CCR amana pentru joi verdictul in cazul referendumului

Miercuri, 01 August 2012, ora 19:51
12221 citiri
CCR amana pentru joi verdictul in cazul referendumului

Curtea Constitutionala a Romaniei a hotarat, miercuri seara, ca decizia privind validarea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu va fi data joi.

Sedinta celor noua judecatori ai CCR s-a incheiat miercuri seara, la ora 19:30, urmand sa fie reluata joi. CCR asteapta, pana joi la ora 9:00, alte documente pentru lamurire in acest caz, de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la Institutul National de Statistica.

Cine sunt judecatorii CCR care hotarasc soarta referendumului

Judecatorii CCR s-au intrunit miercuri, la ora 14:00, pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica. Sedinta CCR a intrat in pauza la ora 16:30 si a fost reluata la ora 18:00, judecatorii analizand contestatiile depuse de USL.

Judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost prima care a parasit sedinta Curtii Constitutionale.

Decizia CCR va trebui sa fie luata cu o majoritate de doua treimi, adica sase judecatori din cei noua, dupa care sa fie citita apoi in plenul reunit al Parlamentului si pusa imediat in aplicare.

USL a depus sesizari la CCR

USL, prin intermediul social-democratului Liviu Dragnea si, separat, cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului au depus, miercuri, la CCR, doua sesizari legate de validarea referendumului din 29 iulie privind demiterea lui Traian Basescu, cerand eliminarea pragului de prezenta.

"Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor", a declarat Liviu Dragnea.

Printre argumente s-ar afla si adresa de la INS care arata ca numarul real al celor cu drept de vot este 16,5 milioane, si nu 18,3 milioane. Un alt argument este boicotul PDL, considerat neconstitutional, precum si numarul mare al romanilor care au votat pentru demiterea lui Traian Basescu.

Totodata, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au sustinut ca la nivelul Curtii ar trebui sa se ia in considerare faptul ca forma legii referendumului in baza careia a fost convocat scrutinul nu prevedea un cvorum de prezenta la urne.

USL: Nu punem presiune politica pe CCR

Prim-ministrul Victor Ponta, dar si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, au anuntat ca USL nu va pune presiune politica pe CCR, premierul extinzand apelul si pentru celelalte partide politice, dar si pentru presedintele suspendat Traian Basescu si pentru Parlamentul Romaniei. Ponta a dorit astfel sa transmita "un semnal public referitor la asigurarea independentei Curtii Constitutionale din Romania".

Biroul Electoral Central a anuntat miercuri rezultatele finale ale referendumului pentru demiterea presedintelui, prezenta inregistrata fiind de 46,24%.

Din numarul total de 18.292.464 de persoane inscrise pe listele electorale, au participat la vot 8.459.053, adica 46,24%, a declarat presedintele BEC, judecatorul Gabriela Bogasiu. Dintre participanti, 7.403.836 (87,52%) de persoane au votat "Da", in timp ce 943.345 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) voturi au fost nule.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, nu crede în varianta Cristian Popescu Piedone. Edilul a anunțat clar că nu va susține candidatura acesstuia la Primăria Capitalei. Primarul Sectorului...
#decizie CCR referendum, #CCR decizie presedinte Romania, #CCR validare referendum , #decizii