CCR: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, constitutionala. Basescu avertiza ca pune in pericol Justitia

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 16:48
6739 citiri
CCR: Abrogarea articolului 276 din Codul Penal, constitutionala. Basescu avertiza ca pune in pericol Justitia
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca abrogarea articolului 276 din Codul Penal, privind presiunile asupra justitiei, este constitutionala, fiind respinsa astfel sesizarea presedintelui Traian Basescu.

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi.

De ce a sesizat Traian Basescu Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala, in 10 octombrie, in cazul legii de abrogare a articolului 276 din Codul Penal, care prevede ca "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal a fost adoptata de Parlament si dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea ei pe motiv ca ar afecta independenta justitiei.

Traian Basescu a aratat in sesizare ca atunci cand a retrimis legea la Parlament, a propus sa nu se abroge acest articol, insa Legislativul si-a mentinut pozitia, iar Guvernul a incuviintat abrogarea.

"Atac legea asa cum ea a fost votata de Parlament, cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constitutionala. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenta justitiei. Avem cazuri pe care le traim cu ochii nostri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact impotriva procurorilor, judecatorilor, declaratiile ticaloase ale unora de prin duba: 'I-am dat bani sefului DNA si presedintei Inaltei Curti'. De aceea, cel putin in acest stadiu, mentinerea acestui articol pentru independenta justitiei este necesar", a precizat Basescu.

El a adaugat ca Guvernul sustine abrogarea articolului 276 "in numele unei iluzorii libertati de exprimare". "Libertatea de exprimare are limitele ei pana cand afecteaza dreptul tau la imagine, dreptul tau la o viata decenta si nesupusa oprobiului public doar pentru ca cineva are interes sa murdareasca imaginea unui magistrat", a aratat seful statului.

In sesizarea catre Curtea Constitutionala trimisa de seful statului se arata ca legea este neconstitutionala deoarece contravine articolelor 1, 30 si 124 din Constitutie.

De asemenea, in sesizare se mai arata ca infractiunea stabilita in articolul 276 din Codul Penal face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala. Potrivit sefului statului, principiul impartialitatii justitiei si independentei judecatorilor pot fi afectate prin abrogarea articolului 276.

Basescu a explicat "ratiunile" care au vizat introducerea acestei infractiuni in Codul penal, acestea fiind "asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora".

Presedintele a mai aratat ca existenta statului de drept implica actiuni din partea statului prin care sa se garanteze buna functionare a autoritatilor publice, inclusiv a autoritatii judecatoresti.

"Justitia este impartiala, fiind strans legata de independenta judecatorului. Totodata, justitia trebuie sa hotarasca in cauzele aduse in fata ei pe baza faptelor si in conformitate cu legea, fara restrictii, fara influente nedorite, amagiri, presiuni, amenintari sau amestecuri, directe ori indirecte, ale nimanui, indiferent de motiv", se mai mentioneaza in sesizare.

Presedintele Traian Basescu invoca in argumentele sale Decizia Curtii Constitutionale nr.70/2000, dar si punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii adresat Parlamentului in care "subliniaza importanta mentinerii acestei incriminari, precizand ca actuala infractiune prevazuta la Art. 276 din Codul penal are in vedere doar declaratiile publice nereale facute cu scopul de a influenta sau intimida, ceea ce echivaleaza cu o distorsionare a realitatii, operata cu rea-credinta care, astfel cum a statuat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), depaseste limitele unei critici acceptabile".

Potrivit lui Basescu, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul este in acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica hotarari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#CCR lege abrogare jurnalisti constitutionala, #CCR presiuni justitie lege constitutionala , #decizii