CCR a amanat, miercuri, pronuntarea pe marginea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind Avocatul Poporului, formulata de Klaus Iohannis. Seful statului a sustinut ca se acorda pensie speciala pentru Avocatul Poporului si pentru persoanele care au exercitat in trecut aceasta functie.
"In ziua de 12 decembrie 2018, plenul Curtii Constitutionale (...) a luat in dezbatere, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, obiectie formulata de presedintele Romaniei. Curtea Constitutionala, avand nevoie de timp pentru a delibera, a dispus amanarea pronuntarii la data de 23 ianuarie 2019", se arata intr-un comunicat de presa.
Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 35/1997.
"Apreciem ca aceasta lege a fost adoptata cu nerespectarea prevederilor constitutionale ale art. 75 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 61 alin. (2), precum si cu cele ale art. 147 alin. (4), iar prin continutul sau actul normativ are prevederi care sunt contrare dispozitiilor constitutionale consacrate prin art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1), precum si prin art. 138 alin. (5) coroborat cu art. 111 alin. (1) ", se arata in sesizarea transmisa CCR.
Seful statului mentioneaza ca legea a fost transmisa de Parlament spre promulgare pe 24 octombrie.
Potrivit presedintelui, legea incalca prevederile constitutionale fiind dezbatuta si adoptata de prima Camera sesizata, respectiv Camera Deputatilor, cu depasirea termenului de 60 de zile prevazut de Legea fundamentala.
El adauga ca Guvernul a transmis punctul de vedere cu privire la aceasta initiativa pe 18 mai, desi termenul stabilit de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor era 26 februarie.
Iohannis precizeaza ca prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie speciala pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, fara sa se refere si la cei care au exercitat in trecut aceasta functie.
Potrivit sursei citate, actul normativ criticat prevede ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor CCR si se impoziteaza conform legii.
Presedintele Iohannis considera ca acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului si adjunctii sai constituie un privilegiu nejustificat fata de ceilalti demnitari cu acelasi rang.
Seful statului critica si prevederea potrivit careia, daca in functia de Avocat al Poporului este numit un consilier juridic sau o persoana din cadrul institutiei Avocatul Poporului, rezervarea postului acestuia/acesteia este obligatorie.
Presedintele Iohannis critica si dispozitiile potrivit carora personalul contractual, respectiv soferii, beneficiaza de salarii stabilite la nivelul in plata aferent functiilor similare din cadrul serviciilor Parlamentului.
Prin reglementarile acestei legi se genereaza noi cheltuieli de fonduri publice necesare platii unor categorii de pensii speciale, pensii anticipate si a unor cheltuieli cu veniturile incadrate pe alte grile de salarizare, mentioneaza Klaus Iohannis, care adauga ca initiatorii nu au precizat care este impactul bugetar si care sunt sursele din care sa se asigure acoperirea cheltuielilor generate de propunerea legislativa.
Propunerea legislativa a fost initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si deputatii PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea.
Ia-ti d-le pensia dupa contributivitate nu... Vezi tot