanu.

Intrebat cum s-a votat in cazul celor doua sesizari, presedintele CCR a raspuns: "In ambele cazuri decizia de respingere a fost luata cu majoritate de voturi, e o chestiune interna".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR respins sesizari ordonanta , #decizii