CCR amana o decizie esentiala pentru cursa prezidentiala pana dupa alegeri

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 14:45
4564 citiri
CCR amana o decizie esentiala pentru cursa prezidentiala pana dupa alegeri

CCR a amanat luarea unei decizii cu privire la constitutionalitatea Legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate pana dupa turul intai al alegerilor prezidentiale, in conditiile in care campania electorala a lui Klaus Iohannis ar fi putut fi afectata.

Subiectul s-a aflat, marti, pe ordinea de zi a Curtii Constitutionale, dupa sesizari depuse in instanta de primarul comunei Tuzla si de alti 13 alesi locali. In total, peste 100 de edili sunt vizati de articolul contestat din legea ANI, articol care prevede ca primarii nu pot face parte din consiliile de administratie de interes local sau regional.

Magistratii Curtii au decis sa amane luarea unei decizii pana pe 4 noiembrie, evitand astfel sa se pronunte in timpul campaniei electorale pe un subiect sensibil, unul dintre cei vizati de acest tip de incompatibilitate fiind Klaus Iohannis, candidatul ACL la presedintie, informeaza stiripesurse.ro.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca "daca textul in baza caruia ei au fost declarati incompatibili ar fi declarat neconstitutional, s-ar inchide povestea".

Iohannis: Dosarul meu cu ANI nu se va judeca inainte de alegeri, ci dupa

ANI a transmis un punct de vedere CCR in care a precizat ca pe exceptia ridicata ar trebui sa se pronunte o instanta de judecata, problema fiind de contencios administrativ si nu una constitutionala.

"Noi consideram ca dispozitiile art. 87 lit f din Legea nr. 161 corespunde atat dispozitiilor constitutionale cat si principiilor pe baza caruia s-a fundamentat Legea nr. 161/2003", sustine ANI.

Articolul 87 lit f din Legea 161/2003 interzice unui primar sa ocupe si "functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national".

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...